Rovira i Virgili,
Cassen,
Fructuós o
Goméz I. Fins a cent-sis persones relacionades amb la ciutat han estat incloses en el segon volum de les
Biografies de Tarragona (Onada Edicions, 2011). De nou, són personatges d'èpoques i condicions molt diverses, que abasten des de la Tàrraco imperial fins els nostres dies.
Manel Güell i
Salvador Rovira han coordinat una obra que es presentarà el proper 15 d'abril al consistori tarraconenc.
Més d'un centenar de personatges relacionats amb Tarragona apareixen al segon volum de les Biografies que coordinen Manel Güell i Salvador Rovira. Una quarantena de col·laboradors han posat sobre paper les vides de tarragonins i tarragonines què han passat a la història pels motius més diversos. 106 vides, una mica menys que al primer volum, publicat l'any passat, però que recull tot tipus d'històries entre Josep Abat i Olga Xirinacs. No només són persones nascudes a la ciutat, sinó que el criteri dels autors ha estat la seua relació amb Tarragona, encara que hi vingueren de Valls, Constantí, Reus, Galícia o els Països Baixos.
La diversitat és una de les notes més destacades de l'obra. Abasta èpoques des de l'Imperi Romà, amb els àurigues Eutiques o Fuscus fins els nostres dies amb la sindicalista Teresa Fortuny o el pilotaire Josep Bravo. També recòrre homes i dones d'arts i de ciències, polítics, periodistes, esportistes i persones destacades del teixit social de la capital del Tarragonès. En tot cas, la commemoració enguany del bicentenari de la caiguda de Tarragona a la Guerra del Francés, ha motivat l'aparició de tot un seguit de noms propis del conflicte, com Josep-Ignasi Alemany, Fèlix Amat de Palou o Rosa Venas, la Calassera, una heroïna popular que va arribar a ser nomenada coronel per la seua valentia en l'atac napoleònic del 18 de maig de 1811.
L'interés de la sèrie de Biografies de Tarragona és divulgatiu, donar a conèixer la vida i l'obra de personalitats que han jugat un paper clau en la configuració de Tarragona tal i com avui la coneixem. Ara bé, tampoc es deixa de banda les personalitats amb majúscules. Així, també es dediquen unes pàgines a l'escriptor i periodista Antoni Rovira i Virgili o a Tecla, la marededéu que va viure al segle V, tot i que la seua làpida no es va trobar fins el 1995. Un descobriment que ens va revelar que la dona a viure els seus bons 77 anys.
Vides curioses, com la de Jaume Tarragó, Espiridió, un home que va trascendir per les seues qualitats com a casteller. Una ocupació que no va abandonar ni quan allà per Santa Tecla al 1907, es va oferir per alçar un castell amb la Vella de Valls, tot i tindre cinquanta anys i estar greument malalt. També s'han obert les portes a biografies de persones que han protagonitzat accions horribles, sobretot en temps de guerra o de forts conflictes polítics i socials, com ara el militar filipista Francisco Plaza, el franquista Julio de Castro Vázquez i Josep Recasens, el Sec de la Matinada, un pistoler de la FAI.
Amb tot, les pàgines d'aquest segon volum de les Biografies de Tarragona mostren de nou la riquesa històrica que conté la ciutat, continguda en els seus habitants al llarg del temps. Un projecte que engloba un bon nombre d'estudiosos provinents del món acadèmic, arxivers, bibliotecaris, hemerotecaris, llicenciats en Història o en Art, Geografia, Literatura; també intel·lectuals, esportistes, dinamitzadors culturals, publicistes i d’altres. Els coordinadors de l’obra són Manel Güell, arxiver de l’Arxiu Històric de la Diputació de Tarragona, i Salvador-J. Rovira i Gómez, professor emèrit de la URV. L'obra està editada per Onada, dins la col·lecció Conèixer, i continuarà amb un tercer volum previst per a l'any vinent.