dijous, 28 d’abril del 2011

Vídeopresentacions: "Món animal" de Jordi Colonques

Jordi Colonques, autor de la novel·la "Món animal", ens conta un poc del seu llibre en aquest vídeo amb el qual comencem la sèrie de "Els autors parlen de les seues obres".

El de Vila-real ens resumeix la trama de l'argument que el va dur a guanyar el Vila de Puçol 2010 i ens conta per què va triar l'humor com a eina narrativa.

Quan el llibre de la Santantonada encara era un projecte

La passada setmana vam estrenar el llibre "La Santantonada de Forcall. Festa medieval del foc", el qual recòrre amb un cuidat text i unes impressionants fotografies tot el recorregut i significat de la festivitat de Sant Antoni en la vila forcallana.

Uns mesos abans, la televisió comarcal informava de la preparació de l'obra de Juan Manuel Segura, Francisco Ramón Chervet i José Ramón Gil, com es pot veure en aquest enllaç de Comarques Nord, on s'apunta que "La Santantonada de Forcall" és una "publicació molt visual i que difondrà de manera senzilla i atractiva l’espectacularitat d’aquesta festa". Una afirmació que ha esdevingut vertadera vegent el resultat de l'habilitat amb els objectius d'aquestos dos fotògrafs.

Un nou vídeo de Muniatto

Muniatto és tan trapella que s'ha escapat dels contes. Però la intervenció d'una de les seues creadores, Olga Besolí, i del pallasso Muniatto, retornaran el personatge a les seues dues noves Contalles: Muniatto practica esports i Muniatto i la màquina del temps.

dimecres, 27 d’abril del 2011

El llibre "La Santantonada de Forcall", a la premsa.

El llençament del nou llibre "La Santantonada de Forcall. Festa medieval del foc" ha tingut un ressenyable impacte mediàtic. Tant mitjans de proximitat com generalistes s'han fet ressó del llibre de Juan Manuel Segura amb les imatges de Francisco Ramón Chervet i José Ramón Gil, en el qual es mostren totes les peculiarietats dels nombrosos elements que composen una de les celebracions més viscudes i màgiques de la comarca dels Ports i nord valencià.

Pel que fa a mitjans de les nostres terres, han parlat Comarques Nord i La Plana al Dia, així com un apunt a Vinaròs News.

Quant a mitjans més generalistes, la notícia ha estat difosa pels diversos mitjans del grup de comunicació Hermes: Avui, El Punt, l'Econòmic i Presència, que han posat el nom de la Santantonada i de Forcall a la primera plana de l'actualitat cultural.

"Manuel Pérez Bonfill", a la Veu de l'Ebre

El diari La Veu de l'Ebre va publicar, passat divendres 8 d'abril, aquest article sobre el llibre "Manuel Pérez Bonfill", de Xavier Garcia Pujades. Podeu ampliar la imatge clicant-hi a sobre.

En l'article, l'autor de l'obra ens parla de la figura sobre la qual ha biografiat: el professor, escriptor i activista cultural tortosí Manuel Pérez Bonfill, "un classic de la cultura catalana a l'Ebre dels últims 50 anys", assenyala Garcia Pujades.

Paraules de cruïlla: saragata

Sabeu què vol dir saragata? És un mot que només de sentir-lo ja sona com una munió de gent fent alguna cosa, bullint l'olla. Té una etimologia curiosa, a mig camí entre el germànic antic i l'àrab. "Lo majordom ha maldat / perquè movem saragata", diuen els textos antics. En teniu cap idea de què pot significar? Una altra pista: d'aquesta paraula se'n deriven altres com saragatada o saragater. Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, és, senzillament, un sinònim de bullícia, de tumult i d'avalot. Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 26 d’abril del 2011

La Santantonada: l'ànima del Forcall

La comarca dels Ports conserva tradicions i rituals que ens han arribat a través dels segles, enriquint el patrimoni material i immaterial de les nostres contrades. És el cas de la Santantonada del Forcall, possiblement la festivitat més coneguda i popular de tota aquesta zona, amb el permís del Sexenni morellà. Sant Antoni és una de les celebracions més esteses per la geografia valenciana, amb elements centrals compartits: la benedicció dels animals, la crema del dimoni, els dolços, etc. La Santantonada va més enllà. Durant els dies que la festa envaiex la vila, lo religiós, lo profà, l'humà i lo diví s'entremesclen en un seguit d'activitats que recòrren des dels espectacles d'inspiració teatral fins l'homenatge al passat i present agrari.

"La Santantonada de Forcall. Festa medieval del foc" serveix de testimoni gràfic i escrit d'aquesta celebració que es remunta en el temps i que cada any atrau els forcallans i forcallanes dispersos pel món. Al llarg de 84 pàgines i amb quasi 150 fotografies, hi podem presenciar tots els passos que conformen la festa fins que Sant Antoni, com sempre, venç el dimoni. I a mesura que avança la crònica relatada per Juan Manuel Segura, el lector pot adonar-se'n de la complexitat i el pes social que cada mes de gener hi apareix als carrers de la vila. "La Santantonà de Forcall és un miracle de l'amor dels forcallans envers les seues arrels" escriu el periodista Víctor Manuel Amela al pròleg.


Les fotografies de Francisco Ramón Chervet i José Ramón Gil ens transporten als boscos del terme en el moment en què cau el maio, el tronc central de la barraca que prendrà la Plaça Major durant els dies que dure la celebració. Vegem la galeria de personatges que hi surten al carrer: la Filoseta, el Despullat, els teeros, Sant Antoni i Sant Pau. Sants i botargues que representen la vella i irresolta disputa entre la llum i la foscor. I com no, el foc. Les flames i les pirotècnies, al ritme de la música de gaites (dolçaines) i tabals, resplandeixen en les fredes nits hivernals forcallanes. Al final, és el foc qui consumeix la immensa barraca de pins i que posa el punt a la representació parateatral de Sant Antoni i els dimonis. Punt i seguit, atès que llavors hi comença la processó dels matxos, símbol de la importància dels animals en la història de la vila.


No acaba ací. Les processons, la variada gastronomia, els majorals i les grupes, el ball rodat, els botets... la llista d'elements que conformen la Santantonada és immensa. Es troben en un tot que impressiona els visitants i emociona els forcallans i forcallanes que cada any viuen amb passió les seues festes. Ara, amb "La Santantonada de Forcall. Festa medieval del foc", un bocinet de l'ànima forcallana queda impresa per donar a conèixer o reviure una de les expressions festives més característiques dels Ports.

Històries espectrals, lectura recomanada per DeBataBat

El portal DeBataBat va realitzar una selecció de llibres de cara a la festivitat de Sant Jordi, en la que els redactors Ricard Chulià, Dolors Peris, Meritxell Peris i Rodolf Serra van triar tot un seguit de lectures de diferents gèneres, amb només un punt en comú: "la qualitat literària".

Entre les diferents propostes hi han inclòs "Històries espectrals", l'obra de Rafael Escobar, guanyadora del Vila de Puçol 2009 i editada l'any següent per Onada dins de la col·lecció Narratives.

Els membres de DeBataBat hi destaquen que l'obra s'inscriga dins de la ciència-ficció, un gènere no massa estés en les nostres lletres. A més a més, assenyalen d'Escobar que és "és un autor que sap molt bé com transmetre la passió per la literatura i l'escriptura en les seues obres".

Podeu llegir la selecció literària d'aquest cibermitjà clicant ací.

Vicent Usó parla d'El magma silenciós

L'escriptor vila-realenc Vicent Usó ha dedicat un article del seu bloc, "El rastre de Clarisse" a la novel·la El magma silenciós, de Manel Garcia Grau i Vicent Pallarés. Precisament, Pallarés va presentar el llibre passat 14 d'abril a Castelló.

En l'escrit, titulat "La història d'una amistat", Usó parla del recorregut que ha tingut la novel·la, des del moment en què Manel Garcia Grau va recollir un seguit d'informació per escriure al voltant de les agressions al territori i la memòria històrica. El guardonat poeta, malalt, va voler comptar amb Vicent Pallarés per escriure "a quatre mans". La desaparició de Garcia Grau, al juny de 2006, no va significar la fi del projecte. Pallarés va continuar treballant i cinc anys després, ens arriba El magma silenciós, títol ideat pel benicarlando.

El magma silenciós conté, doncs, alguns dels temes que trobem a la poesia de Garcia Grau: la força de l'amistat, el compromís amb el territori i amb la història, la crítica ferotge a l'estultícia de certs àmbits de la política i del poder. I hi ha també la perícia enorme de Vicent Pallarés, que és capaç de construir un text que, partint d'uns elements bastant impropis per a una novel·la juvenil, funciona perfectament com a lectura d'adults al temps que es fa d'entendre pels més joves,
exposa Vicent Usó.

Fira del Llibre Ebrenc

Els propers 3, 4 i 5 de juny, Móra d'Ebre acull la 8ena Fira del Llibre Ebrenc. Per anar obrint boca, han editat aquest vídeo de promoció.

dimarts, 19 d’abril del 2011

Vídeo de la presentació de les obres guardonades amb el Vila de Puçol

El divendres 8 d'abril, Puçol va esdevindre capital literària de l'Horta Nord amb l'acte de presentació de les obres guanyadores dels premis que duen el nom d'aquesta vila en les seues dues últimes edicions, corresponents al 2009 i 2010 i què han estat publicats per Onada, tant en poesia com en narratives.

En aquest vídeo, de l'EMTV Puçol, es pot veure les intervencions dels poetes Mari Carmen Sáez (guanyadora del 2009 amb Illa retrobada) i Francesc Mompó (guanyador del 2010 amb De la fusta a l'aigua), així com dels narradors Rafael Escobar i Jordi Colonques, els quals s'ha n imposat a les dues darreres edicions del guardó puçolenc amb Històries espectrals i Món animal. Precisament, l'esdeveniment va servir per presentar en públic les obres de Colonques i Mompó, novetats d'Onada Edicions per aquesta primavera del 2011.



L'acte va tancar amb la intervenció de l'alcalde de Puçol, José Vicente Martí.

Josep Antoni Fluixà: "Els somriures de la pena és un llibre que paga la pena ser llegit"

Passat divendres, el Casal Jaume I de Catarroja va acollir la presentació del llibre "Els somriures de la pena" de Manel Alonso i Català. L'acte va comptar amb la intervenció del mestre, escriptor i crític literari Josep Antoni Fluixà.

Fluixà va exposar com la nostàlgia és un dels elements principals del conjunt de trenta relats que composen l'obra: "la memòria d’un temps passat que és reviscut, generalment, amb satisfacció i, sobretot, estima –tret d’alguns casos relacionats, sobretot, amb el que hem dit de les experiències professionals i literàries de l’autor–, però que, pel seu pas, provoca alhora un sentiment de pena evident, fruit de l’enyorança per un món que ja no existeix." Així, aquesta nostàlgia possibilita que el lector es retrobe amb el seu propi passat. A més a més, aquesta nostàlgia s'enriqueix amb la ironia de la derrota cruel, humana i tractada des de l'estima cap els personatges.

Els somriures de la pena es desenvolupa en Pouet, l'alter ego literari de Puçol, però els protagonistes tenen un caràcter quasi universal. En la seua intervenció, Josep Antoni Fluixà hi va recordar certs personatges que habitaren la seua Alzira natal en els seus anys d'infantesa i joventut, i va exposar les similituds amb els que hi apareixen al llibre.


El crític literari va partir el llibre en tres parts. Com hem vist, a la primera predominaven els personatges curiosos i simbòlics, mentre que a la segona els textos adopten un component més íntim, relacionat amb l'evocació de l'autor. "Són per a mi, en conseqüència, narracions molt suggerents i obertes que inciten al diàleg, de la mateixa manera que, en una conversa entre amics, el relat d’un record en fa nàixer un altre en qui l’escolta", apuntava Fluixà. De la tercera part, hi destaca la presència de la ironia i el sarcasme, les quals donen peu a unes narracions divertides, emparentades amb els llibres i el seu entorn d'editors, crítics, poetes, etc.

Amb tot, per a Fluixà, Els somriures de la pena és "un llibre que paga la pena de ser llegit". El qualifica com "la millor" narració de l'escriptor puçolenc, a la vegada que hi va dedicar paraules d'elogi als detalls tècnics, com la portada o la maquetació.

L'acte de la presentació del llibre a Catarroja va prosseguir amb la lectura del fragment "Com un gat de pallissa" a càrrec de Ramon Guillem.

Imatge de Mercè Climent

dilluns, 18 d’abril del 2011

Participem a les Fires de Benicarló i Vinaròs

Ahir diumenge, la Fira del Llibre de Vinaròs i la Mostra de Benicarló van acollir els aparadors d'Onada. A més a més, es va dur a terme tot un seguit d'activitats literàries protagonitzades per autors i autores que han publicat en la nostra editorial.

Així, a Vinaròs Manel Alonso llegia un fragment de Si em parles del desig o els espectadors xalaven amb l'actuació de Muniatto. A la caseta, Vanessa Fibla, Juanjo Roda, Dani Miralles o Maria Carmen Sáez hi van signar exemplars de les seues obres al públic

Pel que fa a Benicarló, s'hi van presentar les narratives Món animal, L'atzucac del perdedor i La senda llarga, els poemaris Cantaments i De la fusta a l'aigua, l'obra teatral Tendències, el llibre infantil Emergència en al País de la Màgia, Les Contalles de l'Alba, el juvenil El secret del guerrer hongarés i el llibre tècnic L'arquitectura popular de Peníscola, amb l'assistència de tots els seus autors i autores, els quals van parlar de la seua obra o van llegir-ne alguns passatges.


Els autors a la caseta d'Onada a Benicarló. Hi podeu veure més fotografies de l'esdeveniment al nostre Facebook o al nostre àlbum de Flickr.

Vídeo de la presentació de Cura Sana a Alcanar

Ahir oferíem una avançada, i avui ja tenim la presentació completa de l'estrena del llibre "Cura sana. Remeis tradicionals d'Alcanar", que va tindre lloc als Serveis Agraris el passat 3 d'abril. La seua autora, Vanessa Fibla Moreno, ens conta com va dur a terme aquest treball i posa alguns exemples de plantes remeieres del Montsià. També hi participa Anna Valle, professora de l'IES Sòl-de-Riu.


Manel Pérez Bonfill: el nostre professor de sempre. Article d'Emigdi Subirats

Passat divendres 8, Tortosa acollia l'estrena de la biografia de l'intel·lectual ebrenc Manuel Pérez Bonfill, escrit per Xavier Garcia Pujades. Entre els participants a l'esdeveniment, hi havia el crític literari Emigdi Subirats, qui ha penjat una xicoteta crònica-resum en el seu blog personal.

Amb el tìtol "El nostre professor de sempre", Subirats assenyala com Pérez Bonfill li exposa la seua trajectòria vital al periodista de Vilanova: "ens porten directament a un home amb vocació docent, amb uns ideals polítics ferms al llarg de la seua dilatada vida, amb fidelitat a la classe obrera i a la llengua catalana, i amb una extraordinària passió literària." També hi destaca la relació del tortosí amb la revista Geminis, la qual justament en estos dies és la protagonista de la Fira del Llibre de Jesús.

Quant al paper de Garcia Pujades com a biògraf, Subirats apunta que "ens dóna una visió acurada de l'home, el literat i la seua obra, en un petit assaig que ens introdueix a la personalitat d'un dels grans homenots de lletres dels Països Catalans." A més a més, citant un altre dels assistents a la presentació, en Manel Ollé, ens recorda el paper que va jugar el Creu de Sant Jordi 2010 com a home de teatre, fins al punt d'intentar crear el Teatre Nacional de Catalunya a la capital de les Terres de l'Ebre.

Catarroja acull la presentació d'Els somriures de la pena

Continua la gira de presentacions d'Els somriures de la pena, l'última novel·la de Manel Alonso i Català. Després de mostrar els personatges de Pouet i les seues vivències a Puçol i a Massamagrell, avui és el torn de Catarroja, a l'Horta Sud. Serà a les 20.00 hores al Casal Jaume I de la ciutat, ubicat a la Plaça Major, 6.

A més a més de l'autor, l'esdeveniment comptarà amb la intervenció de Josep Antoni Fluixà, destacat escriptor i crític literari alzireny. Us convidem a totes i tots a endinsar-vos en l'atmosfera amable i agredolça de Pouet, l'indret imaginari, agredolç i irònic creat per Alonso.

dijous, 14 d’abril del 2011

Es presenta "De política i planificació lingüística" a Tarragona

Aquesta vesprada, a les 20 hores, la Llibreria La Rambla de Tarragona (Rambla Nova, 99) acull la presentació "De política i planificació lingüística. Mirades contemporànies a l'ecosistema comunicatiu català", de Miquel Àngel Pradilla. Està editat per Onada, dins de la col·lecció La Nau.

A l'acte intervindran Jordi Ginebra, director del Departament de Filologia Catalana, Marina Massaguer, responsable del servei de Política Lingüística de l'Ajuntament de Tarragona, així com el mateix autor.

"De política i planificació lingüística" s'interna en el camp de la sociolingüística, una disciplina que va fer les primeres formulacions epistemològiques ja fa mig segle. I a casa nostra, amb un retard aproximat d’una dècada, ens ha acompanyat en uns moments especialment importants de la història social de la llengua catalana. Una època en què, si més no en una bona part del domini lingüís­tic, hi ha hagut la possibilitat de renegociar la funcionalitat comunicativa a què tot un seguit de circumstàncies politicosocials adverses l’havien abocat. En aquesta nova etapa la planificació lingüística ha ocupat un lloc rellevant. Tal com assenyala el títol, el llibre que el lector té a les mans constitueix una replega d’aportacions al voltant d’aspectes diferents de la política i la planificació lingüística de la llengua catalana.

Vídeo de la presentació de Cura Sana a Alcanar

El passat diumenge 3 d'abril, els Serveis Agraris d'Alcanar van acollir la presentació del llibre "Cura sana", una compilació que la jove canareva Vanessa Moreno ha fet sobre els remeis tradicionals basats en plantes del Montsià. En aquest vídeo us oferim algunes imatges de l'acte i de la signatura d'exemplars.



En breu, hi penjarem la presentació sencera, amb les intervencions de l'autora i d'altres ponents.

Silla acull aquest vespre els "Cantaments" d'Ivan Brull

Us recordem que aquest dijous, 14 d'abril, a les 19.30 hores, Ivan Brull presenta el seu poemari Cantaments a la Sala de les Termes de la Nau de la Cultura de Silla (Carrer del Castell, 8). El llibre, guanyador del Ciutat de Sagunt 2010, serà presentat per l'escriptor de Catarroja Ramon Guillem. Esteu totes i tots convidats a gaudir d'un de més promeses més fermes de la poesia valenciana.

Aquest vespre es presenta El magma silenciós a Castelló

La Llibreria Babel, ubicada al carrer del Guitarrista Tàrrega, 20 de la ciutat de Castelló de la Plana, acull la presentació aquesta vesprada de la novel·la juvenil "El magma silenciós", escrita per Vicent Pallarés i Manel Garcia Grau. L'acte serà a les 19 hores.

"El magma silenciós" és un llibre orientat al públic juvenil. Ens conta la història de dos joves, en Marcel i en Víctor, els quals hi descobreixen restes humanes mentre protesten contra la construcció d'una autovia que fa perillar una zona de valor ecològic. Encuriosits per la troballa, comencen a esbrinar al voltant de la repressió durant la Guerra Civil i la posguerra.

La recerca de la memòria històrica i les agressions urbanístiques al territori van ser dos temes que hi van interessar al guardonat escriptor Manel Garcia Grau. Afectat per una greu malaltia, l'autor de Benicarló va voler compartir el seu projecte amb Vicent Pallarés. Garcia Grau va desaparèixer al 2006, però el compromís amb el seu amic va possibilitar que l'escriptor de Suera seguira treballant en l'obra, la qual va veure la llum el passat mes de març, tot presentant-se en les Jornades d'Homenatge al poeta que van tindre lloc a la seua ciutat natal.

Ara, "El magma silenciós" arriba a Castelló, una ciutat estretament lligada als autors. De fet, Garcia Grau va estudiar i va impartir docència a la Universitat Jaume I. En el mateix Raval Universitari, el poeta i novel·lista, un dels més prometedors de la seua generació, dóna nom al Col·legi de Primària del barri.

dimecres, 13 d’abril del 2011

Comença la Fira Literària de Jesús

Al llarg d'aquesta setmana, la població de Jesús, al costat de Tortosa, hi celebra la seua Fira Literària Joan Cid i Mulet, una de les més importants de les Terres de l'Ebre. En la seua cinquena edició, s'ha centrat enguany en la figura de "Geminis", la revista que van fundar Gerard Vergés i Jesús Massip als anys cinquanta del segle passat.

Durant sis dies, els carrers de Jesús s'ompliran d'un seguit d'activitats per a tots els públics, relacionades amb els llibres i la literatura. Hi ha haurà presentacions d'obres, contacontes, tallers, conferències. Conclourà el dissabte 16 d'abril, dia carregat d'activiats, entre d'ells la I Trobada d'Autors dels Països Catalans. El programa sencer el podeu consultar en aquest enllaç.

Pel que fa a les obres d'Onada, a la Fira hi acudiran Manel Alonso i Català, qui mostarà les seues obres Els somriures de la pena i Si em parles del desig; Francesc Mompó anirà amb el poemari De la fusta a l'aigua, una de les novetats per aquest Sant Jordi 2011. A més a més, la tortosina Cristina Arasa i Cristina Girol estaran amb Emergència al País de la Màgia, dedicat als més menuts.

D'altra banda, el dissabte de matí s'inaugurarà el Club de Fans de Muniatto, on es poden apuntar tots els seguidors i seguidores d'aquest personatge. Més informació al blog del Club.

Paraules de cruïlla: avior

Sabeu què vol dir avior? És un mot que està a punt d'extingir-se. La seua etimologia és del llatí "avorum", que seria com temps dels avis, és a dir, quelcom relacionat amb el passat. Té dos significats, però ens quedarem amb la segona, la que s'empra en frases com "Per a mantindre l'amor a l'avior i reforçar l'esperit popular". Ja en teniu una idea a què es refereix la nostra paraula? Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, és, senzillament, un sinònim d'antigor, coses que venen de l'antic. Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 12 d’abril del 2011

Arriba el segon volum de les Biografies de Tarragona

Rovira i Virgili, Cassen, Fructuós o Goméz I. Fins a cent-sis persones relacionades amb la ciutat han estat incloses en el segon volum de les Biografies de Tarragona (Onada Edicions, 2011). De nou, són personatges d'èpoques i condicions molt diverses, que abasten des de la Tàrraco imperial fins els nostres dies. Manel Güell i Salvador Rovira han coordinat una obra que es presentarà el proper 15 d'abril al consistori tarraconenc.

Més d'un centenar de personatges relacionats amb Tarragona apareixen al segon volum de les Biografies que coordinen Manel Güell i Salvador Rovira. Una quarantena de col·laboradors han posat sobre paper les vides de tarragonins i tarragonines què han passat a la història pels motius més diversos. 106 vides, una mica menys que al primer volum, publicat l'any passat, però que recull tot tipus d'històries entre Josep Abat i Olga Xirinacs. No només són persones nascudes a la ciutat, sinó que el criteri dels autors ha estat la seua relació amb Tarragona, encara que hi vingueren de Valls, Constantí, Reus, Galícia o els Països Baixos.

La diversitat és una de les notes més destacades de l'obra. Abasta èpoques des de l'Imperi Romà, amb els àurigues Eutiques o Fuscus fins els nostres dies amb la sindicalista Teresa Fortuny o el pilotaire Josep Bravo. També recòrre homes i dones d'arts i de ciències, polítics, periodistes, esportistes i persones destacades del teixit social de la capital del Tarragonès. En tot cas, la commemoració enguany del bicentenari de la caiguda de Tarragona a la Guerra del Francés, ha motivat l'aparició de tot un seguit de noms propis del conflicte, com Josep-Ignasi Alemany, Fèlix Amat de Palou o Rosa Venas, la Calassera, una heroïna popular que va arribar a ser nomenada coronel per la seua valentia en l'atac napoleònic del 18 de maig de 1811.

L'interés de la sèrie de Biografies de Tarragona és divulgatiu, donar a conèixer la vida i l'obra de personalitats que han jugat un paper clau en la configuració de Tarragona tal i com avui la coneixem. Ara bé, tampoc es deixa de banda les personalitats amb majúscules. Així, també es dediquen unes pàgines a l'escriptor i periodista Antoni Rovira i Virgili o a Tecla, la marededéu que va viure al segle V, tot i que la seua làpida no es va trobar fins el 1995. Un descobriment que ens va revelar que la dona a viure els seus bons 77 anys.

Vides curioses, com la de Jaume Tarragó, Espiridió, un home que va trascendir per les seues qualitats com a casteller. Una ocupació que no va abandonar ni quan allà per Santa Tecla al 1907, es va oferir per alçar un castell amb la Vella de Valls, tot i tindre cinquanta anys i estar greument malalt. També s'han obert les portes a biografies de persones que han protagonitzat accions horribles, sobretot en temps de guerra o de forts conflictes polítics i socials, com ara el militar filipista Francisco Plaza, el franquista Julio de Castro Vázquez i Josep Recasens, el Sec de la Matinada, un pistoler de la FAI.

Amb tot, les pàgines d'aquest segon volum de les Biografies de Tarragona mostren de nou la riquesa històrica que conté la ciutat, continguda en els seus habitants al llarg del temps. Un projecte que engloba un bon nombre d'estudiosos provinents del món acadèmic, arxivers, bibliotecaris, hemerotecaris, llicenciats en Història o en Art, Geografia, Literatura; també intel·lectuals, esportistes, dinamitzadors culturals, publicistes i d’altres. Els coordinadors de l’obra són Manel Güell, arxiver de l’Arxiu Històric de la Diputació de Tarragona, i Salvador-J. Rovira i Gómez, professor emèrit de la URV. L'obra està editada per Onada, dins la col·lecció Conèixer, i continuarà amb un tercer volum previst per a l'any vinent.

Manel Joan i Arinyó estarà aquest matí a la Fira del Llibre de València

Segueix a bon ritme la Fira del Llibre de València. Els Jardins de Vivers ja han viscut el seu primer cap de setmana amb una bona afluència de públic que va aprofitar el bon temps per fer-hi una ullada a les novetats literàries exposades en els aparadors de llibreters, editorials i institucions, així com parlar i escoltar a alguns dels autors i autores que hi van acudir. És el cas d'Ivan Brull, Manel Alonso i Català (qui ha dedicat aquest article a la Fira) o Francesc Mompó, els quals hi han presentat els seus llibres durant aquesta primera meitat de les jornades.

Per a la segona part, entre avui dimarts i la cloenda del diumenge 17 d'abril, l'esdeveniment comptarà de nou amb diversos actes relacionats amb les obres publicades per Onada. És el cas de Manel Joan i Arinyó, qui participa aquest matí, entre les 10.30 hores i el migdia. Arinyó ha publicat tres novel·les amb Onada: Cubaneta meua, Fem un trio i L'atzucac del perdedor. Estarà a la caseta d'Els Llibres de Sento, números 59-61.

Els somriures de la pena van desplaçar-se a Massamagrell

Passat divendres, l'univers literari de Pouet es va desplaçar fins la població de Massamagrell. A la Casa de la Cultura d'aquesta població de l'Horta Nord, l'escriptor Manel Alonso i Català va presentar la seua darrera novel·la, Els somriures de la pena (Onada Edicions, 2010). Es tracta d'un recull de contes protagonitzats per un seguit de personatges, vençuts i perdedors, que s'enfronten el seu destí dins de l'espai imaginari de Pouet, alter ego literari del poble com a indret identificador.

L'acte va estar organitzat per l'agrupació municipal del Bloc i va comptar amb la presentació del també escriptor Agustí Peiró. Posteriorment, l'autor d'Els somriures de la pena va parlar de la relació entre la memòria, individual i col·lectiva, i la literatura, i com aquest recurs havia estat clau per l'elaboració de la novel·la. Més tard, un dels assistents hi va realitzar la lectura d'un dels relats que composen el llibre.

Es poden veure imatges de l'acte al bloc de Manel Alonso. Les presentacions d'Els somriures de la pena segueixen aquesta setmana. El proper divendres, al vespre, serà el torn de Catarroja, a l'Horta Sud.

dilluns, 11 d’abril del 2011

Puçol acull la presentació dels llibres guanyadors dels seus premis literaris

Els guanyadors dels Premis Literaris Vila de Puçol ja estan a les llibreries. Sis mesos després de què el jurat proclamara "Món animal", de Jordi Colonques i "De la fusta a l'aigua", de Francesc Mompó, com a les millors obres en narrativa i poesia, respectivament, la localitat de l'Horta Nord va acollir l'acte de presentació dels llibres, editats ambdòs per Onada. A més a més, també es va comptar amb la participació dels guanyadors del 2009, "Illa retrobada" de Mari Carmen Sáez i "Històries espectrals" de Rafael Escobar, dos títols inclosos en el catàleg de l'editorial benicarlanda.

En l'esdeveniment, tots quatre escriptors van exposar al públic assistent una mica de la seua obra, així com van llegir alguns fragments dels seus llibres. A banda, hi va intervindre l'alcalde de la vila, Josep Vicent Martí. La presentació es va completar amb l'espectacle còmic El musical, un monòleg de l'actriu d'Ontinyent Maria Juan.

Jordi Colonques i el seu "Món animal"

Francesc Mompó amb el seu poemari "De la fusta a l'aigua"

Podeu veure més fotos als blogs de Francesc Mompó i de Mercè Climent.

Màrius Moneo, Joan Adell i Orland Verdú guanyen els premis literaris Ciutat de Sagunt

La nit del divendres, la Casa de Cultura Capellà Pallarés va ser l'escenari del lliurament dels guardons literaris Ciutat de Sagunt. Com en passades edicions s'hi van atorgar els reconeixements a tres gèneres: la narrativa, la poètica i el teatre. En total, han optat als premis 63 originals.

Tot començant per la Narrativa, la dotzena edició del guardó se l'ha endut en Màrius Moneo per la seua obra "La mort, a l'ombra del bibliotecari", entre les vint-i-tres propostes presentades. El seu personatge, Artemi Boix, és un bibliotecari local que veu la seua vida sobtada quan troba mort el jove Antoni en estranyes circumstàncies. Moneo es nascut a Berga (Berguedà) i compagina l'escriptura amb la docència. Entre d'altres premis, l'any passat va guanyar el Ciutat de Gandia.

La poesia comptava amb 28 originals, i a les postres, el XIII Certamen Jaume Bru i Vidal l'ha obtingut el poemari "Tres Estrelles Michelin", del veterà escriptor blanenc Joan Adell Àlvarez. El jurat l'ha destacat per "una confluència de sentiments entre els quals destaca la nostàlgia, els somnis, l'amor i el desamor, la crítica social i el dolor de les absències". Llicenciat en Medicina i Farmàcia, Adell ha publicat diversos llibres de relats, contes i poemes, que l'han valgut premis en indrets com Castelló de la Plana, Tarragona o Badalona, entre d'altres.

I per últim, el VIII Certamen de Teatre "Pepe Alba" ha recaigut sobre Orland Verdú i l'obra Diàlegs de Dalt i de Baix. Inspirant-se en els diàlegs platònics, l'autor de Petrer (Vinalopó Mitjà) tracta temes universals com l'amor, la llibertat, el destí o la guerra. Verdú, nascut al 1982, suma el premi saguntí als obtinguts anteriorment, com el Coves de Canelobre de Busto (en poesia) o el Premon Bancaixa (en narrativa breu).

Es poden veure imatges de l'acte en aquest enllaç.

Es presenta a Tortosa el llibre "Manuel Pérez Bonfill"

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa va acollir, passat divendres, la presentació del llibre "Manuel Pérez Bonfill", escrit pel periodista i assatgista Xavier Garcia i Pujades. Es tracta d'una obra que recòrre la vida i l'obra d'aquest reconegut escriptor, periodista, professor i activista cultural de les Terres de l'Ebre, guardonat amb la Creu de Sant Jordi l'any 2010.

A l'acte hi van intervindre l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, així com el crític literari Emigdi Subirats o els literats Manel Ollé i Josep Bayerri. També hi van estar presents els dos protagonistes principals d'aquesta novetat literària, l'entrevistat i l'entrevistador, en Pérez Bonfill i Garcia Pujades, els quals van signar exemplars al públic que es va apropar a la Biblioteca tortosina. Precisament, al web de l'espai cultural es poden trobar diverses fotografies de la presentació.



Amb "Manuel Pérez Bonfill" també es presenta la col·lecció Gent Nostra, dedicada a les personalitats de les nostres comarques.

(Imatge: Biblioteca Marcel·lí Domingo)

Els escriptors parlen del Tirant lo Blanc al Quaderns

Passat dijous, amb motiu de l'engegada de la 42ena Fira del Llibre de València, l'escriptor i crític literari Xavier Aliaga va publicar per a El País, dins del suplement Quaderns, una reflexió de diversos escriptors valencians al voltant d'una de les grans obres de la literatura nostrada: el Tirant lo Blanc de Joanot Martorell.

Per a Enric Lluch, autor de Després del silenci, el coneixement de la magna obra va vindre entrada la maduresa. Tot i això, la seua influència és palpable. "I de sobte vaig descobrir que, tot i no haver tingut l'oportunitat de llegir-la amb anterioritat, la seua influència m'havia arribat, filtrada, a través de molts d'aquells autors que havia llegit i que, segurament, havien tingut l'ocasió de beure d'unes fonts originals que a mi em negaren", exposa l'escriptor.

Francesc Mompó assenyala que el Tirant, junt el Llibre dels feyts i l'obra d'Ausias March, són peces obligades. El guanyador del premi de poesia de Puçol amb De la fusta a l'aigua també hi destaca "la frescor casolana que desprén la prosa de Martorell. Tot el llibre està jaspiat per una paremiologia actual que sempre fa olor de la teua terra."

Un altre escriptor preguntat és Manel Alonso i Català. El puçolenc és un gran seguidor del Tirant, fins al punt que "un exemplar de la novel·la presideix l'entrada de ma casa", apunta l'autor d'Els somriures de la pena. Alonso hi assenyala des del llenguatge emprat fins la relació que estableix entre els personatges i els entorns on es desenvolupen. "Al principi la meua relació amb ell era una mica tortuosa, però a mesura que com a lector he crescut he anat sentint-me més còmode llegint-lo i de tant en tant pren en mi el desig de llegir algun passatge en veu alta i l'agafe entre les mans", hi comenta.

L'article es pot llegir clicant ací.

divendres, 8 d’abril del 2011

Esta nit es presenten "Món Animal" i "De la fusta a l'aigua", les guanyadores dels Premis Literaris de Puçol

Aquesta nit, a les 22.30 hores, la Casa de Cultura de Puçol acollirà la presentació dels guanyadors dels Premis Literaris d'aquest municipi: "Món animal" de Jordi Colonques en Narrativa i "De la fusta a l'aigua" de Francesc Mompó en Poesia. L'acte comptarà amb la presència dels premiats en les edicions del 2010 i el 2009.

Va ser al passat mes d'octubre quan es van donar a conèixer els títols guardonats amb un dels reconeixements literaris més destacats de les lletres valencianes, amb més d'un quart de segle de recorregut. Ara, just mig any després, els assistents podran tindre en les seues mans els exemplars, editats per Onada dins les col·leccions Narratives i Poesia.

"Món animal" són les històries entrellaçades d'una trentena de personatges que ocòrren en l'entorn de la inauguració d'un parc d'animals substitut d'un vell zoològic. Pel mig, la premsa, l'església, la política i la màfia, entre d'altres. Amb una vessant còmica, al mateix autor, en Jordi Colonques, li va sorprendre que una obra amb component humorístic fòra la preferida del jurat. El vila-realenc, una de les més fermes promeses de la literatura valenciana i en valencià, és el segon cop que s'enduu el premi de Puçol: ja ho va aconseguir el 2001 amb Sang i fetge.

Per la seua banda, Francesc Mompó ens porta amb "De la fusta a l'aigua" un poemari que pretén captar tota una nit d'amor amb un llenguatge fílmic. El jo poètic es desdobla permanentment entre l’ull que veu l’escena, com la veuria el director de cinema, i el personatge. Tot i no defugir les escenes més tòrrides del fet amorós, l'escriptor de l'Olleria les tracta amb molta delicadesa, movent-se entre el classicisme dels referents i la modernitat fílmica de l’enfocament.

Autors d'Onada a la Fira de València aquest cap de setmana

La Fira del Llibre de València ja ha pres els Jardins de Vivers de la capital del Túria. Des d'ahir, escriptors, il·lustradors, editorials, llibreters, institucions i sobretot, amants dels llibres, hi participen dels nombrosos actes que hi composen el programa d'aquesta 42ena edició.

Durant aquest primer cap de setmana de la Fira, alguns dels nostres autors estaran pel recinte, bé signant exemplars o atenent als lectors. En fem una repassada:

Divendres 8 d'abril

A la vesprada, Ivan Brull signarà el seu poemari "Cantaments", amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal. Estarà a la caseta d'Els Llibres de Sento, números 59-61.

Dissabte 9 d'abril

Durant tot el dia, en Francesc Mompó signarà exemplars de poemari "De la fusta a l'aigua", el qual es presenta aquesta nit a Puçol, on va guanyar el Premi Josep Maria Ribelles al 2010. Estarà a la caseta d'Els Llibres de Sento, números 59-61.

Diumenge 10 d'abril

De nou en Francesc Mompó signarà "De la fusta a l'aigua", tant de matí com de vesprada. A més a més, en Manel Alonso i Català hi presentarà "Els somriures de la pena", la seua darrera novel·la, la qual arriba a València després de collir bones crítiques en diversos mitjans de comunicació i dur a terme un exitòs "passeig literal i literari" pels carrers de Pouet-Puçol.

Ambdòs autors romandran de nou a la caseta d'Els Llibres de Sento, números 59-61.

Els somriures de la pena es presenten aquest vespre a Massamagrell

Després de l'èxit de la presentació d'Els somriures de la pena a Puçol, aquesta vesprada, l'obra de Manel Alonso i Català es desplaça cap Massamagrell, per fer un passeig literal i literari per Pouet, l'espai imaginari concebit per l'autor puçolenc. Hi estarà presentat pel també escriptor Agustí Peiró.


L'acte serà a les 19.30 al Centre Cultural de la vila, situat al passeig Rei en Jaume. Està organitzat pel col·lectiu local del Bloc. Una bona ocasió per endinsar-se de ple en l'atmosfera de perdedors i vençuts tractats amb "l'humor agredolç i amable i la ironia" d'Alonso i Català, tot seguint les paraules del crític literari Xavier Aliaga.

Les Contalles de Muniatto van estar-hi presents al Mercat medieval de Cretes

Passat cap de setmana, la vila de Cretes, a la comarca del Matarranya, hi va celebrar la seua Fira del Vi, un dels esdeveniments més importants d'aquestes terres i que cada any atrauen visitants d'Aragó, Terres de l'Ebre, el Maestrat i els Ports de Morella. Entre la programació de la Fira hi destaca el seu Mercat Medieval, que aprofita la bellesa del casc històric per fer un viatge al passat on hi participen activament els cretencs.

Els contes de Muniatto no es van volen perdre l'ocasió i es van desplaçar fins terres del Matarranya: al seu bloc hi han penjat unes quantes fotografies. Aquesta és una parada més de les voltes de les contalles del pallasso per les nostres comarques. El dia 15 marxa cap Benicàssim, on hi haurà contacontes, mentre que el cap de setmana del 16 i 17 d'aquest mes hi estarà a dues fires literàries, a Jesús i a Vinaròs.

dijous, 7 d’abril del 2011

"Manuel Pérez Bonfill", presentació aquest divendres a Tortosa

Aquest divendres 8 d'abril es presenta a Tortosa el nou llibre de Xavier Garcia i Pujades. "Manuel Pérez Bonfill" és la biografia-conversació que l'autor va dur a terme amb el reconegut professor, escriptor, periodista i activista cultural tortosí, guardonat amb la Creu de Sant Jordi 2010. La cita és a les 19.30 hores, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, i comptarà amb les intervencions, entre d'altres, de l'alcalde de la ciutat Ferran Bel, del crític literari Emigdi Subirats, del periodista Josep Bayerri de l'escriptor Manel Ollé.

"Manuel Pérez Bonfill" és un recorregut per tota una vida dedicada a la cultura i a l'ensenyament. Junt a Garcia i Pujades, rememora la seua obra des de les seues primeres obres, en castellà, tot passant per la creació de la revista Géminis o els seus articles per a L'Ebre Informes, una tasca que prendria el camí de la responsabilitat cap les llibertats i la justícia social.

El llibre, que enceta la col·lecció "Gent Nostra", inclou un viatge biogràfic per mitjà de fotografies, que ens el mostren en els àmbits vitals: les aules, bé com a professor o bé com a estudiant, amb gent del teatre i de les lletres i, com no, rodejat dels seus familiars i amistats. Una obra imprescindible per conèixer una mica més a un dels personatges ebrencs més destacats i reconeguts del darrer mig segle.

dimecres, 6 d’abril del 2011

Demà comença la 42ena Fira del Llibre de València

Entre el 7 i el 17 d'abril, els Jardins de Vivers seran el centre literari de València. Demà arranca la Fira del Llibre de la capital del Túria, en la seua edició número 42. La crisi ha afectat, però tot i així, els organitzadors han programat un seguit de propostes per gaudir d'activitats per a tots els públics, relacionades amb el món de la fulla impresa, i cada vegada més, digital.

La Fira roman oberta en horaris d'11 a 14 hores i de 17 a 21 hores. Allà hi estaran els autors més destacats del panorama literari valencià signant les seues darreres obres. Entre els escriptors què hi han publicat amb Onada, hi faran presència a la Fira en Manel Joan i Arinyó, Francesc Mompó. Rafael Escobar o Manel Alonso i Català, entre d'altres. Més endavant hi publicarem en aquest bloc la relació sencera amb els seus horaris.

Al Jardí de Vivers, sota l'oratge primaveral que arriba, hi podreu fer una ullada a les darreres novetats d'Onada Edicions, tant en narrativa com poesia, teatre, infantil-juvenil i monogràfics. Hi estarem tant a la parada de l'Associació d'Editors del País Valencià com a la caseta d'Els Llibres de Sento.

Paraules de cruïlla: menjar blanc

Sabeu què és el menjar blanc? D'una banda, és allò que hom menja per nodrir-se, però, d'altra banda a Tortosa, és un plat típic: Llepolies tortosines que tenen molt bon paladar (...) com lo menjar blanc, los pastissets, les coquetes de Maria. De què penseu què hi pot estar fet aquest menjar blanc tortosí? Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, és composa d'orxata d'ametla o llet, sucre i farina d'arròs, perfumat amb pell o esperit de llima i canella en pols. Com vegeu, tot ben blanquet i immaculat. Hi podeu trobar més curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 5 d’abril del 2011

"Illa retrobada", aquest dimecres al Micalet

Demà dimecres 6 d'abril, la Societat Coral el Micalet de València acull la presentació del poemari "Illa retrobada", de l'escriptora Mari Carmen Sáez i editat per Onada Edicions. El llibre recull les composicions que hi van guanyar el premi de Poesia Ciutat de Puçol en la seua edició del 2010.

Comptarà amb la presència del també poeta Jaume Pérez Montaner, i a més a més, es durà a terme una actuació poètica a càrrec del Grup Argila de l'Aire.

Entrevista a Manel Alonso en el programa "Tens un racó dalt del món", de Canal 21

Passat 30 de març, Jesús Tibau, presentador del programa de llibres de Canal 21 - Terres de l'Ebre, "Tens un racó dalt del món", va entrevistar a l'escriptor Manel Alonso i Català, en el que va parlar de la seua darrera novel·la, "Els somriures de la pena", entre d'altres temes.

dilluns, 4 d’abril del 2011

Els Serveis Agraris d'Alcanar s'omplen per a la presentació de "Cura sana", el nou llibre de Vanessa Fibla

Ahir al vespre, la sala d'actes dels Serveis Agraris d'Alcanar es va quedar menuda per acollir a totes les persones que no es van voler perdre la presentació del llibre "Cura sana. Remeis tradicionals d'Alcanar", escrit per la jove canareva Vanessa Fibla Moreno i editat per Onada Edicions.

A l'esdeveniment hi van intervindre, entre d'altres, l'Anna Valle, professora de l'IES Sòl-de-Riu. Valle va tutoritzar Vanessa Fibla mentre preparava aquest projecte de recuperació dels remeis naturals per al treball de recerca, així com Miquel Àngel Pradilla, qui representava a l'editorial i va fer esment de l'alt nivell d'aquest estudi.

Durant la seua intervenció, l'autora de "Cura sana" hi va explicar els motius que li van dur a recuperar aquestos coneixements per previndre o guarir molèsties i malalties i recopilar-los en un llibre. Va exposar la metodologia i va posar un parell d'exemples de les plantes del Montsià que hi apareixen en l'obra, com la verdolaga o la borraina.

En breu hi pujarem a aquest bloc el vídeo amb la presentació. Mentre, per a conèixer una mica més "Cura sana" i a la seua autora, podeu escoltar l'entrevista que va concedir al programa "Asi son las mañanas de COPE Vinaròs".


"Sense pèls a la llengua": Lluis Alpera ressenya L'atzucac del perdedor

El literat Lluis Alpera hi dedica una ressenya al darrer llibre de Manel Joan i Arinyó, "L'atzucac del perdedor", que es va publicar passat divendres al Postdata, el suplement cultural del Levante-EMV. Amb el títol de "Sense pèls a la llengua", Alpera hi apunta l'estreta relació entre el personatge del llibre i el mateix personatge de l'escriptor cullerenc, una mena d'autobiografia literària que continua la línia de les últimes narratives d'Arinyó, com Fem un trio o Cubaneta meua.

Per al crític alacantí, l'humor i la ironia són els elements que hi caracteritzen aquesta "crònica" del món literari català de les darreres dècades, amb l'aparició inclosa de les primeres espases de les lletres, des d'Empar Moliner fins a Joan Perucho.


Sense pèls a la llengua

Per Lluis Alpera

Manel Joan i Arinyó (Cullera, 1956) pertany a la saga dels pocs escriptors prolífics que tenim al País Valencià. Amb més de 50 títols narratius, guardonat en totes bandes amb premis importants des que va aconseguir fa ja anys el premi Sant Joan del Banc de Sabadell, és, de fet, un personatge que caldria “inventar-lo si no existira”, com assegura el mateix Arinyó. D’aquí que una de les millors virtuts de l’escriptor de Cullera serà el fort poder de fabulació que desenvolupa al llarg de les seues novel.les.

Si haguèssem de fer una recapitulació de la seua llarga trajectòria diríem que trobem dos moments claus: una primera fase de novel·les exitoses: Les nits perfumades, Com la flor blanca, Contra sentit, El cas Torreforta, 10.193, Escuma de mar i a partir de 1985: Han donat solta als assassins i Stress; i una segona fase, amb novel·les com Adéu, Cubaneta meua, Fem un trio i ara amb la seua darrera novel·la L’atzucac del perdedor, on el repte és convertir el lector en partícep i, en algun moment, en cómplice.

A més de la constant fabulació que impregnava les seues primeres novel·les, Arinyó ara es refugia bé en la memòria, bé en la pura ficció amb lapsus de memòria pel mig. D’altra banda, a Manel Arinyó li entra una gran afició per a fer desfilar una sèrie de personatges coneguts: Pedrolo, l’Ovidi, A. Broch, Espinalt, B. Joan, Baulenas, Empar Moliner. A destacar, l’aparició gairebé màgica de Perucho.

L’atzucac del perdedor és un relat autobiogràfic dels millors anys de la seua vida, amb premis, reconeixements i, sobretot, desplaçaments a Barcelona, “el Cap i Casal de la literatura catalana” com ell mateix afirma. És, per tant, una biografia sense massa distanciament crític, car el jo narratiu és el mateix Arinyó: esdeveniments, anècdotes, tant reals com inventades, són descrites d’una manera ben desimbolta i divertida.

És aquí on trobem la seua millor arma narrativa: la capacitat que Arinyó mostra en la seua fina i subtil ironia i mordacitat i fins i tot sarcasme en les situacions i personatges amb què es relaciona. Gràcies a la ironia i l’humor tot sembla força versemblant, fins i tot en les “gràcies” i els “comentaris” del mateix autor. Aquestes dosis d’humor i d’ironia potencien l’aguda crítica social del món de les lletres catalanes dels anys noranta. Talment com un film del millor Berlanga.

Publicat a Postdata l'1 d'abril de 2011

El passeig literal i literari per Pouet, en imatges

Passat 25 de setembre, Puçol va acollir la presentació del llibre "Els somriures de la pena", de Manel Alonso i Català. L'esdeveniment, organitzat per un passeig literal i literari pels carrers de Pouet (espai on transcòrre l'obra, alter ego de la pròpia Puçol), va tindre dues parts. A la primera, l'autor, l'escriptor Xavier Aliaga i Xavier Alcàsser, de l'Associació Cultural l'Andana, van comentar el llibre a l'auditori. I a la segona, els assistents van eixir al carrer, on es va llegir un dels relats que composen "Els somriures de la pena". L'acte es va completar amb la música popular de les albades.

Per als que no pogueren acudir, es pot fer una ullada a la galeria fotogràfica a la pàgina web de l'Ajuntament de Puçol, on es recullen imatges tant de la xerrada al Saló d'Actes del Sindicat com la lectura al costat de la Torreta, amb fotografies antigues de Puçol projectades a les parets.

O també es pot veure la següent notícia emesa als informatius de l'Emissora Municipal de Televisió de Puçol:



Enllaç Youtube

divendres, 1 d’abril del 2011

A la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya

Aquesta setmana, Onada Edicions vam participar a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, una de les més importants de tot el món. Allà hi vam dur les nostres tres col·leccions de Contalles: les de Muniatto, les d'Alba i les del Caduf. També vam conèixer de primera mà que és el que es cou dins del panorama dels llibres i les il·lustracions per als més menuts d'indrets d'arreu del planeta.





Podeu veure més fotografies al nostre perfil de Facebook.

Ximo Espinós ressenya L'atzucac del perdedor al diari Información

El redactor Ximo Espinós hi dedica un article al diari Información a l'escriptor Manel Joan i Arinyó i la seua novel·la "L'atzucac del perdedor" (Onada Edicions, 2010), que hi va guanyar el Premi Enric Valor que hi concedeix la Diputació alacantina.

En l'article, Espinós hi parla primer de la figura d'Arinyó i d'altres narratives publicades pel de Cullera en les quals, com a "L'atzucac", es deixen entreveure detalls d'autobiografia: trobàvem ja les constants que després definirien la seua prosa: el sentit de l'humor, l'agilitat narrativa i l'ús d'un valencià acolorit, expressiu, d'una gran vivesa, assenyala l'articulista.

El llibre d'Arinyó ens parla d'anècdotes, vivències, experiències i aventures dins del món editorial i literari, en les darreres dècades. Com enumera Espinós, hi apareixen els tòpics del sector: els premis, els editors, els crítics, els escriptors, els llibres, etc. El sentiment que no ha estat prou reconegut omple moltes de les seues pàgines. Una mescla entre realitat i ficció per la qual també hi treuen el cap noms ben coneguts com Joan Fuster, Empar Moliner o Ferran Torrent, entre d'altres.

El text de l'Información considera el llibre com un ajustament de comptes. D'altra banda, hi destaca el peculiar estil narratiu d'Arinyó: és el que fa més llegidor el llibre, per un gran sentit de l'humor, palés tant en l'estil emprat com en les espaterrants anècdotes contades. L'atzucac del perdedor és, doncs, un digne i coherent continuador dels anteriors volums de memòries, on Manel Joan Arinyó ja excel·lia en el retrat d'una galeria de personatges excèntrics, amb la seua particular família al capdavant. Per les seues pàgines desfilen un grapat de freakies difícils d'oblidar.

Finalment, Espinós conclou l'article apuntant que "L'atzucac del perdedor" és, sobretot, una declaració d'amor incondicional a la literatura.