dimarts, 31 de maig del 2011

La Festa de la Mel va acollir les Contalles de Muniatto

Passat diumenge, la vila d'Arnes, a la Terra Alta, va celebrar la seua Festa de la Mel, amb tot un seguit d'activitats programades al voltant d'aquest dolç. I entre els assistents a l'esdeveniment tambe hi van acudir les Contalles de Muniatto, com es pot veure en la imatge, extreta de la pàgina de Facebook d'aquesta sèrie de llibres infantils escrits i il·lustrats per les germanes Ester i Olga Besolí.


D'altra banda, cal recordar que encara queden unes hores per participar al primer concurs que organitza el Club de Fans de Muniatto. A aquesta mitjanit es tanca el termini per respondre a la pregunta que es proposa sobre el conegut pallasso i xouman ebrenc. Es pot trobar més informació fent clic ací.

dilluns, 30 de maig del 2011

El peix i el marisc de Vinaròs presents a un programa de La 2

Vinaròs, i en especial el seu sector pesquer, van ser els protagonistes al programa "Para todos" de La 2 de la televisió pública espanyola. En la peça, que comença a partir de l'hora i dos minuts del vídeo penjat a "RTVE a la carta", s'exposa la importància que tenen els productes de la mar per als diferents sectors de l'economia local i comarcal: el mariner, el conserver, el turístic, etc.

Precisament, en aquest últim, el reportatge ens mostra el pes que té el peix i el marisc vinarossenc en la gastronomia de qualitat, un factor que contribueix a impulsar el turisme. Qui realitza l'explicació culinària és en Juanjo Roda, autor de diversos llibre de la col·lecció La Teca, com "Dolços i salats dels forns de Vinaròs" o "La cuina del mercat de Vinaròs".

El vídeo sencer es pot veure en aquest enllaç. Com hem apuntat, la part corresponent a Vinaròs comença a partir del 01:02:00, aproximadament.

divendres, 27 de maig del 2011

La periodista Àgatha Estera parla de les Contalles d'Alba

La periodista Àgatha Estera i Ferrer ha dedicat un article del seu blog "Per entendre'ns" a Les Contalles d'Alba, la col·lecció de contes de Catí Pallás i Mara Cebrián sobre l'Alba, una xiqueta de cinc anys que viu amb les seues dues mares. En el text, Estera recull les declaracions de les autores, les quals assenyalen que el projecte "de la necessitat d’una mare lesbiana de trobar referents literaris pels seus fills."

A més a més, es fa ressó de la proposta didàctica i educativa que complementa les Contalles: “Les Contalles de l’Alba entrin a les aules i que les mestres les expliquin als nens, perquè el que surt en boca d’una mestra, va a missa”, apunta Cati Pallás. I no només a les aules d'infantil i primària, sinó també en altres trams de l'ensenyament. De fet, al taller-presentació que les autores van dur a terme a Barcelona fa dues setmanes, hi va haver una nodrida representació del magisteri i la psicologia.

L'article sencer de l'Àgatha Estera es pot llegir clicant ací. És l'encarregada del blog "Per entendre'ns", dedicat a la vida dels pares i mares homosexuals, i forma part de la xarxa de blogs temàtics del diari Ara.

Les Contalles de Muniatto van la Festa de la Mel d'Arnes

Arnes és una vila de la comarca de la Terra Alta, a tocar ja del Matarranya i als peus dels Ports de Tortosa-Beseit. A la riquesa de l'entorn en el qual es troba, cal afegir el producte arnerol per excel·lència: la mel. I per conèixer més de com es duu a terme tot el procés per obtindre aquest dolç element, aquest cap de setmana la vila acull una nova edició de la Festa de la Mel, que enguany arriba a la seua vuitena edició.

Encara que avui divendres i demà dissabte ja hi ha programat un parell d'actes, el gruix de la Festa es concentra en la diada del diumenge. De fet, és a migdia del 29 quan s'inaugura de forma oficial l'esdeveniment. Si fem una ullada al programa, durant este dia se celebraran des d'animació de carrer fins a un taller de cuina amb plats que empren la mel d'Arnes, així com conferències i actuacions teatrals i musicals amb La Colla del Geperut i Son de la Chama.

A més d'aquesta mena d'actes, la Festa de la Mel compta amb una Fira, on una seixantena d'artesans posen els seus productes a l'abast del públic que acudeix a la cita arnerola. Entre d'ells hi ha els Contes de Muniatto, que vol acompanyar Arnes en un dels seus dies grans del calendari. Com sempre, a l'aparador de Muniatto s'hi podran trobar els diferents llibres que composen aquesta col·lecció, i també, es podrà formar part del nou Club de Fans de Muniatto i participar en el seu primer concurs, obert fins el proper 1 de juny.

dijous, 26 de maig del 2011

Vídeopresentacions: "Tendències", de Rosa Maria Isart

La vídeopresentació d'aquesta setmana està protagonitzada per Rosa Maria Isart. L'escriptora i dramaturga barcelonina ens conta els detalls de la seua obra "Tendències", un llibre que serveix tant per llegir com per interpretar.

dimecres, 25 de maig del 2011

L'Alba i les seues Contalles viatgen a Barcelona

Passat 14 de maig, les autores de les Contalles d'Alba, en Katy Pallás i Mara Cebrian, hi van acudir a Barcelona per a participar en un taller-presentació, organitzat per la FLG Associació de Families Lesbianes i Gais.

La presidenta d'aquesta entitat, n'Elisabet Vendrell, va acompanyar les dues autores en la part de donar a conèixer les seues experiències al públic present, al voltant d'una trentena persones, entre les quals hi havia professorat d'infantil, un col·lectiu al qual hi van dirigides les propostes educatives que completen els dos contes de l'Alba i la seua família homoparental. També hi van apropar-se públic provinent del tram docent de secundària, així com universitaris, els quals s'hi van interessar en extendre el projecte als estudiants de Mestre Infantil i de Primària, així com a aquelles famílies heteroparentals sensibilitzades amb aquestes qüestions. Cal destacar la participació dels assistents, que van suggerir i proposar noves idees.

Vendrell, Cebrian i Pallás a la presentació (Foto:lescontallesdalba.com)

I mentre les mares i els pares xerraven amb la Katy Pallás i la Mara Cebrián, a l'altra sala de la Biblioteca prop de 25 xiquets i xiquetes de fins els sis anys hi van prendre part dels diversos tallers, coordinats per en Rosa Playà. La canalla va gaudir d'allò més tot pintant o retallant a l'Alba, el seu germà Bernat, les seues mares i els seus avis i àvies i la resta dels personatges que els acompanyen en les seues aventures.

Paraules de cruïlla: caramira

Sabeu què vol dir caramira? Quan hom et té una mica de caramira, t'està palesant la seua amistat o pel contrari, te l'està jugant per darrere? Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, és prou senzill: la caramira és una mostra de respecte i consideració cap qualcú altre. O com diea en Gerard Vergés, "una atenció, un senyalet d'amor". Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 24 de maig del 2011

"De la fusta a l'aigua", al Quaderns d'El País

El crític literari Xavier Aliaga ha publicat una breu ressenya a Quaderns, el suplement cultural de l'edició valenciana d'El País, en la qual aborda el poemari "De la fusta a l'aigua", de Francesc Mompó. Tot seguit es pot llegir la columna.

Jornada sobre l'Ús del Valencià als Blogs

L'ens normatiu de la Generalitat valenciana ha organitzat, per a aquest divendres 27 de maig, una trobada en la qual s'abordaran els blocs escrits i pensats en valencià, una tendència que ha revitalitzat l'ús de la llengua.

Al llarg del matí, la Jornada sobre l'Ús del Valencià en els Blogs ha programat tres taules rodones temàtiques. La primera duu per nom "El fenòmen blog en l'àmbit valencià. Estat de la qüestió i futur immediat", i comptarà amb la participació de Juan E. Tur (impulsor del cibermitjà L'Informatiu) i els blocaires Sergi Pitarch i Enric Nomdedéu.

La segona taula tindrà un component més literari, hi intervindran tres escriptors de relleu dins el panorama valencià, que a més a més mantenen diversos blocs. Són Xavier Aliaga, Vicent Usó i Francesc Mompó, autor del poemari "De la fusta a l'aigua" i que manté la bitàcola "Uendos, greixets i maremortes".

Per últim, la tercera taula rodona se centrarà en els blocs temàtics. Es tractaran els casos de "Des de Llíria cap a Ítaca" (política i cultura del Camp de Túria), "Malalt de falles" (actualitat i curiositats d'aquesta festa), "Lucrècia de Borgia" (sexualitat femenina) i "Pols d'estels" (astronomia i ciència en general).

La Jornada serà divendres 27 de les 9.45 a 14.30 hores, al Monestir de Sant Miquel dels Reis. Avui és el darrer dia per inscriure's. Més informació a aquest enllaç.

Vila-real va acollir la "Lectura de proses i versos"

Passat cap de setmana, Vila-real va celebrar l'activitat "Literatura en veu alta. Lectura de proses i versos", organitzada per El Pont. Cooperativa de Lletres, una associació dels escriptors i escriptores de les comarques del nord valencianes. L'acte s'emmarcava en el Mercat del llibre que es duia a terme en aquesta població de la Plana Baixa.

Hi van participar un total de deu autors, entre els quals s'hi trobava en Jordi Colonques. El vila-realenc va llegir un fragment de "Món animal", la seua darrera novel·la. Per la seua banda, un dels autors d'"El magma silenciós", en Vicent Pallarés, també hi va prendre part tot llegint el conte Vens de misèria.

divendres, 20 de maig del 2011

Albert Pijuan presenta a Calafell la seua Tabula brasa

Aquest cap de setmana, concretament dissabte al vespre, Calafell acull la presentació de "Tabula brasa", l'obra de teatre escrita pel calafellenc Albert Pijuan i Hereu. El text, guardonat amb el Ciutat de Sagunt 2010, ens conta la història d'una parella, en Lluc i n'Olivia, que reben a sopar els pares d'ell.
Una reunió familiar que es converteix en tot un infern per a la xicota, immersa en un no-parar de situacions compromeses que la duen fins l'extrem. Una obra dramàtica, denúncia dels aspectes més foscos de la nostra societat, reflectits en quatre persones al voltant d'un àpat que discòrre de la felicitat a la tragèdia. Amb tot "Tabula brasa" no és només un llibre per interpretar, sinó també per llegir.

La presentació, a les 19 hores, tindrà lloc al Museu Casa Barral, ubicat al Passeig Marítim Sant Joan de Déu, 18, de Calafell, al Baix Penedès. L'acte s'emmarca en les Trobades Literàries que se celebren en aquest indret.

dijous, 19 de maig del 2011

Vídeopresentacions: "Emergència al País de la Màgia", de C. Arasa i C. Girol

Aquesta setmana, dues persones hi participen a la vídeopresentació. I és que "Emergència al País de la Màgia" es va realitzar a quatre mans: mentre la tortosina Cinta Arasa escrivia la història, na Cristina Girol, de Torredembarra, l'il·lustrava. El resultat de l'experiència es pot veure reflectit en aquest vídeo.

La visió de la Nit Músico-Literària per Juli Capilla

El periodista i escriptor valencià ha publicat un article en el seu bloc en el qual es refereix a la Nit Músico-Literària que passat divendres va tindre lloc a Ca les Senyoretes, un restaurant-hotel ubicat a la vila d'Otos, a la Vall d'Albaida i sota el Benicadell. Recordem que s'hi va programar la presentació del nou treball del cantant Carles Pastor i dels llibres "Els somriures de la pena", de Manel Alonso i "De la fusta a l'aigua", de Francesc Mompó.

Juli Capilla comença l'article palesant l'ambient de germanor que hi havia: "Hi ha instants molt bonics, entranyables. Malgrat la barbàrie i la misèria polítiques que vivim al País Valencià, hi ha encara una escletxa per on s'escolen els moments feliços". I continua: "Sens dubte, aquestes estones ens ajuden a tirar avant, i a estimar-nos la vida com si encara n'esperàrem molt més, com si encara fórem jóvens i discretament ingenus. Si no ens els poguérem permetre, aquests instants, no sé què en faríem, de nosaltres. Vida i literatura, per aquest ordre: per mi una combinació perfecta."

En Juli Capilla és un periodista i escriptor valencià. Ha publicat diversos llibres que han estat guardonats, com ara L'home de Melbourne o L'instant fugaç. Hi col·labora amb nombroses revistes i diars: Posdata, Saó, El Temps, El Punt... A més, va dirigir la revista literària Caràcters entre 2006 i 2010.

dimecres, 18 de maig del 2011

La Vanguardia entrevista Vanessa Fibla

L'autora de "Cura sana. Remeis tradicionals d'Alcanar" ha estat la protagonista de la contraportada de La Vanguardia, en la seua edició de Tarragona. Passat divendres, el periodista Toni Orensanz entrevistava a la jove química canareva, arran de la publicació d'aquest llibre que recull els sabers populars d'aquesta vila del Montsià quant a remeis i solucions casolanes fetes a base de les plantes del territori, i que ha esdevingut un dels més venuts a la comarca durant el passat mes d'abril.

A l'article, il·lustrat amb una fotografia de Vanessa Fibla amb la seua obra, presa per Vicenç Llurba, l'estudiant d'Enginyeria Química a la URV exposa algunes de les raons que la van dur a fer aquesta compilació, guanyadora de diversos premis de Treballs de Recerca. Molta d’aquesta informació està en perill d’extinció. Pensi que la mitjana d’edat dels informants del llibre supera els setanta anys. Hi ha alguna gent jove que sí que pot saber alguna cosa, però són l’excepció", hi apunta.

Però no només és un recull de remeis tradicionals, sinó que Fibla ens explica el per què hi funcionen, els seus principis actius, i ho completa amb anècdotes, curiositats o experiències que li han tramés els i les entrevistades que l'han ajudat a crear "Cura sana". "Per això al llibre que he fet hi figuren els remeis tradicionals però al costat també explico la raó científica, basada en els principis actius, que fan que aquell remei, a banda de popular i curiós, sigui efectiu i fiable", hi assenyala.

L'entrevista sencera es pot llegir ací.



Paraules de cruïlla: ral

Sabeu què vol dir un ral? Quan algú diu que tal cosa o tal altra "no val un ral" sol referir-se al que el seus valor és mínim, insignificant. I per què, si just és una derivació de "reial"? Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, és prou senzill: simplement, el ral era una moneda pròpia d'altres temps, un quart de pesseta, o 25 cèntims, si es prefereix. I com diu la dita: "Entre el bé i el mal, no hi ha el canto d'un ral". Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 17 de maig del 2011

Juanjo Roda en el programa de cuina Mira que bo

L'autor de "La cuina del Mercat de Vinaròs" i director de la col·lecció "La Teca" és un dels protagonistes del darrer lliurament de Mira Que Bo, el nou programa culinari de les nostres comarques (emés per Televisió d'Ulldecona, Canal Nord de Morella i Canal Terres de l'Ebre). Roda acompanya l'equip del programa a l'Institut Joaquim Bau de Tortosa, on exerceix de professor al Cicle Formatiu de Cuina i Gastronomia. Allà hi podem veure a les noves promeses de l'art culinari ebrenc, com ara la Cinta Roca. Ho podeu veure tot seguit:



A més a més, ho podem completar amb aquest article de l'Anna Zaera al web Surtdecasa.cat, on exposa el bon fer dels alumnes de l'Escola, i com qualsevol pot anar a comprovar-ho els dimecres a migdia, quant el centre esdevé en un autèntic restaurant.

Els Contes de Muniatto a la Deltafira

Aquest cap de setmana, les Contalles de Muniatto es van desplaçar fins a la Deltafira, que ha tingut lloc al municipi de Deltebre (Baix Ebre). Al seu bloc han penjat tot un seguit de fotografies de l'aparador dedicat a aquest personatge tan conegut al llarg i ample de les Terres de l'Ebre.


D'altra banda, cal recordar que des de fa unes setmanes s'ha posat en marxa el Club de Fans de Muniatto, que ja ha superat amb escreix el centenar de socis de totes les edats i d'un munt de poblacions de les nostres comarques. Fins el proper 1 de juny tenen oberta la participació en un concurs, on es pot aconseguir una samarreta Muniattera. Més informació fent clic ací.

dilluns, 16 de maig del 2011

Imatges de la Trobada d'El Pont a la Fira del Llibre de Castelló

La setmana passada, la Fira del Llibre de Castelló va acollir una trobada dels escriptors que integren El Pont. Cooperativa de Lletres. Dins de les activitats programades, hi havia la presentació i signatura d'alguns d'aquestos autors, radicats en les nostres comarques.

Al llarg de la jornada es van presentar tres llibres d'Onada: "El magma silenciós", de Vicent Pallarés i Manel Garcia Grau; "Món animal", de Jordi Colonques; i "Set narracions curtes per a una setmana llarga", de Joan Andrés Sorribes. També hi va intervindre en Pep Castellano, autor de "L'estirp de la sang reial".

El públic a la caseta. De peu al centre, en Vicent Pallarés.

Jordi Colonques (segon per l'esquerra), a la taula de signatures.

Joan Andrés Sorribes ( al centre) amb les "Set narracions curtes per a una setmana llarga".

Joan Andrés Sorribes dirigint-se al públic.

Fotos cedides per Vicent Jaume Almela

Francesc Mompó i Manel Alonso presenten els seus llibres a Otos

Passat divendres al vespre, el restaurant i hotel Ca les Senyoretes d'Otos, a la Vall d'Albaida, va acollir la Nit Músico-Literària, un esdeveniment que conjugava la literatura, la gastronomia i la música en un recinte incomparable: una casa senyorial del segle XVIII.

La part literària va anar a càrrec de dos autors valencians amb una ampla trajectòria i bibliografia: Francesc Mompó i Manel Alonso. Presentavan respectívament, el poemari "De la fusta a l'aigua" i el recull de contes "Els somriures de la pena". Cadascú va ressenyar l'obra de l'altre. D'aquesta manera, Mompó va llegir la història Els gats viuen dels descuidats per mostrar els elements d'autobiografia que amaga la narrativa. En el bloc de Mercè Climent es pot llegir una crònica de l'esdeveniment.

"Exercici d'escriviure"

I per la seua banda, l'autor de Puçol va ressenyar els poemes de "De la fusta a l'aigua". Alonso va destacar "l'elegància" amb la qual el poeta aborda tota una nit de passió amorosa, en la qual "no defuig cap escena, per més graus de temperatura que aquesta tinga, però com un amant expert ens la descriu amb grans dosis de delicadesa".

Quant a l'estil, Manel Alonso apunta la trobada entre allò modern i allò clàssic, com una espècie de metàfora de la trobada dels dos amants. A la vegada, esmenta l'ús del vocabulari de les comarques centrals valencianes. La ressenya sencera es pot llegir al blog "Els papers de Can Perla".

Els ulls de Bob

Després de les presentacions i el sopar, la Nit a Otos va concloure amb un concert de Carles Pastor, qui duia les cançons del seu darrer treball, "Els ulls de Bob". I amb la música va cloure aquesta celebració cultural i festiva sota la mirada del Benicadell.

dijous, 12 de maig del 2011

Nit Músico-Literària a Otos

Ca les Senyoretes és una impressionant casa senyorial del segle XVIII rehabilitada com a restaurant i hotel destinat al turisme rural. S'ubica a la vila d'Otos, al bell mig de la Vall d'Albaida. En aquest indret, demà divendres 13 de maig s'ha organitzat una Nit Músico-Literària. Paraules, música i menjar per despertar tots els sentits.

La vetllada comença a les 20.30 hores, amb la presentació de dos llibres, "Els somriures de la pena", de Manel Alonso, i "De la fusta a l'aigua", de Francesc Mompó. Dues propostes, un recull de contes i un poemari, per fer gaudir els assistents de la millor literatura en valencià. "Els somriures de la pena", del puçolenc Manel Alonso i Català, ens transporta cap un indret imaginari, Pouet, on hi trobem un seguit de personatges amb experiències agredolces, dramàtiques, tractades des de la nostàlgia i l'enyorança.

Per la seua banda, Mompó, natural de L'Olleria, converteix en poesia al transcurs d'una nit apassionada, a la vegada que s'apropa al llenguatge cinematogràfic. "De la fusta a l'aigua", guardonat amb el Vila de Puçol del 2010, són 42 composicions que agafen els diferents passos una escena amorosa, des de l'arribada dels amants fins la lassitud de l'endemà.

I després d'omplir-se de literatura, serà el moment de gaudir d'un altre art, el gastronòmic. La selecció culinària de Ca les Senyoretes incorpora delícies que passen des de les mandonguilles d'abadejo dels entrats fins el plat de llomello al roquefort que encapçala el menú.

Per concloure, el cantant Carles Pastor farà un tast del seu darrer disc, Els Ulls de Bob, una musicalització d'onze poetes imprescindibles com Ramon Guillem o Teresa Pasqual, entre d'altres. Blues, balada o rock clàssic que podeu comprovar en aquest enllaç.

Tota la informació sobre l'esdeveniment d'aquesta Nit Músico-Literària es pot veure en aquest enllaç.

Onada Edicions al catàleg Books for Children & teenagers

La globalització i escurçament de les distàncies a causa de les noves tecnologies han possibilitat que la producció literària valenciana també busque expandir les seues fronteres i orientar-se cap el mercat internacional, oferint obres de qualitat susceptibles de ser traduides a altres idiomes, com l'anglès, el francés o l'alemany.

A banda d'una major presència de les editorials en Fires, com la de Bolonya a les acaballes de passat març, el sector del llibre valencià produeix altres tipus d'eines i recursos que contribuisquen a internacionalitzar-se.

Un d'aquestos elements indispensables són els catàlegs, els quals condensen la informació que pot reclamar un possible editor per adaptar una obra del nostre territori al seu mercat, és a dir, les dades tècniques, una sinopsi i alguna mostra d'il·lustració, si escau. És el cas del "Books for children & teenagers 2011", un recull de les darreres novetats valencians en llibres infantils i juvenils, un dels gèneres claus en les exportacions. Es tracta d'un catàleg amb aparença de llibre, de 215 pàgines, en anglès i castellà, i editat per la Direcció General del Llibre de la Generalitat Valenciana.

Onada Edicions hi pren part d'aquesta iniciativa amb les seues tres col·leccions de Contalles: les de Munitto, les de l'Alba i les del Caduf. Són set els llibres que l'editorial mostra al públic internacional. Quatre pertanyen a les aventures del personatge de conte infantil de les Terres de l'Ebre més conegut, en Muniatto. Mentre, de l'Alba, les seues mares, el seu germà i els seus amics hi apareixen els dos exemplars de la col·lecció. Completa la presència d'Onada al "Books for children & teenagers" l'Emergència al País de la Màgia.

Es pot fer-hi una ullada al catàleg clicant ací.

València acull la presentació del poemari De la fusta a l'aigua

"Plantejar el llibre com un procés narratiu que avança poema rere poema, on tots els poemes es complementen per esdevenir un tot, i com finalment n'ix vencedor del repte". Així parlava el poeta Ramon Guillem en la presentació del poemari de Francesc Mompó, "De la fusta a l'aigua", una de les novetats poètiques en valencià més destacades d'enguany, avalat pel Premi Vila de Puçol.

En un escenari privilegiat com la Biblioteca de la Societat Coral del Micalet, a València, Mompó i Guillem, autor i proleguista de l'obra, van omplir de poesia la vesprada del dijous. Són una quarentena de composicions, que estableixen una nit apassionada, des de la porta de l'habitació fins la lassitud reflectida en l'aigua d'una dutxa. Sis moments en els quals el lector assisteix gairebé des d'una òptica cinematogràfica. Al bloc de Mercè Climent es pot trobar una crònica extensa sobre la presentació, a la qual hi pertany la fotografia amb què il·lustrem l'article.

Sent solament fusta com ets,
d'on et ve el poder i la gosadia
de barrar-me el pas a mi

Del poema La porta, "De la fusta a l'aigua"

Paraules de cruïlla: fer porra

Sabeu què vol dir fer porra? La paraula porra és present en nombrosos contextos i expressions, però en aquest cas ens quedem només en la frase feta "fer porra". I una pista, no sol ser massa bona quan l'empra un caçador. Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, és prou senzill: simplement, anar a caçar i tornar-se'n amb les mans buides, sense haver mort res. Però com diu la dita: "Si avui hem fet porra, demà Déu proveïrà". Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 10 de maig del 2011

Vicent Pallarés, Jordi Colonques i Joan Andrés Sorribes presenten els seus llibres a Castelló

La Fira del Llibre de Castelló segueix ocupant la plaça de Santa Clara. El centre de la capital de la Plana acull aquest esdeveniment que fins el diumenge 15 de maig, acull propostes literàries i artístiques de tota mena i dirigides a tots els públics. Entre les activitats programades, hi tenim les presentacions-signatures de llibres, que en aquest cas, es dediquen sobretot als escriptors de la comarca, per tal de difondre les seues obres entre els visitants que recòrren la carpa habilitada junt el mercat castellonenc. Com a editorial ben propera al territori, Onada hi participa mitjançant la presentació de tres obres, dues d'elles novetats d'enguany. Totes tres s'estendran al llarg de la vesprada de dimecres 10 de maig, a partir de les 17 hores.

"El magma silenciós" és la darrera proposta de lectura juvenil de la col·lecció La Feram. Manel Garcia Grau i Vicent Pallarés han creat un apassionant relat en el qual dos joves, en Marcel i en Víctor, es veuen immersos en una aventura en la qual redescobriran la memòria històrica. Es tracta d'un projecte del desaparegut poeta benicarlando, en el qual va voler traslladar als joves lectors dos temes d'actualitat com són les agressions urbanístiques i l'esmentada recuperació del passat més recent. L'autor de Sueras, Vicent Pallarés, va prosseguir la tasca de Garcia Grau, tot donant forma a un relat que enganxa fins l'última paraula.

Una altra novetat d'enguany és "Món animal", una curiosa novel·la que signa el vila-realenc Jordi Colonques. Sota el paraigua de l'humor, l'escriptor ens relata les vivències d'una trentena de personatges de tot tipus i condició: cadàvers, màfies, esglèsies, periodistes... amb el rerefons d'un vell parc zoològic que s'ha de reinaugurar com Món animal, una espècie de parc temàtic que simula els ecosistemes africants, amb fauna i flora inclosa. Una història que no va deixar indiferent el jurat del Premi Vila de Puçol 2010.

La tercera presentació també correspon a la col·lecció Narratives. Set dies hi ha de dilluns a diumenge i "Set narracions curtes per a una setmana llarga" ha preparat el castellonenc Joan Andrés Sorribes. Són una setena d'històries que passen el filtre irònic de l'autor, per donar pas a gairebé contes que oscil·len entre els fets reals i els surreals, i que van convèncer un altre jurat l'any passat. En aquest cas, el del Vila d'Almassora.

A banda, eixa mateixa vesprada també hi estarà signant exemplars del seu últim llibre en Pep Castellano. El d'Albocàsser també compta amb una obra a la Feram, "L'estirp de la sang reial". Aquest, junt els altres tres, hi són a la disposició del públic durant tots els dies de la Fira, a la tauleta dels autors comarcals. A més a més, cal recordar que els llibres adquirits a la carpa de Santa Clara gaudeixen d'un descompte d'un 10%. El programa de la vesprada de dimecres es completa amb la presentació d'El Pont, la Cooperativa d'Escriptors de les comarques castellonenques.

La Cuina del Mercat de Vinaròs a la Sénia

Passat divendres 15 d'abril, La Sénia va acollir la presentació del llibre "La Cuina del Mercat de Vinaròs", l'última obra gastronòmica de les nostres comarques editada per Onada a la col·lecció La Teca. Va comptar amb la presència d'un dels autors del llibre, en Juanjo Roda.

Ara, el blog Patrimoni Senienc ha publicat un xicotet article-crònica de l'esdeveniment, en el que fan cinc cèntims del llibre i de què va consistir la presentació. D'aquesta manera, destaquen que se centra en aquest espai comercial vinarossenc i què van més enllà de les receptes tradicionals, per innovar amb noves propostes que parteixen del que qualsevol persona pot trobar a les parades del mercat: "podeu estar segur que val la pena tenir-lo a les mans", assenyalen. El podeu llegir en aquest enllaç.

El blog Patrimoni Senienc va a cura del Centre d'Estudis Seniencs, una associació que compleix els vint anys al servei de la defensa del patrimoni i la cultura de la vila de La Sénia, a la vegada que hi col·labora amb altres entitats de les nostres comarques.

La Santantonada de Forcall al matinal de Cope Vinaròs

L'autor del llibre "La Santantonada de Forcall", Juan Manuel Segura, va ser entrevistat pel periodista de la ràdio Cope Vinaròs, Bartomeu Roig, amb motiu de la publicació d'aquesta obra sobre una de les celebracions més populars i característiques de la comarca dels Ports.

Podeu escoltar l'entrevista sencera ací:


divendres, 6 de maig del 2011

Esta vesprada, Món animal es presenta a Catarroja

"Món animal", l'última novel·la de l'autor de Vila-real Jordi Colonques, es presenta este divendres a Catarroja, a la comarca de l'Horta Sud. Serà a partir de les 19.00 hores al Casal Jaume I, situat al número 6 de la Plaça Major. Comptarà amb la participació de Ramon Guillem.

Cadàvers, màfies, goril·les i capellans s'entremesclen en aquesta divertida història, que té de fons el tancament d'un zoològic per obrir Món Animal, una espècie de parc temàtic. Una novel·la d'humor intel·ligent que va convèncer el jurat dels Premis Vila de Puçol 2010.

"El magma silenciós", supervenda local segons el Mediterráneo

En la seua edició d'aquest divendres 6 de maig, el periòdic Mediterráneo s'ha fet ressó de la inauguració, ahir, de la XXVII Fira del Llibre de Castelló, la qual romandrà a la cèntrica Plaça de Santa Clara fins el proper 15 de maig.

El diari recull les declaracions de l'organització, tot assenyalant que s'esperen vendre al voltant de 8.000 exemplars, si fa no fa la meitat dels exposats per diverses llibreries de les comarques de la Plana i institucions públiques.

A més a més, entre els llibres cridats a esdevindre dels més venuts de la Fira, el Mediterráneo inclou "El magma silenciós", de Manel Garcia i Grau i Vicent Pallarés, al qual hi qualifica com "supervenda local". La darrera incorporació a la col·lecció de narrativa juvenil La Feram atrau el públic a causa d'una història actual i propera al territori, que enganxa des de la primera pàgina gràcies a l'encert de dos dels autors del nord valencià més destacats de les últimes dècades.

Cal recordar que "El magma silenciós" comptarà amb presentació en la Fira del Llibre de Castelló. Serà el proper dimecres 11 de maig, a la vesprada. Per a conèixer més detalls de les aventures de Marcel i Víctor, es pot veure la presentació de l'obra que va tindre lloc a Benicarló passat mes de març.

dijous, 5 de maig del 2011

Vídeopresentacions: "De la fusta a l'aigua", de Francesc Mompó

En aquesta nova vídeopresentació, l'autor Francesc Mompó ens conta una mica del seu poemari, "De la fusta a l'aigua", guardonat amb els Premi de Puçol 2010.

Novetats editorials d'Onada, a Indicador de Economia

En el seu número de maig de 2011, el periòdic Indicador de Economia s'ha fet ressó de les publicacions sorgides al voltant de l'Universitat Rovira i Virgili, entre les quals es troben dues novetats d'Onada Edicions: Cura sana i De política i planificació lingüística.

"Cura sana. Remeis tradicionals d'Alcanar" és un recull d'usos tradicionals de les plantes del Montsià, escrit per l'estudiant de Química Vanessa Fibla com a treball de recerca.

Per la seua banda, el filòleg i lingüísta Miquel Àngel Pradilla publica "De política i planificació lingüística", una obra que compila diverses aportacions innovadors dins la sociolingüística catalana.

Clicant sobre la imatge es pot llegir l'article sencer.


Indicador de Economia és un periòdic mensual especialitzat en l'economia, les finances i tecnologies de la província de Tarragona. Té un tiratge de 24.000 exemplars, repartits per les comarques del sud de Catalunya i altres indrets.

Comença la Fira del Llibre de Castelló. Deu dies de literatura i més a Santa Clara

Des d'avui i fins el proper diumenge 15 de maig, Castelló acull l'edició número 27 de la seua Fira del Llibre. La Plaça de Santa Clara, al bell mig del casc antic de la capital de la Plana, és l'escenari on es trobaran llibrers, autors i lectors per tal de compartir les novetats literàries d'enguany i els clàssics de sempre, així com les publicacions d'autors locals o que tracten temes de proximitat.

Durant la setmana i mitja de Fira, les parades conviuran amb un seguit d'espectacles que apleguen altres disciplines artístiques. Així, s'han programat tallers per a tots els públics, conferències, concerts o exposicions de pintura o fotografia, entre d'altres. També en prendrà part de la Nit de l'Art, el divendres 13, en el qual es regalarà un llibre a qualsevol persona que faça una compra en la carpa.

Per a conèixer amb detall tot el que s'ha preparat per a la Fira del Llibre de Castelló, es pot fer-hi una ullada al programa. Està disponible al web del consistori castellonenc o bé es pot llegir en línia a la pàgina d'Onada Edicions a Issuu.

15.000 llibres

El Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques i l'Ajuntament de la ciutat han assenyalat que enguany, la Fira comptarà amb un centenar d'autors que hi signaran les seues obres, i han xifrat en 15.000 els exemplars que s'exposaran en les diferents casetes de llibreries i institucions.

Els autors d'Onada, dimecres

Onada Edicions tindrà la seua representació a la Fira, mitjançant els seus autors. Es presentaran tres obres de l'editorial de Benicarló. El proper dimecres 11 de maig, a partir de les 17 hores, hi estaran tres escriptors de les comarques de La Plana.

El vila-realenc Jordi Colonques signarà exemplars del seu últim llibre, "Món animal", novetat editorial d'enguany. L'obra va guanyar el Premi Vila de Puçol amb una divertida història que gira al voltant d'un zoològic.

Una altra de les novetats de 2011 d'Onada és "El magma silenciós", del desaparegut Manel Garcia Grau i de l'autor de Sueras, Vicent Pallarés. Dedicada al públic juvenil, tracta de la memòria històrica i de les agressions urbanístiques al territori, mitjançant el punt de vista de Marcel i Víctor, dos joves activistes que realitzen una troballa que els durà a recuperar històries amagades.

Mentre, el castellonenc Joan Andrés Sorribes presenta "Set narracions curtes per a una setmana llarga", un seguit d'històries iròniques que exploren la societat en la qual hi vivim, i que va ser reconegut amb el Premi de Narrativa Vila d'Almassora 2010.

A més a més, la mateixa vesprada del dimecres 11, la Fira castellonenca comptarà amb la participació d'El Pont, la cooperativa d'escriptors de les nostres comarques. D'aquesta manera, s'aprofitarà l'escenari per a mostrar aquest novedós projecte i es llegiran fragments d'obres publicades per membres d'aquesta associació.

dimecres, 4 de maig del 2011

"De la fusta a l'aigua" es presenta a València

Francesc Mompó presenta aquest dijous el seu poemari "De la fusta a l'aigua". L'esdeveniment tindrà lloc a les 19.30 hores, a la Societat Coral el Micalet, situada al carrer de Guillem de Castro, 73, de València.

L'autor mostrarà la seua obra, premiada amb el Premi Josep Maria Ribelles 2010, atorgat per l'Ajuntament de Puçol, i què ha estat publicat per Onada el passat mes d'abril, dins la col·lecció Poesia. A més a més de Mompó, hi intervindran dos altres poetes de relleu: Ramon Guillem i Pepa Úbeda.

"De la fusta a l'aigua" és un recull de composicions que capta una nit d'amor com si fòra un fil, posant-nos en la pell dels participants: l'espectador, el director, el personatge... que aborden escenes amoroses i apassionades.

Paraules de cruïlla: botnada

Sabeu què vol dir botnada? Pot costar relacionar aquesta paraula amb l'àmbit de la zoologia, on pertany. S'usa especialment amb els peixos i té sinònims com bòtima o butza. Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, és, ni més ni menys, que el conjunt de les vísceres de la panxa d'un animal, per exemple, la ventresca d'un peix. Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 3 de maig del 2011

Crónica Local parla del Dia del Llibre a l'Horta Sud

Aquesta setmana, el periòdic Crónica Local va parlar al voltant de les celebracions de la Diada del Llibre en diversos municipis de l'Horta, entre d'ells Silla, ressenyalant la presentació del poemari d'Ivan Brull, "Cantaments".


Per fer més gran la imatge, feu clic sobre ella

Albaes a la presentació d'Els somriures de la pena

El passat 25 de març, Manel Alonso i Català va presentar a Puçol la seua novel·la "Els somriures de la pena". L'acte va comptar amb dues parts. La primera, una xerrada sobre el llibre, amb la col·laboració de membres de l'Associació Cultural L'Andana i el crític i escriptor Xavier Aliaga. I la segona, un passeig literari per Pouet-Puçol, on, entre d'altres, es va llegir un dels contes que composen "Els somriures de la pena" i es va dur a terme una interpretació d'albaes, que podem gaudir en aquest vídeo.



Els artistes són Fernando Ferrer "El Ratllat" i Antonio Rojas, cantant al bell mig del carrer de Sant Pere de Puçol. Les lletres corresponen al mateix Alonso i Català, tret de la primera i l'última albà, obra del duet Ratllat-Rojas.

Peníscola acull un grup d'estudiants i professorat de l'UPV per tractar l'arquitectura mediterrània

Peníscola va ser centre de l'arqutectura mediterrània aquest cap de setmana. Una seixantena d'alumnes i professors d'aquesta disciplina de la Universitat Politècnica de València van acudir a la Ciutat en el Mar per comprovar in situ un dels millors exemples d'arquitectura popular relacionada en l'entorn i la tradició de l'àrea mediterrània.

Els participants van prendre part de diverses activitats, com un recorregut pel casc antic peniscolà, on els assistents van apreciar la conservació i la preservació de l'estil arquitectònic, recollit en un Manual realitzat precisament per dos professors d'Arquitectura de l'UPV, Luis Vicén i Pepa Balaguer, qui va estar al Baix Maestrat acompanyant els visitants i va oferir-los una presentació del seu treball, publicat per Onada edicions en valencià i castellà.

Els futurs arquitectes i el professorat van ser rebuts per l'alcalde de la ciutat, Andrés Martínez, i el regidor d'Urbanisme, Romualdo Forner, els quals han assenyalat l'esforç de les administracions per la preservació arquitectònica d'una ciutat monumental com Peníscola. Per la seua banda, la universitat ha destacat l'interés per repetir l'activitat en els anys següents donat l'acollida que ha tingut per part de l'estudiantat.

El manual

Bona part dels detalls tècnics que es van tractar a la jornada han estat recollits en el llibre "L'arquitectura popular de Peníscola. Manual de restauració del centre històric". Es tracta d'una obra en la qual s'aborden els models per conservar el patrimoni arquitectònic de la Ciutat en el Mar. Escrit pels arquitectes Luis Vicén i Pepa Balaguer, es divideix en dues parts, una de caire divulgatiu al voltant dels aspectes de patrimoni arquitectònic, i una altra de guia pràctica per a intervindre en les restauracions d'edificis privats, així com recomanacions en aspectes d'imatge, imprescindibles en una àrea turística de primera magnitud com és Peníscola.