dimecres, 29 de juny del 2011

Illa retrobada: "Un nom i un poemari a tenir ben present"

Lluís Alpera ha ressenyat el poemari de la valenciana Mari Carmen Sáez en el darrer número del Posdata, el suplement cultural del Levante-EMV. El poeta i crític literari valentí qualifica l'obra de Sáez com la tranmissió d'una "tristesa carregada de 'llunes cegues' per totes bandes, però disposada alhora per al combat i la rebel·lio d'un món que no li agrada".
A la vegada, apunta un creixement líric a mesura que avança l'"Illa retrobada" de la poetessa, que la converteixen, en paraules d'Alpera, en una de les autores "més dinamitzadores de la lírica valenciana".

Es pot llegir la ressenya sencera tot clicant sobre la següent imatge.

Paraules de cruïlla: naquera

Sabeu què vol dir naquera? Una paraula ben arrelada a la terra, al camp. Forma part d'un dels elements imprescindibles del paisatge de les nostres comarques, les sénies (o sínies). La resposta la podem trobar al Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, i passa per ser el recipient on s'aboca l'aigua que cau dels cadufs de les sénies. Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 28 de juny del 2011

Algunes imatges de "Piedra sobre piedra. Las casetas de la Iglesuela del Cid"

Des d'esta setmana ja disposem d'exemplars de "Piedra sobre piedra", el monogràfic de Carlos Julian Rochela al voltant de l'arquitectura de la pedra en sec de l'Anglesola, a la comarca del Maestrazgo aragonés.

El llibre suposa una impressionant obra que dissecciona aquest element tant característic de l'Anglesola, i recorda a les persones que han donat forma al paisatge amb les seues mans. Tot en volum de luxe, amb més de 250 fotografies que destaquen per la seua qualitat. I com a mostra, es pot fer una ullada a l'spot de presentació del llibre, un vídeo editat a partir d'algunes de les imatges contingudes a "Piedra sobre piedra".

L'estiu és temps de lectura

Diuen que a l’estiu, tota cuca viu. El que sí és cert és que els tres mesos que ens venen per davant són el moment de l’any per excel·lència per gaudir de l’oci i de les aficions. Dies més llargs, bon oratge i les vacances hi contribueixen. La lectura és un dels ingredients bàsics d’aquesta oferta d’activitats estivals: des de la platja fins sota l’ombra d’un bon arbre, al bell mig de la muntanya, el llibre és un company gairebé imprescindible per traure profit d’aquest esbarjo asolellat.

Lectures per als més menuts

Amb l’escoleta o el col·legi tancat fins setembre, la canalla troba en els contes un passatemps excepcional per a continuar aprenent sense deixar de fruir. A més a més, com que els pares i les mares també disposen de més temps lliure, poden compartir amb els nans i nanes aquestes primeres lectures, elementals per forjar en el xiquet i xiqueta el gust per la lletra.

Aventures per als joves

Estiu i adolescència són quasi dos termes indestriables. La fi de l’institut i de la munió d’activitats extraescolars que omplin l’agenda deixen pas a immenses quantitats de lleure, que fins i tot pot derivar en un avorriment del tipus “I ara què faig?” La solució la podem trobar en una bona novel·la d’aventures dedicada al públic juvenil. Relats trepidants que enganxen el jove lector des de la primera fulla i el posen en la pell de personatges de tota mena: fantàstics, romàntics, quotidians, surrealistes...

De tot un poc per als adults

Pel que fa al següent esglaó, tot és possible. De juny a setembre hi ha temps (o hauria d’haver-hi temps) per remenar a consciència la prestatgeria de la llibreria i de la biblioteca, o per prestar-li atenció, al fi, a aquell llibrot que vam rebre a Sant Jordi. Fins i tot, pot ser un perïode per anar més enllà de la simple lectura: Internet ens brinda nombrosos blocs i fòrums de tota mena de literatures, i com no, la tradicional i insubstituïble tertúlia amb amics i companys, d’on s’extrauen les millors recomanacions que més tard ens acompanyaran a la platja, al tren, a la terrassa, etc.

I no ens quedem només en ficció

Fins ara hem parlat de la narrativa, però podem anar molt més enllà. Ens hem referit a la lectura com a oci en sí mateix, quan els llibres també actuen com a complement d’altres formes d’oci i de lleure. És el cas d’exemplars de temes històrics si ens interessa aquesta disciplina, o bé llibres de viatges per conèixer de primera mà altres indrets que podem visitar. L’oferta és amplíssima, inacabable, tants com per aficions pot tindre cadascú. I és que, d’una manera o altra, l’estiu acaba sent temps de lectura.

dilluns, 27 de juny del 2011

Ràdio Flix es fa ressó de "A l'altra banda del foc"

Passat dimarts, el conte ebrenc de la Laura Mur va fer la seua presentació oficial davant la societat flixenca. Dos dies abans de la vespra de Sant Joan i sota la freixa ubicada a la plaça de la localitat, punts cronològic i geogràfic on s'inicien les aventures dels protagonistes, l'autora va exposar els motius, els secrets i els detalls d'aquest relat màgic a la vegada que arrelat al territori.

Junt Laura Mur hi va participar el també escriptor flixanco Albert Guiu. L'autor del poemari "De la mà de la meua filla" va assenyalar que "A l'altra banda del foc" compta amb un aspecte fantàstic que acosta als joves a les arrels més profundes de l'imaginari popular a través d'un viatge màgic, a l'abast de qualsevol lector. I és que tot i adreçar-se preferentment a joves d'entre 10 i 14 anys, el conte pot fer gaudir per una bona estona a qualsevol, al marge de la seua edat.

A la ràdio

D'altra banda, la presentació del llibre ha aixecat diverses notícies relacionades amb el món cultural, social i festiu de Flix i la Ribera d'Ebre. Així, Ràdio Flix va dedicar-li un espai a la presentació, amb les intervencions de Laura Mur i Albert Guiu. Es pot escoltar ací.



Continua el concurs

A més a més, cal recordar que es manté obert el termini per presentar-se al sorteig d'un exemplar de "A l'altra banda del foc". Per a concursar, només cal enviar imatges de la celebració de Sant Joan al correu onadaedicions@gmail.com.

Les Contalles d'Alba creixen

"L'Alba aprén" i "L'Alba somia" seran els dos nous títols de la col·lecció infantil "Les Contalles d'Alba", protagonitzats per a una xiqueta de cinc anys que viu amb les seues dues mares, el seu germà, el gat Miquetes i un munt d'amics i amigues. Els dos nous llibres suposaran el tercer i quart volum dels relats concebuts i il·lustrats per les autores valencianes Katy Pallás i Mara Cebrián.

L'edició de les dues noves Contalles, que arribaran a les llibreries a finals de juliol o principis d'agost, suposa una passa més en la consolidació d'aquest material dedicat als més menuts, atés que junt els llibres es pot descarregar gratuïtament diverses propostes didàctics per a treballar bé a l'aula o bé a la llar.

dijous, 23 de juny del 2011

Vídeopresentacions: "La cuina del mercat de Vinaròs", amb Juanjo Roda

Tot aprofitant que Vinaròs ja està en les seues Festes de Sant Joan i Sant Pere, la vídeopresentació d'aquesta setmana correspón a un llibre de la ciutat del llagostí: "La cuina del mercat de Vinaròs". Un dels seus autors, en Juanjo Roda, ens fa cinc cèntims de les característiques d'aquesta obra gastroliterària.

"Què passa amb els nostres records?". Àngel Cano parla d'Els Somriures de la Pena

El crític Àngel Cano dissecciona el llibre de Manel Alonso i Català. En una extensa ressenya publicada al seu bloc, "El nét del tio Pipo", Cano hi estableix els grans temes que travessa l'obra del puçolenc, un retrat d'una societat rural que avança durant el passat segle XX, farcida d'elements autobiogràfics.

"Alonso traça una trentena de relats personals rescatats de la memòria, d'aquell calaix que s'ho vol arxivar tot, i ens delecta amb unes històries escrites d'una manera exacta, sense res sobrant, i amb els ingredients necessaris per a un aliment que ens omplirà el cervell de reflexions." D'entre eixa trentena de relats, Cano hi destaca "La solució" i "La llarga ombra del feixisme", on els escolars són els protagonistes evocats.

Amb tot, el crític assenyala el paper d'"Els somriures de la pena" com un calaix de records que s'ha tornat a obrir per mostrar (o re-mostrar) unes vivències personals que van més enllà dels llibres d'històrica, "uns records amb sentiment, uns records amb passió, uns records on la tendresa, la por, la mort, la fam, la guerra i la postguerra, la infantesa, la joventut, la vida, la família, l'alegria amarga i l'amargor més dolça ens permeten somriure-li a les penes humanes", conclou Àngel Cano.

La ressenya sencera es pot llegir clicant ací.

dimecres, 22 de juny del 2011

Per Sant Joan, sortegem un exemplar de "A l'altra banda del foc"

Arriba l'estiu i arriba Sant Joan, i Onada Edicions ho celebra amb la publicació d'un nou llibre, "A l'altra banda del foc", el conte ebrenc de la flixenca Laura Mur. És una història que parteix, just, de la festivitat de Sant Joan a Flix, a la Ribera d'Ebre, quan un iaio, el Ramon, viu un seguit d'aventures per trobar el seu nét, el Martí. Està dirigit a xiquets i xiquetes d'entre 10 i 12 anys, però qualsevol pot passar una bona estona gaudint del relat de Laura Mur i de les il·lustracions de Rosa Avante.

En voleu saber més? Ara podeu aconseguir un exemplar de "A l'altra banda del foc". Per a participar, només cal que ens envieu una fotografia de com celebreu la vespra i la nit de Sant Joan al vostre poble. Ens ho envieu al correu electrònic onadaedicions@gmail.com, i entre tots els fotògrafs sortejarem un exemplar del llibre de la Laura Mur.

Participa i comença l'estiu amb bona lectura per combatre la calor!

Paraules de cruïlla: cascurrar

Sabeu què vol dir cascurrar? És una paraula que ha viscut els canvis en les formes d'educar els més menuts, i que avui en dia, fins i tot podríem dir que és políticament incorrecta. La resposta la podem trobar al Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, que la defineix com "pegar o colpejar repetidament, però sense gaire contundència", i s'aplica sobretot per als xiquets i xiquetes que han fet una entremaliadura. Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquesta i altres paraules de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 21 de juny del 2011

"Un llibre ple de màgia". Rodolfo del Hoyo parla de l'Emergència

L'escriptor de Santa Coloma de Gramanet ha publicat una ressenya al seu bloc "El temps, el riu i les oliveres" en la qual es refereix al conte infantil de la Cinta Arasa i la Cristina Girol, "Emergència al País de la Màgia".

En l'article, Del Hoyo el qualifica com "un conte llegit en veu alta i suau a la vora del llit". D'aquesta manera, apunta que l'autora dels textos, "ha fet un text molt proper a la sensibilitat infantil, escriu amb una frescura poc habitual avui dia i amb una veu tendre i directa", mentre que les il·lustracions són "com una joguina divertida". Es pot llegir la ressenya sencera tot clicant aci.

Rodolfo del Hoyo (Barcelona, 1953) ha publicat una vintena de llibres, entre obres dedicades a públic infantil i juvenil, novel·les i poesia. Combina aquesta tasca literària amb la tasca pel creixement del teixit cultural i associatiu a Santa Coloma.

Benicarló vibra amb l'acústic dels Obrint Pas

L'Auditori de la ciutat es va omplir de gom a gom per a presenciar el concert acústic dels Obrint Pas, dins del programa d'activitats de fi de curs de l'IES Joan Coromines. El grup valencià va fer un recorregut al llarg de la seua carrera, des dels seus inicis allà pel 1993 fins a les cançons del seu últim treball, "Coratge".




dilluns, 20 de juny del 2011

"A l'altra banda del foc" es presenta aquest dimarts a Flix

Flix acollirà la presentació del conte ebrenc "A l'altra banda del foc", escrit per l'autora local Laura Mur. Serà aquest dimarts 21 de juny a les 20.15 hores, a la Plaça de l'Esglèsia d'aquesta localitat de la Ribera d'Ebre.

L'acte comptarà amb la presència del també escriptor flixanco Albert Guiu.

"A l'altra banda del foc" és un relat dedicat sobretot a joves d'entre 8 i 12 anys, encara que tots els públics poden gaudir una bona estona de les aventures del iaio Ramon, qui busca el seu nét just la vespra de Sant Joan.

Piedra sobre piedra. Las Casetas de Iglesuela del Cid, novetat editorial per aquest inici d'estiu

La pedra seca de l'Anglesola és la protagonista de l'últim llibre de l'estudiós local Carlos Julián Rochela. Piedra sobre piedra. Las casetas de Iglesuela del Cid suposa una autèntica enciclopèdia d'aquest patrimoni mil.lenari que recorre els camps d'aquesta població de la comarca del Maestrazgo aragonès, a tocar amb una altra capital d’aquest mode arquitectònic, Vilafranca, ja a la part valenciana.

Marges, ponts, empedrats o fonts són mostra d'algunes de les construccions en les quals s'ha emprat la pedra seca, és a dir, aixecades només amb les roques, sense argamassa d'unió entre elles. Ara bé, les que predominen en l'entorn i el llibre són les conegudes com casetas, una classe de refugis que la gent del camp aprofitava per protegir-se del mal temps. Tot i la construcció artesanal, que les converteix en gairebé úniques i irrepetibles, tenen un conjunt de característiques comunes, com ho revela Carlos Julián.

Així, per exemple, la majoria estan orientades cap al sud-est, per tal d'aprofitar les hores de sol i evitar el cerç. Se solia evitar els arbres o talar-los si era necessari, per no atreure els llamps durant les tempestes. I l'interior s'ampliava amb estàncies dedicades al bestiar. O fins i tot hi ha espais a la roca que funcionen com prestatges per deixar objectes.

Piedra sobre piedra recull totes aquestes casetas i les classifica per la forma, la coberta, l'ús per al qual es destinaven o el tipus de pedra emprada, on les preferides eren les conegudes com lloses. Tampoc s'oblida dels treballadors que les van fer. Noms com Samuel Soler o Sebastián Vicente Ibáñez, entre molts d’altres, que van construir amb les seves mans el paisatge de la Iglesuela del Cid.

Bona part de les edificacions de pedra seca són de la primera meitat del segle XX, encara que a les Casetas del Cura en trobem una datada del 1865. Ara bé, els orígens de l'ús d'aquest material es remunta segles enrere, quan els ibers, cap al segle IV aC, habitaven aquestes terres. Romans i àrabs van continuar aprofitant la pedra com a element imprescindible. Però, serà a partir de l'edat mitjana quan ens arriben les edificacions i infraestructures que encara avui resten dempeus. Els Ponts del Cid i de la Puebla, el de Molí Dolz o el Portal de San Pablo són bona mostra.

El recorregut històric continua en el Renaixement aragonès, amb la Casa les Notarías o certs detalls de l'Ajuntament, com ara els porxos i els finestrals. L'ús urbà d'aquesta tècnica arriba fins al 1952, quan es construeix la Fuente Nueva, feta per Miguel Royo Mas, que també va aixecar la seva casa.
I per no perdre’s entre tanta caseta, el llibre conclou amb una proposta de ruta senderista que transcorre per les partides amb major riquesa de patrimoni de la pedra seca.

L'autor, Carlos Julián Rochela, va néixer a l’Anglesola el 1944. Aquest mestre d'escola a la Sénia, ja jubilat, ha escrit dos llibres més relacionats amb la localitat: El habla de Iglesuela del Cid i Toponomia de Iglesuela del Cid. Julián incorpora els textos i les gairebé 250 fotografies que il.lustren Piedra sobre piedra. Mentrestant, els plànols, perfils i alçades de les construccions van a càrrec de Eugène Gràcia i Marie Assomption Fabregat Tena. Marie Assomption també va néixer a l’Anglesola. El 1956, amb vuit anys, va emigrar a França amb la família. Casada amb Eugène, resideixen a La Tor de France, una petita vila prop de Perpinyà. A més, han col.laborat nombrosos familiars dels constructors de casetes, els quals han facilitat informació a l'autor.

Publicat per Onada Edicions, de Benicarló, és el segon llibre de la col·lecció "Arquitecturas", després de La arquitectura popular de Peñíscola de Luis Vicén i Pepa Balaguer, dedicada a promoure i difondre el patrimoni arquitectònic de les nostres comarques.

dijous, 16 de juny del 2011

Vídeopresentacions: "Si em parles del desig", de Manel Alonso

Si la setmana passada, Manel Alonso i Català ens parlava d'"Els somriures de la pena", aquest dijous continuem amb l'autor de Puçol, però tot canviant de registre i passant a la poesia. Alonso ha publicat amb Onada Edicions "Si em parles del desig". Per a conèixer una mica més d'aquesta obra, podeu veure el vídeo.

"Se't posen al cor com una sageta de dolç verí" Francesc Mompó ressenya Els somriures de la pena

"Una radiografia literària d'ell mateix". Així enceta Francesc Mompó la crítica que ha publicat al seu blog al voltant de l'última novel·la de Manel Alonso i Català, "Els somriures de la pena", un recull d'una trentena de relats "molt concrets i pròxims a l'autor", els quals tenen lloc a Pouet, un indret imaginari qualificat per Mompó com el Macondo particular de l'autor de Puçol.

Continuant el fil del llibre, l'autor de "De la fusta a l'aigua" divideix l'article en tres parts, corresponents als tres blocs en què s'estructura l'obra. Del primer, "Qui no té tall rossega els óssos", assenyala que és el més cronològicament allunyat en el temps: "és la part en què els records assoleixen el to líric més elevat". Parla de personatges perdedors i fracassats, que protagonitzen contes per a ser llegits "un a un, sense presses"

Pel que fa a la segona part, "Memòries sense cistell? Té plantes al clatell", l'acció es trasllada a les darreres dècades del segle XX, on, apunta Mompó, la intensitat lírica perd força en benefici del dietarisme i de l'oralitat. Finalment, el tercer bloc, "Maleïda la dent que es menja la sement", és quan el relat més s'apropa a l'autobiografia, tot introduint persones i personatges "quasi identificables".

Amb tot, el llibre (i la ressenya) conclou amb la qüestió que s'ha forjat a través dels tres blocs: "On aniran els records quan no hi haja qui els sostinga?"

dimecres, 15 de juny del 2011

Diversos autors d'El Pont realitzaran una lectura a la Vall d'Uixò

Demà dijous, a les 18 hores, a la Plaça del Parc de la Vall d'Uixò (Plana Baixa), diversos autors i autores de la Cooperativa de Lletres El Pont faran una lectura de proses i de versos, dins de les activitats que es duen a terme en el carrer per part del grup local del moviment ciutadà "15-M".

Hi participen escriptors i escriptores com ara Joan Andrés Sorribes ("Set narracions curtes per a una setmana llarga"), Joan B. Campos ("Contes d'estiu"), Joan Pla, Vicent Almela, Isabel Marín, Nel·lo Navarro, Josep Abad o Manel Pitarch.

Paraules de cruïlla: reixinfle

Sabeu què vol dir reixinfle? Té relació amb l'aigua, i és un dels mots més tortosins, arrelat especialment a la zona de Baix Ebre i Montsià. La resposta la podem trobar al Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, qui ho defineix com un "lloc de la terra per on surt aigua filtrada". Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres paraules de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 14 de juny del 2011

"A l'altra banda del foc" serà la novetat editorial d'Onada per a Sant Joan

L’escriptora flixenca Laura Mur publica “A l’altra banda del foc”, un conte basat en les tradicions i les festes de la Ribera d’Ebre. Editat per Onada, forma part de la sèrie La Feram, adreçada als lectors i lectores d’entre 8 i 12 anys. L’arribada a les llibreries es produirà poc abans de Sant Joan, la festivitat que just és el punt de partida de les aventures dels protagonistes.

Som a Flix, la vespra de Sant Joan. En Martí, un nen de vuit anys, convenç el seu iaio Ramon per acudir a la plaça, a contemplar l’espectacle de la foguera. I a l’igual que passava en aquell film nadalenc, l’avi perd de vista el nét enmig de la gentada. Quant finalment el divisa, atemorit per l’esclat dels coets, en Ramon ha de passar a l’altra banda del foc. Allà no hi és el Martí, sinó un misteriós capgrós que durà el iaio per la vessant més màgica i festiva d’aquesta vila de la Ribera d’Ebre, una vessant farcida de fantàstics personatges que ajudaran o obstaculitzaran la búsqueda del Martí.

“A l’altra banda del foc” és el darrer conte de Laura Mur, una mestra que alterna la tasca docent amb l’escriptura. Nascuda a la mateixa localitat de Flix, aboca en aquest conte bona part dels elements tradicionals flixancos, però que a la vegada, es poden generalitzar a qualsevol poble de les Terres de l’Ebre: el riu, els gegants, les pubilles, les gralles i la banda de música són només una mostra del patrimoni històric i cultural que serveixen de fons a les vivències del iaio Ramon.

El projecte sorgeix en el que ja ha esdevingut gairebé una tradició. Cada any, per les voltes de Sant Joan, l’ajuntament de Flix encarrega a un autor local l’elaboració d’un relat proper a la festivitat. “Vaig decidir tirar endavant un projecte que feia temps que tenia ganes de fer, una història que transcorregués al llarg de les diferents festes de l'any”, apunta Laura Mur, qui defineix el seu treball com “una aventura fantàstica que transcorre a través de l'imaginari popular d'un poble petit.”. L’autora té molt clar l’objectiu d’A l’altra banda del foc: entretindre, sorprendre i fer gaudir a la vegada que reflexionar.

Està dirigit sobretot a nens i nenes d’entre els 8 i els 12 anys. Acompanyen el relat un seguit de poemes que obren cada capítol; composicions que abasten des del poemari popular català fins versos de Joan Maragall, Desideri Lombarte o la Trinca. “M'agrada molt la poesia i com en aquest cas feia un recorregut per les festes de l'any, em va semblar bona idea buscar poesies que parlessin d'aquestes festes i que servissin per a presentar els capítols.”, comenta l’autora.

A banda, les il·lustracions van a càrrec de Rosa Maria Avante Papaseit, qui també exerceix la docència a estes comarques. Una lectura perfecta per gaudir aquest estiu a la vora de l’Ebre.

Castelló de la Plana i Sagunt van rebre "Els somriures de la pena"

El recorregut de presentacions d'"Els somriures de la pena" al llarg i ample del territori valencià va tindre dues noves estacions la setmana passada. El dimecres, 8 de juny, va ser la capital de La Plana l'escenari on Manel Alonso va parlar de la seua darrera novel·la. Dos dies després, tocaria el torna a Sagunt.

La presentació castellonenca va comptar amb la participació de Joan Andrés Sorribes, autor, entre d'altres, del "Set narracions curtes per a una setmana llarga". Va tindre lloc a la Llibreria Babel; al blog de l'escriptor de Puçol es poden veure algunes fotografies de l'activitat.

Mentre, a Sagunt, la presentació d'"Els somriures de la pena" es va celebrar a l'Espai Bloc de la capital del Camp de Morvedre. En aquest cas, es va comptar amb l'assistència de Federic Aznar, així com amb la música de Juanen, integrant d'In-Fussió, que va musicar el poema Entrar de "Si em parles del desig", i de Garri, del grup Tapineria. De nou a la pàgina de Manel Alonso es poden veure imatges de la iniciativa.

dilluns, 13 de juny del 2011

Vinaròs acull la II Mostra Viva de Treballs de FPA

Passat dissabte 4 de juny, la vinarossenca Plaça de la Mera va acollir la II Mostra Viva de Treballs, un aparador on el Consell Municipal de Formació de Persones Adultes surt al carrer i mostra en què han treballat els i les alumnes durant eixe curs, així com animar a altres persones a apuntar-se per al que començarà a la propera tardor.

D'aquesta manera, l'exposició comptava amb treballs de disciplines tant diverses com els boixets, la labor de retalls, l'art dels bonsais, la cuina, l'entrenament de la memòria, informàtica i idiomes. Junt això es van programar un ventall d'activitats obertes a tots els públics: tai-txi, step, cançons, contacontes, etc.

Onada Edicions va col·laborar en una d'aquestes propostes, concretament amb un dictat col·lectiu. Llegia na Noemí Polls, i una trentena de persones prenien bona nota mostrant els seus progressos amb la gramàtica i l'ortografia valenciana. A cadascú de i de les participants se'l va obsequiar amb un exemplar del llibre "Un viatge fora forat", de l'escriptora vinarossenca i afincada a Catalunya Amàlia Roig. És un relat on la periodista Anna Miralles recrea amb la memòria, els sentits i la imaginació, pobles o indrets que conformen un mapa sentimental –al nord, el Delta, al sud, les illes Columbretes– a l’entorn del riu Sénia.

"Després del silenci" ressenyat per alumnes de 4t d'ESO d'Algemesí

L'alumnat de 4t d'ESO del col·legi Maria Auxiliadora de la localitat d'Algemesí han penjat al blog del Departament de Llengües del centre una ressenya de la novel·la "Després del silenci", d'Enric Lluch, natural també d'aquesta ciutat de la Ribera Alta.

L'autora de l'article aborda breument l'argument del llibre, l'experiència d'en Joan Queralt quan esbrina sobre la història de la seua família. Una història "plena de misteris i intriga que fan que el lector no deixe de banda l'interés pel llibre", apunta.

A més a més, hi destaca la solvència amb que Enric Lluch tracta una temàtica, la narrativa adulta, que s'allunya del gruix de la seua trajectòria literària, centrada en el gènere infantil i juvenil. "Amb aquest llibre, m’ha demostrat que es tan bon autor de novel·les d’aquest tipus com qualsevol altre", reflexiona la redactora de la ressenya.

divendres, 10 de juny del 2011

"Els somriures de la pena" arriba a Sagunt aquesta vesprada

La gira de Manel Alonso presentant "Els somriures de la pena" al llarg i ample del País Valencià no s'atura. Si dimecres era Castelló de la Plana, aquesta vesprada l'escenari serà Sagunt, a l'Espai Bloc ubicat a la Plaça del Cronista Chabret de la capital del Camp de Morvedre. Serà a partir de les 19 hores.

"Els somriures de la pena" s'han convertit en una de les novel·les més destacades del panorama literari valencià d'enguany. El recull d'una trentena de contes situats a Pouet, l'indret imaginari sorgit de les pròpies experiències de l'autor, captiven crítica i públic. Per conèixer una mica més d'aquest aparador de perdedors, podeu fer-hi una ullada a l'explicació que el mateix autor fa de la seua obra.

"Cantaments" es presenta aquest vespre a València

Aquesta vesprada, la Llibreria Primado, (ubicada a l'Avinguda del Primat Reig, 102 de València) acull la presentació de tres poemaris de tres joves autors. Entre d'ells s'hi troba Ivan Brull, qui mostrarà "Cantaments", el llibre amb el qual va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt.

L'esdeveniment és a partir de les 19.30, i junt Ivan Brull hi estaran l'andalusa Yaiza Martínez i la madrilenya Pilar Fraile. La presentació anirà a càrrec dels poetes Mar Benegas, Rafa Correcher i Víktor Gómez.

Per a fer un tast, el blog de la Llibreria ha penjat alguns versos extrets de "Cantaments". En concret, formen part del poema "Caiguda": "Cau la rosa de l'home / al buit i Galileu recompta / tots els segons del somni".

dijous, 9 de juny del 2011

Vídeopresentacions: "Els somriures de la pena", de Manel Alonso

Aquesta setmana, l'escriptor Manel Alonso i Català ens parla d'alguns detalls de la seua última narrativa: "Els somriures de la pena", un grapat de contes que tenen lloc a Pouet, un espai imaginari, on viuen personatges perdedors tractats amb la mirada agredolça de l'autor puçolenc

Manel Alonso i Enric Lluch, inclosos al programa "Autors a les aules"

Es tracta d'un programa impulsat per la Institució de Lletres Catalanes, un organisme del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el qual es posa a disposició dels centres escolars un llistat d'autors i autores literàries per tal de dur-los a les aules i establir un diàleg amb l'estudiantat, així com compartir experiències, propostes, dubtes del món de l'escriptura. A més a més, el curs haurà treballat prèviament amb una obra de l'autor o l'autora sol·licitada.

Enguany, Manel Alonso i Enric Lluch han estat seleccionats en el llistat d'"Autors a l'aula". En el cas de l'autor puçolenc, la inclusió en aquest grup es complementa amb un escrit de Vicent Ferrer Puchol a Un Entre Tants, la Xarxa Cooperativa d'Experiències TIC per a l'Ensenyament en Valencià. Ferrer Puchol recomana "Els somriures de la pena", la darrera novel·la d'Alonso, tot apuntant que "inclou diverses de nostàlgiques sobre la infantesa, a les quals ens podem identificar molts de nosaltres i que crec, també, pot interessar els nostres alumnes."

dimecres, 8 de juny del 2011

Onada Edicions va participar a la Fira del Llibre Ebrenc

Entre el passat divendres i diumenge, Móra d'Ebre va acollir la vuitena edició de la seua Fira del Llibre Ebrenc, una de les cites literàries més destacades de Catalunya, centrada en la literatura i els autors de les comarques de les Terres de l'Ebre. Entre el gran nombre de participants, diversos escriptors i escriptores d'Onada hi van acudir a les presentacions de les últimes novetats. A més a més, durant la jornada del diumenge, l'editorial va comptar amb un aparador al recinte de la Fira, on es van mostrar les obres que conformen el seu catàleg.

Pel que a fa a les presentacions, el dissabte es va comptar amb Antoni López Daufí, un dels impulsors de "La pedra en sec a les comarques del Baix Ebre i Montsià", un extens recorregut per aquest component arquitectònic tradicional típic del nostre territori.

Diumenge al matí hi van acudir dues de les autores de llibres dedicats als més menuts: la Cinta Arasa, autora dels textos de l'"Emergència al País de la Màgia" i l'Olga Besolí, autora dels textos de Muniatto, unes Contalles que també van estar presents a Móra d'Ebre.

I pel que fa a la vesprada del diumenge, Dani Miralles, fotògraf de "La Cuina del Mercat de Vinaròs", va parlar del darrer vòlum de la col·lecció gastronòmica La Teca. Mentre, Vanessa Fibla va presentar el seu "Cura sana. Remeis tradicionals d'Alcanar", llibre que va exhaurir les existències què hi va pujar Onada Edicions a la Fira després de la intervenció de la seua autora. Finalment, des de l'editorial, Rosa Camps va introduir el fins ara últim llançament, "La Santantonada de Forcall", un recorregut visual i emocional per una de les festes més destacades dels Ports.

Per la seua banda, per la caseta d'Onada Edicions hi van apropar-se bona part dels visitants de la Fira, que van interessar-se pels diferents títols i temàtiques publicades. També es va aprofitar per promocionar "A l'altra banda del foc", el conte ebrenc de la flixenca Laura Mur, que arribarà en breu a les llibreries.

Paraules de cruïlla: enrònia

Sabeu què vol dir enrònia? A qui no li ha agafat en alguna cosa un enrònia? Segur que a tothom... i encara que fa pinta de malaltia forta, els virus i els bacteris es mantenen al marge. Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, no és una altra cosa que una mania o una cabòria. És curiosa la seua etimologia: prové del llatí "erronea", idees falses. Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.

dimarts, 7 de juny del 2011

"Els somriures de la pena" es presenta a Castelló

La capital de La Plana és la nova parada de la gira de presentacions d"Els somriures de la pena", el llibre amb el qual Manel Alonso i Català ens porta a l'ambient agredolç "de poble", representat en Pouet, un indret ficitici on s'apleguen tots aquests personatges que busquen la supervivència. Un recull de contes que ha esdevingut un dels títols de referència pel que fa a la literatura en valencià en aquest 2011.

L'acte serà a partir de les 19 hores, a la Llibreria Babel (Carrer del Guitarrista Tàrrega, 20), i comptarà amb la participació de Joan Andrés Sorribes, autor de "Set narracions curtes per a una setmana llarga", publicat a la col·lecció Narratives d'Onada.

dilluns, 6 de juny del 2011

Entrevista a Rafael Escobar, autor d'"Històries espectrals"

En Josep Manuel San Abdón ha entrevistat Rafael Escobar, autor del llibre "Històries espectrals", publicada la setmana passada al cibermitjà del Maestrat i els Ports, 3x4.info. La conversa just gira al voltant de l'obra d'Escobar, una incursió en el gènere de la ciència-ficció, un terreny poc explorat per a les lletres valencianes, i que li van valdre el Premi Vila de Puçol, un dels certamens més prestigiosos de València.

A tall de resum, "Històries espectrals" és un conjunt de sis relats, que s'harmonitzen amb els planetes del Sistema Solar i els colors. Al llarg de l'entrevista, Escobar i San Abdón parlen de la crueltat i la llibertat com a dues cares de la condició humana, així com l'encontre entre la ciència-ficció, el futur, i la mitologia, el passat.

Es pot llegir l'entrevista completa fent clic ací.

"Una lectura bestial" Toni Pitarch parla de Món Animal

Passat divendres, "Món animal", la divertida i colpidora novel·la de Jordi Colonques, es va presentar a la Llibreria Ausiàs, a Vila-real, ciutat del propi autor. L'acte va estar organitzat per l'Associació Cultural Socarrats i va comptar amb la participació d'un altre escriptor de la localitat, en Vicent Usó.

A l'endemà, un dels participants, en Toni Pitarch, s'ha fet ressó a un article del seu bloc, incorporant un esment de la novel·la amb un diàleg sobre la política, la crisi i l'economia. Assenyala que un dels seus interlocutors en una caixa d'estalvis que fa un mesclat entre aquestos temes li recordava als personatges que protagonitzen el llibre de Colonques.

Per ampliar-ho, en un comentari, el mateix Pitarch i afegeix una xicoteta impressió que l'ha deixat l'obra després de llegir-la: "que la comenceu i us passarà com a mi, que no podreu deixar-la fins arribar al final, perquè experimentareu la metamorfosi (si no us ha passat abans) de passar d'animals racionals a animals lectors. Una lectura bestial".

divendres, 3 de juny del 2011

Obrint Pas oferirà un acústic a Benicarló

Onada Edicions col·labora en el concert acústic que Obrint Pas durà a terme a Benicarló el proper divendres 17 de juny, a les 23 hores a l'Auditori Municipal.



El grup de Benimaclet presenta el seu nou disc "Coratge". En aquest reportatge d'Enderrock, el seu vocalista, Xavi Sarrià, ens fa cinc cèntims de l'àlbum, que ve acompanyat d'un llibre.


El magma silenciós es presenta a Onda aquest dissabte

La ciutat d'Onda, a la Plana Baixa, celebra aquest cap de setmana la seua Fira del Llibre, en la qual s'ha acompanyarà els aparadors dels llibreters amb tot un seguit d'activitats culturals. Dins d'aquest programa hi trobem la presentació de diverses novetats editorials, entre les que s'hi troba l'últim volum de La Feram Sèrie Verda, "El magma silenciós", una novel·la juvenil dirigida a tots els públics, escrita entre el desaparegut Manel Garcia Grau i Vicent Pallarés.

L'acte tindrà lloc a la Casa de Cultura, demà dissabte 4 de juny a partir de les 19 hores. Allà, en Vicent Pallarés hi signarà exemplars a qui ho desitge. "El magma silenciós" ens conta les aventures de dos joves estudiants d'Història i ecologistes, en Marcel i en Víctor. Ambdòs participen en els actes de protesta contra la construcció d’una autovia que està destrossant un paratge natural i posa en perill l’existència d’una espècie de la fauna autòctona única en el món. En el decurs de les obres, una retroexcavadora trau casualment a la superfície unes restes humanes que fan pensar en la localització d’una fossa comuna del temps de la Guerra Civil. Allà hi troben un objecte que els mourà a encetar una investigació que recuperarà pàgines fosques del passat.

dijous, 2 de juny del 2011

Vídeopresentacions: "Contalles d'Alba" de Katy Pallás i Mara Cebrián

Les dues autores de les Contalles d'Alba, na Katy Pallás i na Mara Cebrián, ens expliquen com veuen la seua creació literària, una xiqueta de cinc anys que hi viu amb el seu germà i les seues dues mares.

Divendres al vespre, Món animal es presenta a Vila-real

"Món animal" s'estrena aquest divendres a Vila-real, ciutat natal del seu autor, en Jordi Colonques. L'esdeveniment tindrà lloc a partir de les 19 hores a la Llibreria Ausiàs, ubicada al carrer que duu el nom del conegut i immortal poeta valencià, prop de l'estació de tren de la localitat.

Serà presentat per l'escriptor Vicent Usó, autor d'obres com "Les ales enceses" o "Crònica de la devastació", i també vila-realenc. L'activitat està organitzada per l'Associació Cultural Socarrats d'aquesta ciutat de la Plana Baixa.

"Món animal és una novel·la d’humor on més d’una trentena de personatges es mouen simultàniament per les distintes pistes d’un gran circ on homes i bèsties comparteixen irremeiablement les seues misèries." Es pot conèixer una mica més del llibre en aquesta vídeopresentació.

dimecres, 1 de juny del 2011

Arriba la Fira del Llibre Ebrenc. Aquest cap de setmana a Móra d'Ebre

Aquest cap de setmana, les lletres ebrenques viuen la seua festa gran a Móra d'Ebre. Per vuitena edició se celebra la Fira dedicada als autors i les temàtiques de comarques de les Terres de l'Ebre i veïnes. A més a més, es completa amb la Fira d'Espectacles Literaris, que enguanya aplega al quart any. D'aquesta manera, entre els espectacles i els aparadors literaris, s'ofereix als participants un intens i extens programa d'activitats culturals (es pot consultar fent clic ací), que s'enceten el divendres 3 de juny.

Entre les iniciatives programades hi ha la cinquantena d'autors i autores presents, els quals presentaran les seues obres i hi signaran exemplars. També han confirmat la seua presència al Litterarum una vintena d'institucions, que mostraran la seua activitat editorial al públic que s'aprope a Móra d'Ebre. És el cas d'Onada, que hi diposarà d'un aparador amb les seues obres.

Quant la Fira d'Espectacles, s'omplirà amb noms destacats de la cultura, com ara Emma Vilarasau, Helena Gadel, Albert Jordà, Cíntia Massip i Toti Soler, Montse Castellà o La Soul Machine, entre molts d'altres.

Paraules de cruïlla: rip-rap

Sabeu què vol dir rip-rap? Paraula ben ebrenca, què curiosament, té un significat prou diferent de la seua cosina mallorquina "rip i rap". Doncs segons el Vocabulari de cruïlla, de Joan Beltran i Cavaller, és prou senzill: "rip-rap és equivalent a l'expressió "si fa no fa": "Vellets tortosins, los que rip-rap, any dalt any baix, heu conegut els vuitanta hiverns. Hi podeu trobar més significats i curiositats sobre aquest i altres mots de les nostres terres en els dos volums d'aquesta obra editada per Onada.