dimecres, 26 de juny del 2013

Videopresentació de "El circuit de Papez", amb Antoni Martínez Peris

Antoni Martínez Peris ens parla del seu poemari "El circuit de Papez", amb el qual va guanyar el darrer Vila de Puçol. 



Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

"Ningú no mor", al setmanari El 3 de vuit

El setmanari penedesenc El 3 de vuit s'ha fet ressò del llançament de "Ningú no mor", el nou llibre de Joan Pinyol. Com apunta l'article, la novel·la del de Capellades és "una combinació trepidant d'intriga, història i fets sobrenaturals en una trama que dóna vida a la mort i convida a moltes reflexions".


"Ningú no mor" està a les llibreries des de fa unes poques setmanes i en breu començarà una gira de presentacions per part de l'autor, que el durà a indrets com la mateixa Capellades, Vilafranca del Penedès o Igualada.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dimarts, 25 de juny del 2013

"El meravellós viatge de Libori" es va presentar a Forcall

En Libori ja és conegut a Forcall! Passat diumenge al matí, dins dels actes de la Fira Ibero-romana d'aquesta vila dels Ports, el personatge el masover era presentat per la seua autora, Mònica Segura, qui va parlar al voltant d'aquest conte, "El meravellós viatge de Libori", amb el qual pretén difondre aquella cultura romana que hi va habitar, segles enrere, el lloc de Lesera, i també, consciènciar de la importància de la conservació i la preservació del patrimoni històric, com el jaciment de la Moleta. El llibre, així, forma part d'un projecte més ampli per part de Segura, com apunta el diari Levante-EMV, qui s'ha fet ressò de l'acte.


D'altra banda, "El meravellós viatge de Libori" també ha comptat amb la valoració de la Fundació Isonomia de l'Universitat Jaume I, atès que l'autora va ser reconeguda amb el guardó Emprende-dona. Finalment, a la pàgina CastellónDiario es poden veure diverses fotografies de la presentació del conte, com les que il·lustren aquesta entrada.



Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

divendres, 21 de juny del 2013

Tortosa i les Terres de l'Ebre, protagonistes de la nova exposició al Palau Robert

La ciutat de Tortosa i les comarques de les Terres de l'Ebre són les protagonistes de la nova exposició "L'esplendor d'una època, d'un riu i d'un territori" que acull el Jardí del Palau Robert de Barcelona fins el proper 31 d'agost.

A través de fotografies de gran format que signa Òscar Lanau, els visitants poden conèixer el patrimoni i la història del sud de Catalunya, així com els trets que caracteritzen la gent i els pobles vora el riu. Hi ha tres temes principals: "El Renaixement a Tortosa", "El riu Ebre i la navegació fluvial" i "Dels Ports al Delta de l'Ebre per la Via Verda de la Val de Safan", la qual cosa confereix una visió de conjunt de les quatre comarques ebrenques.

Imatge de @Jordiarrufat
 
Onada Edicions, com a editorial de referència a les Terres de l'Ebre, hi estarà present amb quatre llibre que abasten la història de la capital ebrenca i què s'hi podran trobar al Palau Robert. Són llibres que comprenen diversos períodes tortosins i que aprofundeixen els panells fotogràfics de la mostra.

"Tortosa. El patrimoni" és una guia ideada especialment per a que els visitants i turistes coneguen el llegat i el patrimoni històric i social que s'amaga pels carrers i places de la ciutat. Un llibre didàctic i rigorós que esdevé l'acompanyant perfecte en un recorregut cultural.
Per la seua banda, "La catedral de Tortosa als segles del gòtic" és el magnífic i complet estudi que ha dut a terme Victòria Almuni, doctora en Història de l'Art, sobre la seu dertosense.
Mentre, pel que fa a la Tortosa contemporània, cal parlar de Quimo Panisello, l'autor que ha reeixit amb les seues dues obres, la monumental "La Vida Tortosina", un recorregut gràfic i històric per la vida social i comercial de la ciutat, i "La Tortosa dels retratistes", dedicada sobretot els fotògrafs que van retratar el territori i les persones durant el segle XX.

"El meravellós viatge de Libori" arriba a Forcall aquest diumenge

Forcall tornarà a ser Lesera aquest cap de setmana. La població dels Ports celebra la seua Fira Ibero-romana, que acull un complet programa d'activitats i actuacions que portaran els visitants segles enrere, a endinsar-se entreen el mercat, en la cuina i els costums romans, així com en les lluites de gladiadors o l'aparició de deus i nimfes.


Entre les activitats s'hi presentarà un nou personatge, en Libori, un masover que hi viu prop de Forcall i que descobrirà el passat que hi amaguen les terres on viu i treballa. És el protagonista del nou conte de Mònica Segura, "El meravellós viatge de Libori". L'acte serà a l'ajuntament de la vila, el diumenge 23 a partir de les 12.30 hores.

Amb aquesta publicació, l'autora forcallana pretén difondre entre els xiquets i xiquetes la importància de conèixer i preservar el nostre patrimoni històric i cultural, com el jaciment de la Moleta, on es desenvolupen les aventures de "El meravellós viatge de Libori". Segura dedica el relat a nens i nenes d'entre 8 i 11 anys, i de forma divertida i didàctica, els introdueix en la societat romana. Les il·lustracions són de Pau Batet i Ana Beltrán. Publica Onada Edicions, dins de la col·lecció Imagina de contes il·lustrats.

dijous, 20 de juny del 2013

"Cròniques des de l'infern" i "La profecia del llorer" es van presentar a Algemesí


Dimarts passat, Algemesí va acollir una doble presentació literària. Manel Alonso i Antoni Rovira van mostrar les seues darreres publicacions, "Cròniques des de l'infern" i "La profecia del llorer", a la Llibreria Samaruc, qui ha fet una xicoteta crònica a El Seis Doble, diari digital de la Ribera, on es podeu veure un grapat de fotos de l'acte, com el que hem penjat ací.

Alonso i Rovira estaran aquest vepre a Sagunt, a l'Espai Bloc, per a una nova presentació dels seus llibres.

"La cuina del Delta de l'Ebre", Premi Ebrelíders 2012

El receptari de l'Associació Local de la Dona de la Cava ha obtingut un nou reconeixement. Si fa uns mesos va ser guardonat amb el Gourmand al Millor Llibre de Cuina Mediterrània d'Espanya-Catalunya, ara s'ha imposat als Premis EbreLíders, dins de la categoria de Gastronomia i Turisme. 

Els EbreLíders són convoquen anualment pel Canal TE i el Diari Més, i cerquen aquells personatges i entitats de les Terres de l'Ebre que han reeixit més en cadascun dels apartats, que hi van des dels esports o la joventut fins les empreses o la gent gran. És un premi popular, en el que els i les usuàries de la pàgina web del guardó voten entre els nominats que s'han presentat. En el cas de "La cuina del Delta de l'Ebre" el nombre de vots va aplegar als 5.005, cinc-cents més que el segons, l'oficina de turisme de l'Ametlla de Mar. A més a més, en el còmput general, va ser la tercera proposta més votada, rere Glòria Espuny (categoria Maiors) i la Colla Castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta (categoria Projecció cultural).

Un nou éxit, doncs, d'aquest llibre que aprofundeix en les arrels culinàries del Delta a partir dels ingredients que dóna el mar i l'horta. Són plats que composen un paisatge, una societat i una forma de viure, de manera que ens permet conèixer el Delta de l'Ebrea partir d'una cassola.

En aquest vídeo podeu veure el lliurament del Premi EbreLíders a "La cuina del Delta de l'Ebre", a la gala que es va celebrar a l'Ametlla de Mar passat 7 de juny


Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dimecres, 19 de juny del 2013

En la claror de la nit. La revista Saó ressenya "Voràgine"

"La poesia de Josep Ribera s'alimenta de forts contrastos, d'una tensió verbal sostinguda fins a l'últim alè, d'extremituds punyents que voregen els propis abismes vitals". Així comença "En la claror de la nit", la completa ressenya que Manel Rodríguez-Castelló hi dedica a "Voràgine", el nou poemari de l'autor del Camp de Morvedre, amb el qual hi ha guanyat el Premi Ciutat de Sagunt de Poesia.

Podeu llegir-la en línia tot seguit.

"Jo no vull que tinguis por, però…"


Fa uns anys, com a secretari de l'equip directiu del centre de secundària on treballava, vaig veure una forma humana suspesa en la foscor de la nit dins l'edifici del meu institut. Era després d'una Festa de Final de curs, poc després de tancar tots els llums i abans de marxar del centre. Però això no és tot. En aquell curs les dones de la neteja de l'institut em van assegurar que en el seu exercici laboral havien notat presències i sorolls desconeguts en més d'una ocasió. 

A partir de tot plegat, i d'altres dades que es van anar sumant, vaig construir la novel·la de terror "Ningú no mor", que m'acaba de publicar Onada edicions en la seva col·lecció Narratives, número 24. 

Han estat moltes hores en solitari fins i tot amb sensacions de por. I ara em fa una immensa il·lusió que la llegiu. 

Joan Pinyol i Colom

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

"Tenim un passat històric i literari apassionant". Entrevista a Ivan Carbonell a Ara Multimèdia

Ivan Carbonell és un dels noms propis de la literatura valenciana de caire històric. La seua bibliografia, tot i que encara curta, ha explorat diverses etapes del nostre territori, que es conjuguen amb aventures de misteri i intriga, tant adreçades al públic juvenil com a l'adult. Enguany publica "La promesa del gal·lés", premi Ciutat de Sagunt 2012, que continua en la suma d'aquestos elements que li han conferit un estil ben característic. Arran d'aquesta novetat editorial, Carbonell ha estat entrevistat pel també escriptor Francesc Gisbert a les pàgines d'AraMultimèdia, diari de les comarques centrals valencianes.

De seguida, l'autor valencià hi comenta el per què les seues novel·les compten amb aquesta ambientació: "tenim un passat històric i literari apassionant i crec que les novel·les poden ensenyar sobre això més que una classe avorrida", comenta Carbonell. Però, en "La promesa del gal·lés", la història del país -o dels països de València i de Gal·les- s'entremescla amb les pròpies experiències personals de l'escriptor.

Havia viatjat a Gal·les, havia estudiat a la Universitat de València, havia treballat en un hotel gal·lés, havia vist paisatges increïbles, havia llegit rondalles gal·leses i valencianes i havia descobert tot el que uneix valencians i gal·lesos. Sentia unes ganes enormes de recrear tot això en una trama que em fera compartir amb el lector totes les meues experiències i un univers que volia que fóra no només meu.

Podeu llegir sencera l'entrevista de Francesc Gisbert a Ivan Carbonell tot clicant ací.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

Sagunt acull demà les presentacions de "Cròniques des de l'infern" i "La profecia del llorer"


Després de Xàtiva i Algemesí, Sagunt serà la nova parada de la gira de presentació de Manel Alonso i Antoni Rovira, que presenten conjuntament les seues obres, "Cròniques des de l'infern" i "La profecia del llorer". Serà demà dijous 20 de juny a les 19.30 hores, a l'Espai Bloc de la capital morvedrina.

"Cròniques des de l'infern" és la incursió d'Alonso en el terreny del gènere de l'article d'opinió. Al llarg dels dos darrers anys, el de Puçol ha posat sobre la taula els grans temes que afecten la societat valenciana actual, en les seues múltiples crisis. Precisament, n'Antoni Rovira ha estat l'encarregat de seleccionar la cinquantena d'articles, i els ha relacionat amb els cants de la "Divina Comèdia" de Dant, tot donant peu a un curiós i interessant maridatge a través del temps i l'espai però amb un fons més comú del que hi pareix a primera vista.

Per la seua banda, amb "La profecia del llorer", Rovira combina elements com el misteri i la història per relatar les aventures de dos filòlegs que troben un antic manuscrit baix la parròquia de Montesa.

Per conèixer més al voltant de les obres i de la presentació a Sagunt, podeu consultar els articles que han publicat els diaris locals El Económico i Morvedre.info

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

Un nou conte infantil relata la vida romana a Lesera

Libori és un bon home que hi viu a un mas, a les muntanyes dels Ports, prop de la vila de Forcall. Rodejat de natura i d’història, en Libori prompte viurà una fantàstica aventura que el durà a conèixer com era la vida quotidiana segles enrere, quan els romans de Lesera hi habitaven i treballaven aquestes terres.

La forcallana Mònica Segura és la creadora de “El meravellés viatge de Libori”, un conte il·lustrat que s’estrenarà en el marc de la Fira Ibero-romana que se celebrarà el cap de setmana a la població dels tres rius. A través del curiós masover, els xiquets i xiquetes s’endinsen en la societat i els costums del poble romà, així com que en resta avui en dia: el jaciment arqueològic de la Moleta.

Segura, llicenciada en Humanitats per l’UJI i Màster en Museus a Saragossa, ha preparat aquest conte dirigit a edats compreses entre els 8 i 11 anys dins d’un projecte més ampli denominat “La maleta de Libori”, que persegueix “transmetre uns valors d’identitat, protecció i dignificació del patrimoni” des de l’edat escolar, per tal difondre la importància de conèixer la nostra història.

“El meravellós viatge de Libori” ha comptat amb la participació dels il·lustradors Pau Batet i Ana Beltrán, i està publicat per l’editorial Onada Edicions. La presentació del conte serà el diumenge 23 de juny, a les 12.30 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament de Forcall, dins del programa de la Fira Ibero-romana.

dilluns, 17 de juny del 2013

"Cròniques des de l'infern" es presenta demà a Algemesí

Després de la presentació a Xàtiva la setmana passada, Manel Alonso presenta demà a Algemesí les seues "Cròniques des de l'infern", el recull d'articles que reflexionen sobre la societat valenciana en crisi. L'acte, que també comptarà amb la presentació de "La profecia del llorer" d'Antoni Rovira, serà a la Llibreria Samaruc, a partir de les 19.30 hores.

No serà l'única presentació d'Alonso i Rovira aquesta setmana. El dijous hi seran a Sagunt, com podeu llegir a la informació de Morvedre.info.

Heu vist l'última vinyeta de "El último mono" de Xipell?

 
El dibuixant i il·lustrador Xipell està buscant micromecenes per al seu nou projecte, el llibre de vinyetes "El último mono". Podeu conèixer més a la pàgina de Verkami, tot clicant ací.

divendres, 14 de juny del 2013

Preparant novetats: "El meravellós viatge de Libori"

Aquest és en Libori. És un home que viu a un mas a la muntanya, rodejat de la natura que envolta Forcall, a la comarca dels Ports. Abans, molt abans de Libori i la resta de forcallans, per aquestes terres hi residia un altre poble: els romans que habitaven la vila de Lessera. Ara, el nostre masover coneixerà de ben a prop com hi vivien i què en queda del seu llegat.

Aquest és el punt de partida de "El meravellós viatge de Libori", el conte de Mònica Segura (Forcall, 1984), amb il·lustracions de Pau Batet i Ana Beltrán. Està publicat per Onada Edicions i es presentarà el proper diumenge 23 de juny, a les 12.30, dins de la programació de la Fira Ibero-Romana de la població dels tres rius.

Segura, llicenciada en Humanitats per l'UJI, ha preparat aquest conte com a treball del Màster en Museus de l'Universitat de Saragossa. El llibre és part d'un projecte més ample, "La maleta de Liborio" i que busca, en paraules de l'autora, "transmetre uns valors d'identitat, protecció i dignificació del patrimoni, començant pels xiquets i xiquetes de 8 i 10 anys", i així, difondre la importància de la conservació i protecció del nostre patrimoni històric, com el jaciment arqueològic de la Moleta de Forcall. En aquest article hi podeu llegir més àmpliament els objectius de Mònica Segura.

"La cuina de la carxofa de Benicarló" al blog de Libros de cocina y gastronomia

Sebastián Damunt és un dels blogaires gastronònimcs de referència. Escriu en diversos espais sobre matèries culinàries, amb l'aval d'una extensa biblioteca d'obres centrades en aquesta temàtica, que abasta pràcticament totes les vessants. Un dels seus blogs és Libros de cocina y gastronomia, on mostra i difon publicacions, com és el cas de "La cuina de la carxofa de Benicarló", un de les darreres entrades.

Damunt, tot seguint l'estil que hi dóna al lloc web, no valora tant l'obra, sinó que pren fragments significatius de la mateixa per a que els lectors puguen copsar si hi té interés. En el cas del llibre de la col·lecció La Teca, l'article imita el seu ordre i comença amb algunes frases destacades de les personalitats que han rebut la Carxofa d'Or de Benicarló i que han deixat constància la seua relació amb el producte més conegut de l'horta benicarlanda: Josep Cuní, Pere Tàpias, Pepa Fernández i Àngel 'Pichi' Alonso.

A partir d'ací, el lector o la lectora pot veure una versió resumida de "La cuina de la carxofa de Benicarló", amb la llista de les propostes que han preparat els cuiners i cuineres de l'Agrupació de Restauradors de la ciutat. Algunes d'elles incorporen l'entradeta a l'àpat, sovint un consell, un record o una anècdota del mateix creador/a del plat, altres es poden degustar amb la vista amb les fotografies de Ramon París que il·lustren l'obra.

Podeu fer-hi una ullada a l'article de Libros de cocina y gastronomia tot clicant ací.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

"Ningú no mor" a la revista L'Enllaç


L'Enllaç, setmanari de caire comarcal publicat a l'Anoia, s'ha fet ressò de la novetat editorial "Ningú no mor", de Joan Pinyol, autor de Capellades.  

Com exposa l'article, l'obra "és una combinació trepidant d'intriga, història i fets sobrenaturals en una trama que dóna vida a la mort i convida a moltes reflexions". Des d'aquesta setmana ja es pot trobar a les llibreries, i en breu, s'encetarà la roda de presentacions per diverses localitats de l'Anoia i el Penedès.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dijous, 13 de juny del 2013

Què hi està passant a Masdeplors?

Un institut en el qual hi ocòrren algunes coses certament estranyes…

"Ningú no mor" és el nou llibre de Joan Pinyol, una novel·la de terror i misteri, de venjances des del més enllà i de conseqüències imprevisibles.

Ara, per copsar l'ambient d'intriga que impregna les pàgines, podeu escoltar un fragment de l'obra llegit per l'Sterxu Villanueva, mentre sona l'"Accord Murano" de Joulien Boulier. Un relat, una interpretació, que no us deixarà indiferents…

dimecres, 12 de juny del 2013

Xativa rep les "Cròniques des de l'infern"

Manel Alonso presenta el seu nou llibre, "Cròniques des de l'infern", aquest dijous 13 de juny a la Llibreria la Costera de Xàtiva, a partir de les 20 hores. També es presenta l'obra "La profecia del llorer", d'Antoni Rovira.

"Cròniques des de l'infern" és una selecció d'articles de premsa que ha publicat el de Puçol en els darrers dos anys, una tria que ha dut a terme el mateix Antoni Rovira. Són una cinquantena d'escrits que reflexionen sobre una societat valenciana immersa en una crisi de múltiples cares, i que, en un original exercici literari, s'ha interactuat amb un clàssic de sempre: La Divina Comèdia de Dant.

L'acte a Xàtiva enceta una gira de presentacions que portaran a Alonso i Rovira a mostrar les seues obres per les nostres comarques. Al llarg d'aquest mes i el vinent, seran per Algemesí, Sagunt, Llíria i Massalfassar.

"Jo somiava…" va posar de manifest el paper de la lactància materna amb èxit

Dissabte al matí, la maternitat va ser la protagonista al Mucbe de Benicarló amb la presentació de "Jo somiava…", el conte de María José Llorach i Mar Espinosa que promou la lactància materna amb èxit entre mares, pares i fills. L'autora va fer cinc cèntims d'aquest projecte, publicat dins la sèrie d'àlbums il·lustrats "Imagina". 

María José Llorach amb "Jo somiava…"

El llibre es llegeix des de les dues cares, en una, ens posem en pell de la mare, i en l'altra, en la del nadó, per trobar-se al mig. Cadascun narra les seues experiències, els sentiments i les emocions que li desperten aquestos moments tan especials. A més, els textos i els dibuixos s'acompanyen de les indicacions de l'Organització Mundial de la Salut per dur a terme una lactàcia materna amb èxit, així com una carta de la comare Merche Jovaní, qui exposa els beneficis d'aquesta pràctica.

Mares i pares, filles i fills, al Mucbe

A més de "Jo somiava…", l'acte va comptar amb la presentació de la revista de l'Associació Mares Pares i Fills, i la intervenció de Cristina Masip al voltant de la prevenció i cura dels ulls en l'època escolar.

Cristina Masip
Imatges: María José Llorach

La vinyeta de Xipell per al llibre "El último mono"


Una nova vinyeta de "El último mono", el projecte de llibre il·lustrat de Xipell que ha obert una campanya de micromecenatge a Verkami.

Emigdi Subirats: "Biografiar Gerard Vergés és el millor que m'ha pogut passar literàriament"

Emigdi Subirats, el biògraf que ha plasmat la intensa vida social i literària de Gerard Vergés i Príncep, "un dels grans de la poètica catalana actual", ha fet balanç al seu blog del trajecte que duu esta obra des de la seua publicació la passada tardor, tot centrant-se especialment en els actes que s'han celebrat en diversos centres educatius per difondre la figura vergesiana.

D'aquesta manera, l'autor recorda les presentacions a dos instituts tortosins, amb presència del biografiat, on hi van tindre lloc d'activitats en les quals hi van participar la comunitat educativa: recitals, xerrades, lectura de poemes, col·loquis… que posteriorment s'han repetit a Roquetes i a Campredó.

Finalment, a l'escola Port rodó de Campredó, va realitzar-se a finals de maig el darrer emotiu i brillant homenatge al gran poeta nostrat. Es presentà l'exposició sobre la seua obra que fou elaborada a redós de la Fira Cid i Mulet, i comptà amb la presència de vergesians/es com: l'escriptor Jesús M. Tibau, el cantant prioratí Jesús Fusté, i l'esmentada Dolors Queralt. El moment culminant de l'acte fou quan els alumnes de 5è i 6è interpretaren musicalment el poema Maig d'amor, que ha versionat Jesús Fusté, acompanyats a la guitarra pel professor de música Joan Cid, per acabar sentint el poema en veu del cantant prioratí. Tot un plaer i un luxe!

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Entrevista al Diari de Tarragona

D'altra banda, Subirats va ser entrevistat pel rotatiu tarragoní, a causa d'una altra obra relacionada amb un nom propi de les lletres ebrenques, "Contes negres vora el Danubi", del miravetà Roc Llop (1908-1996). Preguntat sobre la biografia de Gerard Vergés, l'autor de Campredó va explicar que "biografiar Gerard Vergés és el millor que m'ha pogut passar literàriament. Un dels grans de les lletres catalanes, un poeta en majúscula, i tot un plaer haver pogut compartir tantes estones amb ell i tan alliçonadores. Ha estat editat per Onada, dintre de la col·lecció La nostra gent."

dimarts, 11 de juny del 2013

"A la societat valenciana ens fa falta i molt reflexionar sobre nosaltres i el lloc que volem ocupar al món". Entrevista a Manel Alonso

L'escriptor de Puçol ha estat entrevistat per Júlia Rosa per al diari digital Morvedre.info, arran de la nova publicació de Manel Alonso, "Cròniques des de l'infern", una selecció d'una cinquantena d'articles apareguts en premsa en els darrers dos anys, i que conformen un retrat de la societat valenciana actual, afectada per la crisi en totes les seues vessants, però amb un bri d'esperança en el mateix poble.

La tria ha anat a càrrec de l'escriptor Antoni Rovira, qui ha dut a terme un curiós exercici literari que connecta i organitza els articles del llibre amb cants de "La Divina Comèdia" de Dant. Per entendre la relació entre els inferns de l'italià i el valencià, Alonso ho explica: "Dant va viure en la Florència del seu temps una experiència social similar amb la qual ensopega constantment l’intel•lectual valencià compromés amb la llengua del país i amb la seua societat."

La conversa, a banda dels clàssics, transcorreix per temes com els formats paper i virtual o per l'afegit que permet treballar els textos en àmbits acadèmics i educatius, es "converteix en un taller literari", en paraules de l'autor.

Per una banda és un recull d’articles al qual es pot acostar qualsevol mena de lector i per una altra és també un taller literari. Ara, a qualsevol que s’acoste al llibre se l’obliga a pensar, a reflexionar i també se l’invita a contestar. No són articles en els quals es pontifica, són textos que assenyalen unes qüestions a les quals els cal potser una o diverses respostes.

Al remat, per a l'entrevistadora, "Cròniques des de l'infern" pot esdevindre "una proposta de viatge iniciàtic que ens suggereix una reflexió com a poble". Podeu llegir la conversa sencera tot clicant ací.

“Ningú no mor”, el nou llibre de terror de Joan Pinyol

Aquesta setmana s’ha posat la venda la nova publicació de l’escriptor de Capellades (Anoia). Està publicada per Onada Edicions, dins la seva col·lecció de Narratives. En "Ningú no mor", Joan Pinyol combina de forma trepidant la intriga, la història i els fets sobrenaturals en un trama que dóna vida a la mort.

Ningú no mor, mentre algú el recorda. El relat ens presenta a la Mercè i el Marc, els quals duen a terme una recerca acadèmica, en ocasió de la commemoració del vint-i-cinquè aniversari de l’institut de Masdeplors. Això els porta a desemmascarar un crim, el del Miquel Munné, un dels antics propietaris dels terrenys on ara s’alça el centre educatiu. Ho fan amb la complicitat de personatges com la Maia, que viu envoltada de gats a la frontera entre la vida i la mort, i amb l’oposició dels responsables del centre, que es neguen a remoure les aigües tèrboles d’aquell passat. Aquesta actitud alimenta uns desitjos de venjança que tornen des de l’ultratomba i que provoquen més morts i unes conseqüències del tot imprevisibles per a alguns personatges. Mentre es continuï amagant la veritat, ningú no estarà en pau. I és que, com diu Manuel Baixauli a "L'home manuscrit", ni tan sols la mort anul·la l'existència.

"Ningú no mor" és la segona obra que publica enguany l'autor anoienc, juntament amb "Perquè som poble", i la seua primera incursió en el terreny del terror. Properament, es presentarà en diversos escenaris, com ara Igualada, Vilafranca del Penedès o la mateixa Capellades.

dilluns, 10 de juny del 2013

Mercè Climent va presentar "Marc i el poder sobre el temps" a Alcoi


L'escriptora alcoiana va presentar el seu nou llibre infantil, "Marc i el poder sobre el temps", al Centre Ovidi Montllor d'Alcoi passat dijous al vespre. L'acte va comptar amb la participació de l'autora, Mercè Climent, així com de l'escriptor Francesc Gisbert i de Vicent Luna, membre del Centre.

Podeu llegir una breu crònica de l'acte al diari digital Pàgina66, tot clicant ací.

"Cròniques des de l'infern", nou llibre de Manel Alonso, a la premsa

Ens fem ressò de la nota de presentació de "Cròniques des de l'infern", el nou llibre de Manel Alonso, publicada als diaris La Veu del País Valencià i El Punt Avui.

L’escriptor Manel Alonso, després d’haver-nos ofert darrerament un llibre de relats Els somriures de la pena (Onada edicions, 2011), una antologia de poesia Quadern dels torsimanys / Cuaderno de los trujimanes, (editorial Germania, 2012), diversos llibres infantils com ara Tonet i el drac del Puig i El somni de Vicent Andrés Estellés (Editorial Germania, 2013), ens presenta ara, a les portes de l’estiu, una nova obra en el camp de l’articulisme, Cròniques des de l’Infern (Onada edicions) on s’hi han aplegat més d’una cinquantena de textos d’opinió, que es van publicar en diversos mitjans de comunicació entre els anys 2011 i 2013 i en el qual deixa la seua visió sobre el país, la literatura, la política, la llengua o l’economia, sense perdre el seu particular estil que el caracteritza.

La selecció dels textos ha anat a càrrec del també escriptor i filòleg Antoni Rovira, que s’ha encarregat també de la confecció de les propostes didàctiques. El títol del llibre fa una referència a Dante Alighieri i a la seua obra La Divina comèdia, concretament amb la part que dedica a l’infern. Antoni Rovira ha seleccionat els articles tenint en compte els moments més importants de cada cant, de manera que pogueren servir de bastiment a les idees defensades per Dante. Justament per això, Cròniques des de l'infern pren una dimensió especial dins l'àmbit de l'ensenyament.

Dante va escriure l'infern per superar un moment de crisi total: crisi social, econòmica, religiosa, sentimental i fins i tot biològica, ja que el va començar a escriure quan rondava els 37 anys. L'evolució del seu recorregut es projecta sorprenentment sobre els textos de Manel Alonso, fins al punt que els articles i les il·lustracions de l'infern s'acoblen amb gran precisió. Per aquest motiu, hem d’aprofitar l'avinentesa per proposar un recorregut, tant dantesc com l'original, però amb ítems actuals i propers a la nostra cultura. Comptat i debatut, Cròniques des de l'infern és una proposta de viatge iniciàtic en clau valenciana. Un intent de suggerir una reflexió col·lectiva sobre el nostre futur com a poble, per tractar d'esbrinar si les mateixes conclusions que acontentaren Dante i Virgili, també ens podrien servir a nosaltres.

Manel Alonso al llarg de la seua trajectòria ha combinat la seua tasca de poeta i narrador amb la d’articulista col·laborant en mitjans com ara el diari Levante-El Mercantil Valenciano, el setmanari El Temps, la revista mensual Saó, el trimestral Lletres Valencianes o la revista anual Marxa Popular Fallera, però no és fins al mes de gener de 2011 quan inaugura una columna d’opinió sota el títol Mou-te que açò s’empastra al desaparegut diari digital L’informatiu, que no ho farà amb disciplinada regularitat. En octubre d’aquell mateix any enceta una segona columna al diari digital Morvedre.info sota el títol Arruixa que plou, el mes de març de 2013 inicia les seues col·laboracions al DGS i el mes de maig a El Punt Avui.

divendres, 7 de juny del 2013

"Parar el temps amb Marc". Article a Pàgina66

Tot aprofitant la presentació del nou llibre infantil de Mercè Climent, ahir al vespre al Centre Ovidi Montllor, la Llibreria Exlibris d'Alcoi s'ha fet ressò de "Marc i el poder sobre el temps" amb un breu article que apareix publicat al diari digital Pàgina66.

Així, hi destaca el punt de partida del relat, un xiquet de Muro que obté el fantàstic poder de controlar el temps: "Al llarg de la història, la literatura ha donat a conéixer múltiples situacions fantasioses relacionades amb el temps. Però mai s’havien concentrat en un xiquet de la nostra comarca", hi assenyala.

Un llibre imprescindible per als joves amants de la màgia i la fantasia, i a més, ambientat en llocs identificables i pròxims a tots ells.

A més a més, l'article fa un repàs de la breu però exitosa trajectòria de la seua autora, com també de la il·lustradora, Àgueda Climent. El text sencer es pot llegir tot clicant ací.

"Al marge: escriptors catalans del segle XIX" es va presentar a Reus


Passat dimarts, Montserrat Corretger va presentar el seu llibre al Centre de Lectura de Reus. El Punt Avui es feia ressò amb el següent breu i la foto que encapçala aquest article.

Estudi de Montserrat Corretger sobre quatre escriptors del XIX

La reusenca Montserrat Corretger, autora de nombrosos estudis sobre autors catalans dels segle XIX i XX, acaba de publicar ara una nova investigació, Al marge: escriptors catalans del segle XIX (Onada Edicions), que analitza la figura i l'obra de cinc intel·lectuals de les lletres catalanes vinculats a la ciutat de Reus: Josep Güell i Mercader, periodista, escriptor i polític republicà; els germans Joaquim Maria i Francesc Bartrina, poetes romàntics i emmarcats en la Renaixença; i Josep Aladern i Prosper Estièu, que van engegar la revista Occitània. Montserrat Corretger és professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Entre les seves obres hi ha els títols Escriptors, periodistes i crítics: el combat per la novel·la (1924-1936) (2008) i L'obra narrativa d'Alfons Maseras.

dijous, 6 de juny del 2013

Mercè Climent entrevistada per Francesc Gisbert

Aquesta vesprada, a les 19.30 hores, Mercè Climent presenta el seu nou llibre infantil, "Marc i el poder sobre el temps", al Centre Ovidi Montllor d'Alcoi. Un acte del qual s'han fet ressò mitjans com el diari Información o blogaires com Vicent Luna.

Luna, precisament, és un dels qui intervindran a l'esdeveniment, en qualitat de membre del Centre. Un altre participant, l'escriptor Francesc Gisbert, ha entrevistat l'autora a l'Aramultimèdia, diari digital de les comarques centrals valencianes. En la conversa, Climent comenta el per què de retornar al gènere infantil després de "Lina Panxolina i el quadern màgic": "la literatura infantil em permet aprofundir en la xiqueta que porte a dintre -a mi per sort no m'ha abandonat mai- i obrir la porta, que tot s'ha de dir mai no tanque del tot, a móns inventats, a històries màgiques, a personatges únics... D'alguna manera som responsables d'instaurar la llavoreta de l'amor als llibres i a la lectura, i fer-la créixer alhora ells també ho facen, i això, no ho podem negar, és tot un repte".

Per a l'autora alcoiana, "Marc i el poder sobre el temps" és una novel·la "atemporal", ja que podria ambientar-se en un Muro de dècades passades. També parla del treball conjunt amb sa germana, la il·lustradora Àgueda Climent, així com els seus nous projectes, que passen pel gènere poètic.

Podeu llegir l'entrevista sencera de Francesc Gisbert a Mercè Climent tot clicant ací. 

"El último mono", nuevo proyecto de micro-mecenazgo del ilustrador Xipell

El crowdfounding o micro-mecenazgo es la estrategia que ha escogido el ilustrador Joan Montañés, más conocido como Xipell, para realizar el que será su nuevo libro, “El último mono”, un conjunto de viñetas que reflexionan sobre el mundo que nos rodea, una sociedad en tránsito desde lo analógico a lo digital.

A través de la plataforma Verkami, el castellonense espera poder recaudar un mínimo de 1.500 euros que permitirán la producción de la obra, a cargo a la editorial Onada Edicions. La campaña permanecerá abierta hasta el próximo 15 de julio.. Los mecenas pueden optar por cuatro tipos de contribuciones, las cuales vienen acompañadas de cuatro recompensas diferentes. De esta manera, por 10 euros se obtiene un ejemplar dedicado del libro y el agradecimiento en la página web, mientras que por 100 euros se consiguen hasta cinco libros de “El último mono”, mención de mecenas en la web y en la página impresa, una lámina y dos ejemplares de la anterior obra ilustrada por Xipell, “Viatge al país de Tombatossals”, de Vicent Pitarch.

omo señala el autor, con “El último mono” quiere “apelar directamente a la conciencia crítica del lector, pero también a la capacidad que conserva todavía de reirse de si mismo (o del vecino)”. Son viñetas contundentes, cargadas de ironía y que abordan los temas que aparecen cada día en los medios de comunicación y en las redes sociales, aunque al respecto de estas últimas, Xipell se considera que pertenece “a esa raza en vías d’extinción de los ‘inmigrantes’ de la red de redes, sin Facebook, sin Twitter, en definitiva, sin perdón”. puede comprobar en el estilo que ha empleado el dibujante, más próximo “a las pinturas rupestres de la caverna que a un emoticono”.

“El último mono” será el sexto libro de Xipell, después de obras como “Gaudeamus Ujitur”, “Costa de Aznar” o el “Viatge al país de Tombatossals” antes mencionado. Además, es el encargado de la tira cómica al diario Levante de Castelló, dónde saca punta de la actualidad política y social.

"El último mono", nou projecte de micromecenatge de l'il·lustrador Xipell

El crowdfounding o micromecenatge és l’estratègia que ha triat l’il·lustrador Joan Montañés, més conegut com Xipell, per realitzar el que serà el seu nou llibre, “El último mono”, un conjunt de vinyetes que reflexionen sobre el món que ens envolta, una societat en trànsit des de l’analògic al digital.

A través de la plataforma Verkami, el castellonenc espera poder recaptar un mínim de 1.500 euros que permetran dur a terme tota la producció de l’obra, a càrrec de l’editorial Onada Edicions. La campanya romandrà oberta fins el proper 15 de juliol. Els mecenes poden optar per quatre tipus de contribucions, les quals vénen acompanyades de quatre recompenses diferents. Així doncs, per 10 euros s’obté un exemplar dedicat del llibre i l’agraïment en la pàgina web, mentre que per 100 euros s’aconsegueix fins a cinc llibres de “El último mono”, menció de mecenes a la web i a la pàgina impresa, una làmina i dos exemplars de l’obra anterior il·lustrada per Xipell, “Viatge al país de Tombatossals”, de Vicent Pitarch.

Com assenyala l’autor, amb “El último mono” vol “apel·lar directament a la consciència crítica del lector, però també a la capacitat que conserva encara de riure’s de si mateix (o del veí)”. Són vinyetes punyents, carregades d’ironia i que aborden els temes que apareixen cada dia als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, tot i que respecte a aquestes últimes, Xipell es considera que pertany “a eixa raça en vies d’extinció dels ‘immigrants’ de la xarxa de xarxes, sense Facebook, sense Twitter, en definitiva, sense perdó”. Es pot comprovar amb l’estil que ha emprat el dibuixant, més proper “a les pintures rupestres de la caverna que a una emoticona”.

“El último mono” serà el sisè llibre de Xipell, després d’obres com “Gaudeamus Ujitur”, “Costa de Aznar” o el “Viatge al país de Tombatossals” abans esmentat. A més a més, hi és l’encarregat de la tira còmica al diari Levante de Castelló, on trau punta de l’actualitat política i social.

dimecres, 5 de juny del 2013

"Marc i el poder sobre el temps" es presenta a Alcoi


Demà dijous 6 de juny es presenta a Alcoi el nou llibre de Mercè Climent, "Marc i el poder sobre el temps", un divertit llibre infantil que ens presenta les aventures de Marc, un xiquet de Muro, quan obté un màgic poder que tots voldríem: pot aturar el temps a la seua voluntat. Però, el que en principi semblava fantàstic, prompte descobrirà que també hi cal bona cosa de responsabilitat. Àgueda Climent posa les il·lustracions.

L'obra es presenta al Centre Ovidi Montllor de la capital alcoiana, i comptarà amb l'assitència de l'escriptor Francesc Gisbert i de Vicent Luna, membre del Centre, així com de l'autora. Alguns mitjans de comunicació de la comarca, com Pàgina 66, també es fan ressò de l'acte literari.

dimarts, 4 de juny del 2013

"Som responsables d'instaurar la llavoreta de l'amor als llibres i a la lectura". Mercè Climent, entrevistada al diari Ara Multimèdia

Reproduïm aquesta entrevista de Francesc Gisbert a Mercè Climent, publicada al digital Ara Multimèdia el 4 de juny de 2013 i que actualment ja no es pot llegir en línia.

Mercè Climent presenta a Alcoi, el dijous 6 de juny, la seua última novel·la 'Marc i el poder sobre el temps'. Es tracta d'una novel·la per als més joves, amena i entretinguda. En parlem, del llibre i de literatura. Si en voleu saber més, ja sabeu, dijous 6 a les 19'30 hores, presentarem el llibre al Casal Ovidi Montllor d'Alcoi.

FRANCESC GISBERT. Després de la publicació de 'Lina Panxolina i el quadern màgic', presentes una novel·la destinada als més joves. Què t'aporta la literatura infantil i juvenil?

MERCÈ CLIMENT. Sí, efectivament, fa relativament poc de temps que 'Marc i el poder sobre el temps' està a les llibreries i ara mateix estic en fase de promoció, ja saps, presentacions, entrevistes, etc. Diria que la literatura infantil (de moment no he escrit cap novel·la juvenil) em permet aprofundir en la xiqueta que porte a dintre -a mi per sort no m'ha abandonat mai- i obrir la porta, que tot s'ha de dir mai no tanque del tot, a móns inventats, a històries màgiques, a personatges únics... D'alguna manera som responsables d'instaurar la llavoreta de l'amor als llibres i a la lectura, i fer-la créixer alhora ells també ho facen, i això, no ho podem negar, és tot un repte.

FG. 'Marc i el poder del temps' està ambientada a Muro, i té referències constants a la vida en els nostres pobles, jocs populars, ambient familiar, aventures de colla... Com animaries els joves a llegir el teu llibre?

MC. 'Marc i el poder sobre el temps', diria, que és una novel·la atemporal (bé podria ser la història ambientada en temps dels nostres avis, dels nostres pares o, fins i tot, dels nostres fills), on el temps té un paper primordial. Paradoxa? Potser. Però també és una història plena de màgia, on el lector aprendrà jocs tan curiosos com 'Cagalló, tornaló' o la història fascinant d'un déu grec anomenat Cronos. Per damunt de tot riurà i es divertirà bona cosa amb les peripècies de Marc, que un bon dia es troba amb el poder d'aturar el temps. Una novel·la, m'agrada dir, també per a nens, perquè no hem d'oblidar mai el món de la fantasia, que les vides ja són massa reals.

FG. És el segon llibre que escrius en col·laboració amb la teua germana, Àgueda Climent, il·lustradora. Com funciona aquest tàndem?

MC. Treballar amb Àgueda Climent, pintora i artista polifacètica, ha estat magnífic, de nou. Veure com una història creix, al mateix temps, en lletres i en dibuixos és fascinant. De sobte els teus personatges tenen rostre i cos, tu pots passejar pels mateixos paisatges que has creat, les històries bateguen amb formes i colors... De fet, tanta és la força de les il·lustracions que en ocasions han estat capaces, per elles mateixes, de modificar el text.

Potser una de les claus rau en la sinceritat, sempre ho hem estat l'una amb l'altra, i crec que és realment necessari perquè text i il·lustracions ens compenetren a la perfecció. També la complicitat, especialment en aquesta història, on hem volgut fer un homenatge a la infantesa del pare, i d'alguna manera, a la nostra. No podria haver estat altra la persona que hagués il·lustrat aquest bocinet de vida.

FG. A més de narradora, també t'agrada la poesia. Hem sabut que, actualment, prepares alguns recitals poètics i també animacions lectores. Pots contar-nos alguna cosa? Com influeix aquest contacte amb el públic en la teua obra?

MC. Molt més que agradar-me, de fet el darrer any i mig sobretot estic escrivint poesia i, ara per ara, estic enllestint el meu primer llibre de poesia.

Actualment, com dius, prepare, juntament amb el cantautor Joan Amèric, un recital poetico-musical que porta com a títol: 'Estellés, un amor invencible', on farem una passejada per l'univers de l'Estellés més enamorat. En principi volem fer una sèrie d'actuacions aprofitant que enguany és l'any Estellés. La primera ja té data i lloc, serà al pub L'Escenari d'Alcoi el pròxim diumenge 16 de juny, esteu tots més que convidats (a l'acte, és clar, les copes cadascú que es pague les seves).

És cert que la feina de l'escriptor no acaba a la taula del despatx, després hi ha tota una tasca de promoció, de fer presentacions i xerrades, d'anar a fires per signar llibres, etc. És a dir, després de moltíssimes hores de treball en solitari, en venen un grapat més de contacte amb el públic. Realment crec que és una experiència molt gratificant poder parlar amb gent que ha llegit o llegirà la teva obra, presentar-los la teva obra, nodrir-te dels seus comentaris i opinions, que sempre et fan créixer com a escriptor. Jo sempre vaig llibreta en mà, sobretot quan vaig a fer xerrades a col·legis, on els més menuts sempre em donen bones idees per a d'altres novel·les, és clar la fantasia encara no està massa bruta de la realitat.

Un estudi recupera quatre figures literàries noucentistes: "Al marge: escriptors catalans del segle XIX", de Montserrat Corretger

"Al marge: escriptors catalans del segle XIX" es presenta aquesta vesprada, a les 19.30 hores, al Centre de Lectura de Reus, amb la participació de l'autora Montserrat Corretger, els professors Josep Domingo i Magí Sunyer, i Jordi Ginebra, director del Departament de Filologia Catalana de la URV.

El Camp hi va tindre un paper rellevant dins del panorama de la literatura catalana de la segona meitat del segle XIX i principis del XX. Ciutats com Reus van ser el bressol d'un seguit de literats que des dels més diversos gèneres i ideologies van impulsar la cultura, la llengua i la política del país. D'aquest estol d'intel·lectuals i les seues obres, la investigadora Montserrat Corretger n'ha reunit quatre treballs en un nou llibre, titulat "Al marge: escriptors catalans del segle XIX".

Güell i Mercader, periodista i polític
Així doncs, la professora de la Universitat Rovira i Virgili aprofundeix en primera instància amb Josep Güell i Mercader (Reus, 1839-1905), activista del Centre de Lectura de la seua ciutat, periodista i fundador d’un bon grapat de capçaleres (El Eco del Centro de Lectura, El Porvenir, El Metrónomo, Álbum de Euterpe, etc) i polític republicà afí a Castelar. Güell va ser un dels puntals del progressisme vuitcentista a Reus i el Camp; en l’apartat literari, buscava la modernitat enfront la Renaixença i el jocfloralisme representat per figures com ara Víctor Balaguer. La majoria de la seua obra va ser en castellà, tot relegant el català a comptades excepcions, sovint poemes de caire amorós.

Els germans Bartrina
La segona i la tercera part del llibre es dediquen als germans reusencs Bartrina d’Aixemús, en Francesc (1846-1917) i en Joaquim Maria (1850-1880), qui va ser un dels poetes més rellevants de les lletres catalanes del segle XIX, definit per Rovira i Virgili com “el representant més notable i autèntic de l’ala esquerra del positivisme intel·lectual a Catalunya”.

Joaquim Maria Bartrina va morir a tocar de la trentena, però hi va deixar una bibliografia on feia palesa de la seua rebel·lia moral, sobretot davant la monarquia i la religió, mitjançant poemes, obres populars i satíriques, i articles. L’autor de Algo o Epístola va alternar el català amb el castellà. La seua vinculació, a partir de 1870, amb la Societat La Jove Catalunya el va fer redifinir-se cap a posicions catalanistes.

Son germà gran, Francesc Bartrina, per la seua banda, va formar part dels autors de la Renaixença, i de fet, les seues obres seran publicades en “lo idioma patri”. Amic i admirador del valencià Teodor Llorente i l’occità Frederic Mistral, es va endinsar en la consciència històrica i lingüística d’aquestos territoris. A la mort de Joaquim Maria, la seua poesia va esdevindre reflexiva i pessimista.

L’utopia catalano-occitana
El darrer estudi que presenta Montserrat Corretger a “Al marge: escriptors catalans del segle XIX” és al voltant d’Occitània, la “Revista Literaria e Sociala de las Terras de la Lenga d’Oc”, impulsada per Josep Aladern, malnom de l’alcoverenc Cosme Vidal (1869-1918) i el poeta occità Prospèr Estieu (1860-1939). Va ser una publicació de curta volada (tot just deu números al 1905) i amb un escàs ressò tot i els intents de convertir-la en una “grand revista europea”, però que resta com el primer intent d’una revista que aglutinés el que Aladern considerava “parlars occitans”, una llengua “que era la dels Trovadors, era entesa y gayrebé parlada de Murcia a Niça, de Barcelona a Burdeus”.

L'obra de Corretger ha estat publicada per Onada Edicions, dins de la col·lecció La Nau, dedicada a la filologia i la sociolingüística catalana.

S'obre la convocatòria per al Certamen Literari Vila de Puçol 2013

La Casa de Cultura de Puçol ha convocat les bases per l'edició número 29 del Certamen Literari que duu el nom d'aquesta vila de l'Horta Nord, un dels guardons de referència de les lletres valencianes. Com en anteriors ocasions, hi ha dues vessants: Narrativa i Poesia.

Quant el Premi de Narrativa, les bases marquen que es poden presentar originals inèdits i no premiats anteriorment. L'extensió ha d'estar entre les 100 i les 150 fulles, en cos de lletra 12 a una cara. Cada autor o autora pot presentar dues obres com a màxim.

Pel que fa al Premi de Poesia Josep Maria Ribelles, la temàtica, el metre i la rima seran de lliure elecció de l’autor o autora, que pot presentar dues obres com a màxim. L'extensió ha d'estar entre les 60 i les 120 fulles, en cos de lletra 12 a una cara.

Els originals s'han de presentar per quadriplicat, sense signar i amb un lema identificatiu. En un sobre a banda, tancat, hi apareixerà el citat lema, i a l'interior, les dades personals de l'autor o autora. Hi ha de termini fins el 15 de setembre de 2013, i s'han de fer arribar per correu postal a "Casa de Cultura de Puçol, carrer Santa Teresa nº 10 – 46530 Puçol – València", amb la inscripció "XXIX Certamen Literari Vila de Puçol". Els premis es fallaran el 4 d'octubre de 2013.

Les bases senceres es poden consultar tot clicant ací.

"Ponts suspensius…" es va presentar a Vila-real


La Fira del Llibre de Vila-real va acollir una nova presentació del llibre "Ponts suspensius…", el segon volum col·lectiu d'El Pont la Cooperativa de Lletres de les comarques castellonenques. Tres membres de l'entitat, Susanna Lliberós, Rosabel Gumbau i Albert Garcia, van fer cinc cèntims d'aquest llibre de relats i poemes al públic vila-realenc.

Onada hi va participar a la Fira del Llibre Ebrenc

Aquest cap de setmana, Móra d'Ebre va esdevindre per desè any consecutiu la capital literària catalana, i de les Terres de l'Ebre en particular. La capital riberenca ha acollit el festival d'espectacles Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, on diverses llibreries, entitats i editorials han mostrat les obres més arrelades al territori. 

Entre d'elles hi ha estat Onada Edicions, la qual té la promoció i la difusió de la literatura ebrenca com un dels seus principals objectius. De fet, s'hi van presentar novetats com "La Tortosa dels retratistes", de Quimo Panisello, o "Gerard Vergés i Príncep", d'Emigdi Subirats, que se sumen a l'ampli ventall de propostes de tota mena relacionades amb les Terres de l'Ebre.

A més a més, Onada també hi va participar en el programa de trobada entre autors i editors, per tal de valorar i viabilitzar nous projectes literaris. Un dels assistents, l'escriptor i blogaire Jesús Tibau, ho conta al seu blog.

Per a conèixer com ha anat la Fira del Llibre Ebrenc, podeu consultar la notícia apareguda a La Vanguardia o a l'Ara, així com veure el reportatge televisiu de Canal 21 Ebre.

dilluns, 3 de juny del 2013

Es presenta a Reus "Al marge: escriptors catalans del segle XIX"


Demà dimarts, 4 de juny, a partir de les 19.30 hores, el Centre de Lectura de Reus acull la presentació de "Al marge: escriptors catalans del segle XIX", de la filòloga i investigadora Montserrat Corretger. L'acte, organitzat pel mateix Centre de Lectura, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i Onada Edicions, comptarà amb la participació de Josep Domingo, professor de la Universitat de Lleida, Magí Sunyer, professor de la Rovira i Virgili, i Jordi Ginebra, director del Departament de Filologia Catalana de la URV, així com de l'autora.

"Al marge: escriptors catalans del segle XIX" és un recull de quatre treballs que aprofundeixen en sengles figures literàries catalanes noucentistes, relacionades especialment amb Reus i el Camp: Güell i Mercader, els germans Francesc i Joaquim Bartrina, i en Josep Aladern. 

Hi podeu fer un tast de l'obra ací:

El més consultat a Onadaedicions.com durant maig

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de maig.

FICCIÓ

1. Els somriures de la pena. L'obra de Manel Alonso va camí de convertir-se un clàssic contemporani de la literatura valenciana. Publicat a principis del 2011, des d'aleshores ha estat ressenyada en nombrosos espais literaris (revistes, diaris, blogs) i s'ha presentat al llarg i ample de la nostra geografia, just fa poc a L'Alcúdia i a L'Alcúdia de Crespins. Ara, la imminent aparició del nou llibre d'Alonso, "Cròniques des de l'infern", pot revifar l'interés dels lectors i lectores per els contes agredolços.

2. La promesa del gal·lés. Ivan Carbonell és l'autor d'aquesta novetat literària d'enguany, guanyadora del darrer Premi Ciutat de Sagunt de Narrativa (que acaba de convocar nova edició). Evian és un jove valencià que marxa al País de Gal·lés, terres de llegenda, història i màgia, per a treballar-hi en un hotel durant l'estiu. Allà hi trobarà diversos problemes a resoldre, inclòs contactar amb Dickson, un misteriós gal·lés relacionat amb el gran escriptor Enric Valor i la Guerra Civil espanyola. Una novel·la intensa que posa en contacte dos països que comparteixen més del que hi sembla.

3. Ponts suspensius…. Altra novetat de narrativa que hi va aparèixer per les voltes de Sant Jordi i que encara està immersa en accions de difusió i de promoció. De fet, fa poc s'hi va presentar a Vila-real i a Vilafranca, dins de la Trobada Literària que organitza el col·lectiu El Pont, la cooperativa d'escriptors de les comarques castellonenques i impulsors d'aquest projecte, del qual el llibre és el segon volum després d'"Un pont sobre el meridià". Són un recull de contes, relats i poemes a càrrec d'una vintena d'autors i autores, que abasten pràcticament tots els gèneres i que suposen una esplèndida mostra de la literatura que s'està fent a aquesta zona.

4. Set narracions curtes per a una setmana llarga. També és un recull de contes aquesta obra de l'autor castellonenc Joan Andrés Sorribes, guanyadora del Vila d'Almassora, i que tot i tindre un parell d'anys, regularment hi apareix als escalafons, senyal de la vigència d'un llibre que combina les lectures amenes, quotidianes, amb la possibilitat de llegir els contes a colpets, segons la disponibilitat del qui està a l'altra banda de les pàgines.

5. Contes d'estiu. El recentment desaparegut Joan-Baptista Campos va encetar la col·lecció de Narrativa, allà pel 2004, amb aquest seguit de narracions, dedicades, com el seu nom indica, a guadir literàriament del període estival, aquell en el qual més temps lliure hi ha per prendre un bon llibre i paladejar-ho sota el sol. Hi va guanyar el Premi Alambor; posteriorment, amb Onada hi va publicar "El regal en la mirada", una novel·la de viatges, i va prendre part de l'anterior "Ponts suspensius…"

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Un cop més, continua al més alt del rànquing el receptari de propostes culinàries amb garrofa, que van dur a terme els investigadors i investigadores de la Fundació Alícia junt nombrosos restauradors, cuiners i pastissers de les nostres comarques. L'obra guardonada l'any passat amb un Premi Gourmand, ha esdevingut una referència dels llibres de cuina contemporanis, gràcies a redescobrir un producte ben nostrat però injustament relegat com a succedani de la xocolata en temps de carestia.

2. La cuina del Delta de l'Ebre. I com també sol ser-hi habitual, les propostes de "tota la vida" de les membres de l'activa Associació Local de la Dona de la Cava continuen despertant l'interés del públic, que pot conèixer el Delta a través de les seues cassoles. Tot i publicar-se a principis de l'any passat, les seues impulsores encara el difonen: recentment hi van participar a la Festa d'Aniversari del MónNatura Delta i estan frec a frec per obtindre el Premi EbreLíders 2012, tot un reconeixement a la tasca de promoció de la cuina tradicional ebrenca.

3. Peníscola by Regina Kenmore. L'última novetat d'Onada en el camp de la no-ficció és aquest recull fotogràfic ben especial. A la dècada dels 60, la britànica Regina Kenmore va fotografiar Peníscola, tot captant l'essència, la vida quotidiana, les gents i els actes de la Ciutat en el Mar. Ara, mig segle després, la seua autora recupera aquestes imatges que suposen un autèntic viatge en el temps i que tot i així, sorprenen per la seua qualitat i pel seu colorisme.

4. De política i planificació lingüística. La col·lecció La Nau ha esdevingut una referència quant a publicacions relacionades amb el camp de la sociolingüística, els estudis literaris o la filologia, tot editant treballs que si bé no deixen de ser minoritaris, hi destaquen per la seua qualitat científica. És el cas d'aquesta obra de Miquel Àngel Pradilla que recull diversos assaigs relacionats amb les accions de política i planificació en la llengua catalana.

5. Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló. Vicent Andrés Estellés sempre està de moda. Per aquesta raó hi sol aparèixer en l'escalafó dels més consultats, a través d'aquest llibre que van dur a terme, a la tardor de 2011, un seguit de professors i professores benicarlandos, Francesc Delcastillo, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Òscar Coll, així com de l'aportació musical de Ximo Caffarena, els quals hi van dur a terme una original proposta per conèixer i treballar les obres estellesianes, especialment pel camí de la música. No en va, Estellés ha estat adaptat en múltiples ocasions per cantants i grups d'un gran ventall d'estils. Quant a l'obra, recentment es va presentar a les Jornades de Literatura, Educació i Territori de l'Universitat de València, així com a la localitat de Barxeta.