dimarts, 31 de desembre del 2013

Les obres més consultades a Onadaedicions.com al 2013

Per cloure el 2013, volem fer-hi una ullada a les obres que han estat més consultades a la pàgina web d'Onada Edicions, onadaedicions.com

Comencem pel més alt de l'escalafó. Com ja ha sigut habitual als rànquings mensuals, també en aquesta retrospectiva ha estat un volum de la col·lecció gastronòmica La Teca el més visitat, en concret, l'honor ha correspost a "La pastisseria i la cuina de la garrofa" (Fundació Alícia, 2012), qui curiosament, també va ser el més consultat al llarg de l'any passat. Sens dubte, doncs, ens trobem ja davant una obra clàssica de la literatura culinària nostrada, que ha revifat el consum de la garrofa com a condiment.

El segon lloc també ha marxat cap a la gastronomia de proximitat. Quasi aparellat a l'anterior, "La cuina del Delta de l'Ebre" (Associació Local de la Dona de la Cava, 2012), ha estat un dels grans successos en la matèria des de la seua presentació al públic, fa més d'any i mig. No obstant això, les autores han continuat presentant el seu volum enguany en diversos escenaris, i fins i tot es van endur el Premi Ebrelíders.

La primera novetat de l'any la trobem a la tercera posició, i a més, també és l'obra de ficció més consultada. Es tracta de "Sí, podem?" (Marc Pallarès, 2013), la novel·la guanyadora del Premi Llorenç de Villalonga de Narrativa Ciutat de Palma, que tot just fa un parell de mesos que hi és a les prestatgeries, la qual cosa indica que ha colpejat amb força i serà un dels títols a tindre en compte a l'any que ara entra.

El següent a aparèixer és una altra novetat de Narratives, publicada abans de l'estiu, "Ningú no mor" (Joan Pinyol, 2013). En cinquè lloc, més gastronomia amb "La cuina de la carxofa de Benicarló" (Agrupació de Restaurants de Benicarló, 2013). I alternant-se de nou, les posicions entre la 6 i la 9 l'ocupen més títols de Narratives: respectivament són el nou llibre "Cròniques des de l'infern" (Manel Alonso, 2013), tot un clàssic, les "Set narracions curtes per a una setmana llarga" (Joan Andrés Sorribes, 2010), després continuem amb el "Vitis vinifera cataloniae" (Vicent Palatsí, 2011) i una de les novetats del darrer Sant Jordi, "Ponts suspensius…" (El Pont, 2013). I en desè lloc hi apareix el primer llibre d'infantil i juvenil, "Marc i el poder sobre el temps" (Mercè Climent, 2013).

Finalment, l'escalafó entre l'onzé i el vint-i-cinquè queda de la següent manera:

11. L'estirp de la sang reial, de Pep Castellano (2009)
12. La promesa del gal·lés, d'Ivan Carbonell (2013)
13. Salvador Fontcuberta, d'Àngel Rodríguez de Mier (2012)
14. Viatge al país de Tombatossals, de Vicent Pitarch i Xipell (2012)
15. Diàlegs de Dalt i de Baix, d'Orland Verdú (2011)
16. Antologia de Joan Fuster, a càrrec de Vicent Terol (2012)
17. Els somriures de la pena, de Manel Alonso (2011)
18. Cubaneta meua, de Manel Joan Arinyó i Xesco Guillem (2009)
19. Després del silenci, d'Enric Lluch (2010)
20. La cocina de la alcachofa de Benicarló (Agrupació de Restaurants de Benicarló, 2013)
21. Ara, Estellés (Diversos autors, 2011)
22. De política i planificació lingüística (Miquel Àngel Pradilla, 2011)
23. Peníscola by Regina Kenmore (Regina Kenmore, 2013)
24. Els contes d'El Club de la Mitjanit (Marc Artigau, 2013)
25. La santantonada de Forcall (Diversos autors, 2011)

diumenge, 29 de desembre del 2013

Agustín Fábrega va presentar el seu llibre “Alrededor del mar" a Benicarló

La memòria marinera de Benicarló i de la comarca va resorgir en la Sala d’Actes de la Fundació Caixa Benicarló, el passat 19 de desembre. Agustín Fábrega, Caragolí, presentava el seu nou llibre “Alrededor del mar”, un recorregut personal per les illes Columbretes i per la costa del Maestrat, tal com resa el subtítol de la nova obra publicada per Onada Edicions.


 
L’autor va explicar alguns dels capítols que composen el llibre, com ara els passejos per les Columbretes i pel litoral de la comarca, entre el riu Sénia i Alcossebre. Una caminada en la qual s’entremesclen els records amb l’actualitat. També s’hi va parlar de la pesca i d’aquell grau gairebé desaparegut que Fábrega ja havia tractat en la seua anterior publicació, “La vida de la gent de la mar (1930-1970), escrit fa quasi una dècada juntament a Joan Gregori. Amb tot, expressava l’autor, la intenció del llibre és recuperar aquelles tècniques i noms d’antany, i evitar que es perda aquesta cultura marinera i marítima conreada al llarg dels segles que la modernitat ha deixat de banda, a l’igual que ha passat amb la tonelleria, precisament l’apartat que tanca el volum.


Per la seua banda, Ramon París, com a representant de l’editorial benicarlanda, va destacar que l’autor ha escrit aquest llibre des del sentiment, des de l’estima i, també, des de l’enyorança, i va recordar la història plena de llums i d’ombres, de goig i de dolor, els costums i els relats que ha establert Benicarló amb la mar.


L’acte de presentació es va tancar amb un interessant col·loqui entre Agustín Fábrega i el públic que hi va acudir, els quals van continuar tractant i debatent més qüestions, com no, ben lligades a la mar.

divendres, 27 de desembre del 2013

Jordi Llavina parla de "Cròniques des de l'infern"

A finals de novembre, el llibre de Manel Alonso va ser "L'última troballa de Jordi Llavina", l'espai cultural que presenta aquest escriptor i periodista dins del programa Cultura't  de Banyoles TV / XipTV. En ell, fa un repàs de les "Cròniques des de l'infern" que arriben des de les terres valencianes.

La presentació d'"Un cabdell de fil màgic" a la Televisió de Vandellós

L'emisora local Televisió de Vandellós es va fer ressò de la presentació i contacontes d'"Un cabdell de fil màgic" a la localitat de l'Hospitalet de l'Infant"i li va dedicar una peça al seu informatiu, amb el testimoni de les autores, Judit Robert i Evelyn Roca.


dijous, 26 de desembre del 2013

"Un cabdell de fil màgic", un conte que enamora

El conte de Judit Robert i Evelyn Roca ha estat el protagonista del nou article publicat al blog Xic Moments de la botiga 7 de Temps, ubicada a l'Hospitalet de l'Infant. Amb un títol que ho diu tot, "Un cuento que os va a enamorar", l'article repassa allò que es pot trobar a "Un cabdell de fil màgic" amb una sèrie de fotografies de l'interior de l'àlbum il·lustrat.


Hace una semana que lo tenemos en la tienda y no ha pasa desapercibido: todo el mundo que entra lo abre y pregunta por él, y nosotras, que ya sabéis que estamos enamoradas de todo lo que tenemos, con "Un cabdell de fil màgic" nos pasa igual, estamos enamoradas, y es que además al final del libro hay manualidades súper divertidas para hacer con los peques, recetas y el cuento en versión inglesa.

Podeu llegir la ressenya sencera i veure les imatges tot clicant ací.

"Pista Hitz, la mirada d'un enginyer", al blog Etnologia.cat


El blog Etnologia.cat, dedicat a aquesta disciplina i impulsat des de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, s'ha fet ressò del darrer llibre ebrenc que ha publicat Onada Edicions: "Pista Hitz, la mirada d'un enginyer", d'Albert Curto i Laura Tienda.

Tal com exposen a la sinopsi, l'obra "es una selecció de les fotografies que aquest enginyer suís va fer durant la seua estada a les Terres de l’Ebre, el 1925 i 1926, per construir el mític ferrocarril ebrenc que des de Tortosa travessava el delta de l’Ebre, encara avui anomenat popularment lo Carrilet. Unes són en relació amb aspectes tècnics de la seva feina, però també en va captar d’altres que avui testimonien com eren els habitatges, la gent, els paisatges, les festes, etc. del territori."

Podeu veure l'entrada al blog Etnologia.cat tot clicant ací.

dilluns, 23 de desembre del 2013

Es va presentar el tercer volum de les "Biografies de Tarragona"

Imatge: Diari de Tarragona

El projecte enciclopèdic "Biografies de Tarragona" ja compta amb el seu tercer volum. Més de dos anys després de la publicació de la segona part, ara es completa amb més de 170 personalitats més, nascudes o lligades a la ciutat de Tarragona. A la presentació hi van intervindre els dos coordinadors de la iniciativa, Manel Güell i Salvador Rovira.

Diversos mitjans de comunicació s'han fet ressò de l'acte. Podeu llegir crònica al Diari de Tarragona, a Tarragona Ràdio, i a Tot Tarragona.

"Pista Hitz, la mirada d'un enginyer" es va presentar a Deltebre


El passat dijous 19 de desembre, la Biblioteca de Deltebre va acollir la segona presentació del nou llibre ebrenc "Pista Hitz, la mirada d'un enginyer". La publicació és una selecció fotogràfica de les instantànies que va captar l'enginyer suís Pista Hitz durant la seua estada a les Terres de l'Ebre, als anys 1925 i 1926. L'arxiu de Hitz va ser adquirit per l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, qui va detallar-ne l'autoria i ha realitzat una descripció i contextualització de les imatges, a càrrec d'Albert Curto (a l'esquerra de la fotografia) i de Laura Tienda.

divendres, 20 de desembre del 2013

El tercer volum de 'Biografies de Tarragona' retrata 171 personalitats

Reproduïm la nota de premsa publicada a la pàgina web de la Fundació Privada Mútua Catalana. 


El tercer volum de la col·lecció ‘Biografies de Tarragona’ ja és una realitat i es pot trobar a les llibreries. Un total de 171 personalitats rellevants de la història de la ciutat apareixen en aquest llibre coordinat per Manel Güell i Salvador-J. Rovira i publicat per Onada Edicions. El volum se suma als dos anteriors i sumen un total de 400 biografies.

L’acte de presentació del volum va tenir lloc aquest dijous 19 de desembre al saló d’actes de l’ajuntament de Tarragona i va comptar amb la presència de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros; el vicepresident de la Diputació, Albert Vallvé; el president de la Fundació Privada Mútua Catalana, Joan Josep Marca; i els autors del llibre.

Manel Güell, arxiver de la Diputació de Tarragona, va explicar que el projecte endegat el 2010 és un compromís de qualitat amb voluntat pedagògica i estructura homogènia. Unes síntesis biogràfiques sense opinions ni valoracions i oberta a la participació de tots els tarragonins. De fet, en el tercer volum hi han col·laborat 37 persones de diferents àmbits. S’hi expliquen les trajectòries i mèrits d’artistes, intel·lectuals, metges, científics, militars, eclesiàstics, polítics, esportistes…que han nascut o han tingut alguna relació amb Tarragona. “Una collita excel·lent”, en paraules de Güell.

Salvador-J. Rovira, professor emèrit de la URV, va remarcar que l’obra s’haurà de veure al final, en el seu conjunt, quan s’hagin publicat tots els volums de la col·lecció, un nombre encara per concretar. Rovira també va demanar als assistents que els facin arribar propostes i suggeriments de persones que mereixen sortir a les ‘Biografies de Tarragona’.

El president de la Fundació Privada Mútua Catalana, Joan Josep Marca, va ressaltar que els omple de goig ajudar una iniciativa cultural de la ciutat d’aquesta qualitat. I va tancar l’acte l’alcalde recordant altres projectes on participa activament la fundació, com el congrés d’arqueologia Tarraco Biennal i la programació d’òpera. En relació al llibre, Ballesteros va elogiar la tasca dels coordinadors a l’hora de fer la tria de les personalitats que, segons ell, formen “un mosaic brillant” del que ha estat i és Tarragona.

El tercer volum de ‘Biografies de Tarragona’ s’ha publicat amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana i la Diputació de Tarragona i ja es pot trobar a les llibreries de la ciutat.

dimarts, 17 de desembre del 2013

El vídeo de la presentació d'"Un cabdell de fil màgic" a Mont-roig del Camp

El passat dimarts 10 de desembre, Judit Robert i Evelyn Roca presentaven el seu conte il·lustrat "Un cabdell de fil màgic" a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp. Amb les fotografies que es van prendre d'aquell divertit i màgic acte, les autores han confeccionat aquest vídeo.

Aquest dijous es presenta el tercer volum de les "Biografies de Tarragona"


La tercera part de l'obra enciclopèdia "Biografies de Tarragona" es presenta aquest dijous 19 de desembre, a partir de les 18 hores, a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona (Plaça de la Font, 11). Comptarà amb la participació dels coordinadors del projecte, en Manuel Güell Junkert i en Salvador J. Rovira Gómez.

Aquest nou tom de les "Biografies de Tarragona" arriba gairebé tres anys després del llançament del segon volum, i completa la tasca de ressenyar a totes aquelles personalitats que han marcat la història tarragonina des de l'època clàssica fins l'actualitat.

Així, hi podem trobar des d'un sastre jueu del segle XIV, n'Astruch Duran, a l'escriptora i periodista vuitcentista Antònia Opisso, del cavaller Andreu de Rovira a l'alcalde republicà Pere Lloret. Tot un passeig històric per les personalitats que han configurat el recorregut de la capital tarragonina.

"Pista Hitz, la mirada d'un enginyer" es presenta a Deltebre aquest dijous


Després de la reeixida presentació a Tortosa passat dissabte, "Pista Hitz, la mirada d'un enginyer", el llibre ebrenc d'aquest Nadal, arriba a Deltebre. La Sala d'Actes de la Biblioteca acull aquest esdeveniment el proper dijous 19 de desembre, a partir de les 20 hores.

L'acte comptarà amb els autors de l'obra, Albert Curto i Laura Tienda, a més de Joaquim Salvia, president de l'Associació Amics del Carrilet del Delta de l'Ebre, Joan Alginet, regidor de Cultura, i José Emilio Bertomeu, alcalde de Deltebre.

Precisament, els paisatges del Delta són molt presents a les fotografies que aquest enginyer suís va realitzar durant la seua estada al sud de Catalunya, als anys de 1925 i 1926, època en la qual es va construir Lo Carrilet. Pista Hitz va immortalitzar no només aspectes de la seua feina, sinó també aspectes de la vida quotidiana del Delta de l'Ebre gairebé fa un segle.

Treballant a les aules amb "Quaranta-sis contes i un gelat"

L'alumnat de 2n de l'ESO de l'IES Alfred Ayza de Peníscola, al Baix Maestrat, ha experimentat les variacions literàries inspirat en el joc narratiu que hi va proposar Vicent Marçà al seu llibre "Quaranta-sis contes i un gelat". Alguns dels relats que han resultat de l'exercici s'han publicat en la revista literària peniscolana Si contàrem, com podeu llegir clicant en aquest enllaç:

http://www.joomag.com/magazine/i-si-contarem/0322135001382687894

"Quaranta-sis contes i un gelat" és un divertit conte, i a la vegada, una eina didàctica per a treballar amb les variacions d'estil narratiu i com pocs elements d'una curta història es poden reconfigurar fins donar lloc a desenes de nous relats, raó per la qual l'obra del castellonenc Vicent Marçà ha esdevingut un clàssic de les aules de primer cicle de l'ESO.

dilluns, 16 de desembre del 2013

Preparant novetats: "Alrededor del mar" d'Agustín Fábrega

"Alrededor del mar. Un recorrido personal por las islas Columbretes y por la costa del Maestrat" és el nou llibre del benicarlando Agustín Fábrega Escuder, autor d'aquell "La vida de la gent de la mar de Benicarló" que Onada va publicar fa gairebé una dècada. Ara, Fábrega recórre les nostres costes i recorda el món mariner del Maestrat.

L'obra es presenta a Benicarló el dijous 19 de desembre de 2013 a les 19.30 h al Saló d’Actes de Caixa Benicarló (Av. Joan Carles I, 18 )


El punto de partida de "Alrededor del mar" es precisamente las islas Columbretes, su origen, su ubicación, su flora y su fauna. Se relata cómo vivían en las islas los fareros entre 1945 y 1960, cómo era la pesca de cerco o de qué manera los pescadores se orientaban en el mar gracias a los accidentes geográficos. Se ha incluido también frases hechas y refranes marineros que describen la estrecha relación que hay entre la vida cotidiana y el mar. En otro apartado el lector se paseará por la costa del Baix Maestrat de norte a sur, cala a cala, desde el río Sénia hasta Alcossebre.
Para finalizar, hay un capítulo dedicado al oficio de tonelero, donde se describe cómo se construye un tonel, qué tipos de toneles hay o con qué herramientas contaba el tonelero.
"Alrededor del mar" es un viaje que recupera vivencias pasadas para contarlas a los lectores de hoy en día, a quienes deseo que lo disfruten tanto como yo he disfrutado recordándolas.

"Pista Hitz, la mirada d'un enginyer" es va presentar a Tortosa

El passat dissabte a la vesprada, la Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa va acollir la presentació del nou llibre ebrenc "Pista Hitz, la mirada d'un enginyer". L'acte va comptar amb la participació dels autors, Albert Curto i Laura Tienda, del director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé, i del representant d'Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla.

Foto: @la2deViladrich

"Pista Hitz, la mirada d'un enginyer" és una selecció de les fotografies que aquest enginyer suís va fer durant la seua estada a les Terres de l'Ebre, els anys 1925 i 1926, a la construcció del Carrilet. Són imatges relacionades amb aspectes tècnics de la seua ocupació, però també va captar les peculiarietats d'aquell territori: els habitatges, els personatges, el paisatge, les festes, etc. L'Arxiu Comarcal del Baix Ebre va adquirir aquest testimoni històric ebrenc, i ara, amb aquesta obra, es posa a disposició del públic.

La pròxima presentació del llibre serà aquest dijous 19 de desembre a les 20 hores a la Biblioteca de Deltebre. El diari Més Ebre també es fa ressò de l'esdeveniment.


divendres, 13 de desembre del 2013

"Pista Hitz, la mirada d'un enginyer" es presenta aquest dissabte a Tortosa


Aquest dissabte 14 de desembre es presenta el llibre ebrenc d'aquest Nadal. A "Pista Hitz, la mirada d'un enginyer", Albert Curto i Laura Tienda, de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, han seleccionat algunes de les fotografies més impactants i suggeridores que va captar l'enginyer alemany Karl Stefan "Pista" Hitz, qui va treballar a les Terres de l'Ebre entre els anys 1925 i 1926. Amb la seua càmera, l'enginyer no sols va fotografiar qüestions relacionades amb la seua feina, com ara la construcció del Carrilet, sinó també aspectes socials i etnològics d'aquest territori.

La presentació serà a partir de les 19.30 hores a la Llibreria La 2 de Viladrich, al carrer Cristòfol Despuig 22 de Tortosa, i comptarà, a més dels autors, amb la participació de Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura i de Miquel Àngel Pradilla, representant d'Onada Edicions.

dimarts, 10 de desembre del 2013

Preparant novetats: "Pista Hitz, la mirada d'un enginyer"

 

L’enginyer alemany Karl Stefan “Pista” Hitz va treballar durant les obres de la construcció del Carrilet, el célebre ferrocarril ebrenc, entre 1925 i 1926. En aquesta estada pel Delta va dur a terme tota una série de fotografies, moltes d’elles relacionades amb la seua ocupació, però també s’hi va fixar en les persones, els habitatges, els pobles i els paisatges de les Terres de l’Ebre. 

A l’any 2011, l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre va adquirir diverses col·leccions fotogràfiques a una llibreria de vell de Barcelona. La tasca de l’Arxiu ebrenc va fer possible la identificació del seu autor, en Pista Hitz i la descripció d’aquestes imatges que ja formen part de la història del territori. 

"Pista Hitz, la mirada d'un enginyer" es presenta aquest dissabte 14 de desembre a les 19.30 hores a la Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa, amb la participació dels autors Albert Curto i Laura Tienda, director i tècnica de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre. Per a la setmana següent el volum es presentarà a Deltebre.

dilluns, 9 de desembre del 2013

"Un cabdell de fil màgic" s'estrena aquest dimarts a Mont-roig del Camp


Aquest dimarts 10 de desembre, a partir de les 6 del vespre, la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp acull la presentació de l'última novetat de la col·lecció Imagina. Les autores Judit Robert i Evelyn Roca han omplert d'imaginació cada fulla d'"Un cabdell de fil màgic", on un regal molt senzill pot donar molt de joc.

Teixir les estacions de l'any

Tot comença en una festa d’aniversari, quan a la nostra protagonista li regalen un cabdell de fil. Sembla un obsequi insignificant, però, temps a venir, li serà molt útil, perquè li permetrà estrènyer lligams amb la natura, amb els amics, amb la família i amb tot allò que s’estima a la vida i la fa feliç. "Un cabdell de fil màgic" és un relat tendre ple de màgia i bons desitjos, que repassa les estacions de l’any, les festes tradicionals, els sentiments i alguns costums ben nostres, mentre es va teixint la història individual de cadascú.

dilluns, 2 de desembre del 2013

Ángel Martínez Bermejo guanya el IX Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim

El reconegut periodista de viatges i blogaire Ángel Martínez Bermejo ha estat el guanyador del IX Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim 2013. Passat divendres, el jurat del concurs va decidir que l'obra "Mango con pimienta. Un viaje a Kerala" fóra guardonada en aquesta nova convocatòria d'un dels premis de referència de les nostres lletres.

 Ganador IX Premio Literatura de Viajes Ciudad de Benicàssim 2013 
El jurat, Mauro Soliva (regidor de Cultura de Benicàssim), Ma. Nieves Alberola (representant de l'UJI) i els escriptors Manel Alonso, Josep San Abdón i Joan Carles Girbés.

El més consultat a Onadaedicions.com durant novembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de novembre.

FICCIÓ

1. Sí, podem? S'estrena en el més alt de l'escalafó la darrera novetat de la col·lecció Narratives. Marc Pallarès va guanyar el Premi Llorenç Villalonga - Ciutat de Palma amb les tres històries d'una familia que desitja canviar el món però que és incapaç de canviar la seua pròpia vida. Un relat actual i arrelat al territori que ja s'ha presentat a Palma i a Vila-real amb un éxit de participació.

2. Després del silenci. A l'any 2010, Enric Lluch, reconegut autor de literatura infantil i juvenil, guanyava el Ciutat de Sagunt amb aquesta intensa història familiar que ha esdevingut, amb el pas del temps, en un clàssic de la literatura valenciana contemporània. Ara, en el marc del projecte Onada Educació, l'obra s'edita i obre la nova col·lecció Maremàgnum, destinada sobretot a les aules però a l'abast de tots els públics, tal com es va mostrar a la presentació d'Onada Educació a València, setmana passada.

3. Després del silenci. Precisament, l'aparició de la nova edició ha renovat l'interés per la versió de la novel·la d'Enric Lluch en la col·lecció Narratives, on destaca per una suggeridora coberta que ens obre a les experiències de la nissaga familiar de Joan Queralt i la recerca per trobar els seus origens.

4. Ningú no mor. Tot i ser una novetat d'estiu, el llibre de Joan Pinyol s'adiu molt a la tardor. El de Capellades ens proposa una novel·la de terror i d'intriga, de presències sobrenaturals i crims terrenals que esquitxaran el que en principi havia de ser un avorrit treball de recerca de l'institut al poble de Masdeplors.

5. Imprecisiones de ser. Una altra obra de les guardonades a Mallorca tanca la llista de ficció. Des de la població de Caseros, a l'Argentina, el jove autor Gustavo Javier Travi ens porta aquest curt i intens poemari, d'influències orientals i surrealistes.

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. De nou el receptari dedicat a la garrofa s'enfila al més alt de la no-ficció. Sens dubte, estem davant d'un dels llibres gastronòmics en català més destacats dels darrers temps, gràcies a les originals propostes creades per la Fundació Alícia i altres restauradors, cuiners i pastissers, les quals han contribuit a revitalitzar l'ús de la garrofa com a condiment.

2. Peníscola by Regina Kenmore. El mes de novembre es va encetar amb una exposició al voltant d'una tria de les fotografies que hi apareixen en aquest volum, en un espai d'excepció com és el castell de Peníscola, aquell que hi apareix en el llibre de Regina Kenmore abans de la irrupció de la indústria turística (i cinematogràfica) a la Ciutat de la Mar. Imatges evocatives i suggeridores, en color, d'aquell poble de mariners que encara es respira entre els costeruts carrers del casc antic. Gràcies a Canal 9, el llibre es va difondre per la nostra geografia.

 3. La cuina del Delta de l'Ebre. Amb el permís del llibre al voltant de la garrofa que ja hem vist, el volum dedicat a la cuina deltaíca ha estat el més reeixit de la col·lecció gastronòmica La Teca, tant en públic com en crítica, com avalen l'obtenció del Premi Gourmand i el Premi EbreLíders, atorgat a l'Associació Local de la Dona de la Cava, la impulsora del projecte i que encara avui, gairebé a dos anys de la publicació, fa bandera de l'obra, com ara la passada presentació a les Jornades de Lletres Ebrenques d'Amposta. 

4. La arquitectura popular de Peñíscola. Torna a l'escalafó aquest manual de referència de l'arquitectura tradicional mediterrànea, centrada en el cas de Peníscola i el seu casc antic. Els autors, els arquitectes Luis Vicén i Pepa Balaguer són uns grans coneixedors d'aquest indret i en els anys següents a la publicació de l'obra (2010), han continuat el treball per difondre i promocionar el valor arquitectònic i patrimonial de la ciutat.

5. El riu Sénia. Sense deixar el territori tanquem la llista amb aquest volum de la Biblioteca Taula del Sénia que va veure la llum a l'estiu de l'any passat. Dos estudiosos de les nostres terres de cruïlla, Victòria Almuni i Ferran Grau coordinen un llibre que parla d'història, de naturalesa, d'aprofitaments humans i de patrimoni arquitectònic entre la Tinença i Sòl de riu. Però, ho fan des de la divulgació, dirigit a qualsevol lector interessat en el nostre entorn més immediat.

dimecres, 27 de novembre del 2013

Barcelona acull les "Cròniques des de l'infern" aquest dijous


Les "Cróniques des de l'infern" de Manel Alonso es presenten a la capital catalana aquest dijous 28 de novembre, a partir de les 20.30 hores a la Casa València (carrer de Còrsega, 335). L'escriptor de Puçol parlarà d'aquest recopilatori d'articles apareguts en premsa al llarg dels darrers anys, pels quals hi desfilen les crisis que colpegen la societat, la cultura i la política valenciana. A més a més, el també escriptor Antoni Rovira, encarregat de la tria, ha dut a terme un curiós exercici literari tot relacionant els articles alonsians amb passatges de l'obra de Dant.

L'acte, organitzat per l'Espai País Valencià i la Casa València de Barcelona, comptarà amb la participació del periodista Francesc Viadel, i del cantautor Rubén Durà, qui farà un tast musical.

Recomanat per Sixto Ferrero

I just avui, l'articulista Sixto Ferrero s'ha fet ressò de "Cròniques des de l'infern" en l'article publicat a La Veu del País Valencià, "Qüestió d'icones, banderes, símbols i colors cridaners":

Seguint la recomanació de Vicent Nàcher, excel·lent poeta d’Algemesí, vaig llegir el nou treball de Manel Alonso “Cròniques des de l’infern”. Un recull d’articles d’opinió força substanciosos, agradables en la lectura i addictius, no us negaré que es llegeixen en un sospir, a més a més la proposta de subjugar-los amb fragments de l’Infern de la Divina Comèdia de Dante és magnífic. Llegiu-lo per favor.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

Es publiquen els poemaris guanyadors del Ciutat de Palma

Aquesta tardor s’han publicat les dues obres poètiques que van ser reconegudes al passat mes de gener amb els premis de Poesia Ciutat de Palma, el Joan Alcover en la vessant catalana i el Rubén Darío en la española. L’edició ha estat a càrrec d’Onada Edicions, dins les col·leccions poètiques.

El vers de l’esclau” és el títol que ha triat el mallorquí Josep Maria Llauradó per a la seua entrada en el gènere poètic, “el terreny més lliure del lliure mapa de la literatura”. Aquest professor aporta una obra de tall intel·lectualista, d’admiració cap la cultura.

Per la seua banda, la categoria en espanyol ha marxat fins a l’Argentina. Gustavo Javier Travi publica “Imprecisiones de ser”, un breu però intens poemari en el qual els textos cauen de forma arbitrària i lliure sobre el paper, influenciats pels haikus i pels versos surrealistes i fantàstics. Aquesta és la primera obra del jove poeta de Caseros.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dimarts, 26 de novembre del 2013

"Sí, podem?": Canviar el món, canviar de vida

Yes, We Can. L'eslògan que va popularitzar la campanya del candidat demòcrata Barack Obama a la carrera cap la Casa Blanca estava carregat de l'optimisme per canviar les coses. Els seguidors de l'ara president americà no són els únics que busquen remoure la societat. A casa nostra, milers de persones s'organitzen i impulsen els moviments socials, on ha destacat el 15M i la Plataforma contra els desnonaments.

Marta alterna aquesta militància amb la feina a una asseguradora que xoca de ple amb les seues idees. El seu oncle, en Fèlix, és diputat a Madrid per un partit ecosocialista, i el seu cosí, l'Aleix, és mestre itinerant amb un circ. Els seus dubtes, els seus pors i la topada entre els seus desitjos i la realitat, junt a una tragèdia que colpeja de front la família els durà a preguntar-se “Sí, podem?”.

La qüestió és a la vegada el títol del nou llibre de Marc Pallarès, amb el qual va guanyar el darrer Premi Llorenç de Villalonga - Ciutat de Palma, qui va destacar l'obra especialment per la construcció d'uns personatges que han de viure la preocupació i el neguit de voler canviar el món sense ser capaços de canviar les seues pròpies vides. I ho fa amb un estil senzill i àgil sense perdre la profunditat en el tractament de temes ben actuals.

“Sí, podem?”, publicada per l'editorial Onada Edicions a l'octubre, és la segona novel·la de Marc Pallarès (1977) després de “Ulls verds”. L'escriptor valencià, nascut a Barcelona, és docent a Secundària i professor de Teoria i Història de l'Educació a la Universitat Jaume I.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dilluns, 25 de novembre del 2013

El projecte Onada Educació es va presentar a València


Divendres passat, en el context de la Plaça del Llibre de València, es va presentar en societat el nou projecte Onada Educació. Professorat, escriptors i públic lector en general s’hi va reunir al Centre Octubre per conèixer més a fons aquesta iniciativa.

L’editor Miquel Àngel Pradilla va donar els detalls d’aquesta nova proposta literària, que amplia el catàleg d’Onada amb publicacions escollides per als cursos d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat, i que comptarà amb un acompanyament didàctic per facilitar-ne el treball a les aules.


A hores d’ara, Onada Educació compta ja amb un ventall divers d’obres per a Infantil (les contalles de Muniatto i de l’Alba, o el Teatre Fàcil); Primària (els àlbums il·lustrats Imagina, la col·lecció La Feram); i ESO i Batxillerat (les col·leccions Maremàgnum o Imprescindibles). Aquest ventall continuarà obrint-se i ampliant-se en els pròxims mesos amb l’objectiu d’esdevenir un referent atractiu per a professorat i joves lectors.


El primer títol de la nova col·lecció juvenil “Maremàgnum” és "Després del silenci", d’Enric Lluch. Joan Carles Girbés va ser l’encarregat d’introduir el popular autor d’Algemesí, un referent indiscutible de la literatura infantil i juvenil en català. Enric Lluch, de la seua banda, va contar algunes divertides anècdotes sobre l’obra, que està basada en fets reals. La protagonista és Natàlia Font, una completa desconeguda fins i tot per al seu fill, Joan Queralt. Amb la mort de Natàlia, el fill inicia una recerca dels seus orígens, i descobrirà una preciosa història d’amor truncada pels conflictes bèl·lics.
Una delícia fàcilment accessible a partir d’ara per als lectors de 2n cicle d’ESO i Batxillerat i per a tots aquells que s’estimen la bona literatura.

Enric Lluch i La Plaça del Llibre a Televisió de Catalunya

L'emissora pública catalana es va fer ressò de La Plaça del Llibre, la iniciativa per difondre, promocionar i visibilitzar la literatura en valencià. El Telenotícies va emetre aquesta peça informativa signada per Empar Marco, en la qual observem Enric Lluch, el reconegut autor de gènere infantil i juvenil que ha estrenat nova edició del seu llibre "Després del silenci", una de les novel·les valencianes més reeixides en els darrers anys.

Podeu veure el vídeo tot clicant ací.

divendres, 22 de novembre del 2013

Onada Educació, un nou projecte per apropar la literatura a les aules

Per a formar als lectors i lectores del demà i introduir el cuquet per la literatura a xiquets i joves, l’editorial Onada Edicions ha posat en marxa el projecte Onada Educació, que es presenta aquest divendres 22 de novembre, a partir de les 20 hores a l’Edifici Octubre de València, en el marc de les jornades “La plaça del llibre”. Amb Onada Educació, la companyia nord-valenciana vol aportar lectures apropiades per a tots els cicles de l’ensenyament, des d’Infantil fins a Batxillerat, amb obres de qualitat que combinen l’interés didàctic per als mestres i professors amb històries que atraguen l’alumnat. 


El projecte compta amb la seua pròpia pàgina web, onadaeducacio.com, i tota una sèrie de materials per aprofundir en la lectura i treballar els textos a les aules. Proposa una catàleg en el qual hi predominen els autors i autores del nostre territori i en la nostra llengua, tant de noves veus com d’escriptors consagrats.

“Qui és Natàlia Font?”

L’esdeveniment es completa amb la presentació de l’obra que enceta aquesta iniciativa, "Després del silenci", d’Enric Lluch. El reconegut autor d’Algemesí, tota una referència a la literatura infantil i juvenil valenciana, va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt amb aquest intens relat al voltant dels secrets familiars que el protagonista, Joan Queralt i Font, traurà a la llum. Una història que ha rebut l’aplaudiment de la crítica i del públic i que ara passa de la col·lecció Narratives a la nova col·lecció Maremàgnum, dissenyada especialment per a l’àmbit educatiu.

dijous, 21 de novembre del 2013

"Sí, podem?" es va presentar a Vila-real

L'estrena del nou llibre de Marc Pallarès, passat divendres, va ser tot un éxit. La Llibreria Ausiàs de Vila-real es va quedar sense espai per acollir el públic que s'hi va acostar per a la presentació de "Sí, podem?", la novel·la amb la qual l'autor valencià ha aconseguit el Premi Llorenç Villalonga de Narrativa-Ciutat de Palma, els quals precisament es lliuren demà al vespre. 

Són tres històries entrecreuades de tres membres d'una família que busquen canviar el món a la seua manera, sense ser capaços de canviar la seua pròpia vida. L'acte va comptar amb la participació del professor vila-realenc Toni Pitarch





Fotografies de Manu Gay Casalta

dimecres, 20 de novembre del 2013

Aquest divendres es presenta el projecte Onada Educació a València


Aquest divendres 22 de novembre, presentem el nou projecte Onada Educació, la iniciativa literària destinada a tots els cicles de l'ensenyament, des d'Infantil fins a Batxillerat, amb obres de qualitat especialitzades i materials didàctics per a treballar a les aules.

A més a més, presentarem el primer títol publicat en la nova col·lecció juvenil Maremàgnum, una nova edició de la ja clàssica novel·la "Després del silenci", d'Enric Lluch, qui serà present a l'acte.

L'esdeveniment tindrà lloc a partir de les 20 hores, a l'Aula 1 Planta 1 de l'edifici Octubre, ubicat al carrer de Sant Ferran, 12, de València. S'emmarca dins de la programació de La Plaça del Llibre, jornades destinades a visibilitzar i promocionar les nostres lletres.

El blog Sense pèls a la llengua recomana "Sí, podem?" de Marc Pallarés

La professora M. Àngels Soler ha recomanat "Sí, podem?" al seu blog Sense pèls a la llengua. Per a Soler, aquesta segona novel·la de Marc Pallarés, premi Llorenç Villalonga Ciutat de Palma, està protagonitzada per "uns personatges que es qüestionen el lema que Obama va llançar al món", i així, han de fer front a les contradiccions de la seua vida quotidiana, entre els seus anhels, la seua realitat i els desitjos per canviar, que sovint resulten més complicats del que esperaven.

La breu ressenya pren el cas de la Marta, la protagonista, quan expressa que "les persones ens podem plantejar el canvi del món quan, en realitat, poques vegades som capaces de fer un pas i de modificar les coses que tenim al nostre entorn”. Arran d'aquest pensament, Soler planteja que "aquesta dualitat no se li presenta en un pla moral, sinó en el de la decisió davant d’una realitat que, quan ha de prendre decisions, li exigeix de reflexionar sobre les claus que obren les portes del seu mon individual".

dilluns, 18 de novembre del 2013

Els Premis Ciutat de Palma 2012 es presenten aquest divendres

Aquest divendres 22 de novembre es presentaran les obres guanyadores dels Premis Ciutat de Palma 2012. L'acte serà a les 17 hores a l'Arxiu Municipal (carrer de l'Almudaina, 7A) i comptarà amb la participació de diversos dels autors guardonats i del regidor de Cultura, Fernando Gilet.


L'autor valencià Marc Pallarès va obtindre el Llorenç Villalonga de Narrativa en Català amb "Sí, podem?", la història de tres membres d'una família que pretenen canviar el món sense ser capaços de canviar les seues pròpies vides.


Per la seua banda, el mallorquí Josep M. Llauradó Pons va obtindre amb "El vers de l'esclau" el Joan Alcover de Poesia, amb un poemari de tall intel·lectualista.


Mentre, el Ruben Darío de Poesia en Castellà va creuar l'Atlàntic. L'argentí Gustavo Javier Travi va guanyar amb "Imprecisiones de ser", un llibre curt però intens que explora noves possibilitats poètiques.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)