La revista Aktual3 es fa ressò, en el seu número d'abril, del llançament i presentació de "Teresina no sap cantar", el nou conte infantil ebrenc de Jesús Serrano i il·lustrat per Jordi Alfonso.
dilluns, 31 de març del 2014
La història contada des de la perspectiva dels perdedors. Salvador Vendrell parla de "Quan truquen de matinada" al Levante-EMV
Aquest divendres 4 d'abril es presenta a València la novel·la de Salvador Vendrell "Quan truquen de matinada", guanyadora del darrer Premi Ciutat de Sagunt. I aquest cap de setmana, l'autor ha estat entrevistat al diari Levante-EMV per contar, entre d'altres coses, que "en una novela no existe la autocensura", frase que titula la pàgina del periòdic.
"Quan truquen de matinada" és el relat de Pere, un historiador esdevingut periodista, ubicat en la València de la crisi immobiliària. La investigació de les memòries de la vídua d'un anarquista, però, li permetran posar sobre la taula tres moments històrics que s'alternen en la novel·la: la República, la Transició i l'actualitat. Com exposa Vendrell a l'entrevista, "esta es una historia contada desde la perspectiva de los perdedores. Sí, hay investigación historica, pero todo se cuenta desde la actualidad, desde la visión de un periodista que vive la cotidianidad de cada día, con la crisis." I que, en aquestos moments en que la Transició democràtica retorna a escena, comprova com "van cayendo todas la conquistas sociales que se veían irreversibles, pero que no lo son".
A més a més, l'autor exposa que el fet que el protagonista siga periodista és un "homenaje a los profesionales que siguen practicando el periodismo con dignidad".
Podeu llegir l'entrevista sencera tot seguit, tot clicant sobre la imatge.
Cliqueu per a ampliar
divendres, 28 de març del 2014
Es presenta a Mont-roig del Camp "Camins soterrats d'aigua", un llibre sobre les mines de la localitat
El nou volum de la Biblioteca Mont-rogenca es presenta aquesta vesprada de divendres, a partir de les 20 hores i a la Casa de Cultura Agustí Sarda de Mont-roig del Camp. "Camins soterrats d'aigua" és un llibre, a càrrec del Grup de Recerca del Centre d'Estudis Mont-rogencs, que recull i descriu les mines que durant dècades han transportat l'aigua pel terme municipal mont-rogenc, unes construccions agràries que han esdevingut en part del patrimoni històric de la població. L'acte comptarà amb la intervenció de Jordi Cáceres-Silva, professor de l'URV, autor del pròleg i coordinador de l'obra, i de Ferran Pellicer, alcalde de la localitat.
Tal com han exposat els mateixos autors al blog del CEM, la publicació pretén apropar-nos al treball de camp i de recerca documental que el Centre ha fet de les trenta-sis mines d’aigua identificades dins del terme de Mont-roig del Camp. Un treball científic, en el que es detalla la història de cada mina, la informació la trobareu recollida en forma de fitxa. Totes les fitxes s’inicien amb una breu introducció i, a continuació, hi apareixen dades com els seus detalls tècnic que fan referència a la zona de captació, les coordenades, la longitud l’aflorament a la superfície o el sector d’irrigació així com fotografies d'alguns dels seus elements: hi ha que encara ragen, d'altres, nomès en queden tímides restes.
El conjunt té la voluntat de ser una radiografia que revisa l’estat actual de les mines que encara ragen. D’altra banda, hem pogut inferir unes característiques comunes en les nostres mines d’aigua que apareixen esmentades en un estudi introductori, el qual, a més, us ajudarà a conèixer millor què és i com funciona aquest sistema d’aprofitament de les aigües subterrànies.
No és l'única novetat mont-rogenca
"Camins soterrats d'aigua" és la primera de les dues novetats que la col·lecció dedicada a aquesta vila del Camp trau a les llibreries en aquesta primavera. L'acompanya "L'ermita de la Mare de Déu de la Roca, història d'un símbol", la reproducció i estudi d'uns escrits de Josep Savall Ferrando sobre el característic ermitori mont-rogenc.
Manel Joan Arinyó presenta "Cubaneta meua" a Corbera
Aquest divendres 28 de març, a partir de les 19 hores, Manel Joan i Arinyó presenta el llibre "Cubaneta meua" a la Casa de la Cultura de Corbera (Ribera Baixa).
Escrita junt a Xesco Guillem i publicada a Onada Edicions a la primavera de l'any 2010, "Cubaneta meua" és una novel·lad’amor i desamor, d’alegria i de
tristesa, de fidelitat i de traïdories, de riquesa i de pobresa, de
música, de ball, de maduració humana i de justícia poètica. La seua
lectura permetrà conèixer fins on arriba la sensualitat i la coherència
ideològica de la capitana Graciela, quan despertarà Joan Oroval del seu
fals somni, fins on arriba l’enveja i la voluntat de traïció de Toni,
l’amic de Joan. Permetrà copsar, en definitiva, l’extraordinària
capacitat de distorsió que pot generar la sublimació del desig carnal.
dijous, 27 de març del 2014
Benicarló acull la inauguració de la mostra "Els jocs i esports tradicionals al món"
Aquest dijous 27 de març, a les 19 hores, el Mucbe Museu de la Ciutat de Benicarló, acull la inauguració de l'exposició "Els jocs i esports tradicionals al món. A què es juga arreu al món?", una mostra que recull la gran diversitat cultural que s'amaga rere les pràctiques dels jocs populars i tradicionals, i com aquestos reflecteixen i aspectes de la vida social i econòmica de cadascun dels indrets de procedència. Uns jocs que, avui en dia, s'han de difondre, protegir i preservar com a autèntiques manifestacions etnològiques i patrimonials dels pobles del món.
L'exposició va a càrrec de Joan Ortí, doctor en Didàctica de l'Educació Física i professor, qui compta amb un extens recorregut en els estudis sobre els jocs. Precisament, a l'any 2012 va publicar amb Onada Edicions el llibre "Els jocs i la tradició lúdica de Sant Mateu al segle XX", un estudi i compilació dels jocs que al llarg de tres generacions van omplir els carrers de la capital històrica del Maestrat.
La mostra compta amb la col·laboració de l'Associació Cultural La Tella de Sant Mateu. Romandrà oberta fins el proper 25 de maig de 2014.
Benicarló acull la Festa per la Llengua del Maestrat i els Ports. Programació dels actes.
Programació de la Festa per la Llengua a Benicarló (6 d'abril) i actes previs (del 28 de març al 5 d'abril)
Divendres 28 de març
18:00 Acte inaugural Projecció documental: "Carles Salvador, la llarga vida de les paraules" Exposició: Primera colònia valencianista 1933 Sant Pau. Albocàsser. A càrrec de Maestrat Viu.
Lloc: MUCBE (Centre Cultural Convent de St. Francesc – C/ St. Francesc) Romandrà oberta del 28/03 fins el 6/04
19:30 Col·loqui intergeneracional: Records d'escola.
Moderador: Joan Ferré.
Lloc: Sala d'Actes Caixa Benicarló (Av. Joan Carles I)
22:00 Concert Folk, amb els grups: Lo Solk i Ovidi Twins
Lloc: Sala d'actes del Club de la 3a Edat (C/ Dr. Fleming)
Dissabte 29 de març
11:00 Espectacle infantil: La Terra dels Babaus, a càrrec d'El Ball de Sant Vito. Lloc: Plaça del Vi de Carló
12:00 Contes Recontats, a càrrec de la Coordinació dels departaments de valencià de l'IES Ramon Cid i l'IES Joan Coromines. Lloc: Sala d'actes del Club de la 3a Edat (C/ Dr. Fleming)
19:30 Presentació del llibre Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci. A càrrec d'Agustí Hernández, periodista. Lloc: Sala d'actes Caixa Benicarló (Av. Joan Carles I)
21:00 "Torrà" i Bureo: Plaça de l'Ajuntament
Diumenge 30 de març
12:00 Espectacle infantil: A càrrec de Dani Miquel.
Lloc: Magatzem de la Mar (C/ Crist de la Mar)
19:00 Cantautors per la llengua: Clara Andrés Sala d'actes del col·legi La Salle (C/ Dr. Ferrer)
Dilluns 31 de març
19:30 Espectacle poètic-musical: Estellés: De mà en mà. A càrrec de Francesc Anyó i Borja Penalba
Lloc: Sala d’actes IES Joan Coromines (Passeig Marítim)
Dimarts 1 d'abril
19:30 Xerrada: El valencià en perill, a càrrec de Vicent Pitarch, filòleg i sociolingüista.
Lloc: Sala d’actes IES Joan Coromines (Passeig Marítim)
Dimecres 2 d'abril
19:30 Xerrada: Les aportacions del Diccionari Normatiu Valencià A càrrec de Felip Gumbau i Morera, filòleg i professor de valencià. Lloc: Sala d’actes IES Joan Coromines (Passeig Marítim)
Dijous 3 d'abril
19:30 Xerrada: Cultivem salut, a càrrec de Mariano Bueno, expert en Agricultura Ecològica, Geobiologia i Biocons- trucció. Escriptor i divulgador. Lloc: Sala d'actes Caixa Benicarló (Av. Joan Carles I)
Divendres 4 d'abril
19:30 Xerrada: L'esport i l'educació, a càrrec de Pitxi Alonso, futbolista internacional, entrenador i comentarista esportiu. Lloc: Sala d'actes Caixa Benicarló (Av. Joan Carles I)
22:30 Teatre Star Farts: la guerra de les fal·làcies. A càrrec de Purna Teatre: Pau Blanco i Xavo Giménez.
Lloc: Sala d’actes IES Joan Coromines (Passeig Marítim)
Dissabte 5 d'abril
21:00 Festival LlenguaRock amb els grups: Aigua Xirla (Benicarló), Indecents (Torreblanca), Arrap (València). Lloc: Plaça dels Mestres del Temple
Diumenge
6 d'abril
FESTA PER LA LLENGUA BENICARLÓ 2014
Plaça dels Mestres del Temple
9:00 Muntatge de tallers i paradetes
10:00 Cercavila Gegants i Cabuts, Feres de l'Estel i Colla de Dolçainers. (Eixida des de la plaça de la Constitució fins la plaça dels Mestres del Temple)
10:30 Inici de tallers, activitats i actuacions: Pep Gimeno “Botifarra”, Moniato Xou, Dolçainers, ball rock acrobàtic, xaranges, danses, cantadors, lloes,...
11:00 Aplec corals infantils Coordina: Conservatori Mestre Feliu. Lloc: Magatzem de la Mar (C/ Crist de la Mar)
13:30 Lliurament de premis, lectura manifest i parlaments institucionals.
16:00 FINAL DE FESTA Actuació de la Rondalla de Morella Actuació de “Veniu a cantar” Benicarló Cloenda Festa per la Llengua 2014 MAESTRAT / PORTS
dimarts, 25 de març del 2014
Manel Alonso presenta a Gandia les seues "Cròniques des de l'infern"
La gira de presentacions literàries de "Cròniques des de l'infern" continua a bon ritme als inicis de la primavera, i la pròxima parada serà a la comarca de la Safor, en concret, a la ciutat de Gandia. Manel Alonso parlarà a la Ciutat Ducal de les crisis que afecten a la societat valenciana, a la vegada que aporta alguns fils d'esperança, tal com reflecteix el seu conjunt d'articles. Li acompanyarà el regidor Facund Puig. A més a més, l'acte comptarà amb l'actuació musical del cantautor Carles Pastor.
Serà aquest divendres 28 de març de 2014, a partir de les 20 hores, al Casal Jaume I de Gandia (c/ Dona Teresa, 2). Organitzen el Casal Jaume I i la FiGA, Fira de Gandia Autogestionada.
dilluns, 24 de març del 2014
Preparant novetats: "Sense treva. 50 anys de Càritas a Benicarló"
Sant Joan ens diu: “El qui no estima el seu germà, que veu, no pot estimar Déu, que no veu. Aquest és el manament que hem rebut de Jesús: qui estima Déu també ha d’estimar el seu germà”.
Aquestes pàgines guarden els somnis de diverses generacions de voluntaris que van creure que el missatge de Jesús era possible de dur-se a terme al nostre poble.
"Sense treva" recorre els primers 50 anys d’aquesta entitat, els quals han marcat la vida de molts voluntaris i col·laboradors de Càritas Interparroquial de Benicarló. Amb aquest escrit esperem poder agrair-los tot el que han fet i fan per convertir Benicarló en un lloc una mica més ple d’amor.
Jaume Rolíndez Fonollosa (1934) i Aurelio Camarero Sebastián (1931) són mestres d’escola que han exercit la vocació de l’ensenyament al llarg de quaranta anys en diferents centres educatius.
Estimadors de l’acció de Càritas, han treballat també en el voluntariat d’acolliment i de recepció.
Juanjo Roda va presentar a la Sénia el receptari de la carxofa de Benicarló
Patrimoni Senienc, el blog del Centre d'Estudis Seniencs, ha publicat un grapat de fotografies de la xerrada-presentació que va oferir Juanjo Roda, cuiner i director de la col·lecció gastronòmica La Teca al voltant del llibre "La cuina de la carxofa de Benicarló".
Celebrada al bar Lo Centro, els assistents van gaudir i aprendre de les possibilitats culinàries d'aquest ingredient de proximitat, denominació d'origen a Benicarló, i ho van comprovar amb un petit tast.
Podeu llegir la crònica de l'acte tot clicant ací.
diumenge, 23 de març del 2014
Xerrada-col·loqui de Marc Pallarès a Elx sobre literatura i actualitat
L'autor de "Sí, podem?" ofereix una xerrada-col·loqui sobre literatura i temes d'actualitat a la Universitat Miguel Hernández, en concret a l'Aula 1.3 de l'Edifici Altet - Campus d'Elx. Serà el proper dissabte 12 d'abril a partir de les 11.30 hores. L'activitat s'adreça especialment a l'estudiantat de la UMH, tot i que està obert per al públic en general.
Marc Pallarès, professor i escriptor, compta amb una bibliografia curta, però guardonada. Al 2008 va obtindre el Premi Fiter i Rossell amb "Ulls verds", i fa dos anys, es va endur el Premi Llorenç Villalonga Ciutat de Mallorca de Narrativa en Català amb "Sí, podem?", una novel·la que aborda la situació actual de crisi a partir d'uns treballats personatges que pretenen canviar el món a l'hora que són incapaços de canviar la seua pròpia vida.
dissabte, 22 de març del 2014
De Cardona a Praga, passant per Manresa. Llorenç Capdevila parla de "La lluna de Praga"
Les novel·les que integren la sèrie roja de la col·lecció Maremàgnum es caracteritzen per la seua versatilitat: funcionen tant com per a lectures d'aula dels cursos més avançats, com ara el Batxillerat, com per a qualsevol públic interessat en una bona història. Això ocòrre a "La lluna de Praga", el nou llibre de Jordi Santasusagna, el qual ha estat ressenyat per Llorenç Capdevila a les pàgines de Regió7 i al seu blog, Lletra de batalla, el qual ja ho deixa ben clar d'entrada: "una novel·la plantejada com a juvenil, però amb prou ingredients per considerar-la apta per a tots els públics".
En primer lloc, el que destaca el professor i escriptor d'Alpicat és la capacitat de Santasusagna per mantindre el suspens al llarg de cadascun dels 44 capítols que es composa el relat: "Quan sembla que s’ha revelat el principal misteri que ens tenia
atrapats, un altre gir argumental capta de nou, i amb més intensitat, la
nostra atenció." També hi posa de manifest la dualitat dels personatges: el Charly, un jove professor d'institut, i l'Anna, una alumna seua desapareguda, i la dualitat dels escenaris, "la Praga més turística i una Manresa amb un punt de maquillatge novel·lesc".
"La novel·la, que es planteja, en el primer capítol, com la crònica del
viatge a Praga d’un grup d’adolescents (una vintena d’alumnes de 4t
d’ESO de l’institut Pius Font i Quer, amb el seu jove professor
d’història), de seguida es converteix en el relat de la recerca d’una
noia desapareguda per, més endavant, adoptar les característiques d’una
història d’investigació amb assassinats i, al capdavall, esdevenir un
thriller amb polítics i poderosos implicats en una trama sòrdida."
Podeu trobar l'article complet de Llorenç Capdevila tot clicant ací.
divendres, 21 de març del 2014
Sempre un esclau somniarà la raó. Jaume Mateu parla de "El vers de l'esclau"
Josep Maria Llauradó va obtindre el Premi Joan Alcover Ciutat de Mallorca de Poesia a l'any 2012 pel poemari "El vers de l'esclau", un llibre que ha estat ressenyat aquesta setmana pel blogaire Jaume Mateu i Martí a la pàgina Marginàlies. Amb el títol de "Sempre un esclau somniarà la raó", Mateu realitza una primera descripció de l'editorial Onada i de la biobibliografia de l'autor abans d'entrar en matèria.
Per al blogaire, "El vers de l'esclau" està conformat per "poemes il·lustrats, saberuts i, per això, didàctics", però que no eviten "dards amb somriure a la cara empedreïda de la hipocresia, del senyoratge i del poder". "El pas que marca Llauradó és viu, exigent costa amunt i tot; a voltes
intrèpid, a tall de la temeritat. Tampoc no defuig la incomoditat perquè
del que es tracta és d’acarar-se amb l’esclavatge del vers i de la veu", conclou.
Podeu llegir la ressenya sencera de Jaume Mateu i Martí tot clicant ací.
dijous, 20 de març del 2014
"La cuina de la carxofa de Benicarló" es presenta divendres a La Sénia
L'Antena del Coneixement de la URV a la Sénia, en col·laboració amb l'Ajuntament de la Sénia, el Centre d'Estudis Seniencs, la Diputació de Tarragona, el Bar lo Centro i Onada Edicions, organitza la presentació del llibre "La cuina de la carxofa de Benicarló" a aquesta localitat del Montsià.
Serà aquest divendres 21 de març, a partir de les 19.30 hores, al Bar lo Centro. Comptarà amb la participació del cuiner Juanjo Roda i l'acte vindrà acompanyat amb la degustació de tapes elaborades a partir del producte estrella del camp benicarlando.
dimarts, 18 de març del 2014
"Qui va assassinar Roser fa dues dècades?" Manel Joan i Arinyó estrena novel·la: "El cas Peníscola"
La primavera aplega amb una novetat a la col·lecció Narratives. Manel Joan i Arinyó estrena "El cas Peníscola", la novel·la amb la qual ha guanyat l'últim Premi Vila de Puçol, amb un trepidant -i quan no menys peculiar- trama policíaca a la carismàtica Ciutat en el Mar.
La inspectora dels Mossos d’Esquadra Anna Recasens sabia que el xicot de la seua filla havia quedat orfe de mare quan tenia tres anys. El que no li havia dit ningú és que Roser, la qui hauria estat la seua consogra, havia mort assassinada. Mai no s’ha sabut qui en va ser el culpable. En un període de la seua vida en què ho està passant molt malament, Anna s’assabenta d’aquest cas no resolt i decideix investigar el crim, ocorregut divuit anys arrere.
Haurà de fer el seu treball d’una manera no oficial, ja que els fets van ocórrer fora de la seua jurisdicció, però aquest aspecte no la deté. Amb l’ajuda de personatges tan entranyables com el carter Andreu Mut i el mestre Jaume Coll, la inspectora Recasens descobrirà que, a pesar del caràcter tan dolç i la bellesa de Roser, o precisament a causa d’açò, els sospitosos d’haver-la assassinada en són més d’un. Qui va ser? Un home, una dona, una parella… I per què? Per amor, per gelosia, per motius econòmics, perquè sabia més del compte…?
Manel Joan i Arinyó, poeta i narrador, és autor dels llibres de relats Han donat solta als assassins (Premi Ciutat d’Olot, 1985) i Stress (1985); i de les novel·les Les nits perfumades (Premi Sant Joan, 1989); Com la flor blanca (1991); Contra sentit (Premi Narcís Oller, 1994); El cas Torreforta (1999), traduïda al castellà; 10.193-Escuma de mar (2004); L’agenda del sicari (2007); Fem un trio (Premi Ciutat de Sagunt, 2009); Cubaneta meua (Premi Càrcer, 2010); L’atzucac del perdedor (Premi Enric Valor, 2010), A cor obert (2013). El gruix de la seua poesia ha estat aplegat a Plany de l’home llop, obra poètica completa (1999), i Versos blancs (2012).
dilluns, 17 de març del 2014
Marc i el poder sobre el temps: "Un libro interesante, educativo, fantástico y real, conmovedor"
"¿Se imaginan qué podría hacer si tuvieren este poder entre manos?" El blog Desván, retales de palabras s'ha fet ressò del llibre infantil de Mercè Climent i ha publicat una ressenya en la qual repassa les aventures de Marc, el xiquet que obté el poder d'aturar el temps al seu antull.
Per a l'autor del text, "Marc i el poder sobre el temps" és un llibre que compta amb una història "divertida y amena", que juga amb la imaginació pròpia dels xiquets, i que a la vegada, pren l'enyor del temps que ha transcorregut. "Lo que vamos dejando en el camino es el sentimiento
de que uno va entrando o encontrando la madurez. Si la buena literatura juvenil
es aquella que habla de cómo hacerse mayor, entonces este es un libro estupendo."
Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant aci.
divendres, 14 de març del 2014
"Quan truquen de matinada", les històries del bàndol dels perdedors per Salvador Vendrell
A partir d'aquesta setmana ja podeu trobar el nou llibre de Salvador Vendrell, "Quan truquen de matinada", 15è Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt.
Pere, un historiador reconvertit a periodista, sobreviu, escèptic, en una València desinflada on totes les torres enlairades durant el boom immobiliari van caient com a conseqüència de la crisi. Té molt clar que ja no pot canviar i té assumit que pertany, des de sempre, al bàndol dels perdedors i, sense ganes, participa en totes les vagues i protestes. Sap que acabarà la vida com la va començar: lluitant contra els mateixos de sempre. Recorda l’època de la transició democràtica quan, de jove, va viure totes les esperances de construir un món millor. Una transició en què en nom de la “reconciliació nacional” no es veia amb bons ulls que es recordara els derrotats de la República.
El treball en les memòries de la viuda d’un anarquista li permet al protagonista viure tres moments històrics que són els tres plànols temporals que s’alternen en la novel·la: el moment en què tot era possible durant la República; la il·lusió i el pragmatisme de la transició democràtica, i la crisi actual, on els de sempre intenten desmantellar totes les conquestes socials.
Salvador Vendrell (Fortaleny, 1958) és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València i actualment és catedràtic de valencià d’ensenyament secundari a l’institut Joan Fuster de Sueca. S’ha dedicat molt de temps a l’estudi de la llengua i la literatura i ha publicat abundant material didàctic per a l’ensenyament del valencià, sobretot llibres de text per a secundària i batxillerat. Ha traduït diversos llibres de literatura infantil i juvenil, ha actualitzat clàssics com ara Curial i Güelfa i és coautor de l’adaptació d’Alí Babà i els quaranta lladres i Els viatges de Marco Polo i de biografies sobre Ausiàs March o Jaume I. És columnista del diari
Levante-EMV, i ha recopilat part dels seus articles en el llibre Columnes de paper.
Manel Alonso va presentar les "Cròniques des de l'infern" a Torrent.
La gira de presentacions de Manel Alonso i el seu llibre "Cròniques des de l'infern" va aplegar a Torrent ahir dijous, en un acte organitzat pel grup local de Compromís. Presentat per Ricard Chulià, Alonso va mostrar el seu recull d'articles d'opinió, en els quals destria les diverses crisis que estan afectant a la societat valenciana, i també, com hi ha raons per a l'esperança, sobretot en la cultura nostrada.
L'esdeveniment es va tancar amb la música del jove cantautor puçolenc Rubén Durà.
La propera presentació serà el 28 de març, a Gandia.
dijous, 13 de març del 2014
Mònica Segura i el masover Libori van ensenyar el passat romà als xiquets dels Ports
Els xiquets i xiquetes de les aules del CRA Els Ports van aprendre el passat de la seua comarca de la mà de Libori, el divertit masover que viu una màgica experiència que el porta enrere en el temps fins Lesera, el poblat romà que hi havia en el que avui és el terme de Forcall.
L'autora de "El meravellós viatge de Libori", Mònica Segura, va ser l'encarregada de dur a terme tot un seguit d'activitats i jocs educatius amb els quals els més menuts coneixen i valoren el patrimoni històric del territori. Un objectiu que centra la iniciativa La maleta de Libori, el projecte del qual aquest conte publicat a l'estiu passat és només una part.
Podeu veure com va anar la jornada al blog de Libori, i també a dos blogs de les classes participants: la dels donyets de La Mata i la dels gatets del Forcall. En totes tres pàgines podeu comprovar com van xalar d'allò més amb les aventures de Libori i Serafina!
Un QR per a descobrir "La nana de Sara"
Les noves tecnologies són una eina cada cop més indispensable per fomentar la lectura i donar a conèixer les obres i les activitats literàries que s'organitzen arreu. En aquest sentit, des de Móra d'Ebre, la llibreria Bassa han posat en marxa la publicació de diversos codis QR que al llegir-los amb el telèfon mòbil, activen alguna web relacionada.
En aquest cas, amb el QR corresponent a "La nana de Sara", degudament identificat amb la coberta, podem accedir-hi al vídeo de la presentació que va fer el seu autor, Josep Maria Franquet, a aquesta llibreria de la Ribera d'Ebre.
dimecres, 12 de març del 2014
Manel Alonso presenta a Torrent les "Cròniques des de l'infern"
El proper dijous 13 de març, a les 20 hores i en la seu local de Compromís (c/Sedaví, 32), tindrà lloc la presentació a Torrent de l’última obra de l’escriptor Manel Alonso, "Cròniques des de l’Infern". L’acte comptarà, a més a més, amb la música del cantautor Rubén Durà i estarà presentat per Ricard Chulià, crític literari en la revista Saó.
Manel Alonso (Puçol, 1962) és un escriptor polifacètic de llarga trajectòria, que ha sabut combinar tots els gèneres, des de la poesia, la narrativa curta, amb el seu paisatge mític de Pouet, a través del qual fa desfilar la realitat que l’envolta, i, com en el cas que ens ocupa, l’assaig. "Cròniques des de l’infern", publicat per Onada Edicions, és el seu darrer títol fins a la data.
Alonso hi recull una seleccions d’articles escrits per a diferents publicacions entre 2011 i 2013, marcat directament per la crisi que patim en tots els àmbits, econòmica, social, de valors, etc. A més, Alonso juga amb la intertextualitat fent dialogar els seus textos amb diversos passatges del primer llibre de l’obra immortal de Dante Alighieri, l’Infern, de la Divina comèdia.
Per la seua banda, el també puçolenc Rubén Durà conjuga la tradició de cantautor més clàssic, amb una veu profunda, càlida i potent, acompanyat amb molt d’ofici de la seua guitarra. Durà, a més, busca el lirisme en les seues composicions, ja siga adaptant textos dels nostres grans poetes contemporanis com Vicent Andrés Estellés, ja siga amb textos propis o en la seua vessant més social, com en el tema Hypocrisi.
Nota de premsa de Joves amb Compromís per Torrent
dimarts, 11 de març del 2014
Els mèdia de les comarques castellonenques parlen del I Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat "Ciutat de Benicarló"
La premsa comarcal del Maestrat s'ha fet ressò de l'acte de presentació del I Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat "Ciutat de Benicarló", que va tindre lloc ahir a aquesta localitat, amb la presència de la regidora de Cultura, Nieves Eugenio, i el representant d'Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla.
D'aquesta manera, podeu trobar la informació de la convocatòria i de les bases del concurs a qualsevol d'aquests enllaços:
A més a més, també s'ha pogut llegir la notícia en la premsa impresa, com és el cas del Mediterráneo.
dilluns, 10 de març del 2014
Es presenta el I Premi d’Àlbum Infantil Il·lustrat "Ciutat de Benicarló"
El I Premi d’Àlbum Infantil Il·lustrat "Ciutat de Benicarló" ja és una realitat. Amb la presentació d'aquest matí a l'Ajuntament d'aquesta ciutat del Baix Maestrat, s'ha obert el termini que romandrà obert fins el proper 30 de maig. El guardó, convocat pel consistori benicarlando amb la col·laboració d'Onada Edicions pretén ser un estímul en les primeres lectures i el gust per la literatura dels infants, a partir d'obres de qualitat tant en la història com en les il·lustracions.
Tal com han explicat la regidora de Cultura, Nieves Eugenio, i el representant d'Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, el Premi Ciutat de Benicarló tindrà un abast global, i per aquest motiu la convocatòria s'ha obert a treballs en valencià, castellà i anglès; i es comptarà amb un jurat de reconegut prestigi en el camp de la literatura infantil. Les bases marquen que els participants han de lliurar una obra que incloga text i il·lustracions, amb un màxim de 32 pàgines en format 210 x 210 mm, mentre que la dotació d'aquesta primera edició s'ha establert en 3.000 euros. Les bases completes es poden consultar tot clicant ací.
Finalment, amb aquest Premi d’Àlbum Infantil Il·lustrat "Ciutat de Benicarló" es pretén col·locar a la localitat en un lloc cultural destacat i esdevindre referència d'aquest gènere. Les novetats que sorgiran al voltant del guardó seran anunciades en la pàgina de Facebook del guardó.
divendres, 7 de març del 2014
Un tast de "La lluna de Praga", de Jordi Santasusagna
La novel·la de Jordi Santasusagna és un intens thriller a cavall entre dues ciutats, Manresa i Praga. Narra les aventures de Charly, un professor d'institut que busca a una de les seues alumnes, l'Anna, desapareguda al mig d'una excursió per la capital txeca.
Per anar fent boca d'aquesta novetat de la col·lecció Maremàgnum, us deixem un tast amb les primeres pàgines de "La lluna de Praga".
dijous, 6 de març del 2014
"El desig perfecte". Juli Capilla parla de Mercè Climent i "Marc i el poder sobre el temps"
Passat dijous 27 de febrer, la Biblioteca de Cocentaina, a la comarca del Comtat, va acollir la presentació dels llibres infantils i juvenils de l'autora Mercè Climent: "Marc i el poder sobre el temps", publicat per Onada, i "Lina Panxolina i el quadern màgic". L'acte va comptar amb la participació de Juli Capilla, qui va presentar l'escriptora alcoiana amb una intervenció que posteriorment ha estat publicada en els blogs dels dos protagonistes.
Pel que fa al fragment que es refereix a "Marc i el poder sobre el temps", Capilla explica la història d'aquest xiquet de Muro (també al Comtat), qui obté la capacitat d'aturar el temps: "el desig perfecte" per poder fer tot allò que volguera, però que al remat, també "se li podia girar en contra".
Estan escrits, aquests dos llibres, amb un llenguatge exquisit. S’hi combina el llenguatge popular, amb frases fetes i dites ben valencianes, amb la dicció culta i molt treballada. No és fàcil escriure bé, ni tampoc adequar-se al llenguatge dels infants. La nostra protagonista hi excel·leix, en totes dues històries...
Pel que fa al fragment que es refereix a "Marc i el poder sobre el temps", Capilla explica la història d'aquest xiquet de Muro (també al Comtat), qui obté la capacitat d'aturar el temps: "el desig perfecte" per poder fer tot allò que volguera, però que al remat, també "se li podia girar en contra".
Estan escrits, aquests dos llibres, amb un llenguatge exquisit. S’hi combina el llenguatge popular, amb frases fetes i dites ben valencianes, amb la dicció culta i molt treballada. No és fàcil escriure bé, ni tampoc adequar-se al llenguatge dels infants. La nostra protagonista hi excel·leix, en totes dues històries...
dimarts, 4 de març del 2014
La revista El Vitet entrevista Mercè Climent
L'autora d'Alcoi ha estat l'entrevistada a la revista El Vitet, una nova publicació satírica i cultural de les comarques del sud valencià. En la conversa amb Ferran Avià, Mercè Climent ha fet un repassada per la seua trajectòria literària, que abasta des de l'erotisme fins els llibres infantils, passant pels blogs i la difusió de la lectura.
Entre d'altres temes, Climent s'ha referit a "Marc i el poder sobre el temps", amb el qual "el que volia era traure els xiquets de nou al carrer i fer un homenatge a la meua infantesa, a banda de voler expressar el món de la màgia, que tant m'agrada per als llibres de xiquets".
Podeu llegir l'entrevista sencera a continuació.
dilluns, 3 de març del 2014
"Cròniques des de l'infern, unes pàgines necessàries"
"Perseverança". Eixa és la paraula clau de "Cròniques des de l'infern" per a Jaume Joan, autor del blog El cau de l'oroneta, el qual ha ressenyat el llibre de Manel Alonso, una compilació d'articles d'opinió en els quals el de Puçol "s’atura, pensa i diu la seua, amb contundència, sense
pèls a la llengua", en mots del blogaire.
El text també hi destaca la dedicació de Manel Alonso cap aquells xicotets detalls quotidians que ens ubiquen en un aquest espai geogràfic concret: València, a partir de la cultura pròpia i de les persones que la fan possible. D'aquesta manera, cal perseverar amb raons i arguments "davant les múltiples agressions que patim els valencians".
Manel reivindica que hi ha un altre país, una altra gent, que malgrat
la invisibilitat i la minorització que pateix són ben vius i lluiten.
Veu pròpia, visió contundent, personalitat sensible que es deixa veure i
sentir en aquestes pàgines necessàries.
Podeu llegir l'article sencer d'El cau de l'oroneta tot clicant ací. A més a més, cal recordar que Manel Alonso presentarà "Cròniques des de l'infern" a Torrent el 13 de març i a Gandia el 28 de març.
El més consultat a Onadaedicions.com durant febrer
Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres
més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el
passat mes de febrer.
FICCIÓ
1. Sobre el caballito de madera. Per segon mes consecutiu, l'escriptora costa-riquenya Andrea Aguilar-Calderón encapçala l'escalafó amb el seu primer llibre, un personal i divertit llibre de viatges que recull les experiències de l'autora en una surrealista -però real- aventura que l'ha duta a recòrrer mitja Europa, i amb la qual va obtindre el Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim.
2. L'Estirp de la Sang Reial. A les acaballes de l'any 2009, Pep Castellano presentava el segon títol de la col·lecció juvenil La Feram, una història policíaca i de misteri que s'ubicava per les viles i paratges de la comarca del Baix Maestrat, la qual esdevenia un personatge més de la trama. El llibre ha esdevingut un clàssic de les aules de Secundària al nord valencià, de manera que ha estat reeditat, i enceta la nova col·leccio Maremàgnum Taronja.
3. La lluna de Praga. Una altra novetat de Maremàgnum, en aquest cas de la seua sèrie Roja. Amb el canvi d'any aplega el nou llibre de Jordi Santasusagna, una intensa novel·la pensada tant per als adults com per al públic juvenil dins del projecte Onada Educació. Ambientada entre Manresa i Praga, narra les recerques d'un professor, en Charly, per tal de localitzar a l'Anna, una alumna desapareguda en un viatge a la capital txeca.
4. La rebel·lió dels plasticanimals. Tot continuant amb els llibres de temàtica infantil-juvenil, Jordi Colonques ha fet l'última aportació a la col·lecció La Feram, pensada per a l'últim cicle de Primària. L'autor de "Món animal" ha entrat en aquest gènere amb un divertit llibre-joc inspirat en els clàssic títols de "Escull la teua pròpia aventura", i en aquest cas, l'aventura ens durà a descobrir la varietat de fauna que es troba a qualsevol ciutat.
1. Sobre el caballito de madera. Per segon mes consecutiu, l'escriptora costa-riquenya Andrea Aguilar-Calderón encapçala l'escalafó amb el seu primer llibre, un personal i divertit llibre de viatges que recull les experiències de l'autora en una surrealista -però real- aventura que l'ha duta a recòrrer mitja Europa, i amb la qual va obtindre el Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim.
2. L'Estirp de la Sang Reial. A les acaballes de l'any 2009, Pep Castellano presentava el segon títol de la col·lecció juvenil La Feram, una història policíaca i de misteri que s'ubicava per les viles i paratges de la comarca del Baix Maestrat, la qual esdevenia un personatge més de la trama. El llibre ha esdevingut un clàssic de les aules de Secundària al nord valencià, de manera que ha estat reeditat, i enceta la nova col·leccio Maremàgnum Taronja.
3. La lluna de Praga. Una altra novetat de Maremàgnum, en aquest cas de la seua sèrie Roja. Amb el canvi d'any aplega el nou llibre de Jordi Santasusagna, una intensa novel·la pensada tant per als adults com per al públic juvenil dins del projecte Onada Educació. Ambientada entre Manresa i Praga, narra les recerques d'un professor, en Charly, per tal de localitzar a l'Anna, una alumna desapareguda en un viatge a la capital txeca.
4. La rebel·lió dels plasticanimals. Tot continuant amb els llibres de temàtica infantil-juvenil, Jordi Colonques ha fet l'última aportació a la col·lecció La Feram, pensada per a l'últim cicle de Primària. L'autor de "Món animal" ha entrat en aquest gènere amb un divertit llibre-joc inspirat en els clàssic títols de "Escull la teua pròpia aventura", i en aquest cas, l'aventura ens durà a descobrir la varietat de fauna que es troba a qualsevol ciutat.
5. Els seguicis d'Amposta i Ulldecona. A l'any 2011 es van publicar els quatre volums que conformen la col·lecció Pinta, retalla i juga!, constituida per una sèrie de retallables dissenyats per l'artesà tortosí Joan Iniesta. Com indica el seu nom, es composen de dibuixos dels elements festius i de l'imaginari, en aquest cas, d'Amposta i Ulldecona, al Montsià. Gràcies al joc de pintar i retallar, els més menuts coneixen i aprecien aquesta vessant del nostre patrimoni.
NO FICCIÓ
1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Dos anys després d'arribar a les prestatgeries i presentar-se a la Fundació Alícia, l'obra col·lectiva de diversos cuiners, pastissers i restauradors de les nostres comarques continua ben vigent, gràcies a ser una obra única quant al seu enfocament: retornar el protagonisme a la garrofa, un producte ben nostrat, ben saludable, però etiquetat com a succedani. Amb aquest llibre, aquest ingredient ha retornat a la cuina.
2. Salir del silencio. No és molt comú que una obra d'Onada es presenta a l'altra banda de l'Atlàntic, i menys encara quan es tracta d'un llibre eminentment local, però la nordamericana Martha Heard
va presentar, a principis de mes, el seu llibre a Albuquerque, Nou Mèxic. I a més, ho va en dues ocasions. Perque, al remat, des del localisme d'una vila com Càlig, se'ns narra les vivències de tots aquells que van patir la Guerra Civil espanyola, amb la seua pròpia veu.
3. Antologia de Joan Fuster. Estem davant d'un llibre pensat especialment per al públic acadèmic, per al treball a l'aula sobre l'obra d'un dels grans pensadors universals del segle XX. Per aquesta raó, l'interés cap aquesta Antologia, a càrrec del professor Vicent Terol ha crescut al llarg del calendari lectiu. A més a més, és una excel·lent porta d'entrada per a tots aquells que encara no coneguen el pensament fusterià.
4. La cuina de la carxofa de Benicarló. Ens apropem cap les últimes setmanes de la temporada d'aquest producte, veritable símbol de la ciutat de Benicarló, però encara hi som a temps de preparar i degustar receptes amb carxofa, com les que proposen els cuiners de l'Agrupació de Restaurants de Benicarló, i que s'han agrupat en aquest volum gastronòmic.