dimecres, 30 d’abril del 2014
dimarts, 29 d’abril del 2014
Un nou àlbum il·lustrat: "El diari de Júlia"
"El diari de Júlia" és el nou conte de la col·lecció Imagina, dedicada als àlbums infantils il·lustrats. De la mà d'Elizabet Lleixà, junt Eugeni Guzman i Lidia Carceller, aplega la història de la Júlia, una xiqueta que conta al seu diari tot allò que ha fet al llarg de la jornada amb la seua família i els seus amics.
El disseny del conte es basa en les conegudes com nines fofutxes, i compta amb una versió bilingüe en anglès dins del mateix àlbum, així com receptes i retallables que completen "El diari de Júlia".
dilluns, 28 d’abril del 2014
Mercè Climent a la Fira del Llibre de València
Demà dimarts al matí, podreu trobar Mercè Climent, autora de "Marc i el poder sobre el temps" a la caseta d'Onada Edicions de la Fira del Llibre de València.
Crònica de la presentació de la biografia de Joan Panisello a Jesús
Joan Ferré Verge ha publicat a la revista Pulso Digital la crònica de la presentació de la biografia del ceramista Joan Panisello Chavarria, que va tindre lloc a l'edifici de l'EMD del poble de Jesús, al Baix Ebre, un llibre d'Emigdi Subirats i publicat dins la col·lecció Gent Nostra. L'acte va comptar amb la presència de biògraf i biografiat, així com de Dolors Queralt, presidenta d'Òmnium Terres de l'Ebre i de Pere Panisello, president de l'EMD.
L'article assenyala precisament la intervenció de Pere Panisello, qui va definir el ceramista com "un dels fills més il·lustres de Jesús
i, segurament, el més universal". També Dolors Queralt va optar pels adjectius, els més de dos-cents que aplega el llibre per parlar de Joan Panisello, que es troben amb els més de 8.000 colors que ha aconseguit dur a terme en la seua carrera artística.
En el torn de l'autor del llibre, Subirats va expressar que va optar més per la vida que per l'obra de l'artista, "un tema tractat més sovint i
de forma més extensa pels experts sobre el tema", i que és el punt original de l'obra. D'altra banda, va assenyalar la quantitat de material que ha restat fora per les limitacions editorials. "Però és que la vida de Joan ha
estat molt intensa i plena de grans moments per a resumir-ho finalment en
unes poques pàgines i un grapat de fotografies."
Per últim, l'article tracta la intervenció de Joan Panisello: "va estar en la seva salsa:
xerraire, entranyable, comunicador, proper (i uns quans adjectius més,
potser no 200, però sí uns quants…". El reconegut ceramista va recordar a la gran quantitat de persones que han contribuit a la seua vida i a la seua obra.
Podeu llegir la crònica sencera tot clicant ací.
Onada Educació es va presentar a la Fira del Llibre de València
Ahir al vespre, la Fira del Llibre de València va acollir la presentació del projecte Onada Educació, la iniciativa d'Onada Edicions per posar a l'abast del professorat i de l'alumnat obres literàries de qualitat per a treballar a les aules.
L'acte va comptar amb la participació dels reconeguts autors d'infantil i juvenil Joan Pla i Enric Lluch, els quals han publicat "El repòs dels amants" i "Després del silenci" respectivament a la col·lecció Maremàgnum, la qual vehicula les propostes per a Batxillerat. Per la seua part, el contrapunt el posava Jordi Colonques, debutant en el gènere amb "La rebel·lió dels plasticanimals", un llibre-joc que combina ficció i divulgació científica per a xiquets i xiquetes de l'últim cicle de Primària.
dissabte, 26 d’abril del 2014
Onada Educació es presenta a la Fira del Llibre de València
El projecte educatiu d'Onada, Onada Educació, també es presenta a la Fira del Llibre de València, amb un acte que abordarà la literatura infantil i juvenil valenciana, mitjançant autors que formen part de les col·leccions Maremàgnum i La Feram, com ara Jordi Colonques, Enric Lluch o Joan Pla.
Serà a la Sala Museu 2, el diumenge 27 d'abril a partir de les 19.30 hores.
Les novetats de Narrativa valenciana, a la Fira del Llibre de València
Les dues novetats de Narratives d'Onada per a aquesta primavera es trobaran a la Fira del Llibre de València. Diumenge 27, a partir de les 18.30 hores, el Microespai acollirà una doble presentació conjunta entre Salvador Vendrell, guanyador del Ciutat de Sagunt per "Quan truquen de matinada" i Manel Joan Arinyó, guanyador del Vila de Puçol per "El cas Peníscola".
Olga Besolí i les Contalles de Muniatto, diumenge a la Fira del Llibre de València
El diumenge 27 d'abril, a partir de les 11.30, podreu trobar a la coautora de "Les Contalles de Muniatto", Olga Besolí, a la caseta d'Onada Edicions de la Fira del Llibre de València.
divendres, 25 d’abril del 2014
Onada Edicions participa a la Mostra del Llibre de Benicarló
Onada Edicions prendrà part en la nova edició de la Mostra Local del Llibre a Benicarló, que se celebra aquest diumenge 27 d'abril. A la plaça de Sant Bartomeu, i des de les 10 del matí, l'estand de l'editorial mostrarà una selecció de les seues publicacions de temàtica del territori, així com de narrativa, poesia o literatura infantil i juvenil.
Enguany, a més a més, es comptarà amb tota una sèrie de novetats benicarlandes que han aparegut en els darrers mesos: el personal viatge pel litoral de la comarca d'Agustí Fàbrega a "Alrededor del mar", la història de Càritas a "Sense treva" o el nou llibre de poesia de Jaume Rolíndez, "Paraules menudes", els quals se sumen a la llarga llista d'obres de Benicarló i comarca que podeu veure en aquest catàleg.
Josep Usó presenta "Una història amb sol i ombres" a la Fira del Llibre de València
Aquest dissabte 26 d'abril, a partir de les 18 hores, el Microespai de la Fira del Llibre de València acull la presentació de la novel·la "Una història amb sol i ombres", de l'autor vila-realenc Josep Usó.
Cada nit, un borratxo desconegut passa per davant d’un rogle on els veïns xarren a la fresca. D’altra banda, a Xile s’inicia la terrible dictadura del general Pinochet. I, per si no fos prou, a l’institut hi ha un professor de religió, a més de capellà, a qui li agraden massa les seues alumnes. Tots aquests fils s’acaben creuant per bastir una història trepidant que atraparà el lector.
"El diari de Júlia" es presenta aquest diumenge a Santa Bàrbara
Aquest diumenge 27 d'abril, a les 18 h, el Museu de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara (Montsià) acull la presentació del conte il·lustrat "El diari de Júlia", de l'autora planera Elizabet Lleixà i de l'ulldeconenc Eugeni Guzman.
Les "Contalles d'Alba" hi seran a la V Trobada Estatal de Famílies LGBT de Vila-seca
Les "Contalles d'Alba" de Katy Pallàs i Mara Cebrián hi tornaran a ser presents a la Trobada Estatal de Famílies LGBT, la qual tindrà lloc de l'1 al 3 de maig a Vila-seca. Podeu conèixer més detalls d'aquesta iniciativa, que enguany aplega a la cinquena edició, tot clicant ací.
Els contes sobre famílies homoparentals formarà part d'un taller, dedicat per a xiquets i xiquetes d'entre 3 i 5 anys i basat en les històries, personatges i propostes didàctiques de les autores, Pallàs i Cebrían.
Es presenten les obres guanyadores del Certamen Literari Vila de Puçol
Aquesta nit, a les 22.15 hores, la Casa de Cultura de Puçol acull l'acte de presentació de les obres guardonades en el seu certamen literari, un dels més veterans de les lletres valencianes.
En aquesta edició, els autors que presentaran les seues obres publicades seran Manel Joan i Arinyó, guanyador del Vila de Puçol de Narrativa amb "El cas Peníscola", i Josep Manel Vidal, guanyador del Vila de Puçol Josep Maria Ribelles de Poesia amb "La fràgil arquitectura els teus gestos".
Aquesta vesprada es presenten les obres premiades amb el Ciutat de Sagunt
Aquesta vesprada, a partir de les 20 hores, Sagunt acull l'acte de presentació dels llibres guardonats en la convocatòria dels seus Premis Literaris.
Així, a la Biblioteca Pública Municipal hi seran presents Salvador Vendrell, guanyador del XV Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt per "Quan truquen de matinada", Antoni Albalat, guanyador del XVI Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal per "Love is", i Octavi Egea, guanyador del X Premi de Teatre Pepe Alba per "Amami, Alfredo, amami".
L'organització, a càrrec de l'Agència AVIVA de Sagunt, obsequierà els assistents amb un exemplar de les obres premiades.
Presentacions i actes de les obres publicades per Onada Edicions a la Fira del Llibre de València
Dissabte 26 - 18.00 h
Una història amb sol i ombres
Presentació a càrrec de l’autor Josep Usó, al Microespai.
Dissabte 26 i Dimarts 29 - Matí
Marc i el poder sobre el temps
Trobada amb l’autora Mercè Climent a la caseta 28 (Llibreria Onada)
Diumenge 27 - 11.30 h
Les Contalles de Muniatto
Trobada i contacontes amb l’autora Olga Besolí a la caseta 28 (Llibreria Onada)
Diumenge 27 - 18.30 h
Les narratives d’Onada Edicions
Presentació de “Quan truquen de matinada” de Salvador Vendrell (Premi Ciutat de Sagunt) i “El cas Peníscola”, de Manel Joan i Arinyó (Premi Vila de Puçol), al Microespai.
Diumenge 27 - 19.30 h
La literatura infantil i juvenil. Projecte Onada Educació
Amb els autors Joan Pla, Enric Lluch i Jordi Colonques, a la Sala Museu 2.
Dimecres 30, divendres 2 i dissabte 3 - A partir de les 19.00 h
Voràgine
Trobada amb l’autor Josep Ribera a la caseta 28 (Llibreria Onada)
Dijous 1 - 19.30 h
Estellés, de mà en mà
Llibre-disc d’antologia estellesiana, amb Francesc Anyó, Borja Penalba i Miquel Àngel Pradilla. Presenta Josep Vicent Frechina. A la sala Museu 1.
Dijous 1, dissabte 3 i diumenge 4 - Vesprada
La fràgil arquitectura dels teus gestos
Trobada amb l’autor Josep Manel Vidal a la caseta 28 (Llibreria Onada)
Divendres 2 - 18.00 h
La rebel·lió dels plasticanimals
Presentació a càrrec de l’autor Jordi Colonques, al Microespai
Una història amb sol i ombres
Presentació a càrrec de l’autor Josep Usó, al Microespai.
Dissabte 26 i Dimarts 29 - Matí
Marc i el poder sobre el temps
Trobada amb l’autora Mercè Climent a la caseta 28 (Llibreria Onada)
Diumenge 27 - 11.30 h
Les Contalles de Muniatto
Trobada i contacontes amb l’autora Olga Besolí a la caseta 28 (Llibreria Onada)
Diumenge 27 - 18.30 h
Les narratives d’Onada Edicions
Presentació de “Quan truquen de matinada” de Salvador Vendrell (Premi Ciutat de Sagunt) i “El cas Peníscola”, de Manel Joan i Arinyó (Premi Vila de Puçol), al Microespai.
Diumenge 27 - 19.30 h
La literatura infantil i juvenil. Projecte Onada Educació
Amb els autors Joan Pla, Enric Lluch i Jordi Colonques, a la Sala Museu 2.
Dimecres 30, divendres 2 i dissabte 3 - A partir de les 19.00 h
Voràgine
Trobada amb l’autor Josep Ribera a la caseta 28 (Llibreria Onada)
Dijous 1 - 19.30 h
Estellés, de mà en mà
Llibre-disc d’antologia estellesiana, amb Francesc Anyó, Borja Penalba i Miquel Àngel Pradilla. Presenta Josep Vicent Frechina. A la sala Museu 1.
Dijous 1, dissabte 3 i diumenge 4 - Vesprada
La fràgil arquitectura dels teus gestos
Trobada amb l’autor Josep Manel Vidal a la caseta 28 (Llibreria Onada)
Divendres 2 - 18.00 h
La rebel·lió dels plasticanimals
Presentació a càrrec de l’autor Jordi Colonques, al Microespai
dijous, 24 d’abril del 2014
"Un cabdell de fil màgic" triat com una de les millors cobertes a la Llança de Sant Jordi
El conte infantil de Judit Robert i il·lustrat per Evelyn Roca ha estat reconegut a la Llança de Sant Jordi com una de les cinc millors cobertes literàries, un guardó escollit pel públic que durant les darreres setmanes ha votat via web les diverses propostes en literatura d'adults, literatura infantil i no-ficció, en aquest premi organitzat per Òmnium Cultural i l'AELC.
Aquest reconeixement cap el conte de les autores del Camp de Tarragona suposa una nova mostra de la bona acollida que ha rebut "Un cabdell de fil màgic", el qual s'ha presentat en diversos indrets de les nostres comarques, tant en format "normal" com en contacontes amb un bon èxit de públic, sobretot els més menuts. Aquesta Llança de Sant Jordi també suposa un recolzament a la col·lecció Imagina com marca de qualitat d'àlbums infantils il·lustrats.
Mor el poeta tortosí Gerard Vergés
Des d'Onada Edicions ens volem sumar a les nombroses mostres de dol i homenatge cap a la figura de Gerard Vergés i Príncep, un dels autors imprescindibles de les lletres ebrenques i catalanes contemporànies.
dimarts, 22 d’abril del 2014
Sopar i Festa Estellesiana a Barcelona per Sant Jordi
Si aquest Sant Jordi hi sou per Barcelona, us proposem un pla per acabar de la millor manera possible el Dia del Llibre i la Rosa: la Festa de presentació del llibre-disc "Estellés, de mà en mà" al Restaurant El Setial. Els creadors de l'espectacle poètic-musical, Francesc Anyó i Borja Penalba posaran veu i música al menú estellesià confeccionat per a l'ocasió, encetat pel cèlebre pimentó.
Podeu trobar més informació de l'esdeveniment a aquesta pàgina de Facebook o a la pàgina demaenma.cat. A més a més, des d'avui ja podeu trobar exemplars de l'antologia estellesiana d'Anyó i Penalba als llocs de venda, i a onadaedicions.com
Marc Pallarès signarà "Sí, podem?" per Sant Jordi a Barcelona
Un autor valencià, guardonat a Mallorca, presenta i signa exemplars a Barcelona. Serà demà, per la Diada de Sant Jordi, i l'autor és en Marc Pallarès, qui va obtindre el Premi Llorenç Villalonga de Narrativa amb "Sí, podem?" una novel·la basada en l'actualitat, en persones que volen canviar el món, però que són incapaces de canviar la seua pròpia vida.
Pallarès estarà en dues parades demà a la capital catalana. Així, de 12 a 13 hores hi serà a la Llibreria La Ploma, a la cruïlla d'Avinguda Gaudí amb Provença. I a la vesprada, de 17 a 18 hores, hi signarà exemplars a la parada d'Abacus de la Plaça de Sants.
dilluns, 21 d’abril del 2014
Reus Digital entrevista Raimond Aguiló, autor del poemari "Magnòlies i vitralls"
"La poesia agrada o no agrada". Aquest ha estat el títular que ha deixat Raimond Aguiló a l'entrevista que li ha fet Albert Sas per a Reus Digital. El poeta de Falset compta en aquest Sant Jordi amb "Magnòlies i vitralls", un doble poemari que aglutina les composicions guanyadores a les Flors Naturals de Paterna i Torroja del Priorat, dos reconeixements més que se sumen al cada cop més extens palmarés d'Aguiló.
Per a l'autor, "Magnòlies i vitralls" són "dos treballs que es complementen perfectament; ambdós avoquen uns
records nostàlgics d'amors primerencs; el primer, més centrat en la
joventut i el segon, en la maduresa. Tot ha estat escrit des del
principi d'una edat que no gosem gaire anomenar-la, la vellesa".
Podeu llegir la conversa sencera tot clicant ací.
dijous, 17 d’abril del 2014
Aquest dissabte us esperem a la Fira del Llibre de Vinaròs
Onada Edicions serà present a l'edició d'enguany de la Fira del Llibre de Vinaròs, que tindrà lloc aquest dissabte 19 d'abril des de les 10.30 hores fins les 20.30 hores, a la Plaça de la Mera.
Així, en la parada de l'editorial hi podreu trobar totes les novetats de Sant Jordi del territori, inclòs la darrera publicació, "Estellés, de mà en mà. Antologia", un llibre-CD del benicarlando Francesc Anyó i el valencià Borja Penalba.
Tot seguit podeu veure la programació del Dia del Llibre vinarossenc. A partir de migdia hi ha la Trobada d'Autors, en la qual hi participen escriptors com ara Marc Pallarès ("Sí, podem?"), Manel J. Arinyó ("El cas Peníscola"), Josep Usó ("Una història amb sol i ombres"), Joan Ferreres ("Canet modern") i els impulsors de "La cuina de Traiguera", Rafael Gauxachs i Vicent Sanz.
Per Sant Jordi, 'Estellés, de mà en mà' a Tarragona i Barcelona
Aquest Sant Jordi, Francesc Anyó i Borja Penalba presentaran "Estellés, de mà en mà" en diversos indrets de Tarragona i Barcelona.
D'aquesta manera, el 22 d'abril, a les 19.30 hores, posaran el seu espectacle poètic-musical sobre l'Aula Magna de la Universitat Rovira i Virgili.
A l'endemà, Diada de Sant Jordi, Estellés, de mà en mà aplega a Barcelona. A les 13 hores posaran veu i música a Estellés en l'Escenari Sant Jordi del TR3SC, a la Rambla, 99.
Per la vesprada, de 19 a 20 hores, signaran exemplars del llibre-disc antològic estellesià a la llibreria La Impossible.
Finalment, actuaran al Sopar Estellesià que organitzen conjuntament De Mà en Mà Produccions i Onada Edicions al restaurant El Setial (c/ Regomir, 11). Les places són limitades a un preu de 25 euros el menú.
Estrenen web
Junt aquesta atapeïda agenda, Anyó i Penalba han estrenat pàgina web per al seu espectacle: demaenma.cat, on podreu trobar totes les novetats de l'espectacle que està omplint teatres i auditoris d'arreu del territori.
A més a més, ja podeu adquirir el llibre-disc Estellés, de mà en mà, una antologia estellesiana duta a terme pels autors i l'enregistrament en directe de l'espectacle a la web d'onadaedicions.com.
dimarts, 15 d’abril del 2014
Mònica Segura i "El meravellós viatge de Libori", al diari Mediterráneo
El periodista Eric Gras ha entrevistat per al diari Mediterráneo de Castelló a Mònica Segura, autora de "El meravellós viatge de Libori", un divertit conte infantil ambientat en el passat romà de Forcall, als Ports.
En la conversa, Segura exposa l'orígen del projecte, com a part del treball per al Màster en Museus, Educació i Comunicació que estava realitzant. Així, va optar pel patrimoni de la seua vila: el jaciment de la Moleta dels Frares, amb l'objectiu de mostrar als xiquets el valor del patrimoni a través d'un personatge, Libori, creat pels il·lustradors Pau Batet i Ana Beltran.
La societat ha de fer un esforç perquè, junt amb els professionals,
estudiosos i entusiastes, als seus treballs, tesis i publicacions, es
promoguen i desenvolupen més accions encaminades a educar als nostres
xiquets i xiquetes en el patrimoni, despertant en ells el sentiment de
pertinença, de valoració, perquè entenguen la seua importància. I en
això també es necessita la participació i implicació de pares i docents.
Aquest, al meu paréixer, és el primer pas per garantir la seua futura
conservació.
Podeu trobar l'entrevista sencera a Mònica Segura tot clicant ací.
Antoni Albalat presenta "Love is" a Castelló
Aquest dimecres 16 d'abril, a partir de les 13 hores, Antoni Albalat estrena el poemari "Love is" a Castelló de la Plana, al Saló d'Actes de l'Edifici de Postgrau de la Universitat Jaume I. L'acte s'emmarca dins de la celebració del Dia del Llibre.
Albalat tractarà la conferència titulada "Amor o no amor: és aquesta la qüestió?", tot sent presentat per la periodista i poeta Susanna Lliberós. Amb "Love is", el castellonenc ha guanyat el Premi Ciutat de Sagunt de Poesia 2013.
Preparant novetats: "Cu uşile întredeschise – A puertas entreabiertas" de Gilda Vălcan
"Cu uşile întredeschise – A puertas entreabiertas" és el nou poemari de la romanesa Gilda Vălcan publicat a l'Estat espanyol. Es tracta d'una versió bilingüe romanès-castellà, traduïda per Catalina Iliescu Gheorghiu.
Gilda Vălcan (nacida el 26 octubre de 1973, en Galaţi, Rumanía), profesora lectora en la Facultad de Derecho de la Universidad Tibiscus de Timişoara, profesora asociada de la Universidad de Padua (2007-2008), es doctora en Filosofía por la Universidad Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca desde el año 2006. Miembro de la Uniunii Scriitorilor.
Ha publicado artículos y estudios especializados en prestigiosas revistas y volúmenes colectivos. Su libro de poemas "Pe linia spatelui tău" (Editura Universităţii de Vest, 2002) fue distinguido con el premio para escritores jóvenes de Timisoara por la Uniunii Scriitorilor de România. Ha publicado, además, otros tres volúmenes: "Antichitatea în filosofia lui Nietzsche" (Brumar, 2008), "Cu uşile întredeschise" (Marineasa, 2011) y "Femeia de sticlă" (Marineasa, 2012).
dilluns, 14 d’abril del 2014
Es va presentar el llibre fotogràfic "Peníscola by Regina Kenmore"
Passat dijous 10 d'abril, la Biblioteca de Peníscola va acollir la presentació del llibre "Peníscola by Regina Kenmore", un recull d'imatges inèdites en color de fa mig segle, un document històric que ens mostra la Ciutat en el Mar quotidiana dels anys 50 i 60.
La presentació va comptar amb la presència de l'autora, la ciutadana anglesa i resident a Peníscola Regina Kenmore, així com l'alcalde de la ciutat, Andrés Martínez, i el representant d'Onada Edicions Òscar París.
divendres, 11 d’abril del 2014
Manel Joan i Arinyó i Xesco Guillem parlaran de "Cubaneta meua" a Quart de Poblet
La Tertúlia Literària L'Estornell de Quart de Poblet ha organitzat una trobada al voltant del llibre "Cubaneta meua" de Manel Joan i Arinyó i Xesco Guillem, amb la presència dels autors.
Serà aquest dissabte 12 d'abril a partir de les 19 hores, a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Quart de Poblet. L'entrada és lliure.
dijous, 10 d’abril del 2014
Jordi Colonques participa demà a la XII Trobada de Secundària i Batxillerat de l'Alacantí
Sant Joan d'Alacant acull aquest divendres la XII Trobada de Secundària i Batxillerat de l'Alacantí, una jornada plena d'activitats de tota mena amb l'objectiu de reivindicar l'ensenyament en valencià al sud en aquestos cicles.
El programa compta amb música, tallers o teatre, entre d'altres en els quals hi ha una Trobada d'escriptors i escriptores. Serà a partir de les 11.30 hores a la Plaça Josep Carreras - Casa de Cultura santjoanera i comptarà amb la participació de Jordi Colonques, autor de "Món animal", una de les obres incloses en Onada Educació per a lectura de Batxillerat.
Amb aquest llibre, premi Ciutat de Sagunt, Colonques posa en joc tot un seguit de peculiars personatges, amb el fons d'un gran esdeveniment: la inauguració del Món Animal, un gran parc que ha de substituir el vell zoològic de la ciutat.
Podeu veure el programa sencer de la Trobada tot clicant sobre la imatge.
dimecres, 9 d’abril del 2014
Novetats teatrals: "Amami, Alfredo, amami" d'Octavi Egea
Barcelona, 1950. Una època fosca, trista, de falsa moral, d’hipòcrita acceptació de les convencions socials. Una època en què, malgrat tot, es podia gaudir d’una vida fàcil, regalada, si s’escollien bé les amistats… i els amors.
"Amami, Alfredo, amami" ens remet, òbviament, a "La Dame aux Camélias", de Dumas, i a "La Traviata", de Verdi. Les històries d’amor són universals, eternes. Poden passar a París, poden passar a casa nostra, al segle xix, al segle xx o en el futur. L’Amor (en majúscula, si us plau) no sap d’èpoques, ni de condicions socials ni d’orientacions sexuals. L’Amor és cec i, sovint, ens fa ensopegar i prendre mal. Això és el que els passa als amants de l’obra, Edgar, un pintor d’èxit, mantingut d’un acabalat home de negocis, i Jacob, un jove que tot just comença a descobrir el món. Quan es té tot en contra, es pot lluitar o rendir-se. Per amor, es pot renunciar a l’amor?, es pregunten els protagonistes. Que cadascú trobi en si mateix la resposta mentre escolta… “Amami, Alfredo, amami quanto io t’amo. Addio!”
Amb aquesta dramatúrgia, el barceloní Octavi Egea Climent ha aconseguit el Premi Pepe Alba de Teatre - Ciutat de Sagunt. Egea conrea la narrativa, el teatre, i el guió cinematogràfic i televisiu. És autor dels llibrets dels musicals "Cuando Harry encontró a Sally", "Freguem-nos una mica", "Djavan" i "Els diferents", i traductor i adaptador de "Grease", "Siete novias para siete hermanos" i"Cantando bajo la lluvia", estrenades a Barcelona i Madrid.
Com a autor teatral ha estat guardonat amb el Premi Fundació Romea per "J.R.S., de dotze anys" (estrenada l’any 2003, al Teatre Romea, de Barcelona). Ha rebut el Premi Octubre per "Lost Persons Area" (Teatre del Raval, de Barcelona, l’any 2009, estrenada amb el títol de "Persones perdudes"); l’Ignasi Iglésias per "Davant l’Empire" (estrenada l’any 2013 al Teatre del Raval); el Germà Muntaner per "Imagine" (2008) i el Vila de Paterna per "El far" (2010); el Ciutat de Gandia 2011 per "Semàfor", i el Nit Literària Andorrana 2011 per "Els innocents".
Per abril, Estellés
Aquest mes d'abril, Vicent Andrés Estellés esdevé protagonista del segon volum de la Col·lecció Imprescindibles d'Onada Edicions amb el llibre-disc "Estellés, de mà en mà", una nova i original antologia a càrrec de Francesc Anyó i Borja Penalba al voltant de l’obra d’un dels poetes més importants de la nostra literatura.
Arran de l’èxit de l’espectacle Estellés: de mà en mà, l’editorial valenciana Onada Edicions va pensar en Anyó i Penalba per donar forma a aquesta antologia, sabedors de la seua visió particular i original de l’obra del poeta de Burjassot.
Dissabte 12 i diumenge 13 d’abril es distribuirà amb el diari Ara (només al territori de Catalunya), el 23 d'abril es presentarà a Barcelona, dins dels actes de Sant Jordi del Club TR3SC i en la parada de la Llibreria la Impossible. A partir del 24 d'abril es podrà trobar a la Fira del Llibre de València, sent la presentació oficial l'1 de maig.
EL LLIBRE
Us proposem un viatge per l'apassionat i apassionant univers estellesià. Un univers concret i precís, dolç, amarg, alegre, tràgic, divertit, dramàtic, sorneguer, culte, malparlat... Estellés, entre paraules tendres i paraules obscenes, acarona, colpeix, grata, arrapa... Estellés ens conta històries comptant les síl·labes sense comptar-les, cantant cançons... Estellés s'estima molt la vida i se l'estima amb el seu nom petit sempre en minúscula.
L'antologia recull tots els poemes que apareixen a l’espectacle Estellés: De mà en mà, a més d’uns altres que han triat per a l'ocasió, inclosos els que es fan servir en les càpsules de vídeo promocionals realitzades paral·lelament a l’espectacle, i protagonitzades per personatges coneguts del món de la cultura. En total, el llibre consta de 86 poemes classificats en 6 grans blocs temàtics, els quals, acord a la visió dels antologistes, estant titulats amb conceptes sonors: Silencis, Sospirs, Gemecs, Sorolls, Crits i Cants. Cada bloc té una petita introducció orientativa, i al final del llibre es troba l’índex adient.
Els centres d'ensenyament que així ho desitgen podran disposar d'una guia didàctica complementària al llibre.
EL DISC
El disc consta de 23 pistes en directe de l'espectacle Estellés: De mà en mà, gravades a l'IES Coromines de Benicarló en el marc de la Setmana per la Llengua, i, a manera de bonus, 4 poemes gravats en estudi.
Amb aquesta gravació, Penalba i Anyó volen transmetre l’obra d’Estellés a través de la força i dinàmiques del directe.
ANTÒLEGS
Borja Penalba (València, 1975) és un músic i creador valencià que durant els últims vint anys ha treballat amb un nombre ingent d'artistes, en propostes tant musicals com audiovisuals o escèniques. El seu primer contacte professional amb l'obra d'Estellés es remunta a als anys 90, quan va musicar La veu d'un poble i Tu no ho volies per darrere amb el grup valencià Dropo, dins del disc La velleta centenària (Cambra Records, 1998), un viatge musical per la poesia valenciana des del segle XI fins l'actualitat. Posteriorment ha conviscut professionalment i de manera recurrent amb l'obra estellesiana, sobretot pels seus treballs amb Feliu Ventura, Miquel Gil i Obrint Pas.
Francesc Anyó (Benicarló, 1964) és actor. Més de 25 anys fent teatre, televisió, curtmetratges, lectures dramatitzades, recitals, traduccions i adaptacions teatrals, encara que el seu treball s'ha centrat sobretot en la veu, doblatge i locucions, principalment per a ràdio i televisió. A l’edat de quinze anys va conéixer l’obra d’Estellés gràcies a les interpretacions d’Ovidi Montllor, i des d’aquell moment no ha parat de créixer l’estima i l’admiració per les lletres del burjassotí.
L’any 2008 va participar com a rapsode en l’espectacle creat amb motiu de l’exposició Josep Renau (1907-1982): Compromís i Cultura, on el gruix dels poemes eren d’Estellés. L’any 2013 recorre el Mercat Central de València mentre recita diversos poemes de temàtica gastronòmica d’Estellés (editat en DVD). Ha col·laborat amb els Amics dels Clàssics amb un article sobre la relació d’Estellés amb els clàssics.
L'ESPECTACLE
Estellés: De mà en mà és un espectacle on Francesc Anyó i Borja Penalba perpetren, diuen, riuen, canten, ploren i mengen Estellés; una barreja de veus i músiques amb una senzilla posada en escena, on els veritables protagonistes són els versos de Vicent Andrés Estellés.
Algunes imatges de la presentació de "Sense treva"
Passat dissabte, Aurelio Camarero i Jaume Rolíndez van presentar el llibre "Sense treva. 50 anys de Càritas a Benicarló", davant un públic que va omplir la sala d'actes de la Fundació Caixa Benicarló.
dimarts, 8 d’abril del 2014
Novetats poètiques: "Love is", d'Antoni Albalat
El violí dels gats, el temps de Puixkin, certs perfums, insectes, molts insectes, el amors de Richard Feynman i Arline Greenbaum, solituds, sal, platges, cors robats al destí tràgic. Això i molt més trobareu dins "Love is". Difícilment classificable, poc freqüent en les antologies, Antoni Albalat broda un palimpsest on la seua poesia s’acosta a les lògiques difuses de la frontera entre allò visual i allò escrit.
Vicenç Altaió va celebrar un dels seus poemaris, "Llibre de voliaines", coma «rar i extraordinari». Lluís Calvo l’ha definit com un autor «eclèctic i agosarat». A cavall entre els jocs de Brossa i el decadentisme proclamat de Joan Perucho, Albalat va assumir que un bou només fa un rastre i fa la seua sense atendre a les modes ni als encasellaments generacionals. Per això tan aviat tindreu un llibre, com aquest, a les vostres mans, com podreu assistir a alguna exposició seua. Per a aquest autor de Castelló, tanta poesia rau en un moscard, com en un pastís, una dotzena d’ostres o uns llavis encesos. Aquestes solen ser les deus d’on brolla el seu microcosmos literari i existencial. Això i el somni, que no és poca cosa.
Antoni Albalat Salanova (Castelló de la Plana, 1961) és autor de més d’una dotzena de llibres de poesia, entre els quals destaca "Llibre de voliaines", amb què va obtindre el Premi Octubre de poesia l’any 1999; "Quines bèsties!" (1999), llibre de poesia infantil premiat amb el Samaruc al millor llibre de literatura infantil per l’Associació de Bibliotecaris Valencians, o "Els peus de la boira" (2001), premi Maria Mercè Marçal. Ara, amb "Love is", ha ampliat el seu palmarès amb el Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal Ciutat de Sagunt.
A banda de la poesia i de l’escriptura en premsa, Albalat ha realitzat nombroses exposicions de fotografia i de poesia visual, tant ací com a l’Argentina i Suècia, on ha estat traduït i publicat a l’anglès per Ars Interpress.
A banda de la poesia i de l’escriptura en premsa, Albalat ha realitzat nombroses exposicions de fotografia i de poesia visual, tant ací com a l’Argentina i Suècia, on ha estat traduït i publicat a l’anglès per Ars Interpress.
Es va presentar "Sense treva. 50 anys de Càritas a Benicarló"
El Saló d'Actes de Caixa Benicarló va acollir l'estrena del llibre benicarlando d'aquest Sant Jordi. Així, passat dissabte, Jaume Rolíndez i Aurelio Camarero van presentar "Sense treva", un recorregut pel mig segle de Càritas a Benicarló. Van comptar, a més, amb la participació del bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, i amb un nombrós públic que va omplir l'espai.
Alícia Coscollano, a la revista digital La Calamanda, ha publicat una crònica de l'acte, que es pot llegir tot clicant ací.
Aquest cap de setmana se celebra la VIII Fira Literària de Jesús (Baix Ebre)
Aquesta setmana, el poble de Jesús, al Baix Ebre, acull una nova edició de la seua Fira Literària Joan Cid i Mulet. En aquesta ocasió s'ha preparat un complet programa d'activitats: presentacions, tallers, actes per als més menuts, teatre etc, que s'estendran entre el dijous 10 i el dissabte 12 d'abril, el dia gran de la Fira.
Les obres d'Onada Edicions també hi seran presents a la cita. Es podran trobar a la parada de les jesusenques Olga Besolí i Ester Besolí, les creadores de les Contalles de Muniatto. Justament, l'últim llibre d'aquesta col·lecció, "El Sant Jordi de Muniatto", serà un dels que es mostraran a la roda d'autors i autores, el dissabte 12 a partir de les 11.30 hores.
El dia anterior, el divendres 11, a les 18 hores, Jesús Serrano oferirà la conferència "La narració històrica per a un públic infantil i juvenil", adreçada especialment a estudiants de magisteri i a mestres del territori. Serà a la Sala Jordi Brull de l'EMD de Jesús i comptarà amb la participació de Núria Gil, professora d'Història de la URV i responsable de l'Antena Cultural de Tortosa. Serrano és el creador dels contes de Miquelet Setencàrrecs, i just aquestos dies està presentant el seu nou llibre, "Teresina no sap cantar".
Podeu consultar el programa sencera de la VIII Fira del Llibre Joan Cid i Mulet de Jesús tot clicant ací.
"Teresina no sap cantar" va omplir la biblioteca d'Amposta
La Biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta es va omplir de gom a gom per acollir les noves aventures de la nissaga de Miquelet Setencàrrecs, "Teresina no sap cantar" és el tercer conte de Jesús Serrano i Jordi Alfonso, i en aquesta ocasió, el xiquet ampostí ha cedit el protagonisme a la seua amiga, la granota Teresina, qui s'endinsa en un viatge pel Delta de l'Ebre per recuperar la inspiració necessària per a la versar cançons.
L'acte va comptar amb la presència dels autors i de la professora Maria-Josep Margalef. A més a més, Sílvia Ampolla, Vicent Carrasco i Los Dimarts al Llar van posar la música.
dilluns, 7 d’abril del 2014
Novetat poètica: "La fràgil arquitectura dels teus gestos" de Josep Manel Vidal
"La fràgil arquitectura dels teus gestos", poemari guanyador del Premi Vila de Puçol, és un recull de textos de prosa poètica que miren de pintar la sinuosa trajectòria de l’esforç per estimar. És el plànol geogràfic d’uns camins que mai no són rectes. D’extensions de llargs deserts de silencis. D’oceans de sal que creixen als llagrimalls. Del desig que ens cerca i ensabandona com les llepades indecises de les onades sobre l’arena de la platja. D’aqueixa passió —de vegades joia, de vegades tragèdia— que sembla que ens fa morir i, en realitat, ens torna al món més vius que mai.
El seu autor és Josep Manel Vidal (l’Alcúdia de Crespins, 1965), escriptor, docent i militant. Enverinat de paraules, ocupa part del seu desfici en la ciberliteratura al blog Filant prim. Més enllà de la virtualitat fou guanyador, l’any 1991, del Premi Rafael Comenge de Narrativa d’Alberic, amb el conte “La dona que balla”. L’any 2011 publica el poemari "El teu nom és un ésser viu".
"Peníscola by Regina Kenmore" es presenta aquest dijous
Aquest dijous 10 d'abril, a partir de les 11 hores, Regina Kenmore presenta el seu llibre de fotografies de fa mig segle en color de Peníscola. Serà a l'Edifici Sociocultural de la localitat.
En "Peníscola by Regina Kenmore", l'artista anglesa, recupera una selecció de les imatges que va prendre a la seua arribada a la Ciutat en el Mar, cap finals dels anys 50 i principis dels 60, en una Peníscola anterior a l'esclat turístic. Les fotografies destaquen per la seua qualitat i per ser-ne les primeres que es van prendre a color, a més, Kenmore va captar escenes quotidianes, del tot diferents a les típiques estampes panoràmiques o de la riquesa arquitectònica de la ciutat.
Ple per a l'estrena de "Quan truquen de matinada"
Salvador Vendrell va omplir la Llibreria 3 i 4 de València per a la presentació de "Quan truquen de matinada", passat divendres. Fotografia de Joan Carles Girbés (@jcgirbes).
diumenge, 6 d’abril del 2014
"Els nostres avantpassats eren gent molt sàvia i ocurrent!". Surtdecasa.cat entrevista Jesús Serrano, autor de "Teresina no sap cantar"
Després de les reeixides aventures del personatge de Miquelet Setencàrrecs, dels quals s'han publicat dos àlbums il·lustrats, per a aquest Sant Jordi el seu creador, l'ampostí Jesús Serrano, ha optat per un enfocament diferent i sense sortir-se'n de la nissaga, ha donat el protagonisme a la granota Teresina, qui acompanyava Miquelet a les anteriors obres.
A"Teresina no sap cantar", la protagonista ha patit un greu problema: ha perdut la inspiració per cantar. Així, enceta un viatge pel Delta de l'Ebre a la recerca de cançons i versos. Al remat, l'objectiu de Serrano passa per recuperar i difondre aquesta part del patrimoni oral ebrenc en risc de desaparèixer, tal com exposa l'entrevista que Surtdecasa.cat ha realitzat a l'autor i que es pot llegir tot clicant ací.
En la conversa, Jesús Serrano explica que amb aquest projecte han volgut recercar "les cançons populars d'unes
terres com les nostres on cantar ha estat sempre tan habitual". I per dur a terme l'obra, més enllà del text de l'autor i els dibuixos de Jordi Alfonso, s'amaga un autèntic treball d'investigació etnològica: " ja que han estat
un parell d'anys caçant tot tipus de cançons, sort de tria, juguesques,
cantarelles, ... per tot el Delta. Durant aquest temps, hem pogut parlar
i xerrotejar amb força gent gran i cal dir que solen ser molt divertits
i atesos quan els hi toques la fibra."
Amposta, Sant Jaume, la Ràpita i Deltebre han estat els municipis pels quals Teresina ha voltat i ha après noves cançons de sempre. I per a que ho coneguen els xiquets i xiquetes ebrenques, des d'avui ja es pot trobar "Teresina no sap cantar" a les llibreries i a onadaedicions.com
divendres, 4 d’abril del 2014
S'ha mort Pere-Enric Barreda
Aquesta vesprada hem conegut la notícia de la mort de Pere-Enric Barreda, professor i estudiós de la història, la llengua i la cultura del Maestrat, amb qui vam treballar en el llibre "Vocabulari de Catí". Barreda, nascut a Benassal l'any 1964, vila de la qual n'era cronista (també de Culla i Ares), havia aprofundit en l'obra de Carles Salvador, tot sent patró de la Fundació que duu el seu nom. També va editar nombrosos textos medievals, com ara les cartes de poblament, i contemporanis, especialment del primer terç del segle XX.
Des d'Onada Edicions volem expressar les nostres condolències per la pèrdua.
Imatges: Flickr de La Setmana del Llibre en Català (http://www.flickr.com/photos/66645551@N05/)
Aquest dissabte es presenta el llibre “Sense treva. 50 anys de Càritas a Benicarló”
Un mes de març de l’any 1962, un grup de benicarlandos i benicarlandes posava en marxa la secció de Càritas Diocesana a la seua ciutat, una entitat que naixia amb l’objectiu d’ajudar i donar assistència a qualsevol persona que ho necessitara. Des d’aleshores, ha estat més de mig segle en el qual centenars de voluntaris i voluntàries han treballat per combatre la pobresa, l’exclusió social i la discriminació, des de l’escala local fins a campanyes internacionals.
Amb motiu del cinquantè aniversari, Càritas Interparroquial de Benicarló va dur a terme diversos actes de commemoració, entre els quals hi va sorgir el projecte de publicar un llibre amb el recorregut de l’organització. Ara, aquesta obra és una realitat que es presenta aquest dissabte 5 d’abril de 2014, a partir de les 17.30 hores a la Sala d’Actes de Caixa Benicarló, situada a l’Avinguda Joan Carles I, 18.
El llibre rep el títol de “Sense treva. 50 anys de Càritas a Benicarló” i reflecteix la constància de l’entitat en el seu objectiu. Els seus autors, Jaume Rolíndez i Aurelio Camarero, ambdòs mestres i membres de Càritas, no han volgut només ressenyar la història, sinó també han volgut explicar i donar a conéixer què és i com funciona Càritas Interparroquial de Benicarló, “amb tot el ventall de programes que desenvolupa, amb tot el bloc de serveis que presenta i amb tots els projectes que desitja portar a terme gràcies a l’esforç d’un equip de voluntaris que són el basament d’aquesta organització”, tal com exposen al pròleg Rolíndez i Camarero, els quals estaran acompanyats a la presentació per Marga Ballester, directora de Càritas a la ciutat, i pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent. “Sense treva” ha estat editat per Onada Edicions, dins de la col·lecció La Barcella.
Benicarló acull la Festa per la Llengua aquest diumenge
Després d'una setmana carregada d'actes, aquest diumenge 6 d'abril, aplega a la seua fi la Festa per la Llengua del Maestrat i dels Ports del 2014, organitzada a Benicarló dins del marc de les Trobades d'Escola Valenciana. I ho fa amb l'activitat central, un matí farcit de tallers i actuacions a la Plaça Mestres del Temple.
D'aquesta manera, el programa s'enceta a les 10 del matí amb la cercavila dels Gegants i Cabuts de Benicarló, les Feres de l'Estel i la colla de Dolçainers, qui recorreran des de la plaça de la Constitució fins a Mestres del Temple. A les 10.30 la Festa ja bull d'activitat amb tota mena d'activitats: ball, rock acrobàtic, xarangues, cantadors, lloes, danses… i l'actuació de Pep Gimeno "Botifarra" i del pallasso Muniatto, qui farà xalar d'allò més a grans i menuts. A les 13.30 hi ha previstos els actes institucionals, i per cloure la Festa per la Llengua 2014, a les 16 hi haurà l'actuació de la Rondalla de Morella i del grup "Veniu a cantar".
Onada Edicions hi serà present
Com en anteriors ocasions, Onada Edicions disposarà d'un stand al recinte de la Festa per la Llengua, on es podran trobar una gran diversitat d'obres, especialment de les col·leccions infantils i juvenils i de llibres de la comarca. També hi seran les últimes novetats, com "Quan truquen de matinada" de Salvador Vendrell, "El cas Peníscola" de Manel Joan i Arinyó o "Teresina no sap cantar" de Jesús Serrano.
Monòver acull la presentació de les "Cróniques des de l'infern" de Manel Alonso
Manel Alonso continua en la seua gira de presentacions arreu del territori, i aquest dissabte 5 d'abril és el torn de la comarca del Vinalopó Mitjà. En concret, a Monòver, on presentarà les "Cròniques des de l'infern", al Casal Jaume I de la localitat (c/Major, 149) a partir de 19.30 hores.
"Cròniques des de l'infern" és un recull d'articles d'opinió que l'autor puçolenc va publicar en diversos mitjans de comunicació entre el 2011 i el 2013, en els quals exposava les diverses crisis, més enllà de l'econòmica, que afectaven la societat valenciana, i que conviden a reflexionar a com hem arribat a la situació actual.