dijous, 31 de desembre del 2020
divendres, 11 de desembre del 2020
"Per a guisar i degustar plats de peix tradicionals a casa". Descriu ressenya "La cuina de la gent de la mar"
En l'article, Pinyana comenta que "La cuina de la gent de la mar" parteix de "la tradició marinera i la dualitat terra i mar (...) que es completa amb una sèrie de reflexions i imatges sobre la pesquera: des de terra, des de la barca, lluny de casa, el protagonisme del ranxer, els plats tradicionals, incloses les postres, i els costums de la gent marinera, els seus fets i les seues dites". Aquesta seria una vessant del llibre. L'altra són la trentena de plats, mostra de la riquesa dels ranxos a la barca, que confecciona Roda: "anxoves en sal, polp en allioli, suquet de peix, allipebre de rap i llagostins, arròs amb galeres, fideuada, pa amb vi i sucre, coca d’ametles…", enumera el text.
L’editorial benicarlanda Onada Edicions, posseïdora d’un catàleg realment remarcable, va publicar el llibre de Juanjo Roda amb uns estàndards d’exquisidesa molt adients amb el suculent contingut, amb unes fotografies extraordinàries.
Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.
dijous, 10 de desembre del 2020
Quan ens vam descobrir fràgils. Antoni Picazo i Carmen Signes rememoren les emocions del confinament en "Manual de supervivència"
Tal com obre el pròleg del jurista Joaquim Bosch, "sempre recordarem uns dies en els quals el temps es va aturar". El nou llibre "Manual de supervivència" és la memòria d'aquelles setmanes de la passada primavera, confinats i confinades, pendents de la incertesa i la por d'un món que canviava de sobte. Publicat per Onada Edicions, es presenta el pròxim divendres a les 19.30 hores, a l'Auditori del Mercat de Cullera.
A "Manual de supervivència" trobem el dietari que el seu autor, el professor Antoni Picazo, va encetar per deixar constància, al llarg de cinquanta dies, d'allò que sent i que percep, el retrat interior i la descripció del seu voltant. Els seus escrits, curts i punyents, parlen dels temors i els dubtes enfront d'una situació desconeguda, de com som més fràgils dels que en pensàvem, però també de les xicotetes alegries, de les persones que es van posar en la primera línia i d'una sensació que, malgrat les circumstàncies, "tot anirà bé".
El mig centenar de textos d'Antoni Picazo tenen una contrapartida visual. A cada entrada, la pintora Carmen Signes complementa les emocions amb altres cinquanta il·lustracions, obres d'art en aquarel·les de reduït format. Signes, amb les formes, les textures i els colors, també realitza el seu propi dietari en aquest "Manual", suggerent i estimulant, en la que el públic lector pot identificar-s'hi. Així, el llibre esdevé una sentida i original crònica d'aquell "record inesborrable que hem allotjat fermament en la memòria", en paraules de Bosch.
Amb una vocació universal, "Manual de supervivència" s'arrela a la ciutat de Cullera. La localitat de la Ribera Baixa, que hi apareix estilitzada en la il·lustració de la coberta, és l'espai natal i vital dels coautors. Antoni Picazo (1960), activista cultural i catedràtic de Llengua i Literatura a l'IES Joan Fuster de Sueca, ha desempenyat una reconeguda trajectòria en la docència; les seues notables aportacions al camp de l'educació en valors impregnen els posts del llibre. Per la seua banda, Carmen Signes (1955) compta amb una extensa i reconeguda trajectòria artística multidisciplinar i, especialment, en la il·lustració i l'art infantil, dels quals n'és una apassionada.
dilluns, 7 de desembre del 2020
Preparant novetats: "Manual de supervivència" d'Antoni Picazo i Carmen Signes
Amb una estructura semblant a la d’un diari, el llibre conté una cinquantena de posts, penjats per l’autor a les xarxes socials cadascun dels dies de confinament. Antoni Picazo ens fa partícips de les seues reflexions personals, i de les sensacions i els sentiments experimentats pels efectes tràgics de la pandèmia. Però també de tots aquells valors que ens reforcen com a humanitat, com la capacitat de treball i sacrifici, la solidaritat, l’empatia, el sentiment de tendresa; encarnats pels professionals de tots aquells serveis essencials, en especial els sanitaris, que van actuar com una mena de xarxa de protecció col·lectiva
Antoni Picazo (Cullera, 1960). Llicenciat en Filologia Hispànica, en les especialitats de Catalana i Literatura espanyola. Catedràtic de Llengua i literatura, a l’IES Joan Fuster de Sueca. Autor de diversos treballs d’investigació en el camp de la literatura i la lexicografia. Articulista habitual en diverses revistes i publicacions. Després de vora quatre dècades exercint la docència, aquesta s’ha convertit en la seua gran passió.
Carmen Signes (Cullera, 1955). Llicenciada en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts Sant Carles de València. Sent inquietuds artístiques des de ben aviat, encaminant la seua creativitat de manera preferent al camp de la pintura. L’art i la natura han sigut de sempre les seues dues grans passions. La seua trajectòria artística és extensa i variada, i ha rebut diversos premis i reconeixements. En l’actualitat, combina la seua creació artística amb la docència, al seu taller de Cullera Racó Creatiu.
dimarts, 1 de desembre del 2020
Per regalar, demana tres desigs... llibres infantils il·lustrats
Així, Edicions del Bullent recomana Pandora du sort, un àlbum il·lustrat de Paco Esteve i il·lustracions de Gemma Aguasca. Es tracta d’un llibre que conta la història d’una gata una miqueta supersticiosa, Pandora, que viu sola per carrers i teulades. Somia viure amb algú, però és negra i hi ha gent que pensa que els gats negres duen mala sort... Un conte que no vol que es discrimine a ningú i ens anima a veure el món de manera positiva.
El monstre Menjapobles és una proposta d’Onada Edicions guardonada amb el VI Premi internacional d’Àlbum infantil il·lustrat Ciutat de Benicarló. Il·lustrat i escrit conjuntament per Marta Moreno i Sébastien Dethise, conta la historia d’un monstre que surt cada dia del seu amagatall per menjar-se tot el que troba pel camí: cases, bicicletes, gats, cadires... Però una nena molt creativa farà tots els possibles per derrotar la bèstia.
Finalment, Lletra Impresa Edicions publica Maruc i el fantàstic món de les llibreries, un recull de dotze contes infantils escrits per Xavier Aliaga, Carles Barquero, Isabel Canet Ferrer, Carles Cano, Maria Calvo, Laia Fontana, Aina Garcia-Carbó, Francesc Gisbert, Susanna Lliberós, Lliris Picó, Jovi Seser i Vicent Usó. Històries fantàstiques per gaudir dels llibres i per estimar-se les llibreries de tota la vida. Amb pròleg d’Anna Moner i il·lustracions del polifacètic artista i muralista Toni Espinar.
Amb aquesta iniciativa conjunta, Lletra Impresa Edicions, Edicions del Bullent i Onada Edicions aposten per tres llibres il·lustrats atrevits, diferents i molt divertits. Tres propostes especialment atractives i molt oportunes per aquest Nadal que de segur agradaran a tota la xicalla, i també als més grans. Perquè un llibre és un desig que paga la pena fer realitat en forma de regal. No creieu?