“Aprendre de lletra” és una expressió que s’usava com a sinònim d’anar a escola, i ara, també és un llibre que recull fotografies antigues dels col·legis de la vila de Mont-roig, des de finals del segle XIX fins els passats anys 90. Un recorregut gràfic que ens mostra els rostres d’alumnes i mestres que durant dècades, han donat vida a les aules. El 2 d’agost es presenta a la mont-rogenca Casa de Cultura Agustí Sardà.
Fa dos anys, concretament un 5 d’agost de 2010, la Casa de Cultura Agustí Sardà, a Mont-roig del Camp, acollia l’exposició “Aprendre de lletra, records d’escola”. Es tractava d’una impressionant recopilació de la història educativa del municipi, en commemoració del centenari de la inauguració de les antigues escoles públiques, un edifici singular pel qual hi van passar, al llarg del segle XX, bona part dels infants mont-rogencs i que avui en dia s’ha reconvertit en aquesta Casa de Cultura que duu el nom del destacat pedagog, mestre, polític, advocat i periodista Agustí Sardà i Llaberia.
L’exposició va ser el fruit dels treballs del Grup de la Fototeca del Centre d’Estudis Mont-rogencs (CEM), que a les postres van aconseguir reunir fins a 168 fotografies, des de les més antigues, datades el 18 de setembre de 1889, fins a la més recent, que hi correspon al 1990. A la recopilació de material el va seguir una tasca més que complicada: posar nom i cognoms a les desenes d’escolars i mestres retratats. No només de les Escoles Públiques centenàries, sinó també del col·legi de les monges carmelites i de les escoles rurals del Mas d’en Romeu i de les Pobles.
Al remat, un patrimoni històric i gràfic únic, que recupera un aspecte fonamental del Mont-roig contemporani. Un autèntic homenatge a docents que durant dècades van tindre al seu càrrec a les successives generacions. Noms que desperten la nostàlgia, com els mestres Lluis Roig, Enric Monné, Ferran Rom o Maria Alsina, per citar-ne alguns. També cal recordar Emili Soler, director de l’Escola Pública i, junt a Sardà Llaberia, impulsor de la construcció de l’escola que va funcionar entre 1910 i 1977.
De l’exposició al llibre
Ara, dos anys després de l’exposició, tot aquest ingent material formarà part d’un llibre, per tal de que tots els mont-rogencs i mont-rogenques puguen gaudir del recull fotogràfic. Amb el mateix nom que la mostra, “Aprendre de lletra... Records d’escola” arreplega les fotografies i la majoria dels noms dels que hi apareixen en elles.
La major part de les imatges són de la classe sencera, amb o sense el mestre, disposats davant l’objectiu del fotògraf, o individuals o per parelles, d’aquelles instantànies típiques de les dècades de posguerra amb el pupitre i el mapa al darrere. Les completen fotos d’excursions, de teatre infantil o postals del col·legi. També s’han recuperat documents de principis de segle, com la constitució de la companyia encarregada de la construcció de l’escola (1904) o el programa de les festes escolars de 1922.
Segon volum de la Biblioteca Mont-rogenca
L’obra es presenta en societat el proper dijous, 2 d’agost, a les 21 hores, a la Casa de Cultura Agustí Sardà, en un acte que hi condueix Mn. Joan Aragonés, del Centre d’Estudis Mont-rogencs. L’acte també hi compta amb la participació del president de la Diputació, Josep Poblet, de l’alcalde de Mont-roig del Camp, Ferran Pellicer i del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs.
“Aprendre de lletra... Records d’escola” és la segona obra de la col·lecció Biblioteca Mont-rogenca, coordinada pel Grup de la Fototeca del CEM i Onada Edicions. El primer volum va ser “Socorreu el que us invoca” (2010), al voltant d’imatges antigues relacionades amb l’ermita de la Mare de Déu de la Roca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada