El Centre d'Estudis Mont-rogencs viu una bona activitat de publicacions enguany. Aquest divendres, 28 de setembre, presenta "Cançons tradicionals a Mont-roig", un volum per conèixer les tonades, lletres i melodies de tota la vida a la població. No fa ni dos mesos que ja van presentar l'anterior obra de la Biblioteca Mont-rogenca. "Aprendre de lletra… Records d'escola" és un recull d'imatges històriques que han tingut lloc a les aules de la vila, des de finals del segle XIX fins al XX, en un gran treball d'identificació d'alumnes i mestres que han passat per les escoles. Hem parlat amb Ferran Rom, un dels membres del Grup de Fototeca del CEM.
El projecte sorgeix quan el CEM veu l’èxit de l’exposició de fotografies escolars antigues, l'estiu de 2010. Va ser l’estimul per preparar la petició de subvencions, i en el cas que fos positiu el resultat, preparar l’edició.
Va ser difícil la recerca del material fotogràfic que es va exposar i que ara forma part del llibre?
La crida que la secció de la Fototeca del CEM va fer al poble de Mont-roig, va ser ben acollida per la població, hi ha fotografies que les varen portar 3 o 4 veïns, i el boca a boca també va ser positiu.
Com ha estat la feina d’identificar els rostres dels escolars i mestres que hi apareixen a les fotografies?
Segur que el més complicat és la identificació dels escolars i mestres, sort en tenim de l’ajut de les persones grans. Tot i que la crida diu que ens han de identificar els escolars o professor, la gent sols coneix els familiars més propers. Per poder posar el segon cognom varem fer una taula amb tots els components de la secció i amb l’ajut de llistats de socis, de telèfons i la memòria dels elements de la secció i la col·laboració de l’associació de Jubilats del Casal d’Avis.
Què hi pot aportar el llibre “Aprendre de lletra” al poble de Mont-roig del Camp?
Aprendre de lletra vol aportar la preservació de la memòria històrica escolar i la conservació dels documents gràfics que ens han confiat el veïns.
Considereu que l’obra també compleix com a homenatge cap els docents qu han passat per les escoles mont-rogenques al llarg d’un segle?
Aprendre de lletra, voldria ser l’homenatge als docents tot i que no hi son tots els mestres que han passat per l’escola els últims cent anys.
Després de remenar imatges d’entre 1889 i 1990, quins són els detalls que més us han cridat l’atenció?
Cada fotografia pot tenir una historia o una petita referència familiar per part dels alumnes o de la persona que ens fa arribar les fotografies.
La fotografia segona del llibre, de 1889 hi ha una nena: Dolors Munté, de 1889 que no sabem identificar, però un familiar ens va informar que de més gran es va fer monja de clausura. És molt bonic veure el vestuari de les fotografies més antigues, el mirinyac de la professora, o el tratge dels professors.
El Grup de Treball de la Fototeca del CEM hi té pensats nous projectes?
La secció de la Fototeca del CEM, te molts projectes: pel proper gener volem fer una exposició dins el món de la cultura popular i tradicional sobre la festa de Sant Antoni i les carreres de cavalleries.
Recollim postals de Mont-roig del Camp del segle passat i de diversos autors, que algun dia pot ser un llibre.
L’any passat 2011 a l’agost varem fer una exposició, sobre la guerra, els soldats i el servei militar, que també un dia podria ser una publicació.
Tot va lligat al suport econòmic que podem trobar, però per projectes que no es perdi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada