dijous, 31 d’octubre del 2013

"El último mono" de Xipell, present al diari Levante-EMV

El diari Levante-EMV ha publicat un complet article sobre la publicació de llibre del dibuixant Xipell, "El último mono". Amb el títol "Las viñetas contra la crisis de Xipell", el text exposa les característiques d'aquesta obra que retrata amb punyent ironia grans temes d'actualitat política, econòmica i social amb la visió del vinyetista castellonenc. L'article també es fa ressò de com es va dur a terme la publicació de l'obra; desenes de persones hi van col·laborar mitjançant la plataforma de micromecenatge Verkami i van fer possible que "El último mono" ja estiga disponible a les llibreries.

A més a més, com es pot apreciar en la imatge, junt l'article també s'ha publicat la ressenya que Joan Garí va realitzar de l'obra, titulada "El llibre visual de la crisi" i que podeu llegir al blog de l'escriptor, tot clicant ací.

Cliqueu sobre la imatge per ampliar

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

La Plaça del Llibre i la Setmana dels Escriptors a les Llibreries, una iniciativa per la cultura i el llibre

Reproduïm la nota de premsa remesa pel Gremi de Llibrers de València.

LA PLAÇA DEL LLIBRE I LA SETMANA DELS ESCRIPTORS A LES LLIBRERIES, UNA INICIATIVA PER LA CULTURA I EL LLIBRE  

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el Gremi de Llibrers de València s'han unit per dissenyar i impulsar una iniciativa conjunta per promoure la nostra cultura i el foment de la lectura: la Plaça del Llibre i la Setmana dels Escriptors a les Llibreries.

La iniciativa parteix d’una doble condició. Primer, del compromís de les quatre entitats impulsores amb la cultura i la llengua en general, i amb la cultura escrita i el llibre en particular; segon, de la necessitat de fer front al context de crisi econòmica (que tant afecta a la cultura) mitjançant la col·laboració, la generositat i la suma de sinèrgies. En aquest sentit, les quatre entitats han destacat la voluntat de treballar plegades amb un protagonisme col·lectiu i des de l’ambició de sumar. Toni Gisbert (secretari d’ACPV), Jesús Figuerola (de l’Associació d’Editors), Gemma Pasqual (vicepresidenta de l’AELC) i Ignacio Larraz (del Gremi de Llibrers) han presentat avui el projecte, dividit en dues fases.
Del 14 al 24 de novembre tindrà lloc la Setmana dels Escriptors a les Llibreries, amb la realització de presentacions de llibres a –de moment- una vintena de llibreries de tot el País Valencià. D’aquesta manera, els organitzadors expressen la seua voluntat de tenir el compte el territori i les comarques, i de descentralitzar el programa d’actes.
Posteriorment, del 21 al 24 de novembre, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València, es celebrarà la Plaça del Llibre, que constarà de quatre grans àmbits:  

Primer i principal, la conversió del hall de l’OCCC en una gran llibreria, amb especial atenció a la producció editorial valenciana, de lliure accés, on el públic podrà consultar i adquirir tota mena de llibres en català, i assistir a presentacions de novetats editorials, converses amb els autors o seguir en directe entrevistes en les que els escriptors parlaran sobre la seua obra i la seua relació amb la literatura;
Segon, la realització durant els matins d’actes en els quals participaran centres d’ensenyament de tot el país, amb la intenció d’apropar els nostres autors als estudiants, amb encontres amb autors, rutes literàries pel centre de València;
Tercer, l’atenció al públic infantil, amb la presència dels conta-contes Llorenç Giménez, Vicent Penya i Manel Alonso durant el cap de setmana;
I, finalment, l’homenatge a Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu en l’any que es commemora el centenari d’aquests dos grans autors, amb la presència d’una exposició i la realització d’una actuació musical.

En l’acte de presentació d’aquesta iniciativa, els representants de les quatre entitats impulsores han destacat la bona salut de la cultura i de l’edició en català, amb 9.537 títols publicats l’any passat (dada superior al que s’edita en llengües amb estat propi, com el finès o el grec, o comparables, com el que s’edita en Portugal). Tanmateix, també han denunciat el greu problema de visibilitat que, particularment al País Valencià, afecta aquesta producció editorial, fonamentalment perquè l’actual Govern valencià fa deixadesa de la seua responsabilitat com a govern de tots els valencians, marginant i menystenint la cultura pròpia.
En aquest sentit, els representants de les quatre entitats impulsores han reclamat al Govern valencià diàleg per a poder dissenyar conjuntament un Pla de Foment de la Lectura que, a més, atenga particularment l’edició en la llengua pròpia i els nostres escriptors.

La Setmana dels Escriptors a les Llibreries i la Plaça del Llibre compta, a més, amb el suport de FULL Fundació pel Llibre, Federació Escola Valenciana, les universitats d’Alacant, València i Jaume I de Castelló de la Plana, i el patrocini de la Institució de Lletres Catalanes.

dimarts, 29 d’octubre del 2013

Es convoca l'acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2013


El proper divendres 8 de novembre de 2013, a les 19.30 hores, tindrà lloc el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2013. De nou, un any més, els guardons morvedrins han esdevingut una referència cultural de les lletres valencianes en les seues tres categories: el XVI Premi de Poesia "Jaume Bru i Vidal", el XV Premi de Narrativa "Ciutat de Sagunt" i el X Premi de Teatre "Pepe Alba".

L'acte comptarà amb la participació de la companyia Camí de Nora. Organitza l'Ajuntament de Sagunt i l'Aviva Sagunt.

Les primeres fotografies a color de Peníscola s’exposen al Castell del Papa Luna

De l’1 al 3 de novembre, la Sala dels Estables del Castell acull l’exposició fotogràfica “Peníscola by Regina Kenmore”, una selecció de les millors imatges en color de la població i els seus habitants, a la dècada dels 60.

La Ciutat en el Mar com no s’havia vist fins este moment, imatges que ens retornen a uns temps passat, no massa llunyans, però sí el suficient com per copsar que molt ha canviat Peníscola. A la dècada dels anys 60, abans de l’esclat del turisme, la britànica Regina Kenmore va fotografiar algunes estampes d’aquell poble de pescadors. Éren imatges quotidianes: la preparació de les xarxes a la platja, les dones grans fent la conversa als carrers de terra, les hortes que apleguen fins la vora de la mar, les emblanquinadores de les parets o els carros que entren i surten de la plaça Santa Maria.

A l’inici de l’estiu, Onada Edicions va publicar aquestes primeres fotografies en color en un volum denominat “Peníscola by Regina Kenmore”, disponible en tres idiomes: valencià, anglès i castellà. I ara, el Castell del Papa Luna acollirà una exposició amb una tria de les instantànies més representatives.

Serà de l’1 al 3 de novembre, a la Sala dels Estables del Castell de Peníscola, i està organitzat per l’editorial Onada i per l’Asociación Amigos de la Cultura Española. L'autora hi serà present en horari de matí. Amb aquesta iniciativa es pretén difondre, encara més, el patrimoni artístic, històric i etnològic de les fotografies de Regina Kenmore.

dilluns, 28 d’octubre del 2013

Jordi Espiell va parlar dels dolços de Benicarló a la jornada "Edere, bibere. Menjar, beure"

Ahir diumenge al matí, el Magatzem de la Mar de Benicarló va ser l'escenari on la gastronomia i la cultura es van donar la mà. La jornada "Edere, bibere. Menjar, beure" va posar en marxar un seguit d'activitats que abastaven des de concerts musicals fins a la degustació de la típica olleta benicarlanda. Pel mig, diverses micropresentacions al voltant de temes com l'històric Vi de Carlon, les cerveses artesanals, la tisana del Papa Luna, els cafés o els olis de varietats tradicionals del Territori del Sénia, acompanyats de música en directe, poesia visual o un curiós tast sonor. 

Entre aquestes presentacions també podem comptar la de Jordi Espiell, qui va parlar sobre la tradició dels dolços a Benicarló, i que com es pot apreciar a les fotografies, va atraure a un bon nombre d'assistents. Espiell és un expert en aquesta matèria, com va deixar de manifest en el seu llibre "Pastes i dolços de Benicarló", publicat per Onada Edicions a l'any 2009 junt al forner Antoni Alberich.






Podeu llegir una crònica més àmplia de l'esdeveniment en altres mitjans, com ara el Mediterráneo, qui informava de la presència del reconegut actor Joan Molina, autor, a la vegada, de "La venjança d'en Bernat".

diumenge, 27 d’octubre del 2013

Entrevista a Joan Ferreres, autor de "Canet modern"

Joan Ferreres és l'autor del llibre "Canet modern", el qual tracta sobre el territori i la demografia del poble de Canet lo Roig, al Maestrat. "És un primer tom, l'any que ve publicarem el segon tom, que farà referència a la cultura, a l'urbanisme i a l'economia també de Canet".

Què ens pots contar sobre el terme de Canet i el seu poblament durant l'Època Moderna?

La gent trobarà precisament en el tema demogràfic que estan tots els llistats de tots el veíns que hi van haure durant tres-cents anys, per tant, als veins els hauria d'interessar perque podran trobar les seues arrels i al mateix temps, podran descobrir si havien arribat a l'Edat Mitjana o havien arribat durant l'Edat Moderna.

I sobre el territori, està a l'estudi molt detallat totes les partides i el seu origen històric i també els llocs més significatius, com poden ser els molins, les basses, les finques, etc


Què es el que més li ha cridat l'atenció segons feia la investigació?

Hi ha tot un seguit de topònims medievals que es conserven i després hem pogut comprovar que a l'Edat Moderna tots els cognoms medievals, quasi bé la majoria, es conservaven, i després la incorporació d'altres de nous que fan la societat de Canet siga més plural. De totes maneres, a Canet el més destacable sempre és la presència d'una manera moderna de la família Montserrat, que va tenir un protagonisme especial.

I és molt diferent la història de Canet lo Roig d'altres poblaciones de la comarca que heu estudiat ja?

La història cadascuna és diferent, i hi ha un trets específics canetans, iguals que hi han de traiguerins i de xertolins o d'altres llocs i concideixen en altres coses a nivell de toponima, de tradicions, de religió, de cultura, etc, però sempre hi ha una especificitat de cada poble, per tant, val la pena estudiar-les, comparar-les i analitzar-les.

Com han estat les primeres valoracions que ha rebut?

Les impressions de la gent que l'ha fullejat són bones. L'edició és molt maca, l'editorial Onada es llueïx sempre en la seua qualitat de llibre, a banda que té un apartat il·lustrativa en colors molt maca, fa que el llibre tinga una gran qualitat.

Què ens pot avançar de la segona part?

És el complement de la primera, i lògicament qui té la primera part li interessarà la segona per que si ací parlem de territori i demografia, a l'altra surt l'economia, que es fonamental també relacionar-la tant amb la demografia com amb el territori, o la cultura, un poble sense cultura no seria poble o un estudi de l'urbanisme que podem veure totes les arrels d'este poble, com les places, l'esglèsia o els monuments més importants.

Què aporta un estudi com aquest a una població com Canet lo Roig?

L'aportació fonamental està en descobrir gran part de la seua cultura, hi ha moltes coses que segur que la gent no sabia a l'estar tretes de documents que fins ara no s'havien publicat mai. Tota aquesta documentació inèdita fa possible que la gent puga trobar les seues arrels d'una manera acurada i científica.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

divendres, 25 d’octubre del 2013

Aquest divendres, Manel Alonso i "Cròniques des de l'infern" a Ontinyent


Aquesta vesprada, a partir de les 20 hores, Manel Alonso presenta les "Cròniques des de l'infern" al Casal Jaume I de la Vall d'Albaida, ubicat al carrer Jaume I el Conqueridor d'Ontinyent. Com en anteriors actes, l'escriptor puçolenc estarà acompanyat d'Antoni Rovira, qui a la seua vegada parlarà de la seua obra "La profecia del llorer".

"Cròniques des de l'infern" és un recull d'articles de premsa publicats entre 2011 i 2013, on Manel Alonso recòrre les diverses crisis que pateix la societat valenciana en els més diversos àmbits, i també, on deixa entreoberta la porta de l'esperança. La selecció dels textos duta a terme, precisament, per Rovira, crea una ampla panoràmica de d'on venim i on estem. A més, en un exercici literari, s'ha establert una interessant concordança entre les cròniques alonsianes i els inferns de Dant.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Miscel·lània culinària: gastronomia i cultura aquest diumenge a Benicarló

El proper diumenge 27 d'octubre, de les 10.30 a les 14 hores, el Magatzem de la Mar de Benicarló acull la jornada "Edere, bibere. Menjar, beure" destinada a difondre la gastronomia del territori. I ho fa d'una manera ben original ja que s'ha combinat amb diverses activitats culturals i microxerrades d'impulsors que han apostat per la comercialització de productes nostrats.

A mig camí entre la Cultura i la Promoció Econòmica (les dues regidores que ho organitzen), els participants al que s'ha denominat "miscel·lània culinària" gaudiran d'experiències com poesia visual culinària, degustació de café amb música en directe, tast dels olis mil·lenaris, la ciència d'una bona cervesa o el tast sonor de la tradicional olleta benicarlanda, entre d'altres, tot en xicotetes presentacions de prop d'un quart d'hora.

"Edere, bibere. Menjar, beure" comptarà amb la presència de dues obres d'Onada Edicions que compleixen amb l'esperit de l'esdeveniment. Cap a les 11.30 hores, Jordi Espiell parlarà de la tradició dels dolços a Benicarló, tema en el qual va publicar el llibre "Pastes i dolços de Benicarló" a l'any 2009 junt el forner Antoni Alberich. Més tard, cap les 12.45 hores, els representants de la Taula del Sénia Teresa Adell i Jaume Antich faran cinc cèntims dels olis de varietats tradicionals del territori, en referència al volum publicat ara fa un any.

 Podeu veure el programa complet a la següent imatge:

dimarts, 22 d’octubre del 2013

"Senyors de la Crisi, ací tenen, per fi, el seu llibre". Joan Garí ressenya "El último mono"

L'escriptor i periodista Joan Garí ha dedicat una ressenya en el seu blog, Ofici de lector, a l'últim llibre del dibuixant Xipell, "El último mono", una sèrie de vinyetes centrades en els grans temes de l'actualitat. Aquest llibre visual de la crisi, tal com titula Garí el seu escrit, es va aconseguir dur a terme gràcies a les aportacions de nombrosos micromecenes mitjançant la plataforma de crowdfunding Verkami, i a la qual precisament hi va acudir el mateix Garí per fer possible la seua obra "Viatge pel meu país" (que podeu trobar a la Llibreria Onada).

La Història ha canviat. Ara el drac de Sant Jordi està fabricat a la Xina, el president dels Estats Units és negre però sa casa continua sent blanca, l'autèntica revolució cultural és el "Tot a cent", la Marca España més acreditada és el bou de Soborne (i ja no Osborne), els pobres són tots de classe mitjana i el genuí mur de les lamentacions no pot ser altre que Wall Street. Això és el que ens proposa Xipell amb una textura gairebé aforística, on un text colpidor i inapel·lable s'acompanya amb uns traços vigorosos en blanc i negre, elementals, cantelluts, volgudament rudimentaris. Es diria que el dibuixant no vol que el dibuix interferisca en la lectura del missatge "filosòfic" de l'acudit. Es vol la màxima concentració, la màxima atenció per a un text inapel·lable.

Podeu llegir sencera la ressenya de Joan Garí tot clicant ací.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

"Autèntiques postals d'altres mons". Pere Xirivella parla de "Apunts d'altres mons"

El Punt Avui ha publicat una ressenya al voltant de "Apunts d'altres mons". Pere Xirivella signa aquest text que tracta de la novel·la de ciència-ficció de Berna Blanch, amb la qual va guanyar el Premi Vila de Puçol 2012 en la vessant de narrativa.

"És diferent a tot el que han llegit fins a hui", comença Xirivella, per a tot seguit fer cinc cèntims de la sinopsi de l'obra: les dues consciències de Joan, una persona molt corrent que compartirà simbiosi i  espai amb l'estrany ésser anomenat Elmat, el qual descobrirà al primer les meravelles dels seus viatges espacials. "El text trenca les fronteres d'allò real i irreal, de la vida i la mort i dels conceptes de temps i consciència", conclou l'articulista.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací. A més a més, Berna Blanch presentarà "Apunts d'altres mons" el proper 30 de novembre al vespre, en el marc de les jornades Fantasti'cs 13 que se celebren a Castelló.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Manel Joan Arinyó i Josep Manel Vidal guanyen els premis de Narrativa i Poesia Vila de Puçol 2013


A principis d'aquest mes d'octubre es van fer públics els guanyadors dels Premis Literaris Vila de Puçol, un dels guardons amb més trajectòria i renom de les lletres valencianes després de tres dècades.

El premi de Narrativa va recaure sobre Manel Joan i Arinyó amb "El cas Peníscola", un relat de crim i investigació ambientat a la monumental Ciutat en el Mar amb l'inconfusible estil de l'escriptor de Cullera. Amb aquest títol, Arinyó publicarà per cinquena ocasió amb Onada Edicions, després de "Fem un trio", "Cubaneta meua", "L'atzucac del perdedor" i el poemari "Versos blancs".

Per la seua banda, el Certamen de Poesia "Josep Maria Ribelles"marxa fins l'Alcúdia de Crespins, vila de l'autor del poemari "La fràgil arquitectura dels teus gestos", Josep Manel Vidal i Juan. Podeu conèixer més al seu blog Filant prim.

Les dues obres seran editades per Onada Edicions de cara a la pròxima primavera.

divendres, 18 d’octubre del 2013

Les obres d'Onada seran a les VIII Jornades de les Lletres Ebrenques

Al llarg d'aquest final de setmana, Amposta acull la vuitena edició de les seues celebrades Jornades de les Lletres Ebrenques. Sota l'organització de la Biblioteca Comarca Sebastià Juan Arbó, enguany s'ha composat un extens programa en el qual hi haurà presentacions, taules rodones, espectacles infantils, trobades i molts actes més, que podeu consultar tot clicant ací.

Onada Edicions, com a editorial de referència de les Terres de l'Ebre, hi estarà present en dues activitats que hi tindran lloc demà dissabte al matí. En primer lloc, a les 12 hores, les germanes Ester i Olga Besolí, creadores de les Contalles de Muniatto i contacontes, hi participen a "Espai de família: començant a llegir, comencem a crèixer", a la Sala Infantil de la Biblioteca. L'activitat també hi comptarà amb la intervenció de Cinta Arasa, autora de "Emergència al país de la màgia", de Jesús Serrano, creador dels encàrrecs de Miquelet, i de Laura Mur, autora de "A l'altra banda del foc".

I més tard, a les 13 hores i a la Sala d'Adults de la mateixa Biblioteca Comarcal, s'obrirà la gana amb la taula rodona "Llibres amb molt de gust", dedicat a les novetat literario-gastronòmiques de les Terres de l'Ebre. En aquest apartat hi parlaran de la seua experiència els impulsors de l'èxit de crítica i públic "La cuina del Delta de l'Ebre", Maximina Saborido i Gustavo Turón, i també ho farà Vicent Sanz, co-autor de la darrera novetat de la col·lecció La Teca, "La cuina de Traiguera".

dimecres, 16 d’octubre del 2013

Preparant novetats: "Imprecisiones de ser", de Gustavo Javier Trevi


La tercera obra guardonada als Premis Ciutat de Palma és el poemari "Imprecisiones de ser" de Gustavo Javier Trevi, guardonat amb el Ruben Darío de Poesia en Castellà. Aquest volum, el segon de la col·lecció Alamar, està format per un conjunt de poemes en la seua majoria breus, disposats arbitràriament sobre els espais del paper i sense un ordre lògic d'enumeració; tal volta seguint el camí que el títol proposa, el poemari es va dient sota una dinàmica essencialment lliure.

L'obra entrecreua estils i formes poètiques que han inquietat l'autor, sense reparar en una coherència estilística. Es combinen la intenció d'una poesia de tall oriental presa dels tradicionals haikus, un to contemplatiu allunyat de la grandiloqüència i l'abús del llenguatge, i l'ambient surrealista com una postura irracional i fantasiosa davant la realitat.

Gustavo Javier Travi va néixer el 4 d'agost de 1985 a Caseros, província de Buenos Aires, Argentina. La música, que el va atreure des de l'adolescència, va ser el camí que el va portar a la poesia. En els tallers de l'escriptora Marcela Minakowski es va formar i va començar a escriure. Va integrar nombroses antologies i l'any 2011 va guanyar el 30è Certamen Internacional de la Poesía, Plaza de los Poetas José Pedroni. Aquest conjunt de poemes és la seua primera obra publicada.

Les "Cròniques des de l'infern", vistes per Vicent Nàcher

"Una aconseguida radiografia dels valencians". Així ha qualificat Vicent Nàcher a l'última obra de l'escriptor Manel Alonso, "Cròniques des de l'infern", un recull d'una cinquantena d'articles d'opinió que han estat publicats en diversos mitjans de comunicació entre els anys 2011 i 2013. Els escrits han comptat amb la selecció d'Antoni Rovira, "el qual ha establert un lligam entre els textos de l'autor de Puçol i la Divina Comèdia de Dante Alighieri".

D'aquesta manera, Nàcher repasa a la seua ressenya, apareguda a La Veu d'Algemesí, la gran quantitat de temes que aborda Alonso: "els problemes d’identitat dels valencians, la persecució silenta de la nostra llengua, la necessitat de valorar i tenir cura del nostre patrimoni cultural, la preocupació per conservar i dignificar els nostres espais naturals, el dret a exigir als polítics els nostres drets com a ciutadans que paguem impostos, la terrible situació de la RTVV, la presència del tardofranquisme en la nostra societat dominada i encoratjada des de la caverna, la catalanofòbia imposada des del govern central, l’existència de gent que fa de la intolerància el seu signe de manipulació a la qual es trobem sotmesos els valencians, l’homenatge als nostres escriptors i la grandesa de la cultura com a eina per a edificar un món més just", i ho fa des d'un estil "senzill, clar, incisiu i valent".

Malgrat tot, Manel Alonso es mostra optimista, i ens crida a una anàlisi detallada dels fets, que inevitablement ens dura a l’acció necessària. 

Podeu llegir la ressenya sencera de Vicent Nàcher al blog de Manel Alonso, tot clicant ací.
Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dimarts, 15 d’octubre del 2013

Aquest dimecres es presenta "Cròniques des de l'infern" a Carcaixent


Aquest dimecres 16 d'octubre, a partir de les 19.30 hores, Manel Alonso presenta el seu nou llibre "Cròniques des de l'infern" en el marc de la programació de les Festes Alternatives de Carcaixent, front al Parc Quatre Camins d'aquesta població de la Ribera Alta. Junt a Alonso, Antoni Rovira parlarà de la seua obra "La profecia del llorer".

dilluns, 14 d’octubre del 2013

Preparant novetats: "Sí, podem?" de Marc Pallarès

 

Marta, després de separar-se, comença una nova vida amb Alba, la seva filla de cinc anys, i Roger, un traductor una mica bohemi. És una noia que té ganes de canviar el món, per això s’implica en diverses plataformes socials. Fèlix, el seu oncle, a qui una desgràcia familiar li marcarà la vida per sempre, també en té ganes, i compta amb l’avantatge de poder aportar el seu granet de sorra des de dins del sistema, perquè és diputat a Madrid. Els dos es troben en la contradicció de pretendre grans canvis socials però, alhora, comprovar que els petits canvis de la nostra vida quotidiana sovint resulten complicats. I a tot això irromp Aleix, cosí de Marta i fill de Fèlix, un mestre interí de la canalla d’un circ, capficat en assumptes tèrbols. 

"Sí, podem?" és la segona novel·la de Marc Pallarès, docent de llengua a l'ensenyament secundari. Amb ella va guanyar el darrer Premi Llorenç Villalonga de Narrativa - Ciutat de Palma, el jurat del qual va destacar que “és una obra on els personatges prodiguen emocions, suggestions, silencis i delers atrapats entre les ganes de canviar el món i la incapacitat per millorar les seves pròpies vides”. 

"L'infern valencià vist per Manel Alonso". Hèctor Serra en parla a Núvol

"Baixar fins a les tenebres, doncs, per explicar i qüestionar amb text diàfan una realitat incerta i a vessar d’esvorancs i sotracs." Així parla Hèctor Serra del darrer llibre de Manel Alonso, les "Cròniques des de l'infern", en un article que publica el prestigiós cultural Núvol.com. El periodista s'hi ha fixat en el seguit d'articles d'opinió que l'escriptor ha publicat al llarg dels dos últims anys en diversos mitjans de comunicació digitals, i que ara, gràcies a la tasca d'Antoni Rovira, s'ha establert una curiosa i punyent comparació entre l'infern de Dant i l'infern valencià.

Manel Alonso ha burxat -i burxa- el panorama polític, econòmic i cultural nacional i internacional amb l’objectiu de prendre mides, combatre l’amnèsia i fer visible el País Valencià menystingut, tapat i negat durant una munió d’anys per la televisió pública valenciana en paral·lel amb un panorama comunicatiu arreladament conservador que només ha començat a corregir-se i revifar amb la irrupció de les xarxes socials i les espurnes del periodisme 3.0.

Hèctor Serra hi destaca la capacitat dels escrits alonsians per promoure el pensament i la reflexió del lector, compostos amb un estil senzill i directe, que "il·lustren amb escaire i cartabó la conjuntura actual del País Valencià". Podeu llegir la ressenya sencera a Núvol.com tot clicant ací.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dijous, 10 d’octubre del 2013

Preparant novetats: "El vers de l'esclau", de Josep M. Llauradó


La poesia no obliga a res. És el terreny més lliure del lliure mapa de la literatura i, malgrat tot, el que acull més fracassos per als autors (per perfecte que sigui un poema mai no hi aconsegueixes dir allò que volies) i per als lectors (com decidir, entre el que llegim i allò que l’autor havia previst per a nosaltres?).

"El vers de l'esclau" és el nou poemari del mallorquí Josep M. Llauradó i Pons, amb el qual va guanyar el darrer Premi Joan Alcover - Ciutat de Palma. Doctor en Filosofia i llicenciat en Psicologia, Llauradó es dedica al món de la docència. Abans d'aquests versos, ha publicat assajos com "Democràcia digital: informació, participació, transparència" (Premi Nadal Batle d’Assaig, UIB, 2000), "Els futurs de Catalunya" (Premi d’Assaig Breu de l’Agrupació per al Foment de la Cultura Catalana, 2004), i reculls d’articles com "L’aeroplà de vellut" o "Escrits inofensius". Ha traduït a Jacques d’Hondt i a George Gissing, a més d’escriure molts articles d’opinió i de crítica de televisió.

dimarts, 8 d’octubre del 2013

"Sota la bota dels súbdits dels dogmes". Andreu Sevilla ressenya les Cròniques des de l'infern de Manel Alonso

OLYMPUS DIGITAL CAMERAL'escriptor Andreu Sevilla ha publicat una completa i extensa ressenya de l'última obra de Manel Alonso a la revista digital Sons de Xaloc. Amb el títol "Sota la bota dels súbdits dels dogmes", Sevilla revisa a fons els articles periodístics que composen les "Cròniques des de l'infern". El text assenyala la bona tasca d'Alonso en el gènere de la columna "amb una combinació justa de crítica i literatura". Posteriorment, hi destaca els paral·lelismes que Antoni Rovira, a la vegada responsable de la tria dels textos, ha establert entre aquestes cròniques i els versos de l'infern de Dant.

La remissió al passatge dantesc és plena d’una profunda ironia, fins i tot d’una mala llet ben justificada, si es tenen en compte tot allò que els valencians han hagut de suportar durant els darrers anys.

9788415221920_04_hPerque precisament, com l'italià, Manel Alonso empra la literatura per denunciar els comportaments dels poderosos abans i ara dels temps de crisi, tot partint del cas valencià fins arribar a extrapolacions universals. El puçolenc, però, també es materialitza dins dels articles, recorda Andreu Sevilla, "un escriptor conscient que mira al seu voltant sense que això implique oblidar-se de mirar a dins seu",

Tot continuant en la figura de l'autor, la ressenya el defineix com "un home més del carrer", el qual, davant de la gravetat dels problemes (polítics, econòmics, culturals, cívics) que afecten el dia a dia, pren una postura crítica amb armes com el sarcasme, l'humor, l'aforisme o la lírica.

La crítica, com no podria ser d’una altra manera, és sovint ben amarga, però gràcies al profund i arrelat caràcter moral d’aquest “lletraferit de poble” resulta una crítica francament esperançada.

Podeu llegir sencera la ressenya d'Andreu Sevilla tot clicant ací.


Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dilluns, 7 d’octubre del 2013

Onada Edicions hi va participar a l'exitòs Avivajoc

El dissabte al vespre, el centre de Benicarló va reunir a un gran nombre de menuts i grans disposats a passar una bona estona amb les activitats de l'Avivajoc, la Fira del Joc i del Joguet en Valencià, organitzada per l'oficina Aviva de la localitat.

El públic, sense perdre'n detall, va gaudir de les aventures que relatava el contacontes. Després, el pedàgog i educador Joan Ortí (autor de "Els jocs i la tradició lúdica de Sant Mateu al segle XX") va improvisar un taller lúdic, i per tancar, el contacançons Dani Miquel va posar la nota musical amb composicions tan conegudes com "La xata merenguera" que van fer ballar a la majoria dels presents.

A més a més, l'Avivajoc va comptar amb diverses parades de contes i jocs en valencià, entre els quals hi va participar Onada Edicions amb llibres com les Contalles de Muniatto i d'Alba, el Teatre Fàcil, la col·lecció Imagina o els Pinta, retalla i juga!.


 



divendres, 4 d’octubre del 2013

Vicent Palatsí parla de "Vitis vinifera cataloniae" a Catalunya Ràdio

Les Mil i Una Nits, el programa de Catalunya Ràdio que condueix Maria de la Pau Janer, va dedicar l'emissió del passat dimecres 2 d'octubre a un maridatge molt especial: el vi i l'erotisme. És un tema amb nombroses vessants, també la literària. D'aquesta manera, van comptar amb la intervenció de l'escriptor Vicent Palatsí, autor de "Vitis vinifera cataloniae", una sèrie de relats eròtics per a amants del vi.

El castellonenc va comentar com va dur a terme la tria de la quarantena de vins de la terra que inunden les històries eròtiques, fins ser un protagonista més. Gràcies a la seua experiència enològica, va poder escollir vins atractius, que combinen a la perfecció amb un dels altres plaers que esmentava Turmeda, "jeure".

Podeu escoltar la conversa entre Maria de la Pau Janer i Vicent Palatsí tot seguit.

I clicar ací per a escoltar el programa sencer.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

dijous, 3 d’octubre del 2013

Taller de jocs en família, aquest dissabte a Benicarló

El dissabte 5 d'octubre, el centre de Benicarló acull la jornada Avivajoc, la Festa del Joc i del Joguet en Valencià. Entre les diverses activitats programades, a les 18 hores hi ha previst un Taller per a pares i mares: "Jugar en família: més que un joc", a l'Edifici Gòtic (c/ Major).

El taller anirà a càrrec del pedàgog i educador Joan Ortí i Ferreres, autor del llibre "Els jocs i la tradició lúdica de Sant Mateu al segle XX", un complet recoopilatori dels jocs de carrer que durant dècades han ocupat els carrers i places de la capital històrica del Maestrat.

Ortí és llicenciat en Educació Física per la Universitat de València i doctor en Didàctica de l'Educació Física per la Universitat de Barcelona. Ha participat en diferents jornades i congressos, tant en l'àmbit nacional com l'internacional. En l'àmbit local està implicat en el desenvolupament del poble de Sant Mateu, com a membre del Patronat de Cultura i Patrimoni Historicoartístic de la localitat i de l'Associació Cultural La Tella.

Foto: http://santmateucultura.wordpress.com/2011/09/08/la-tradicio-mes-ludica-torna-als-carrers-de-sant-mateu/

"Apunts d'altres mons" es presenta aquest divendres a Gandia

Berna Blanch presenta el seu llibre aquest divendres 4 d'octubre, a les 20 hores, al Casal Jaume I, en el marc de les activitats de la Fira de Gandia Autogestionada 2013, la FiGa.

"Apunts d'altres mons" és una peculiar història de ciència-ficció. La vida de Joan canvia sobtadament quan un alienígena ocupa la seua consciència. Això li permetrà expermientar viatges fantàstics per móns i criatures ni tan sols imaginades. Blanch va guanyar el Premi Vila de Puçol amb aquest relat, una mostra de la literatura de ciència-ficció valenciana contemporània.


dimecres, 2 d’octubre del 2013

L'agenda de les Contalles de Muniatto per a octubre

Amb l'arribada de la nova estació, les Contalles de Muniatto hi seran de nou a nombrosos pobles i viles, acompanyats de les seues creadors, les germanes Olga i Ester Besolí.

Així, el proper diumenge 6 d'octubre els podreu trobar a la Fira de la Tardor d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta.

El cap de setmana següent, sense deixar els Ports, a la Fira de l'Aiguardent de Prat de Comte.

I per acabar octubre, el dissabte 19 a les Jornades de Lletres Ebrenques que organitza la Biblioteca d'Amposta.

dimarts, 1 d’octubre del 2013

"El circuit de Papez" vist per Manel Alonso

Tot coincidit amb la presentació passat divendres a Alzira del poemari d'Antoni Martínez, l'escriptor Manel Alonso, un dels intervinents a l'acte ha publicat una ressenya de "El circuit de Papez" a Sons de Xaloc, el diari digital dedicat a la música i la cultura. D'inici Alonso destaca com Toni Martínez, editor, amb una llarga trajectòria cultural, ha passat a l'altra banda i debuta com a autor amb aquesta obra, guanyadora del darrer Premi Vila de Puçol.

A causa de que l'article ja no està disponible a la web original, reproduïm a continuació la ressenya de Manel Alonso.

L’editor Antoni Martínez Peris, en una decisió madurada llargament, ha fet un salt acrobàtic i s’ha col·locat a l’altra banda de la taula, tot ocupant, ara, el seient del creador literari. No sé si se sentirà còmode ací, acostumat com estava i està al seu paper al capdavant de la direcció de l’editorial Germania. Per a fer possible aquest salt, l’editor que publica a l’any desenes de llibres de poesia sense que tinguen com a avals un premi literari, ha hagut de participar i guanyar-ne un, el Premi de Poesia Josep Maria Ribelles 2012, per a poder publicar la seua primera obra. Ja ho veuen, paradoxes de la vida. Com també una paradoxa és que un home creatiu com Martínez, que des de fa dècades ha realitzat les seues provatures en el camp de la narrativa i de la poesia, en plena maduresa vital, tot aprofitant o patint una crisi personal, un gran canvi en la seua vida privada, aconseguisca reunir la suficient energia per a escriure i acabar en pocs mesos el que és el seu primer volum de poesia.

"El circuit de Papez" (Onada edicions. Benicarló, 2013), que algun llibreter poc espavilat, pel títol, podria situar en la prestatgeria dels llibres de medicina, més concretament entre els de neurologia, és un llibre, tot i la il·lustració de la portada, poc cerebral, i d’això el lector s’adona de seguida en obrir les primeres pàgines i descobrir que el títol engloba dues col·leccions de poemes. La primera, amb el títol clar, explícit, de L’amor, per cert un dels temes més universals i que més ha preocupat i preocupa l’ésser humà. I la segona I els dies, on Martínez fa referència al pas del temps i tot allò que de sorprenent i caòtic cada jornada ens oferix en un temps, com el dels darrers anys de crisi, en el qual bona part de la ciutadania hem viscut pendents dels mitjans de comunicació.

La primera part la formen vint-i-un artefactes poètics que basculen entre el vers lliure, la prosa poètica i els flaix líric, uns textos que pretenen projectar sobre el lector, amb una certa contundència, una emoció, un sentiment, un instant màgic, una atmosfera quasi perfecta. El poeta sent que és feliç i que possiblement ha trobat un encaix perfecte a través de l’amor en l’univers i se sent pres per la necessitat de compartir-lo amb la resta de mortals.

La segona part, formada per quinze poemes, continua amb el vers lliure i el colpet poètic, el to també és com el de la primera part, vull dir com el d’un dietari, però així com en L’amor l’autor ens parlava del seu món interior, de l’espai reduït, íntim i compartit amb poques persones, en I els dies allò que ens conta prové de les impressions que obté provinents del món exterior. En el meu poble a les façanes de les cases els diem fronteres. M’agrada molt aquesta expressió, ja que assenyala la línia divisòria entre l’espai privat i el públic. "El circuit de Papez" passa per eixa línia. En un costat trobem els poemes de la primera part, pouats de l’àmbit més íntim, en la segona part els versos capturats del món extern. En comú tenen la veu, la mirada i la digestió que de tot plegat fa el poeta. "El circuit de Papez" és un llibre d’una lírica aparentment senzilla, diàfana, que potser siga l’inici d’una trajectòria literària interessant o simplement la flor d’un dia. Només del temps, de fet, ens ho dirà.

Us recordem que podeu adquirir aquest llibre a onadaedicions.com sense despeses d'enviament (consulteu condicions)

El més consultat a Onadaedicions.com durant setembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de setembre.

FICCIÓ

1. Ningú no mor. Passat l'estiu, Joan Pinyol ha proseguit la gira de presentacions d'una de les novel·les en català de la temporada. El capelladí va parlar d'aquesta història de por i misteri a Igualada i a la Setmana del Llibre en Català de Barcelona, la qual cosa, junt les diverses ressenyes i informacions que s'han publicat, ha comportat un creixent interés dels lectors per les aventures de la Mercè i del Marc en la recerca de la veritat.

2. Cròniques des de l'infern.  Com l'anterior, l'últim llibre de Manel Alonso també ha tornat de les vacances amb una intensa agenda d'actes que l'ha dut a Montcada i València i que s'estendrà a l'octubre en indrets com ara Ontinyent o Carcaixent. A través d'una cinquantena d'articles, seleccionats per Antoni Rovira, Alonso disecciona la societat valenciana immersa en les crisis, a la manera de l'infern de Dant.

3. Marc i el poder sobre el temps. Mercè Climent, autora d'aquesta novel·la infantil, també hi va ser present a la Setmana del Llibre en Català. Junt a Joan Pinyol, va dur a terme l'activitat de "Llibres de Talla M", que va gaudir d'una bona rebuda del públic congregat als peus de la Catedral de Barcelona. L'arribada de setembre va aparellada del reinici del curs escolar, i la novetat de l'escriptora alcoiana promet entrar amb força a les aules amb una història divertida, que fa pensar i que reivindica els jocs al carrer de sempre.

4. La promesa del gal·lés. Progressivament, la novel·la d'Ivan Carbonell s'està convertint en un dels títols a tindre en compte en la narrativa en valencià d'enguany. Després d'obtindre el Premi Ciutat de Sagunt, el públic ha respost a aquesta intensa història que uneix Gal·les i València a partir dels misteris que envolten Evian; entre d'ells, una promesa feta a la família d'Enric Valor.

5. Món animal. Tanca l'escalafó una obra amb més de dos anys i mig de recorregut. El vila-realenc Jordi Colonques va guanyar el Vila de Puçol de Narrativa amb aquesta novel·la carregada d'humor negre i de personatges estrafolaris que amaguen una poderosa crítica al que va ser el nostre país durant els anys pre-crisi. Aquesta reaparició a la llista ens serveix per anunciar que Colonques traurà en breu un nou títol amb Onada.

NO FICCIÓ

1. Salir del silencio. La categoria de la No Ficció també l'encapçala una novetat de l'estiu, de fet, presentada amb un gran èxit als principis del mes d'agost. La nord-americana Martha Heard va posar per escrit les vivències i records d'un bon grapat de veïns i veïnes de la vila de Càlig, al Maestrat, especialment centrats en l'etapa de la II República i l'esclat de la Guerra Civil. Una obra que mostra la importància de recollir el patrimoni oral per a transmetre-ho a les noves generacions. En breu, el llibre creuarà l'Atlàntic i estarà disponible a la ciutat de Martha Heard, Albuquerque (Nou Mèxic).

2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. A pocs mesos de complir dos anys de la seua publicació, el receptari al voltant de la garrofa ha esdevingut una referència de la cuina catalana. Aquesta vigència palesa la necessitat que hi tenia un ingredient ben nostrat d'una obra que la retornara a un lloc privilegiat dins les cuines, després de dècades de fama de succedani de xocolata en temps de carestia. La Fundació Alícia, junt a la innovació i a la creativitat de cuiners, restauradors i pastissers d'arreu de Catalunya, han creat una obra imprescindible.

3. La cuina de Traiguera. Els llibres gastronòmics de caire local són imprevisibles. Bé poden vore's reduits a la seua àrea directa d'influència (en aquest cas, el poble de Traiguera i el Maestrat) o bé poden despertar l'interés del públic general. Sembla ser que amb l'última novetat de La Teca estem més prop del segon cas. Les propostes del cuiner Rafael Gauxachs, de La Casa dels Capellans, i l'escriptor Vicent Sanz han sabut trobar un component universal, connectat a la resta de la cuina catalana i valenciana, sense perdre de vista l'originalitat de les receptes de proximitat.

4. Antologia de Joan Fuster. Com ben bé diu el títol de la col·lecció, Joan Fuster és un dels "Imprescindibles" de les lletres i el pensament contemporani. I per contribuir a la seua difusió, el professor Vicent Terol ha dut a terme una completa antologia amb diversos textos que posen de manifest la riquesa de la llarga bibliografia fusteriana. Un volum pensat especialment per a l'alumnat i per a treballar a les aules junt la proposta didàctica que l'acompanya.

5. La cuina del Delta de l'Ebre. No es pot negar que la cuina és un gènere de gran acceptació. Aquesta altra proposta de La Teca reflecteix la riquesa culinària del Delta de l'Ebre, en concret del poble de la Cava, a partir de les receptes que les membres de l'Associació Local de la Dona han posat per escrit després de generacions en la família. Encara que el volum duu més de 18 mesos a les llibreries, les presentacions no s'hi aturen: el 19 d'octubre, les seues impulsores seran a les Jornades de Lletres Ebrenques d'Amposta.