divendres, 27 de febrer del 2015

Preparant novetats: "La comèdia dels quatre quadres" de Núria Casado

 

Una jove actriu irromp en una emblemàtica sala de teatre mentre un director de reconegut prestigi intenta ultimar els darrers detalls tècnics la nit abans d’una estrena. El que sembla una trobada casual i efímera acaba derivant en una nit terriblement important per als dos personatges, que marcarà el decurs de les seves vides. Estructurada en quatre actes separats cadascun per un període de quinze anys, l’obra ens mostra tres moments més culminants que expliquen les conseqüències d’aquella primera trobada i que, de passada, ens parlen de l’evolució del món del teatre al nostre país des dels anys setanta, així com d’un amor embogit que adopta dos camins diferenciats i tràgics: el de l’amor romàntic, que un dels personatges de la peça mostra vers l’altre, i el de l’amor per la professió, que l’altre personatge demostra amb la seva passió, en estat pur, vers el mateix món del teatre. 

A partir d’una estètica aparentment naturalista on es dota els diferents signes teatrals d’un fort simbolisme —entre els quals juguen un paper important el cos dels actors, les configuracions d’espai escènic, la mateixa paraula, la música, i llenguatges propis del món de la dansa i el circ en moments puntuals—, l’obra es pot llegir com un poema dramàtic dividit en quatre estrofes, on la passió vital i el teatre s’uneixen de la mà tot creant una bellesa perillosa, com la que evoca una artista que balla, valenta i vulnerable, capgirada en un trapezi. 

Núria Casado i Gual és professora de la Universitat de Lleida, on imparteix classes de teatre i literatura en anglès. En l’àmbit de la creació artística, és cofundadora de la companyia Nurosfera des de 2004, dins la qual ha exercit primordialment d’intèrpret, així com de dramaturga d’alguns dels seus muntatges. És autora de diverses obres de teatre originals, de les quals han estat publicades les següents: MusiCat: peça sobre la història de Catalunya per a cinc músics i una actriu; Estimada Sarah (guanyadora del Premi Les Talúries 2010 al Millor Text Teatral); El Projecte Dànau i Ostranenie (que va rebre el VII Premi Lluís Solà i Sala el 2014). La comèdia dels quatre quadres, que va ser guardonada amb el Premi de Teatre Pepe Alba 2014 de la Ciutat de Sagunt, és la seva cinquena obra publicada.

dimecres, 25 de febrer del 2015

Contacontes de Judit Robert a la Biblioteca de Montblanc


Aquest dijous 26 de febrer, Judit Robert portarà el seus contes "Un cabdell de fil màgic" i "El color dels sentiments" a la Biblioteca de Montblanc, a partir de les 17.30 hores.

dilluns, 23 de febrer del 2015

"Guerra i territori", novetat a Plecs d'Història Local


La revista Plecs d'Història Local, en el número de febrer, ha ressenyat com a novetat "Guerra i territori (1808-1814)", el complet estudi sobre la Guerra del Francès al sud català i nord valencià que han dut a terme els historiadors Ferran Grau i Núria Sauch.

Tal com apunta l'article, l'obra "analitza l’abans i el després de l’ocupació francesa de Tortosa, la intervenció al Maestrat, la fi de la guerra i el sorgiment de grups resistents en forma de guerrilles. El llibre abasta el context socioeconòmic, les estructures polítiques i administratives, el control francès a Ulldecona i Vinaròs, la Junta Corregimental de Tortosa i les conseqüències de la guerra a localitats com Ulldecona o Tortosa. La publicació es completa amb plànols, mapes, fotografies i gravats sobre el tema".

L'Ajuntament de Benicarló i Onada Edicions convoquen la segona edició del Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat "Ciutat de Benicarló"

L'Ajuntament de Benicarló, en col·laboració amb Onada Edicions, ha convocat la segona edició del Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló. La primera edició va suposar un gran èxit de participació i un gran impuls per a la consolidació d'aquest premi com un referent del panorama literari nacional. La segona edició del Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló ja està en marxa.

Després d'una primera edició amb una important repercussió mediàtica i un valoració excel·lent per l'elevat nivell de les propostes presentades, la Regidoria de Cultura ha publicat les bases de la segona edició, amb la convicció de poder reeditar l'èxit de l'any passat i de continuar apostant per la promoció de la lectura entre el públic infantil.

El premi, un dels escassos exemples que es convoquen a tot el país amb aquesta temàtica, continuarà tenint una dotació econòmica de 3.000 euros i està adreçat a autors de qualsevol nacionalitat amb obres il·lustrades de temàtica lliure, escrites en valencià, castellà o anglés i dirigides a un públic infantil. Els participants hauran de presentar un o més projectes on descriguen el contingut i un mínim de tres il·lustracions completes. L'obra premiada serà publicada per Onada Edicions durant els 12 mesos posteriors a l'anunci del veredicte. Pel que fa als terminis, els treballs es podran presentar fins al 29 de maig de 2015.

Una primera edició de gran nivell

Els guanyadors de la primera edició del premi, Goyo Rodríguez i Daniel Nesquens, dos referents en el món de la literatura infantil il·lustrada que treballen amb les més prestigioses editorials a nivell nacional i internacional, van posar el llistó molt alt l'any passat. Es van superar les expectatives en tots els àmbits i es van presentar 60 originals de diversos països que van posar Benicarló en l'aparador de la il·lustració. La magnífica edició del llibre, a càrrec d'Onada Edicions, va acabar d'arrodonir l'èxit del premi.

Enguany, l'objectiu de l'Ajuntament i d'Onada Edicions és mantindre el nivell i continuar treballant per la consolidació d'un premi que el que pretén és incentivar i promocionar la lectura i la creació de nous lectors.

Consulteu aquí les bases completes del premi.

dissabte, 21 de febrer del 2015

Salvador Vendrell presenta "Quan truquen de matinada" a Llombai


El poble de Llombai, a la Ribera Alta, acollirà la pròxima presentació de "Quan truquen de matinada", la reeixida novel·la de Salvador Vendrell, guanyadora del Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt. Serà el divendres 27 de febrer a partir de les 20 hores a la Biblioteca Pública Sant Joan, i comptarà amb la participació de l'escriptor Josep Lozano, el documentalista Vicent Climent, així com de l'autor. L'acte està organitzat per l'Associació Cultural Filant.

"Quan truquen de matinada" aborda diversos moments de la història recent valenciana. Un historiador reconvertit a periodista afronta amb escepticisme la crisi actual. Dècades enrere, a la Transició, va investigar sobre les memòries de la vídua d'un anarquista de principis de segle XX.

divendres, 20 de febrer del 2015

"El color dels sentiments" va visitar Cambrils

El passat 18 de febrer, la Peluda va visitar la Biblioteca de Cambrils de la mà de la seua creadora, l'escriptora mont-rogenca Judit Robert, qui va participar al programa Entre lletres i imatges amb el seu darrer conte, "El color dels sentiments".


Com en altres contacontes, els menuts van gaudir de les aventures i experiències d'aquest simpàtic personatge que té una peculiar habilitat: canvia de color en funció dels seus sentiments. D'aquesta manera, ensenya com cada tonalitat pot inspirar un estat d'ànim.

Per conéixer un poc més de l'esdeveniment, podeu llegir la crònica del blog de la Biblioteca de Cambrils, tot clicant ací.

Ángel Martínez Bermejo parla de "Mango con pimienta" a Ràdio Euskadi

La Casa de la Palabra és un programa de Ràdio Euskadi en el que el presentador, Roge Blasco, conversa amb els protagonistes que han viscut grans aventures. Viatges, solidaritat i humanitat són els elements fonamentals d'un espai que ha comptat aquesta setmana amb la participació del periodista Ángel Martínez Bermejo arran de la publicació de "Mango con pimienta", el personal recorregut per l'estat indi de Kerala que li va valdre el Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim, i que podeu escoltar en aquest podcast.


A més a més de la ràdio, en Roge Blasco també hi fa menció al seu blog del mitjà basc, denominat El blog de Roge. En l'entrada "Kerala tierra dulce con desarrollo social", hi recupera i posa per escrit un sumari d'allò més curiós i impactant de l'entrevista. Així, coneixem la intrèpida biografia del periodista madrileny, qui ha visitat més de cent països i ha viscut experiències com navegar el riu Niger durant un mes. En el cas de "Mango con pimienta", Martínez Bermejo va escollir Kerala després de la impressió que va tindre al seu primer viatge al subcontinent: "Le llamó la atención las diferencias que encontró con el resto del país. Hay más mujeres que hombres porque no se aplica el aborto selectivo ni el infanticidio femenino. En la calle casi no hay basura. Se lee mucho el periódico, el diario que publican en el idioma local es el cuarto más leído de India. Los niños no trabajan ni piden en la calle. Kerala tiene una tasa de alfabetización y una esperanza de vida comparable a muchos países occidentales", explica el blog.

“Mango con pimienta” más que una narración literaria, es un reportaje o una serie de reportajes en donde se abarcan diferentes aspectos históricos, sociales, culturales y paisajísticos de Kerala. 

Podeu llegir l'entrada sencera tot clicant ací.

dijous, 19 de febrer del 2015

Crònica de la presentació de "Reset RTVV" a Riba-roja

El diari electrònic del Camp de Túria Crónica Digital Comarcal ha publicat un article referent a la presentació de l'assaig "Reset RTVV", que el passat divendres 13 de febrer va tindre lloc a l'Ateneu de Riba-roja amb la participació de dos dels membres del Col·lectiu Ricard Blasco, el periodista Manuel S. Jardí i el sociòleg Toni Mollà, així com de l'extreballadora de l'ens públic Reis Juan.


Tot seguint l'objectiu d'aquesta obra, els autors van exposar quin hauria de ser el model per a una nova radiotelevisió pública valenciana i que es fonamenta en tres eixos fonamentals: un pacte polític i civil que prioritze la cultura i la llengua pròpia, una defensa dels mitjans públics per assegurar la cohesió social, i un pacte entre institucions, sector econòmic i societat per donar llum a una nova RTVV que no fòra partidista ni governamental.

El tancament de RTVV (la segona empresa més important del Pais Valencià), no solament ha suposat la pèrdua de 1.800 llocs de treball, sinó que, a més, ha suposat la desaparició del sector audiovisual.

La presentació va cloure amb un debat entre els assistents sobre els mitjans de comunicació públics i l'experiència a l'extinta Radiotelevisió Valenciana. Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Foto: Crónica Digital Comarcal

dimecres, 18 de febrer del 2015

"Quasi artesania". La revista Lletres Valencianes ressenya "La lluna de Praga"

La periodista Anna Gimeno Berbegal ha ressenyat "La lluna de Praga" per a la revista Lletres Valencianes, en el seu número de gener. La crítica destaca, en primer lloc, com Jordi Santasusagna va desplegat la trama de la seua novel·la a poc a poc i sense deturador, facilitant progressivament noves pistes al lector, fins el punt que "el que podria ser una història senzilla i superficial d’adolescents en viatge de final de curs es converteix en una trama complexa que va desgranant elements i donant pistes al lector per a mantindre-hi la complicitat, d’una manera encertada."

En un altre sentit, Gimeno apunta que no només és una novel·la per a joves, sinó el públic adult també pot ser atrapat per la intriga que afecta els protagonistes, Charly un professor de secundària, i Anna, una alumna que hi desapareix en un viatge a la capital txeca.



Crònica de la trobada de Margarida Aritzeta i "Cita a la Paret de Gel" a l'institut G. Ferrater de Reus

citaalaparetdegetl aritzetaL'escriptora Margarida Aritzeta també és una participant del programa educatiu Autors a les aules, i va portar la seua novel·la "Cita a la Paret de Gel" a l'Institut Gabriel Ferrater i Soler de Reus. D'aquesta trobada, l'autora de Valls ha publicat la crònica al portal de Lletres Catalanes, l'organisme impulsor de la iniciativa que busca connectar els joves lectors amb els escriptors del territori.

Com narra, la trobada es va aplegar al poliesportiu del centre, on s'hi van agrupar les sis classes de primer de l'ESO, i en una "sessió cordial", Aritzeta va fer cinc cèntims del procés de creació de la història, com s'havia basat en experiències pròpies i com havia copsat detalls per a enriquir aquesta novel·la d'aventures. I feta la introducció, va ser el torn de la participació, i en especial, d'una qüestió.
 
D'entre les intervencions, destaco el comentari que va fer una estudiant sobre el comportament d'un dels personatges de la història: com és que la mare del protagonista es cuida tan poc del seu fill?, va protestar. Com és que no sap on va ni què fa?
Això ens va portar a parlar de com canvien les coses en situacions de crisi, quan passa alguna cosa extraordinària, en què de vegades les persones es comporten de manera imprevista i els fets se'ns escapen de les mans. Vam parlar sobre les relacions amb els pares i, sobretot, sobre els prejudicis, les imatges que tenim de qui és bo i qui és dolent pel seu simple aspecte o pel lloc d'on ve o on viu. El cas d'en Tadeu, el nen de les barraques, va ser un exemple molt clar del que anàvem comentant.
 
La crònica sencera es pot llegir tot clicant ací.

dilluns, 16 de febrer del 2015

Preparant novetats: "Ciutat, dies insòlits" de Francesc Viadel


Després d'obtindre el 18è Premi de Poesia Josep Maria Ribelles - Vila de Puçol, l'escriptor i periodista Francesc Viadel estrena aquesta primavera la publicació del poemari "Ciutat, dies insòlits". Amb pròleg de Marc Granell, Viadel ens porta una obra on l’odi, l’isolament, la por, la impotència i, de bell nou, l’odi i també la vida com una espiral moguda pels seus batecs poderosos. Vençuts i estranyats, estigmatitzats, assenyalats, és només en l’escenari de la ciutat estranya, en l’atmosfera dels seus dies insòlits, en l’insomni de la nostra memòria que som capaços de recobrar l’alè, de pair serenament el nostre destí, de capir el sentit profund del nostre trencament amb la tribu que habita més enllà de les altes murades dels edificis, més enllà de la mar extensa dels terrats, en un territori ignot, assilvestrat. Trencament amb la tribu hostil a la diferència, tribu de maledicències i d’enveges, tribu ensopida, tribu de mort.

Francesc Viadel i Girbés (Algemesí, 1968). Periodista, escriptor, doctor en Sociologia i professor universitari en la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. A finals dels anys vuitanta, funda junt amb Josep Manel Esteve i Vicent Nàcher, entre altres autors, la revista L’Horabaixa. Ha publicat els poemaris Si la lluna és plena (1991) i Èxode salnitrós (1998), i les novel·les Dies de Venus (1999), Terra (2002) i L’advocat i el diable (2004). També és autor dels assajos polítics No mos fareu catalans. Història inacabada del blaverisme (2009) i de Valencianisme, l’aportació positiva (2012), tots dos publicats per la Universitat de València. Actualment col·labora en diversos mitjans de comunicació com La Veu del País Valencià, El País, Serra d’Or, L’Espill o Caràcters.

divendres, 13 de febrer del 2015

Una recepta de "La clementina d'Alcanar a la cuina" a TV3

El cuiner Jaume Biarnés, de la Fundació Alícia, mostra al programa Cuines de Televisió de Catalunya com fer-hi una abellidora calçotada amb romesco de clementines canareves, una recepta del llibre "La clementina d'Alcanar a la cuina".

dijous, 12 de febrer del 2015

Els "Relats en vers" de Patrici Gil, ressenyats per Enric Sanç

M’estimo aquest país,
on té forma la pols,
on la canya fa panís
i el cardet mai no està sol.

"Relats en vers" com aquest conformen el primer llibre del benicarlando Patrici Gil, que arreplega una creació poètica que s'ha estés al llarg dels anys en altres canals (com ara la pissarra d'un bar o per l'espectacle Tríptic). Cinquanta-tres composicions que mostren "l’experiència un home experimentat, fet a sí mateix" segons el crític literari Enric Sanç a la ressenya que li ha dedicat al seu blog, i en el qual hi enumera la variada gamma temàtica que abasta "l’amistat, el seu poble, la seua terra, la naturalesa i la seua llengua, entre tantes d'altres" i a còpia de versos curts i rítmics, "transmet les emocions, els sentiments i les actituds produïdes pel seu esperit inquiet".

Patrici Gil usa un vers de molta tradició en la poesia catalana com és el vers de set síl·labes, l’heptasíl·lab, com Josep Carner en el poema la “Papallona encisadora”. Molt utilitzat en la cançó popular i els trobadors. Combina Gil i juga amb el vers en nombroses estrofes amb quatre rengleres i cercant la rima dos a dos, AABB i ABAB.

La ressenya sencera de "Relats en vers" es pot llegir tot clicant ací.

Un tast de "Una casa diferent"

Us deixem un tast amb les primeres pàgines del conte "Una casa diferent", l'obra de Goyo Rodríguez i Daniel Nesquens amb la qual van guanyar el I Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat "Ciutat de Benicarló. 

dimecres, 11 de febrer del 2015

Enric Anyó: "Potser, a la fi, la història de "Dimonis de la riera encesa" farà que cadascú (inclós el lector) s’haja enfrontar als seus propis dimonis personals"

Enric Anyó: “’Dimonis de la riera encesa’ farà que cadascú, inclòs el lector,  s’haja d'enfrontar als seus propis dimonis personals”El mitjà digital La Calamanda ha entrevistat Enric Anyó, autor benicarlando i traiguerí, qui va estrenar el mes passat la novel·la "Dimonis de la riera encesa", una història d'interessos i lluites entre dues famílies del Maestrat dels segles XVI i XVII: els Montserrat de Canet lo Roig i els Caperó de Traiguera.

"Em vaig topar amb una història que volia contar". Així comenta Anyó la seua segona incursió literària, un viatge que al llarg de tres anys ha conduit a aquest historiador i dissenyador a aprofundir en la vida quotidiana del territori segles enrere. "Resultava de la màxima importància descriure correctament el temps i els personatges que hi vivien, des de la forma de vestir i els costums quotidians, passant pel treball al camp, la pràctica política, el coneixement mèdic o el dret civil", explica, el que l'ha dut a recrear el més fidelment possible l'atmosfera d'aquells durs temps.

Tot i això, l'autor defensa que no "Dimonis de la riera encesa" no és una novel·la històrica, sinó de relacions entre els homes. Tal com afirma, "la Història, amb majúscules, és simplement el decorat. La meua preocupació ha sigut la de caracteritzar correctament els personatges, fer-los humans, amb vicis i virtuts, veure’ls evolucionar al llarg dels gairebé seixanta anys durant els quals es desenvolupa la història de la novel·la."

El Maestrat com a escenari literari o el paper de la dona han estat altres temes sobre els quals ha versat la conversa que es pot llegir sencera tot clicant ací.

"Un diari de viaje fresco". Lletres Valencianes ressenya "Sobre el caballito de madera"

La revista Lletres Valencianes, en el seu número de gener de 2015, ha publicat una ressenya de "Sobre el caballito de madera", la novel·la de viatges d'Andrea Aguilar-Calderón i guanyadora del Premi Ciutat de Benicàssim 2012. 

La crítica, signada per José Miguel Vilar, el defineix com "un diaro de viaje fresco, provocadoramente sincero y profundo a ratos", i destaca com el debut literari de l'autora costa-riquenya és "potente, escrito con libertad, honestidad y pasión infrecuentes" per exposar el seu periple per mitja Europa, des de la península Ibèrica a Centreeuropa i d'ací als Balcans

Se trata, por tanto, de un libro en el que cabe todo, desde lo más ligero hasta lo más grave, siempre salpicado de referencias literarias e históricas, y encuentros sexuales en todos los idiomas. La propia autora nos desvela cuáles son sus tres pasiones: la literatura, los viajes y los hombres. Sin duda, una lectura recomendable, escrita con notable pericia. Uno de esos libros que hacen compañía y con los que el lector, además de pasar buenos ratos, puede llegar a identificarse.

 

dimarts, 10 de febrer del 2015

"Reset RTVV" es presenta aquest divendres a Riba-roja de Túria


Les propostes per una nova ràdiotelevisió pública valenciana tornen al Camp de Túria. Si fa unes setmanes el Col·lectiu Ricard Blasco presentava "Reset RTVV" a l'Eliana, aquest divendres 13 de febrer serà el torn de Riba-roja de Túria. L'acte tindrà lloc a l'Ateneu (ctra. de Vilamarxant, 122-B) a partir de les 19 hores, i comptarà amb la participació del sociòleg Toni Mollà i del periodista Manuel S. Jardí, ambdòs membres del Col·lectiu i extreballadors de l'ens, així com amb la presentació i moderació de Reis Juan.

"Estanislau Ulldemolins: el poeta que cura". Ressenya al blog Lectures mil

El blog Lectures mil ha publicat una ressenya del llibre "Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta", la biografia d'aquest personatge canareu a càrrec de Joan-Josep Sancho i Agustí Bel, que es completarà pròximament amb un segon volum amb l'antologia poètica d'Ulldemolins, uns papers que van romandre amagats durant dècades i que han motivat la publicació d'aquesta obra.

Tal com recorda l'autora del blog, el projecte parteix de la troballa de Anna Maria Ulldemolins, la filla d'Estanislau, d'uns vells manuscrits de son pare, uns poemes que va compartir amb Sancho. "Després d'haver-los llegit per primer cop, encara que alguna de les composicions resultava inintel·ligible, l'opinió del professor de català jubilat va ser contundent. Aquells poemes havien de publicar-se. Joan-Josep Sancho va reunir-se amb Agustí Bel i tots dos no van tenir cap dubte que, en aquells papers vells, hi havia una història més que configurava la Història d'Alcanar, l'últim o primer poble del Principat", explica.

A continuació, hi fa un breu repàs per la intensa vida d'aquest metge nascut a Alcanar que va estudiar a Barcelona i París. Ulldemolins hi va sofrir la Guerra Civil, l'exili i la Segona Guerra Mundial, i al seu retorn a la seua vila natal, va patir la injustícia i la repressió que li van costar gairebé dues dècades per poder exercir la seua professió. Avui en dia, Alcanar el reconeix amb la denominació del centre de salut, que comparteix amb el doctor Forner.

Agustí Bel i Joan-Josep no només relaten les experiències vitals del doctor Estanislau sinó que, a través del metge canareu, faciliten una visió més àmplia d'aquells temps tan significatius. Les peripècies d'Estanislau són descrites amb pincellades de la vida quotidiana i dels seus mites a través de l'esport, del cinema, de la política, de les calamitats bel·licistes ... Tot plegat conforma un mosaic bastant entrellaçat. Les dues classes de vicissituds, la personal del doctor Estanislau i la col·lectiva dels primers anys del segle XX, són descrites amb un to amè que fa que el lector adquireixi un interès creixent.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací. 

Els contes de Judit Robert van ser els protagonistes a Falset

L'escriptora i contacontes va acudir a la Biblioteca de Falset aquest dissabte, acompanyada dels personatges de les seues dues darreres obres, "Un cabdell de fil màgic" i "El color dels sentiments". Els més menuts, com és habitual, no va perdre detall de les històries que narrava Judit Robert.
 

dilluns, 9 de febrer del 2015

La biografia del ceramista Joan Panisello, a la revista Artiga

La revista cultural tarragonina Artiga ha tractat en el seu número de desembre a l'art ceràmic del sud català en el reportatge "Ceràmica a Tarragona. Alguna cosa es mou", signat pel crític Màrius Domingo, en el qual s'efectua una panoràmica pels guardons, la formació i els ceramistes més prestigiosos d'aquest territori, entre els quals hi destaca el jesusenc Joan Panisello.

En el reportatge també es fan ressò de la biografia en la que Emigdi Subirats aprofundeix en la vida i l'obra de Joan Panisello, publicada ara fa un any dins la col·lecció Gent Nostra. Tal com apunta Domingo, és "un llibre que descobreix l'artista i que no és un punt i final sinó més aviat un punt i seguit en una obra que està en permanent evolució".

Podeu llegir la ressenya sencera a continuació.


Preparant novetats: "Celebració" de Vicent Torres


La primera de les propostes literàries que estem enllestint per a Sant Jordi és poètica i arriba des de Picassent, a la comarca de l'Horta Sud. Amb "Celebració", el filòleg i professor Vicent Torres ha guanyat el darrer Premi de Poesia "Jaume Bru i Vidal" Ciutat de Sagunt amb una obra que, tot aplegant 33 composicions, forma una unitat en la qual el poeta canta -celebra- tot allò que ha marcat i marca la seua realitat vital. 

Així, és una celebració, tal com indica el títol, a la vida, a la poesia, al misteri, a la llum, a l'estima… en una paraula: a la bellesa que brolla a la besllum de la natura i l'ésser humà i que no sempre desxifrem. Amb un llenguatge senzillament i cuidadosa líric, el poeta mostra la dificultat de viure plenament, i és justament aquí, on surt i es fa palesa la condició humana, amb els seus anhels i els seus silencis, mai allunyada d’un camí de fracàs.

"Celebració" serà la quarta publicació poètica del picassentí, després de "Quan indagues l'instant" (1994), "La mar i els blaus" (2013) i "Poemes de la llum" (2014), premi Marc Granell-Vila d'Almussafes. 

divendres, 6 de febrer del 2015

Lletres Valencianes ressenya les "Cròniques des de l'infern" de Manel Alonso

Cròniques des de l'infernEl número 38 de la revista Lletres Valencianes inclou una ressenya de Joanjo Garcia al voltant de "Cròniques des de l'infern" de Manel Alonso. L'escriptor puçolenc va publicar aquest recull d'articles d'actualitat, seleccionats per Antoni Rovira, fa poc més d'any i mig, que "se centren en temes com ara la crisi econòmica, el merescut descrèdit de la classe política o el paper de la literatura en la societat", segons apunta Garcia.

L'autor de l'article també assenyala el caràcter didàctic d'aquesta obra, que té el "propòsit declarat de constituir una ferramenta pedagògica per a treballar la intertextualitat tenint com a referent La Divina Comèdia".

Aquestes cròniques quotidianes han estat escrites i compilades amb la suficient intel·ligència per a erigir-se com un volum sòlid i unitari. La perícia antològica salva el conjunt d’esdevenir un collage de pedaços mal encastats per a conformar un quadre puntillista amb petites pinzellades que recullen l’actualitat més rabent dels darrers anys.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dijous, 5 de febrer del 2015

El tràiler de "Diàlegs de Dalt i de Baix"



Aquest és el tràiler de la producció teatral "Diàlegs de Dalt i de Baix", que trasllada a l'escenari la dramatúrgia homònima de l'autor petrerí Orland Verdú i amb la qual hi va guanyar el Premi Pepe Alba - Ciutat de Sagunt de l'any 2011.

La representació aplega tres dels quatre diàlegs que conté el llibre. Per parelles, els protagonistes conversen al voltant dels grans temes: la guerra, l'amor, el desti. Cada peça és independent i a la vegada, conformen un tot.

Amb estrenes a Barcelona, Alacant, Petrer o Castalla, "Diàlegs de Dalt i de Baix" esdevé una mostra del nou teatre fet en català.

dimecres, 4 de febrer del 2015

Els contes infantils de Judit Robert, aquest divendres a Falset


Aquest divendres 6 de febrer a la vesprada, la Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset, al Priorat, acull l'autora Judit Robert en la iniciativa "Una hora del conte especial". L'autora de Mont-roig del Camp vindrà acompanyada dels personatges dels seus darrers contes: "Un cabdell de fil màgic" i "El color dels sentiments".

"Reset RTVV" a El Periódico

La passada presentació de l'assaig "Reset RTVV" al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona, ha comportat un ample ressò de les propostes del Col·lectiu Ricard Blasco per a un nou model de ràdiotelevisió pública valenciana entre els mèdia catalans. Si ja vam apuntar-hi les entrevistes a diversos integrants d'aquest grup a El Matí de Catalunya Ràdio o al diari Ara, s'hi suma El Periódico, qui dedica un article a l'obra, especialment a la qüestió que tracta la reobertura de Canal 9.


"Com una onada", un poema de Manel Alonso fet música

L'escriptor de Puçol ha encetat una campanya de micromecenatge per reunir i publicar les diverses versions musicades de la seua obra poètica. El projecte, titulat "Després vingué la música", ha estat un éxit, i tot i que encara resten poc menys de quatre setmanes per tancar-lo, ja s'ha superat amb escreix l'objectiu marcat.

Una de les cançons que integren aquest disc és aquesta "Com una onada", que interpreta el castellonenc Artur Álvarez a partir del poema homònim aparegut a "Si em parles del desig", el poemari que va guanyar el Vila d'Almassora de l'any 2009.


Precisament, la trobada entorn a aquest poema-cançó entre Alonso i Álvarez és la base d'un article que recull l'escriptor al seu blog, el que s'expressa que els estils dels dos creadors s'havien d'aplegar entorn d'aquella poesia alonsiana "on l'amor i l'erotisme es barregen amb la tendresa i la passió", característica de la música del castellonenc.

"La música i els arranjaments de Com una onada han estat a càrrec d’Artur Àlvarez i fins i tot els teclats i la percussió, i com en la majoria dels seus treballs anteriors ha comptat amb la col·laboració de Carlos Àlvarez, que ens oferix un impressionant solo de guitarra. Estem davant d’una cançó intimista, cuidada, amb una tornada encomanadissa, que sublima la bellesa del nu femení suggerint un paradís de tendresa i plaer en la mirada d’aquell que l’observa, un goig per als sentits", conclou el post.

dimarts, 3 de febrer del 2015

Toni Mollà ("Reset RTVV") entrevistat a l'Ara TV


Antoni Bassas entrevista Toni Mollà, un dels integrants del Col·lectiu Ricard Blasco, per al diari Ara, arran de la presentació de l'assaig "Reset RTVV" a Barcelona. 

Clicant ací hi podeu visionar un extracte de la conversa entre el periodista i el sociòleg, amb la reobertura de la ràdiotelevisió valenciana sobre la taula.

L'agenda de les Contalles de Muniatto al mes de febrer

Les Contalles de Muniatto sortiran al carrer de nou en aquest mes de febrer. De la mà de les seues autores, les Germanes Besolí, hi podreu trobar les aventures del xiquet més conegut de les Terres de l'Ebre en aquests esdeveniments:

El dissabte 7 de febrer seran a la Fira d'Art i Artesania de Tortosa, que s'ubicarà a la plaça d'Alfons XII, en horari de 10 a 14 hores.

El dissabte 21 de febrer seran a la Trobada d'Art i Artesania de la Fira de l'Oli de Jesús, en horari de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores.

L'endemà, el diumenge 22 de febrer i dins dels actes de la Fira de l'Oli de Jesús, hi haurà jornada de portes obertes al taller d'Ester Besolí, al carrer Misericòrdia, en horari de 10 a 13.30 hores i de 16 a 20 hores.

dilluns, 2 de febrer del 2015

"Una obra única y diferente en su estilo". Ressenya de "Quebradero. Una balada grunge"

Fernando Garcín ha ressenyat la novel·la de Jesús Maestro "Quebradero. Una balada grunge" al blog La segunda lluvia. L'obra, publicada a finals de 2012, s'endinsa en el gènere negre, amb una presentació que recorda a un vell disc: la música serà un dels elements fonamentals de la investigació de Flavio Boidman al voltant de l'assassinat de l'estrella Jeff Levee. La ressenya també s'hi fixa en aquest detall i apunta que estem davant un llibre "cuya forma es la de un disco de vinilo, con sus surcos (no páginas), su cara A y su cara B, sus referencias musicales, y su trabajo fotográfico tan acertado que hace que cada imagen (cada fotografía de ambientes anglosajones de Jesús Maestro) forme parte de la historia como pocos libros pueden presumir de tal."

En la ressenya, l'autor separa la música que hi apareix en les lletres de cançons del finat i les continues referències musicals, amb la pròpia història de les investigacions del protagonista. La conjunció es fa amb un estil "afilado y simbolista, existencial y duro, poético cuando ha de serlo".

Con la música y la imagen en las venas, Jesús Maestro relata una historia que tiene las horas contadas, y puede ser recontada mil veces, regresar a su escena del crimen y retomar la historia por cualquiera de sus surcos.

Podeu trobar la ressenya sencera de "Quebradero. Una balada grunge", tot clicant ací.

El més consultat a Onadaedicions.com durant gener

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de gener.

FICCIÓ

1. Un dia en la vida d'Ishak Butmic. Aquesta obra, apareguda originalment a mitjans de la dècada dels 90 i recuperada ara fa un any per a la col·lecció Maremàgnum, és una de les aproximacions literàries catalanes més acurades i emocionants cap a la guerra dels Balcans. Jordi Tiñena va ambientar una jornada qualsevol del menut Ishak durant el setge de Sarajevo amb una novel·la dura i captivadora que no deixa ningú indiferent.

2. Ningú no mor. En gairebé l'any i mig que duu a les llibreries, la proposta de Joan Pinyol ha esdevingut una lectura ben apreciada a diversos centres educatius, tal i com hem vist recentment, tot i que és una obra oberta a tots els públics. L'autor capelladí ens fa entrar en un terreny de misteri i de por al voltant d'una senzilla investigació al torn l'aniversari d'un institut.
 
3. Quan truquen de matinada.  Una altra obra que ha reeixit al carrer i a les aules és la que ens proposa Salvador Vendrell, un relat que aborda fragments de la memòria històrica valenciana des de la visió d'en Pere, un escèptic historiador i periodista, i dels records de l'anarquista Camil Albert. Vencedora al Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, ara ha incorporat una ruta literària pels escenaris de la novel·la, que es pot accedir en aquesta web: http://blogscat.com/quantruquendematinada/

4. La lluna de Praga. En Jordi Santasusagna també ha dut recentment la seua obra a les aules, en concret a les de Cardona, dins del programa de Lletres a les Aules. A l'igual que les anterior, estem davant d'un llibre apte tant per a lectura prescriptiva com per a qualsevol mena de públic, gràcies al ritme i a l'acció que l'imprimeix l'autor. La història, que gira sobre les ciutats de Manresa i Praga, endinsa els dos personatges en una trama que obrirà interrogants sobre el seu passat.

5. El cas Peníscola. Junt al Ciutat de Sagunt, l'altre premi de narrativa valenciana de referència que aplega cada primavera és el Vila de Puçol. I mentre esperem el que hi és a punt d'eixir del forn, encara podem gaudir de l'última novel·la guanyadora, aquesta obra detectivesca que ha composat Manel Joan i Arinyó a partir d'un fet real i ambientat en un escenari carregat d'història, misteri i personalitat: Peníscola, la Ciutat en el Mar.

NO FICCIÓ

1. Reset RTVV. Les presentacions de l'assaig del Col·lectiu Ricard Blasco s'han représ en aquest any nou, amb actes a l'Eliana, Algemesí i a Barcelona. Aquest darrer ha estat el primer celebrat fora del País Valencià, i va despertar una bona expectació i ressò entre els mitjans catalans, com Catalunya Ràdio o el diari Ara, entre d'altres. En uns mesos clau per a la política valenciana, la qüestió i el debat de la ràdiotelevisió pública interessa cada cop més; amb to acadèmic i divulgatiu, el llibre apunta un nou model que recupera la idea de servei públic.

2. La Santantonada de Forcall. Gener és el mes de Sant Antoni a molts indrets de les nostres comarques, i una de les celebracions úniques que tenen lloc per aquesta festivitat és que la ocòrre a Forcall, a la comarca dels Ports, on la tradició es remunta segles enrere esdevenint un espectacle entorn del foc. Ara fa quatre anys, diversos forcallans (Juan Manuel Segura, José Ramon Gil i Francisco Chervet) van composar aquesta obra que, amb text i imatges, recórre els actes de la Santantonada d'ara i de sempre.

3. 80 anys de futbol a Campredó. Una obra modesta que continua fent-hi presència a l'escalafó. L'autor i activista cultural campredonenc Emigdi Subirats ens proposa un passeig per la pràctica de l'esport rei al seu poble, a la vora de l'Ebre, a partir de la història, dels equips, dels jugadors, entrenadors i directius, i dels partits que han conformat aquest nexe d'unió entre generacions i un veritable símbol local al voltant del baló.

4. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Un mes com aquest, de l'any 2012, la seu de la Fundació Alícia al Món Sant Benet acollia la presentació d'aquest receptari que conjuntava receptes d'aquest centre de recerca culinària amb les propostes de diversos cuiners i pastissers del territori. Això ha donat pas a un dels llibres de cuina en català més reeixits dels darrers temps, gràcies a la seua originalitat i fixar-se en un producte tan nostre com subestimat, la garrofa.

5. Antologia de Joan Fuster. Llegir Fuster mai no passa de moda. La vigència dels seus escrits, punyents com quan van aparèixer per primer cop, es palesa en aquest recull de textos del suecà seleccionats pel professor Vicent Terol, i que composen un bon pòrtic per accedir al vast llegat intel·lectual de Fuster i a descobrir l'amplitud dels seus temes i coneixements, "imprescindibles", tal com assenyala el títol de la col·lecció.