El 25 de juliol, l’Auditori Carles Santos de Vinaròs acull l’estrena de la biografia del reconegut music vinarossenc escrita per la periodista i escriptora Alícia Coscollano, una obra literària editada per Onada que recórre la figura del compositor. La presentació comptarà amb l’assistència del biografiat i la biògrafa junt Sebastià Serrano, de la Universitat de Barcelona, i Miquel Àngel Pradilla, de la Universitat Rovira Virgili i Onada Edicions.
Parlar de Carles Santos és imaginar-se un piano. I composicions apassionades i eclèctiques. I escenografies impossibles i trencadores. El vinarossenc és, sens dubte, un nom fonamental en la música i en l’art contemporani. Més enllà d’aquestes etiquetes comunes, el llibre d’Alícia Coscollano aborda i aprofundeix en la vida de Santos, tant en el pla professional com en el personal.
“Carles Santos i Ventura”, publicat per Onada, és el títol d’aquesta obra biogràfica escrita com un assaig a partir de les extenses converses que l’autora ha tingut amb el compositor, les quals han fructificat en aquest volum que es presentarà el pròxim dissabte 25 de juliol a les 20 hores i com no podia ser d’altra manera, a l’Auditori Carles Santos de la Fundació Caixa Vinaròs (c/ Socors, 64).
“El fet insòlit de Carles Santos”
Insòlit, és a dir, no acostumat, extraordinari, és el millor adjectiu que li escau al músic, i amb ell obre Coscollano el llibre. A través de les seues pàgines descobrim com aquell xiquet que als pocs anys dominava el piano ha recorregut pràcticament tots els camins de la música, deformant, renovant i revisitant gèneres com l’òpera, o com la seua extensa trajectòria artística, la qual encara s’eixampla, ha transitat també els viaranys del teatre, la fotografia, el cinema, l’escenografia, tot creant un estil propi i reconegut.
Contat per Santos i de la mà de Coscollano, la biografia ens porta pels estudis a Barcelona i a París, el viatge a Nova York amb el Catalan Power, la influència de John Cage i els treballs amb Joan Brossa i Pere Portabella a la capital catalana, una ciutat que juntament amb Vinaròs, conforma el seu paisatge vital. Les seues obres i les circumstàncies que les envolten també composen una bona part d’aquest assaig: To-ca-ti-co-to-ca-ta, Ricard i Elena, La pantera imperial o Sama Samaruck Suck Suck, per esmentar-ne unes quantes. Al remat, com apunta l’autora, “‘Carles Santos i Ventura’ és un resum biogràfic que s’endinsa en vivències i anècdotes que al llarg de la trajectòria del músic donen sentit i ens aproximen a la seua manera de vore i entendre l’art i la vida, que mai va deslligat”.
Alícia Coscollano i Massip és una escriptora, poeta i periodista d’arrel benicarlanda. Aquest és el seu quart llibre després de “Cosas rotas”, “La Polinesia” i “Cròniques de la innocència”. En el camp del periodisme ha treballat en el setmanaris El Dissabte i 7 dies. Actualitat de Vinaròs. En 2013 impulsa el mitjà digital La Calamanda i des del 2014 és corresponsal al Maestrat de Ràdio Terra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada