"El misteri de la capsa magnètica" compren els ingredients bàsics d'una bona novel·la juvenil d'aventures: un grup de protagonistes, una intriga per resoldre, relacions que s'enforteixen i s'afebleixen, uns escenaris amb molt de joc i una trama que enganxa des de la primera pàgina. Per aquesta raó ha estat una de les apostes d'enguany per a Onada Educació, el projecte d'Onada per dotar de lectures amenes i amb valors a les aules, amb autors de proximitat, com és el cas de l'autora que entrevistem, la reusenca Maria Lluïsa Amorós.
Què us va dur a escriure aquesta novel·la?
En el moment que em poso a escriure i decideixo per a quin tipus de lectors estarà destinada la novel·la; el món literari, espai-temps-personatges, se’m presenta. L’entorn, Emmental, m’era molt proper i tenia ganes que la història es desenvolupés en aquell ambient.
”El misteri de la capsa magnètica” duu uns mesos a les llibreries. Com valoreu la rebuda del públic?
Positiva. Els lectors que han contactat amb mi han opinat i n’estic contenta. A més, diverses escoles i instituts llegiran la novel·la el proper curs. Espero poder parlar amb els joves un cop llegida la novel·la.
Per què Suïssa? Què aporta aquest ambient a la història?
En gairebé totes les meves novel·les surten escenaris de diversos llocs d’Europa. Són indrets que conec bé i m’agrada incorporar-los a la història. Normalment el punt de partida és la meva ciutat, Reus, o la meva comarca; aquest cop, en aquesta novel·la, no surten, però sí l’origen d’un dels personatges principals (és català per part de mare).
El que pot aportar l’ambient d’aquesta petita població de la zona d’Emmental, és el fet que podem conèixer com és l’entorn d’aquest joves que viuen en ple segle XXI en una zona rural civilitzada, avançada, culta i educada, i que, aquests joves, a més, poden tenir la mateixa imaginació, problemes i inquietuds que tots els altres joves d’altres indrets.
A la novel·la els xiquets recorren biblioteques i antiquaris, tot cercant velles històries. L’afany explorador és una herència de l’esperit de la infantesa?
Crec que sí. Durant la infantesa descobreixes moltes històries, sigui a través de la paraula dels grans, a través de les lectures, o de la pròpia curiositat que se sol tenir en aquestes edats. Crecs que molts de nosaltres ho hem experimentat en el passat.
Ha publicat diverses novel·les tant per a adults com per jóvens. Fins a quin punt és diferent escriure per a aquestos públics?
Una mica diferent. Les meves novel·les per a adults tenen un aprofundiment psicològic dels personatges distint del d’una novel·la juvenil. En aquestes darreres hi entra el misteri i l’aventura, també la fantasia i la màgia. Les novel·les per a adults són realistes.
Què ha de tindre una novel·la infantil/juvenil per a enxampar l’atenció dels lectors?
Has de saber traslladar-te al seu món com si hi fossis. Saber tornar al món de la teva infantesa o de la teva adolescència. No té cap més secret.
Teniu cap altre projecte en marxa?
Una novel·la per a adults. Començada. Espero acabar-la aviat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada