Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres
més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el
passat mes d'agost.
FICCIÓ
1. Mango con pimienta. En el mes vacacional per excel·lència, gairebé era una obligació que el llibre més consultat fora una novel·la de viatges. El periodista Ángel Martínez Bermejo ens convida a visitar l'estat de Kerala, a l'Índia, una peculiar regió ben diferent a la idea que hi tenim ací d'aquell país. L'obra va ser guardonada amb el Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim, que tot just ara té la convocatòria oberta.
2. Vitis vinifera cataloniae. Un títol ja clàssic de les Narratives d'Onada. L'any 2011 el castellonenc Vicent Palatsí demostrava que els vins de la terra i l'erotisme maridaven a la perfecció amb un seguit de contes breus que convidaven a fruir dels plaers de la vida. Ara que torna el temps de la verema pot ser una bona proposta literària per fer el difícil pas de l'estiu a la tardor.
3. Més que meló. La fruita de la terra no s'havia vist millor que en aquest curiós llibre en el qual Andreu Mut li dedica uns poemes i Abel Jiménez unes il·lustracions. Totes elles, això sí, carregades d'humor i ironia. I si a més a més ho acompanyem de la música en els directes de l'autor, ens resta una de les propostes més curioses del panorama literari valencià d'enguany.
5. El diari de Júlia. El dia a dia és tota una aventura quan s'és un xiquet. Per això, la Júlia no vol deixar-se res i anota el que ha ocorregut durant la jornada en el seu diari. La família, l'escola, els amics, els jocs i activitats… la protagonista vol contar-ho tot, i de passada, ensenyar al petit lector amb retallables, receptes i molt més. Un projecte creat per Elizabet Lleixà, Eugeni Guzman i Lidia Carceller amb una notòria peculiaritat: els personatges semblen nines fofutxes.
NO FICCIÓ
2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Continua una ocasió més figurant aquest receptari en l'escalafó, un clar senyal de la reeixida acollida que ha rebut per part del públic, qui ha apreciat la tasca de la Fundació Alícia i de diversos cuiners i restauradors catalans no sols en qüestió gastronòmica, sinó gairebé patrimonial, al reivindicar un producte ben nostrat -i saludable- com és la garrofa.
3. La cuina del Delta de l'Ebre. Tot seguint l'estela dels anteriors, hi trobem un receptari que focalitza la seua mirada en el Delta de l'Ebre, comarca amb una forta personalitat pròpia que es manifesta en múltiples expressions, entre d'elles, és clar, la gastronomia. Per aquest llibre vam comptar amb unes cuineres d'excepció, coneixedores de primera mà de la gastronomia "de tota la vida": les membres de l'Associació Local de la Dona de la Cava. El resultat va ser un un gran éxit reconegut amb el Gourmand i l'EbreLíders.
4. Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, el País Valencià i Aragó (1808-1936). Un dels llibres ebrencs de l'any és aquest complet recorregut pels fets bèl·lics que van sacsar sense descans el territori de cruïlla (o de frontera, segons es mire) dels tres països de l'antiga Corona. La Guerra del Francès, les Carlinades i l'esclat de la Guerra Civil són els conflictes sobre els quals l'historiador Josep Sánchez Cervelló ha estudiat en aquestes terres de perifèria. Podreu trobar-lo en presentacions: el 4 a la Torre de l'Espanyol i el 17 de setembre a Tortosa.
5. Els dolços i els salats dels forns de Vinaròs.
Una de les característiques dels volums de la col·lecció La Teca és la seua longevitat. Continuen interessant al públic anys després de la seua publicació, gràcies a que la qualitat del treball dels autors les fa obres quasi úniques. Això explica la reaparició d'aquest llibre, més de cinc anys després d'estrenar-se a les llibreries. Ací, Juanjo Roda, Josep Àngel Guimerà i els establiments Ca Farga i Ca Massita recuperen la tradició fornera de la ciutat de Vinaròs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada