Després de Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés, la col·lecció Imprescindibles incorpora a un dels grans clàssics de les lletres valencianes: l'Espill de Jaume Roig, també conegut com el Llibre de les dones, mitjançant una acurada adaptació de l'escriptor Salvador Vendrell del vers del segle XV a la prosa actual per apropar aquesta obra mestra al lector del segle XXI sense perdre la força de l'original.
Jaume Roig va nàixer a València els primers anys del segle xv i va gaudir d’una trajectòria vital d’un reconegut prestigi social com a metge i administrador. Amb l’Espill, Jaume Roig signa un dels llibres més importants del seu temps. Es tracta d’una de les obres més ambigües, complexes i difícils d’interpretar de la literatura catalana i, al mateix temps, en paraules de Jaume Vidal Alcover: “una de les més enginyoses, més amenes, gracioses, curioses, divertides i, tot cal dir-ho, brutals de la nostra literatura”. L’Espill és una novel·la en forma d’autobiografia fictícia que permet arribar a conclusions diverses, segons vulgues llegir-la des del punt de vista de la misogínia, de la moralitat o la didàctica; o bé, des del vessant de l’humor, la comicitat i l’entreteniment.
Salvador Vendrell (Fortaleny, 1958) és columnista, escriptor i professor a l’Institut Joan Fuster de Sueca. Ha guanyat el Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt 2013 amb la novel·la Quan truquen de matinada (2014). És columnista del diari Levante-EMV des del 2002, i ha publicat un recull d’aquestes columnes en el llibre Columnes de paper (2011). És llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València i actualment és catedràtic de valencià d’ensenyament secundari. S’ha dedicat molt de temps a l’estudi de la llengua i la literatura i ha publicat abundant material didàctic per a l’ensenyament, sobretot llibres de text per a secundària i batxillerat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada