Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres
més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el
passat mes de novembre.
FICCIÓ
1. Alfred i els tres peixets del matí. Una de les novetats d'aquesta tardor ha estat l'àlbum infantil dels autors valencians Enric Sanç i Ángel Carreras, que es va presentar amb notable èxit a la Pobla de Vallbona. Amb unes il·lustracions carregades de color, ens mostra la fantàstica aventura que hi viurà Alfred, un vell i honest pescador de l'Albufera.
2. La promesa del gal·lés. L'autor valencià Ivan Carbonell ha presentat novetat en aqeusts mesos, "La paciència del minotaure", una novel·la que es complementa amb aquesta altra publicada fa gairebé quatre anys i que ens porta les vivències d'Evian i la resta de la colla pel País de Gal·les, un territori carregat de velles llegendes i tradicions eternes, i on el protagonista ha de complir una missió encarregada per la família d'Enric Valor. El llibre va ser premiat amb el Ciutat de Sagunt.
3. L'Alba té… Allà per l'arribada de l'estiu de l'any 2010 encetàvem amb aquest títol una nova col·lecció: les Contalles d'Alba, historietes per als més menuts protagonitzades per una xiqueta i la seua família composta per son germà i les seues dues mares. Les autores, Katy Pallàs i Mara Cebrian, ensenyaven de manera divertida i didàctica les diverses tipologies familiars d'avui en dia, un esperit que es va allargar per la resta de contes de l'Alba.
4. El color dels sentiments. Mentre esperem la imminent publicació del nou àlbum infantil de la Judit Robert encara podem gaudir de les experiències de la Peluda, un simpàtic personatge que té una característica prou peculiar: canvia de color segons el seu estat d'ànim. L'autora de Mont-roig del Camp es va acompanyar de la il·lustradora Maria Garcia, mentre que la versió anglesa la signa Cati Garcia.
5. Quan truquen de matinada. Un altre cas d'obra anterior d'un autor que estrena llibre. Ara parlem de Salvador Vendrell, qui ens ha portat fa unes setmanes una nova adaptació del clàssic "Espill" de Jaume Roig, però abans, el novel·lista de la Ribera va excel·lir amb aquesta novel·la que travessa diversos moments de la història valenciana contemporània de la mà de Pere, un escèptic periodista amb passat d'historiador, i de Camil Albert, anarquista durant la primera meitat del segle XX.
NO FICCIÓ
1. Antologia de Joan Fuster. Un dels trets que s'han destacat del pensament fusterià és la seua vigència dècades després. En certa manera, podem dir el mateix de l'antologia preparada pel professor Vicent Terol, la qual mes rere mes hi apareix com una de les obres més consultades. Un conjunt de textos curosament seleccionats per fer un bon tast del llegat de l'intel·lectual de Sueca, pensat en principi per a les aules però obert a tots els públics.
2. La pastisseria i la cuina de la garrofa.
De nou, la garrofa es fa present de la mà d'un receptari molt especial i gairebé únic, que ha servit en aquest temps per reivindicar un producte ben nostrat i ben saludable, gràcies a les innovadores propostes gastronòmiques que ens van preparar la prestigiosa Fundació Alícia i un conjunt de restauradors, cuiners i pastissers catalans.
3. La cuina de Traiguera.
Traiguera és una vila del Maestrat reconeguda pel Santuari de la Font de la Salut, la tradició de la terrissa i el seu passat romà. I també per una gastronomia pròpia que van posar per escrit dos il·lustres traiguerins: l'escriptor Vicent Sanz i el cuiner Rafael Gauxachs. A través de les seues receptes, se'ns posa en safata el poble, la seua història i tradicions, la societat i els costums.
4. La clementina d'Alcanar a la cuina. La col·lecció La Teca va comptar de nou la Fundació Alícia per donar-li completament la volta a un dels productes més reconeguts de les nostres comarques: la clementina del terme municipal d'Alcanar, un cítric amb moltes i insospitades aplicacions a la gastronomia. En aquest llibre, tradició i innovació es troben per crear un llibre sorprenent, deliciós i saludable: una bona proposta per ara que hi som en temporada.
4. La clementina d'Alcanar a la cuina. La col·lecció La Teca va comptar de nou la Fundació Alícia per donar-li completament la volta a un dels productes més reconeguts de les nostres comarques: la clementina del terme municipal d'Alcanar, un cítric amb moltes i insospitades aplicacions a la gastronomia. En aquest llibre, tradició i innovació es troben per crear un llibre sorprenent, deliciós i saludable: una bona proposta per ara que hi som en temporada.
5. Alrededor del mar. Quan estem a punt de complir dos anys de la seua presentació, aquest llibre d'Agustín Fábrega és quasi un emotiu homenatge a la mar maestratenca, un espai físic i humà que s'estèn des de la desembocadura del Sénia i Alcossebre, i més enllà fins aplegar a les Columbretes. Una obra que mira de la terra a la mar i de la mar a la terra, on la descripció de les nombroses cales, timbes i platges s'uneix a la memòria de pescadors, mariners, tonellers o faroners.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada