El crític literari Josep Manuel San Abdón ha ressenyat el nou llibre de l'historiador Josep Monferrer, "Mossèn Manuel Milián i la salvaguarda del patrimoni de l'arxiprestat de Morella (1933-1940)", un volum de caire biogràfic entorn a la figura d'aquest religiós morellà que va dedicar la seua vida a l'estudi de les belles arts i del patrimoni de la diòcesi de Tortosa.
Coneixedor d'aquesta erudició, el bisbe Félix Bilbao li va encomanar, abans de la Guerra Civil, la confecció del "Inventario Monumental Dertosense", un catàleg amb tot el patrimoni artístic d'una diòcesi que s'estenia des d'Almenara fins Maials. En una segona part, l'obra de Monferrer ens ensenya el paper de Mossèn Milián Boix durant i després de la guerra, quan hi exercirà un paper fonamental en la preservació de les obres d'art de la comarca dels Ports.
Josep Monferrer fa un repàs exhaustiu de tot allò que va ser destruït en les diverses parròquies de l’arxiprestat de Morella, i a continuació dedica un capítol a la reacció cívica enfront de la barbàrie. El maig de 1937 es va constituir la Junta Delegada de Incautación, Protección y Salvamento del Tesoro Artístico de Castellón de la Plana, de la que formaven part figures de prestigi del món cultural castellonenc com Joan Baptista Porcar, Joan Adsuara, Sos Baynat, Sánchez Gozalbo o Bernat Artola. Que es van encarregar de portar i custodiar al Museu Provincial de Castelló, aquell material que havia aconseguit salvar-se i que es conservava als ajuntaments o en cases particulars.
Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada