diumenge, 24 d’abril del 2016

La Biblioteca Manel Garcia Grau acull la presentació ‘D’ànimes, vençuts i altres romanços’



Alícia Coscollano

La Biblioteca municipal Manel Garcia Grau servia d’escenari per acollir la presentació el passat divendres 22 del llibre D’ànimes, vençuts i altres romanços, de Josep-Juan Miralles, un volum editat per Onada edicions. Miralles comptava amb la presència d’Òscar París, representant d’Onada i de l’historiador i cronista oficial de Peníscola Juan Bta. Simó Castillo. París va realitzar una introducció de l’acte durant la qual va deixar sobre la taula la reflexió al voltant e la tasca que realitzen els autors de les nostres comarques, “una tasca poc reconeguda” en la reivindicació de les històries més properes, les del nostre entorn més immediat.

Per la seua part, Simó Castillo esbossava una semblança de l’autor i de l’obra, un llibre “singular” escrit per una persona “arrelada a la terra”. Tant, que Simó Castillo recuperava la definició “home-terra”, per a qualificar l’autor, una persona amb la qual ha compartit trajecte professional en l’àmbit de l’ensenyament i formació d’adults, “ancorat a la terra m’he sentit lliure”, rescatava Simó Castillo dels versos i explicacions del mateix autor, hereu del batec de la terra. Miralles és un autor que escriu tots els dies, com destacava Simó Castillo, perque “necessita sentir-se lliure”.


L’autor, per la seua part, traslladava un reconeixement cap Onada, que va apostar pels seus versos i relats, i feia menció de Miquel Àngel Pradilla i del seu entusiasme. Quan a Simó Castillo, va recordar que va ser “el que em va obrir les portes del Marques de Benicarló”, en referència al col·legi. Quan a la seua tasca, Miralles la definia afirmant que “no sóc un creador, el que faig és plagiar la realitat”. La motivació de l’autor neix, com ell mateix afirmava d’una constant, “necessito aprendre tots els dies”, el motor que impulsa, doncs, la seua capacitat creadora, juntament amb una curiositat innata per escoltar, i especialment a la gent gran, de les converses amb la qual sempre sorgeixen sorpreses, com explicava contant alguns exemples de persones que van viure situacions complexes, i fins i tot aventures trepidants.


En un altre context, l’ideològic, neixen històries “no tan amables”, com apuntava Miralles, citant la Guerra del Marroc, un episodi en el qual els espanyols “vam fer barbaritats”.

"D’ànimes, vençuts i altres romanços" és un volum de caire històric contextualitzat “al meu poble”, traslladava l’autor, afegint finalment què, “històries hi ha, i estan ahi, i mereixen ser contades”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada