Cazarabet és més que una llibreria. Des de la vila aragonesa del Mas de les Mates, esdevé un potent altaveu cultural centrat en la història, la memòria i el patrimoni, a través de ressenyes i d'entrevistes a autors i autores. I entre els darrers noms que han passat per l'espai virtual "Cazarabet conversa con..." hi ha la Berta Sans, qui aquest estiu ha publicat "El parlar de Càlig", assaig filològic i divulgatiu sobre el lèxic, la fonètica, la morfologia i la sintaxi més genuïna d'aquesta vila del Maestrat.
Tal com exposa Sans, "El parlar de Càlig" va ser un projecte que li ve d'antic, des dels seus estudis universitaris en Filologia Catalana, disciplina que va escollir "perquè volia dedicar-me a ensenyar la meua llengua, i literatura, i la dels meus avantpassats, a les pròximes generacions de jóvens". A partir d'ací va escollir vuit informants, els quals per mitjà d'extenses entrevistes, van mostrar els aspectes més propis de la parla local, aquells que la fan particular entre el subdialecte tortosí.
Tots els parlars tenen el seu punt atractiu. No podria ser mai objectiva responent a aquesta pregunta, ja que el parlar de Càlig és el meu, el dels meus pares, iaios, besiaios... A la meua parla es lliguen sentiments, emocions, alegries i penes. Tots els parlars que es troben inclosos dins del tortosí presenten unes característiques molt particulars i fan que cadascun desperte un interés dins el món de la dialectologia.
Per a l'autora de "El parlar de Càlig", la llengua és el "signe d'identitat més preuat que tenim", d'ací la necessitat de mantindre'l viu i trametre'l de generació en generació. A la vegada, reivindica que es tracta d'una obra "informativa, divulgativa o, fins i tot, curiosa".
Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada