A banda de llibreria Cazarabet també és un mitjà d'informació que entrevista a nombrosos autors i autores, com és el cas de Francisco Mezquita, historiador i autor del llibre "Orígens i formació de l'Institut Elemental de Benicarló", un recorregut per aquest centre educatiu de la localitat maestratenca durant la Segona República, i que ha tret a la llum arran de la documentació trobada en l'Institut Ribalta de Castelló.
En la conversa, Mezquita explica que aquest va ser "un centre públic i laic, això ja és significatiu enmig de preponderància de
l'ensenyament en centres religiosos tant presents en la comarca i en la
província", creat per la República a finals de 1933. Fins a 239 alumnes van passar per les seues aules fins el tancament al 1938, quan les tropes franquistes entren a Benicarló, tot i la pressió de les noves autoritats locals per mantindre'l obert.
Provenen de la ciutat, però també de tota la contornada, i d'indrets més llunyans quan va esclatar la guerra. Allà aprenien amb una metodologia moderna: "Les assignatures de l'institut eren les del pla d'estudis vigent que
arreplegava un cert equilibri entre les científiques i les de lletres.
Però s'ha de fer constar que en algun testimoni dels alumnes que hem
arreplegat, entre ells el conegut metge i científic Alfred Giner
Sorolla, es celebraven moltes activitats pràctiques com eixides al camp
per recollir plantes o minerals, excursions a visitar industries o
monuments artistics, la qual cosa era una novetat respecte als instituts
de principis del segle XX. En això també la II República va ser
innovadora, seguint les directrius pedagògiques de la Institució Lliure
d'Ensenyament", assenyala Mezquita.
La investigació ha estat possible per la documentació bàsica existent a l'arxiu de l'IES Ribalta de Castelló, on van anar a parar llibres de comptes, actes de claustre, sol·licituds de matrícula, llistat d'alumnes, etc amb l'entrada de l'exèrcit rebel a Benicarló a l'abril de 1938. Agrair en aquest sentit la deferència i l'actitud de l'editorial Onada de Benicarló que ha fet possible la publicació d'aquests materials que crec que seran d'interès per la història de l'educació de Benicarló i els pobles del voltant.
Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada