La desaparició del món construït fins aleshores com a conseqüència de la mort del fill, és el repte que colpeja els protagonistes de “El torb sobre el mar”. Amb aquest punt de partida, el manresà Jeroni Muñoz construeix una treballada novel·la en la qual descriu com les persones trobem en la calidesa i les emocions la força per continuar endavant.
Les persones reaccionen de formes molt variades davant la tragèdia. És el que els passa a l’Antoni i la Maria quan coneixen la mort del seu fill. Aquest punt d’inflexió en la seua vida és el que obri “El torb sobre el mar”, el nou llibre de Jeroni Muñoz Soler, guanyador del Premi de Narrativa Vila de Puçol. La novel·la es llança aquest mes de març, publicada per Onada Edicions.
“Tenia ganes de situar una història en una de les pitjors conjuntures en què ens podem trobar a la vida i veure com persones que es coneixen de sempre i s'estimen poden respondre de manera tant i tant diferent i, tot i així, adonar-se que les dues conductes són legítimes i sorgeixen del més fons de nosaltres mateixos, de l'amor i el respecte mutu”, hi assenyala Muñoz, qui ha composat la novel·la com un treball d’artesania literària influenciada per Erri de Luca, de qui destaca “la capacitat de narrar històries quotidianes amb una prosa que combina el llenguatge més quotidià amb l'ús de cultismes i localismes”, elements que el lector també trobarà a “El torb sobre el mar”.
El protagonista, l’Antoni, és un vell pescador dedicat al palangre. Sol en la mar, els records l’abarloaran fins ofegar-lo i, tanmateix, seran el poc que li quedarà. La Maria, en canvi, necessita mirar endavant. La divergència de la capacitat de resiliència entre els dos ens parla de la mort, del record i de l’oblit; també de l’amor incondicional i de la força de l’esperança. A la vegada, aquesta art de pesca ha servit l’autor per recuperar i introduir la terminologia pròpia lligada al palangre: “aquest ofici, més que una influència, ha estat una excusa que he emprat per introduir mots que atorguessin al text caràcter, escenaris i pausa. El palangre és una pesca gairebé d'orfebre. La seva calma i solitud anaven com anell al dit per a una història introspectiva i càlida. A més, m'aportava el mar d'escenari. Natural i màgic, em permetia una atmosfera de somni on tot és possible. Fins i tot allò que no ha existit mai o allò que ja no existeix a dia d'avui al món real”, hi assenyala Jeroni Muñoz. “La vida sempre val la pena”, conclou l’escriptor manresà. Aquesta és una novel·la essencialment tendra que voldria ajudar a adonar-nos-en, a gaudir-ne, atorgant el dret a triar als altres i a nosaltres mateixos.
Jeroni Muñoz Soler (Manresa, 1973) és advocat en el sector públic. “El torb sobre el mar” és la seva segona incursió en la literatura després de debutar l’any passat amb la novel·la “Un vestit curt, del color de la sorra d’una platja vorejada de pins”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada