diumenge, 30 d’abril del 2017

"Corrupció", el nou article Joan Borja Sanz, autor de "Sobre l'alquímia de la vida"

Com en un bon exercici de metaliteratura, Joan Borja ha publicat a AlicantePlaza l'article "Corrupció", que es pot llegir com un epíleg de "Sobre l'alquímia de la vida". I a la vegada, parteix de la presentació d'aquest assaig guanyador de I Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló que va tindre lloc passat dissabte 22 d'abril en el marc de la Fira del Llibre de València.

D'aquesta manera, Joan Borja aprofita la conversa que va tindre amb l'altra meitat del llibre, el genetista Xavier Vendrell, per comentar-li com s'havia desenvolupat l'esdeveniment. I des d'aquest punt, reprodueix i reflexiona sobre un diàleg telefònic que ens il·lumina sobre la disciplina del científic de Sueca, la genètica reproductiva i el diagnòstic genètic embrionari preimplantacional, i en concret, sobre noves tècniques que poden semblar de ciència-ficció. "Em referme en la convicció que les grans revolucions socials no es fan a força de guerres, crims, mítings polítics, revoltes sagnants o alçaments militars: que els veritables progressos socials els devem —i els continuarem devent— als intel·lectuals, els artistes, els creadors i els investigadors que silentment treballen en despatxos, seminaris, càtedres, biblioteques, arxius i laboratoris", hi assenyala l'autor de "Sobre l'alquímia de la vida".

I aquest silenci el divulgador d'Altea el contraposa al soroll mediàtic de la corrupció, el terme que dóna títol a l'article que podeu llegir tot clicant ací.

Onada hi participa a les Trobades d'Escola Valenciana de Vinaròs i Borriol

Aquest cap de setmana, les Comarques de Castelló bategaran pel valencià. El calendari ha volgut que coincidisquen en el mateix cap de setmana les dues Festes per la Llengua que se celebren al nord valencià, i així, el dissabte 6 de maig, els xiquets i xiquetes del Maestrat i els Ports tenen una cita a Vinaròs, mentre que l'endemà diumenge 7 de juliol serà el torn de Borriol, seu de la Trobada de la Plana. Com cada any, serà una jornada plena de tallers i activitats culturals i lúdiques per a tots els públics. I com també és ja habitual, hi trobareu tant a Vinaròs com a Borriol una parada d'Onada Edicions, en qualitat d'empresa amiga d'Escola Valenciana, per tancar la festa amb un bon llibre. En valencià, és clar!





dissabte, 29 d’abril del 2017

Les obres guanyadores dels Premis Ciutat de Sagunt es presenten el pròxim 5 de maig


El poemari "On la sang" de Ricard Garcia, la novel·la "El pensament viatger" de Carles Penya-roja, i la dramatúrgia "Stockholm" d'Ismael Bereje són els darrers guardonats en els Premis Literaris Ciutat de Sagunt. Tots tres hi seran a la presentació de l'edició d'aquestes obres, el pròxim divendres 5 de maig al Centre Cultural Mario Monreal de la capital morvedrina, a partir de les 19.30 hores. I com en anys anteriors, cada assistent serà obsequiat amb aquests llibres.

Berta Sans i "El parlar de Càlig" han estat guardonats als Premis Maestrat Viu 2017

Una setmana després de que Maestrat Viu atorgara a Onada el Premi Pere Labèrnia a la Trajectòria Col·lectiva, l'entitat cultural ha fet públic que el Premi Alfred Sorolla a la Iniciativa Anual ha recaigut en la filòloga Berta Sans pel seu treball en el llibre "El parlar de Càlig", publicat el passat estiu dins la col·lecció de la Biblioteca Calijona.

El jurat de Maestrat Viu ha valorat la investigació científica de Sans "en l'àmbit dels estudis de variació geogràfica que s’han dut a terme en les darreres dècades en localitats de la Diòcesi de Tortosa, en la cruïlla de transició on conflueixen característiques del català nord-occidental, del tarragoní i del valencià. El parlar de Càlig, i per extensió el de tot el Maestrat, participa d’aquestes intermitències i continuïtats dialectals que caracteritzen el tortosí i que contribueixen a constatar la unitat de la llengua. L’excepcionalitat d’aquest tipus d’obres i la necessitat de nous treballs d’aquest tipus fan d’"El parlar de Càlig" una obra exemplar per esperonar nous investigadors a fixar el seu interés en treballs d’aquest tipus. És la segona obra que s’interessa pel parlar d’una localitat del Maestrat, atès que Joan Anton Verge Caballer va estudiar el parlar d’Alcalà de Xivert."

El reconeixement públic tindrà lloc el pròxim dissabte 20 de maig, a les 19 hores a l'Auditori de Sant Mateu, dins de la gala dels Premis Maestrat Viu 2017.

"El torb sobre el mar", ressenyat pel blog L'últim defensa

"El torb sobre el mar" ha estat un dels títols destacats a la Catalunya Central durant el passat Sant Jordi. Avalat pel Premi de Narrativa Vila de Puçol, la novel·la del manresà Jeroni Muñoz ha captivat el públic i també la crítica, com és el que cas de la ressenya que Jordi Agut ha publicat al blog L'últim defensa.

L'article destaca, en primer lloc, l'extensió del volum, que amb 112 pàgines, "pot explicar una història en menys línies i d'una manera que, si es vol, es pot enllestir en un sol dia". Entrat ja en el fil argumental de "El torb sobre el mar", Agut apunta que Muñoz ha fet una "història dura" que gira al voltant de la mort del fill d'un matrimoni major format pel pescador Antoni i la seua dona Maria. "És una recreació brillant de totes les etapes del dol des del punt de vista del protagonista i com tots dos afronten la desgràcia de maneres diferents. I tot amb un ritme cadenciós, amb capítols curts que simulen les onades del mar al qual l'Antoni va a pescar cada dia, unes onades que són tranquil·les i que sembla que no provoquin moviment fins que arriba la gran tempesta, amb sacsejada final", assenyala el blogaire.

Una gran frondositat de vocabulari, sobretot relacionat amb l'evocació de sentiments passats i amb les activitats de la mar, provoca que ens poguem detenir de tant en tant a gaudir-ne o seguir endavant fins a conèixer el final de la història, la qual cosa fa d'"El torb sobre el mar" un llibre apropiat per fer-ne diverses lectures.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Llorenç Delgado i Manuel Roig presenten els seus llibres guardonats amb el Premi Vila d'Almassora


El passat divendres 28 d'abril, la Casa de la Cultura d'Almassora va acollir l'acte de presentació dels dos llibres guardonats amb el Certamen Literari recuperat per la localitat de la Plana després de cinc anys. Llorenç Delgado, amb la novel·la "Paral·leles", al voltant dels descobriment dels secrets familiars d'un jove durant el franquisme, i Manuel Roig Abad amb el poemari "Meduses", que gira al voltant dels records de la infantesa, han estat els reconeguts en aquesta nova etapa dels Vila d'Almassora.

L'acte va comptar amb al presència del conseller de Cultura, Vicent Marzà, acompanyat de l'alcaldessa Susanna Nicolau i la regidora Diana Benlliure entre d'altres autoritats. L'esdeveniment el va tancar la música de Pep Gimeno "Botifarra".

Per conèixer més sobre aquesta presentació, podeu llegir la crònica publicada al diari Levante-EMV, tot clicant ací.

Imatge: Ajuntament d'Almassora

dijous, 27 d’abril del 2017

Carles Penya-roja, entrevistat a la Fira del Llibre de València

Amb "El pensament viatger" Carles Penya-roja va guanyar el darrer Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, que aplega aquesta primavera com una de les apostes d'Onada. L'autor valencià ha participat en la Fira del Llibre de València, on ha signat exemplars en la caseta, i ha estat entrevistat en el plató dels escriptors. Ací, Penya-roja ha fet cinc cèntims d'aquesta novel·la composada a través d'un fil d'efímers pensaments -que no necessàriament reflexions- que uneixen un grapat de personatges al llarg de tres dies qualsevol.

dimecres, 26 d’abril del 2017

Joan Bofarull, entrevistat al plató de la Fira del Llibre de València

L'estudiós dels castells i de les muixerangues, Joan Bofarull, va ser un dels autors d'Onada entrevistat al plató dels escriptors de la Fira del Llibre de València. El reusenc ha recopilat, catalogat i descrit la tradició festiva de les torres humanes amb "Les muixerangues valencianes", un volum únic que pretén difondre i posar en valor aquest element de patrimoni cultural. En la conversa, Bofarull va exposar les característiques comunes de la diversitat de muixerangues, així com els valors que promou.

"El retorn de l'Àngela" de Maria Lluïsa Amorós, el llibre local més venut a Reus per Sant Jordi


Éxit rotund de "El retorn de l'Àngela" a Reus. Com informa Enrique Canovaca per al diari Reusdigital.cat, la novel·la de Maria Lluïsa Amorós ha estat la preferida entre els autors i autores locals de la capital del Baix Camp. La dada prové de dues de les llibreries emblemàtiques de la ciutat, Galatea i Gaudí, qui han coincidit a destacar el "recorregut vital per una reusenca que després d'anys a l'estranger torna a casa i descobreix un secret familiar", en paraules de l'article.

Les obres d'Onada, també destacades a les Terres de l'Ebre

L'article publicat a Reusdigital.cat també s'hi fixa en com hi va anar el Sant Jordi ebrenc en clau territorial, i apunta, tot seguint la informació facilitada per La 2 de Viladrich, dues novetats d'Onada entre els més venuts: "El gripau Estanislau ...i altres poemes" de Montse Boldú i Clara Codina, i "La vida darrere de l'aparador" de Jesús M. Tibau.
 
Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Joan Garí, entrevistat al plató de la Fira del Llibre de València

Joan Garí, autor de l'assaig "L'única passió noble", va ser entrevistat en el plató de la Fira del Llibre de València. L'escriptor de Borriana, que va aconseguir el I Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló, va explicar aquest títol que aprofundeix en la qüestió dels valencians i el seu país a partir del llegat del pensament fusterià i montaignià, exposat com una conversa fictícia amb una venerable vinatera occitana.

dimarts, 25 d’abril del 2017

Ricard Garcia presenta "On la sang" a Sant Llorenç d'Hortons


El recorregut del poemari "On la sang" comença per casa. Sant Llorenç d'Hortons, la vila natal de Ricard Garcia, acull l'estrena d'aquesta novetat literària, reconegut amb el Premi Jaume Bru i Vidal Ciutat de Sagunt de Poesia.

L'acte serà el pròxim dissabte 29 d'abril a les 19 hores a la Sala d'Actes de l'Ajuntament, i es comptarà amb la participació del professor de Filosofia Ramon Moix.

Premis Ciutat de Benicarló: entrevista a Josep Barberà i Miquel Àngel Pradilla

La convocatòria dels II Premis Literaris Ciutat de Benicarló ja està en marxa. Fins el pròxim 15 de juny està obert el termini per a les quatre modalitats d'aquest prestigiós guardó, i per fer-ne cinc cèntims de la iniciativa, l'activista cultura Mariola Nos ha entrevistat el regidor de Cultura, Josep Barberà, i a Miquel Àngel Pradilla, director científic d'Onada Edicions, entitat col·laboradora dels Premis.

dilluns, 24 d’abril del 2017

Set obres d'Onada entre les tres-centes propostes de Vilaweb per Sant Jordi


Amb motiu de la cobertura especial per Sant Jordi, Montse Serra ha publicat a Vilaweb un llistat amb, com indica el mateix títol, "300 llibres possibles" per aquesta Diada. Entre les propostes, dividides per gèneres i temàtiques, s'hi poden trobar fins set novetats d'Onada, fet que palesa la creixent importància de les propostes literàries de l'editorial en el panorama de les lletres catalanes.

D'aquesta manera, en l'apartat Més collita pròpia, sobre literatura feta a casa, hi ha "El torb sobre el mar", del manresà Jeroni Muñoz i premi de Narrativa Vila de Puçol, acompanyat de "El retorn de l'Àngela", de la reusenca Maria Lluïsa Amorós. 

La dramatúrgia "Stockholm" d'Ismael Bereje, premi de Teatre Ciutat de Sagunt, és altre dels nous títols reflectits en la llista de Vilaweb. Mentre, en el capítol dedicat a llibres de política, del procés i derivats ens apareix la biografia de Manuel Milián Mestre, signada per Josep San Abdón.

Tot i ser novel·la, "El pensament viatger" de Carles Penya-roja, premi Ciutat de Sagunt de Narrativa, ha recaigut a la categoria de llibres de conflictes humanitaris i de compromis social. I per concloure, dos poemaris guardonats: "Les hores ermes" de Vicent Torres i "On la sang" de Ricard Garcia, premis de Puçol i Sagunt respectivament.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Marta Tena, entrevistada a la Fira del Llibre de València

Marta Tena ha estat una de les escriptores més destacades del Sant Jordi ebrenc. La novel·la de l'escriptora senienca, "Tots els colors del vent", ha estat un dels títols preferits pel públic de les comarques meridionals catalanes gràcies a una sòlida narració emotiva i dramàtica entre dues famílies enfrontades des de la Guerra Civil, i també pel rigor històric fruit d'un acurat treball de recerca documental. Però, Tena no només hi va ser el cap de setmana de Sant Jordi a les Terres de l'Ebre, sinó que es va desplaçar fins València per presentar el llibre en el marc de la Fira que se celebra als Jardins de Vivers de la capital del Túria. Allà va ser entrevistada al plató dels escriptors.

"Els origens del Maestrat històric" es va presentar a Castelló

 
 

L'emblemàtica Llibreria Babel de Castelló es va omplir per a l'acte de presentació, passat dijous 20 d'abril,  del nou llibre de l'historiador Vicent Royo: "Els orígens del Maestrat històric", un assaig al voltant de la formació de les comunitats i les viles del Maestrat de Montesa en el 700è aniversari de la seua constitució. L'esdeveniment va comptar amb la participació de Carles Rabassa Vaquer, de la Universitat Jaume I.

Imatge: Llibreria Babel

Maria Lluïsa Amorós participa amb "La força d'Aglaia" del Club de Lectura de Sarrià de Ter

El Club de Lectura de la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter, al Gironès, ha organitzat aquest dimecres 26 d'abril, a partir de les 19 hores, una trobada amb Maria Lluïsa Amorós arran de la seua novel·la "La força d'Aglaia". L'esdeveniment, obert a tot el públic, servirà per a que els lectors i lectores del Club puguen contrastar les seues impressions de l'obra amb la seua autora.

En la línia de les novel·les protagonitzades per personatges femenins que s'enfronten a un gran canvi vital en la seua maduresa, "La força d'Aglaia" es presenta a Ondina, una dona abandonada pel seu marit i al càrrec de dos fills adolescents que no li presten atenció, tancada en una monotonia que no es trencarà fins que rep un correu electrònic sorprenent que la durà a replantejar-se com i quan va perdre les ganes de celebrar la vida.

dissabte, 22 d’abril del 2017

Onada, present al reportatge "Castellón, un libro abierto"



Amb la vista posada en el Dia del Llibre, el diari digital Nomepierdoniuna ha publicat un complet reportatge sobre l'estat del sector editorial a les comarques de Castelló, en el qual ha comptat amb la participació i testimoni d'Onada, en tant marca de referència de l'edició de proximitat al Maestrat i els Ports i amb una forta presència de títols i autors a la resta d'aquest territori, que justament s'està potenciant des de l'àmbit juvenil amb el nou projecte de Literatura Km 0 a les Comarques de Castelló.

L'article signat per Sergio Galmés es fa ressò de l'objectiu fundacional d'Onada per promoure i difondre el coneixement del territori a banda i banda del riu Sénia, així com també apostar per títols i propostes més genèriques. Entre els llibres esmentats hi trobem "Cita a la Paret de Gel" de Margarida Aritzeta, "La lluna de Praga" de Jordi Santasusagna o la "Antologia de Joan Fuster" a càrrec de Vicent Terol, entre d'altres. Finalment, l'opinió d'Onada també es recollida sobre qüestions com els reptes i les possibilitats que ofereix la literatura castellonenca.

Podeu llegir la peça sencera tot clicant ací.

El programa Lletres Ebrenques entrevista Núria Menasanch i Jesús M. Tibau

El programa radiofònic literari Lletres Ebrenques, que condueix Conrad Duran a les ones d'Antena Caro de Roquetes, ha entrevistat Núria Menasanch, amb motiu del seu llibre "Biografia de Francesc Mestre i Noè. Cronista de Tortosa". Es tracta del segon volum al voltant de la figura d'aquest polifacètic renaixentista tortosí: periodista, escriptor, historiador, llibreter... un personatge cabdal per entrendre la Tortosa i les Terres de l'Ebre de finals del segle XIX i el primer terç de XX.

A més a més, amb la proximitat de la festivitat de Sant Jordi, el programa també ha donat pas a algunes minientrevistes telefòniques amb autors del territori que presenten novetat en aquests dies, com ara Jesús M. Tibau, qui aplega a la Diada del Llibre amb els relats de "La vida darrere de l'aparador".

Podeu veure, atès que s'enregistra el programa de ràdio en directe, les entrevistes a Núria Menasanch i Jesús M. Tibau a continuació.

"Gaudir de la llengua", recomanat al butlletí InfoMigjorn

Amb la vista posada a Sant Jordi, InfoMigjorn, el reconegut butlletí digital sobre la llengua catalana, ha fet un número especial amb recomanacions de llibres que tracten qüestions de lingüística, sociolingüística, filologia i llengües. En aquesta relació hi podem trobar "Gaudir de la llengua", l'assaig de Karmelo Ayesta, traduït per Gemma Sanginés, en el qual s'aborda com es pot viure amb una llengua minoritzada i com afrontar amb positivisme, situacions conflictives en l'ús quotidià d'un idioma com el basc, amb casos i solucions també vàlides per al català.

La crítica, realitzada per Ferran Suay, assenyala que el llibre d'Ayesta "narra molt amenament l’evolució lingüística d’un enginyer, que és també ciclista afeccionat. El llibre està escrit des del punt de vista de l’èuscar, i tanmateix, és perfectament transportable a altres idiomes, perquè tots els parlants de llengües sotmeses a minoració ens enfrontem a situacions similars. Dit d’una altra manera, tots els exterminadors lingüístics apliquen estratègies molt semblants, i això fa que els recursos que un bascoparlant desenvolupa siguen fàcilment utilitzables per qualsevol catalanoparlant. I viceversa".

Canal 56 entrevista Miquel Àngel Pradilla


El director científic d'Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, ha fet un repàs a l'estol de novetats i propostes amb les quals l'editorial acudeix a la cita literària més important de l'any: Sant Jordi. Ha estat en la televisió comarcal del Maestrat i Ports Canal 56, dins del programa d'entrevistes que condueix Ramon Blanch. Pradilla ha presentat diverses col·leccions i línies de publicacions, com l'impuls en llibre del territori, les obres de temàtica juvenil o les que han estat guardonades amb els darrers Premis Ciutat de Benicarló.

Podeu veure l'entrevista sencera tot clicant ací.

Els mitjans ebrencs recomanen els llibres del territori per aquest Sant Jordi

La literatura ebrenca està de moda, i cada cop són més les propostes i els títols de tota mena de gèneres i temàtiques que tracten qüestions sobre les Terres de l'Ebre o bé han estat escrits per escriptors i escriptores del sud català. De cara a Sant Jordi i per ajudar el públic entre l'allau de novetats, els mitjans de comunicació del territori trauen les seues recomanacions sobre alguns dels llibres més destacats en clau ebrenca. I en tant editorial de referència, Onada hi és ben present.

La veu dels llibreters

Canal Terres de l'Ebre ha entrevistat Rosa Cubeles, la llibretera de l'emblemàtica Viladrich, qui ha parlat d'alguns dels títols territorials disponibles a l'establiment tortosí, entre d'ells, la novel·la "Tots els colors del vent", de la senienca Marta Tena Subirats.



Els cinc de Surtdecasa

La narrativa de Marta Tena també hi apareix en la tria del mitjà digital Surtdecasa.cat reflectida a l'article Les 5 recomanacions per Sant Jordi de les Terres de l'Ebre. I juntament "Tots els colors del vent" hi ha altres dues novetats d'Onada: els relats de Jesús M. Tibau a "La vida darrere de l'aparador" i l'àlbum il·lustrat infantil "El gripau Estanislau ...i altres poemes" de Montse Boldú i Clara Codina. Amb tres de les cinc propostes, es fa palesa del paper d'Onada Edicions com l'editorial ebrenca per excel·lència, tant en quantitat com en qualitat i varietat de les publicacions.

La tria de Tibau

A Canal 21, l'escriptor i divulgador literari Jesús M. Tibau, de qui ja hem esmentat "La vida darrere de l'aparador", és l'encarregat de difondre el més nou de la literatura ebrenca. En el programa que condueix Gustau Moreno, el tortosí també s'ha referit a "Tots els colors del vent" i "El gripau Estanislau ...i altres poemes", a més del seu propi llibre. I ha afegit l'últim lliurament de dues col·leccions infantils ebrenques, com "Muniatto i la cucafera" de les Germanes Besolí i "Per Carnaval, farina i cóc amb sal" de Núria Ibáñez, juntament una proposta de no ficció: la biografia de Francesc Mestre i Noè a cura de Núria Menasanch.

divendres, 21 d’abril del 2017

La Calamanda es fa ressò de la presentació del llibre de Francisco Mezquita, "Orígens i formació de l'Institut Elemental de Benicarló"


El passat 19 d'abril, la Biblioteca Manel Garcia Grau de Benicarló va acollir la presentació del nou llibre de l'historiador Francisco Mezquita, "Orígens i formació de l'Institut Elemental de Benicarló", la crònica d'un centre educatiu creat a aquesta ciutat durant la II República que va servir per a la formació dels xiquets i xiquetes de tota la comarca, amb un esperit de noves metodologies pedagògiques que va ser clausurat a l'arribada del franquisme.

A partir d'aquest esdeveniment, el diari digital La Calamanda ha dedicat una ressenya al voltant d'una obra que va nàixer gairebé per casualitat, quan l'autor remenava papers a l'Institut Ribalta de Castelló que van revelar l'existència de l'institut benicarlando, el qual havia caigut a l'oblit: "La descoberta i la curiositat van ser el fil conductor a través del qual Mezquita va engegar la maquinària de recerca personal en un àmbit, l’educatiu, que tant bé coneixia", hi apunta.

L'article recupera fragments sorprenents, com que al capdavant hi havia una directora, Isabel García Daudén, qui "amb l’arribada de les tropes franquistes, va fugir malalta amb totes les actes i documentació vinculada al centre que va poder arreplegar per tal de traslladar-la a l’institut Ribalta de Castelló", o el misteri de la Biblioteca del centre, del qual es conserva la relació dels títols però es desconeix què hi va ser dels exemplars. El llibre de Mezquita també hi afegeix nombrosa informació relacionada amb el professorat i l'alumnat que hi va acudir a l'Institut entre 1933 i 1938.

Sense dubte, aquest institut hagués pogut derivar amb el centre de secundària de Benicarló de no ser per l’etapa fosca a nivell d’ensenyament que es va patir socialment a partir del primer any triomfal

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Les novetats d'Onada Edicions en Televisió d'Ulldecona

De cara a Sant Jordi, l'emissora comarcal Televisió Ulldecona s'ha interessat per les novetats amb les quals Onada Edicions acudeix enguany a la cita amb el Dia del Llibre. De la mà de l'integrant de l'equip de comunicació de l'editorial benicarlanda, Òscar París, s'ha fet un repàs per una vintena de títols de variades temàtiques i gèneres, així com un especial interès per les obres que fan referència a les comarques del nord valencià i sud català.

Podeu veure l'entrevista realitzada per la periodista Lídia Labèrnia a continuació.

Onada Edicions, reconeguda amb el Premi Pere Labèrnia atorgat per Maestrat Viu

L'associació cultural Maestrat Viu ha reconegut Onada Edicions amb el Premi Pere Labèrnia a la Trajectòria Col·lectiva, en el marc dels guardons amb que l'entitat reconeix persones i col·lectius de la comarca del Maestrat que han destacat en l'àmbit de la cultura i el patrimoni. El lliurament serà el pròxim dissabte 20 de maig a les 19 hores a l'Auditori de Sant Mateu.

En paraules de Maestrat Viu, el jurat "ha tingut en compte el compromís d'Onada amb la llengua catalana i la cultura en valencià, i especialment l’aposta decidida per un projecte vertebrador del territori de cruïlla que representa l’Antiga Diòcesi de Tortosa, per al qual després de quinze anys de dedicació aporta un catàleg sòlid que continua ampliant-se".

Des d'Onada Edicions volem expressar el nostre goig i la nostra gratitud pel reconeixement de què hem estat objecte. Onada és un projecte on el treball col·lectiu ha esdevingut una aposta programàtica fundacional. Onada acull un col·lectiu molt ampli, des de les persones que en gestionen el dia a dia a les persones que consumeixen el producte final que oferim a la societat. Al bell mig hi ha la gent que assessora les col·leccions, la gent que ens ajuda a difondre les novetats, el circuit de llibreries que acullen els nostres llibres. I a l’epicentre de tot plegat hi ha els autors, els creadors de coneixement, que aporten la part més substancial en un projecte de dinamització cultural engrescador. Onada, en primera instància, és un projecte de promoció patrimonial d’un territori quasi invisible. Un territori amb un patrimoni tan important com desconegut. Un territori, el nord valencià i el sud català, ròtula d’una comunitat cultural que necessita més que mai l'acció conjunta de totes les seus parts. 

Si ens voleu acompanyar a la cita del 20 de maig a Sant Mateu, podeu trobar el programa d'activitats tot clicant ací. 

Almassora presenta els llibres guardonats en el seu recuperat Certamen Literari


Després de cinc anys, els Premis Literaris Vila d'Almassora han retornat a protagonitzar la vida cultural del poble de la Plana. En aquesta edició dels recuperats guardons van ser reconeguts el poemari "Meduses" de Manuel Roig Abad i la novel·la "Paral·leles" de Llorenç Delgado, que ja publicades, es presentaran el pròxim 28 d'abril a la Casa de la Cultura d'Almassora, a partir de 19.30 hores, en un complet acte que tindrà la música de Pep Gimeno "Botifarra".

Pilar Alfonso parla de les marques a CV Ràdio


Pilar Alfonso, autora de l'assaig "(Tot) el que encara no saps sobre les marques", ha estat entrevistada a l'emissora de ràdio valenciana CV Ràdio. La professora ha fet cinc cèntims dels arguments que exposa en aquesta obra que pretén difondre què és una marca i comprendre els relats, tant a favor com en contra, que generen a partir d'exemples gràfics i coneguts.

Podeu escoltar la conversa en el reproductor de CV Ràdio, tot clicant ací.

dijous, 20 d’abril del 2017

"El retorn de l'Àngela" i "El secret de les terres roges", presents a la llista de novetats del Camp del diari Ara



Com és habitual per aquestes dates pròximes a Sant Jordi, molts mitjans de comunicació de proximitat fan les seues recomanacions sobre els autors i autores del territori que presenten novetat literària. És el cas de la secció del Camp de Tarragona del diari Ara, qui ha publicat una llista amb quinze propostes provinents d'aquestes comarques, i de les quals dues són algunes de les apostes d'Onada per aquesta primavera.

En concret, l'article de l'Ara obre amb "El retorn de l'Àngela", que també és el retorn de la reusenca Maria Lluïsa Amorós a la novel·la després de "La força d'Aglaia", apareguda l'any passat. Parla de les històries entrecreuades de quatre amigues que en la seua maduresa veuen com la vida encara els reserva sorpreses, misteris i reptes.

I si aquest llibre va dirigit al públic adult, l'altra proposta de la llista ho fa al juvenil. Es tracta de "El secret de les terres roges" de Lurdes Malgrat, l'última incorporació al catàleg del projecte educatiu Literatura Km 0 al Camp de Tarragona. Com apunta la ressenya de l'Ara, "La directora de l’Escola de Lletres de Tarragona ens trasllada a un món futur on la Jana, el Raül i el Tom, tres amics que habiten en diferents llocs del planeta, es relacionen a través de la pantalla d’un joc."

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

dimecres, 19 d’abril del 2017

"Els orígens del Maestrat històric" de Vicent Royo es va presentar a Ares i a Vilafranca






El passat dissabte 15 d'abril, l'historiador Vicent Royo va presentar el seu nou llibre per partida doble. Primer a Ares del Maestrat (d'on correspon la imatge superior) i després a Vilafranca, Royo va fer cinc cèntims de "Els orígens del Maestrat històric", en el que recórre els primers segles des de la formació de l'orde de Montesa (precisament ara fa set segles) i les comunitats i viles del Regne de València que van constituir-se a la seua jurisdicció, tot amb una redacció àgil, amena i entenedora per a tots els lectors.

L'acte s'emmarcava en la programació prèvia a la Fira del Llibre d'Ares, que tindrà lloc a principis del mes de maig. Podeu llegir sobre la presentació, l'obra i l'autor a la notícia de l'Ajuntament d'aquesta vila de l'Alt Maestrat, tot clicant ací.

dilluns, 17 d’abril del 2017

"El torb sobre el mar" es presenta el dissabte 22 a Vilanova i la Geltrú


Si hi ha una ubicació que ens pot inspirar la trama de "El torb sobre el mar" és la localitat de Vilanova i la Geltrú. Per aquest motiu, l'autor Jeroni Muñoz Soler presenta a la capital del Garraf el seu nou llibre, la novel·la guanyadora del Premi Vila de Puçol de Narrativa. Serà el pròxim dissabte 22 d'abril a l'Espai Far, a partir de les 18.30 hores, i es comptarà amb la participació del director d'orquesta Edmon Colomer i del president de la Confraria de Pescadors de Vilanova, Jaume Carnicer.

dissabte, 15 d’abril del 2017

Es presenta el pròxim 19 d'abril "Orígens i formació de l'Institut Elemental de Benicarló" de Francisco Mezquita

Durant la II República, la ciutat de Benicarló va esdevindre la capital educativa de la comarca amb la posada en marxa de l'Institut Elemental, en el que hi van estudiar desenes de joves en un ambient que afavoria la renovació pedagògica. Aquest centre va tancar-se amb l'entrada de les tropes franquistes l'any 1938, i tot i demanar-se la reobertura per part del consistori local, l'Institut ja no tornarà a posar-se en funcionament. 

Dècades després, l'historiador Francisco Mezquita va trobar referències als arxius de l'emblemàtic Institut Ribalta de Castelló, i la seua investigació ha donat lloc al llibre "Orígens i formació de l'Institut Elemental de Benicarló", i que ara es presentarà aquesta novetat a la Biblioteca Municipal Manel Garcia Grau de la localitat maestratenca. Serà el pròxim dimecres 19 d'abril a partir de les 19 hores, dins del marc de les Jornades de Memòria Històrica de Benicarló.

divendres, 14 d’abril del 2017

Parlem amb Vicent Royo, autor de "Els orígens del Maestrat històric"

Una de les novetats per a aquesta primavera en l'apartat de llibre del territori és l'assaig "Els orígens del Maestrat històric", l'obra amb la qual l'historiador Vicent Royo ens descobreix el procés de formació de les comunitats i les viles del Maestrat de Montesa, del qual enguany es compleix el 700è aniversari de la seua constitució. Un llibre rigorós i amè, amb un to decididament divulgatiu amb l'objectiu de fer conèixer el patrimoni històric del nord valencià.

En aquest vídeo, l'autor Vicent Royo fa cinc cèntims sobre el llibre que enceta la col·lecció La Barcella Sèrie Minor.

Montse Boldú i Clara Codina van presentar "El gripau Estanislau …i altres poemes" a Tortosa

 

La tortosina Biblioteca Marcel·lí Domingo va donar una calorosa rebuda al nou llibre de l'escriptora Montse Boldú, "El gripau Estanislau …i altres poemes", un simpàtic àlbum poètic infantil, il·lustrat per la jove Clara Codina, en el que simpàtics animals com el que dóna títol a l'obra viuran tota mena d'experiències, sempre amb rima i humor.

L'acte va comptar amb la participació de les dues coautores, acompanyades de la directora de l'espai cultural, Irene Prades, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel i del representant d'Onada Edicions Miquel Àngel Pradilla.

dijous, 13 d’abril del 2017

Vicent Royo presenta a Castelló "Els orígens del Maestrat històric"


El pròxim dijous 20 d'abril, l'historiador Vicent Royo presenta a Castelló el seu nou llibre "Els orígens del Maestrat històric", un assaig al voltant de la formació de les comunitats i les viles del Maestrat de Montesa en el 700è aniversari de la seua constitució.

L'acte serà a la Llibreria Babel a partir de les 19 hores, i es comptarà amb la participació de Carles Rabassa Vaquer, de la Universitat Jaume I.

dimecres, 12 d’abril del 2017

Aquest dissabte, Ares del Maestrat i Vilafranca acullen la presentació de "Els orígens del Maestrat històric" de Vicent Royo


L'estrena del nou llibre de l'historiador Vicent Royo serà per partida doble, el pròxim dissabte 15 d'abril. Així, "Els orígens del Maestrat històric" estarà a les 12.30 h a la Sala de l'Ajuntament d'Ares del Maestrat, i unes hores després, a partir de les 18.30 h, a les Sales gòtiques de l'Ajuntament de Vilafranca. Els dos actes han estat organitzats per la Fira del Llibre d'Ares del Maestrat, dins de la seua programació prèvia.

"Els orígens del Maestrat històric" és una obra que, tot partint de l'efemèride del 700è aniversari de la creació de l'orde de Montesa, aprofundeix en la qüestió de com es van conformar aquestes comunitats del nord valencià, tot explicat de manera divulgativa i a l'abast de tots els públics.

La biblioteca de Sollana va acollir els versos de "Amors de tardor" de Joan Francesc Peris

 

Ben acompanyat de la professora de Secundària Pilar Fuset i amb la música, com és habitual, del violinista Sergi Balaban, Joan Francesc Peris va presentar, passat divendres, a la Biblioteca Municipal de Sollana el poemari "Amors de tardor", davant un nombrós públic d'aquesta vila de la Ribera Baixa que va gaudir d'uns versos que canten a la vida i a la gent.

"Perdre-ho tot". Llorenç Capdevila ressenya "El torb sobre el mar"

L'escriptor Llorenç Capdevila ha publicat una ressenya al voltant del nou llibre de Jeroni Muñoz Soler, "El torb sobre el mar". Amb el títol de "Perdre-ho tot", Capdevila ha tractat en la revista El Pou de la Gallina aquesta novel·la guanyadora del Premi de Narrativa Vila de Puçol. L'article s'enceta amb l'impactant punt de partida: la mort del fill de la parella protagonista, el vell pescador Antoni i la seua dona Maria, que sotragarà les seues vides i la seua forma de veure el món.

Per a Capdevila, hi destaca les "imatges suggerents" i el "domini absolut del llenguatge mariner i del vocabulari dels pescadors" que l'escriptor manresà desplega a "El torb sobre el mar", el qual "va adoptant la forma d’una al·legoria on cada objecte, cada situació, pot prendre diferents lectures".

Definida com una "novel·la ambiciosa", la ressenta adverteix de la profunditat emocional i reflexiva que conté el títol de Jeroni Muñoz: "revestida d’una pàtina de dramatisme existencialista, hi passen més coses a dins dels personatges que no pas a fora. No és una novel·la que serveixi, simplement, per passar l’estona, sinó, sobretot, perquè el lector, mentre acompanya l’Antoni en la seva persistent recerca, acabi reflexionant sobre la vida, la mort, els records, l’oblit, l’amor, la paternitat, la solitud..."

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Vicent Torres i Jeroni Muñoz van presentar les obres premiades als Vila de Puçol



Puçol ja gaudeix dels nous volums que abanderen enguany els seus Premis Literaris. El passat divendres 7 d'abril, com ja és habitual, la Casa de la Cultura va ser l'escenari de la presentació de les dues darreres obres guanyadores, que vam conèixer a finals de l'any passat i que ara arriben a les llibreries.

L'acte va comptar amb la presència dels escriptors guardonats. Vicent Torres havia obtingut el XX Premi de Poesia Josep Maria Ribelles amb "Les hores ermes", versos que parlen de la presència i de l'absència. Mentre, el llibre reconegut amb el XXXII Premi de Narrativa Vila de Puçol ha estat la novel·la "El torb sobre el mar", del manresà Jeroni Muñoz, que gira al voltant del dolor i la pèrdua d'un ésser estimat.

L'esdeveniment va comptar amb la intervenció del regidor de Cultura, Xavier Alcácer, i va tancar amb l'actuació musical de la cantant Mireia Vives i el guitarrista Borja Penalba. Podeu veure una crònica i més imatges de la presentació tot clicant ací.

Imatges: Sabín - Ajuntament de Puçol

dimarts, 11 d’abril del 2017

Les obres d'Onada van estar presents a la Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús

El cap de setmana passat, el poble de Jesús va acollir, un cop més, la Fira Literària Joan Cid i Mulet, que enguany suma el seu onzè anys, ja consolidada com l'avantsala del Sant Jordi a les Terres de l'Ebre. Amb motiu de l'extensa programació que acompanya la Fira, tot excedint allò purament literari per endinsar-se en altres modalitats artístiques i en la difusió del patrimoni del territori, la televisió ebrenca Canal 21 ha publicat un reportatge, en el qual hi apareixen amb veu pròpia, alguns dels autors i autores d'Onada.

És el cas de les Germanes Besolí, jesusenques, que apleguen a la Fira Joan Cid i Mulet amb dues novetats de les Contalles de Muniatto: "Muniatto i la cucafera" i "El cagatió de Muniatto". També hi va intervindre l'escriptor Jesús M. Tibau, qui va parlar del seu nou llibre, els relats de "La vida darrere de l'aparador". Més allunyada de l'Ebre és Marta Tena. La senienca també va acudir-hi, com van recollir les càmeres de Canal 21, per presentar la seua novel·la "Tots els colors del vent".



També va ser notícia a Canal TE

Per la seua banda, la televisió Canal Terres de l'Ebre, també present a Jesús, va editar una peça al voltant de la Fira, tot prenent testimoni d'alguns dels escriptors i escriptores protagonistes, com ara el ja esmentat Jesús M. Tibau o Cinta Arasa.

Valenciaplaza publica la crònica de la presentació de "L'única passió noble" a Sueca

Arran de la presentació de "L'única passió noble" a l'Espai Fuster de Sueca, el diari digital Valenciaplaza ha publicat una crònica d'aquest acte en el que Joan Garí va portar la seua obra, premi Ciutat de Benicarló de Narrativa Memorialística, al centre del gènere de l'assaig de la literatura valenciana. El lloc de l'esdeveniment no era arbitrari: el llibre de l'escriptor borrianenc tracta sobre "el gran i fascinant Joan Fuster en un teixit literari elaborat amb molt cura i mestria que l’autor entrellaça amb un altre pensador de tots els temps, Montaigne, i amb una presència de gran magnetisme narratiu: Madame Cécile Mähler-Besse", interlocutora en la ficció de Garí i propietària real de la vella torre del creador dels Essais.

Segons exposa la ressenya, "Garí va traslladar un tast del contingut del llibre, amb la contextualització del procés creatiu. Sens dubte, però, va deixar molt bon sabor de boca en endinsar-se per l’anècdota en primera persona. Garí rememorava la seua coneixença propera de Fuster. Una aproximació personal al personatge que el borrianenc situava al final de la dècada dels anys vuitanta del segle passat i principis de la dècada dels anys noranta", quan l'escriptor de "L'única passó noble" preparava la tesi, el tribunal de la qual va presidir l'intel·lectual de Sueca.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Joan Garí, l'assaig i Fuster. El País parla de "L'única passió noble"

El periodista Carles Gàmez ha dedicat un reportatge a l'escriptor Joan Garí arran de la passada presentació de l'assaig "L'única passió noble" a la Llibreria Fan Set de València. Explica com el llibre guanyador del I Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló va nàixer l'any 2008, a partir d'un viatge de l'autor borrianenc a la torre de Michel de Montaigne, al Perigord occità. "La dueña de la torre, Cecile Mähler-Besse, una propietaria agrícola dedicada al cultivo de viñedos, acabaría siendo el origen argumental del libro, dando nombre y subtitulo al texto, Converses amb madame Mähler-Besse sobre els valencians i el seu país."

Com explica Garí, amb aquest homenatge a Montaigne fet literatura" busca la "reivindicación" del gènere de l'assaig, "más adulterado de nuestra época" i critica que guardons dedicats a aquesta modalitat acaben premiant "libros de carácter técnico, tesis doctorales, que solucionan necesidades académicas, pero que no son ensayos".

De nou a "L'única passió noble", l'autor estableix un triangle entre Michel de Montaigne, Joan Fuster i ell mateix amb l'assaig com a fil connector.  “Yo llego a Montaigne por Joan Fuster, él es el que me lo descubre. Para mí una de las historias más emotivas, a la que me refiero en el libro, sucede cuando muere Joan Fuster. En su mesita de noche se encuentran los libros de Montaigne, su última lectura. Me parece una metáfora preciosa”, explica Joan Garí, qui també tracta temes com l'homosexualitat de l'intel·lectual de Sueca.

Podeu llegir la notícia sencera d'El País tot clicant ací.

dilluns, 10 d’abril del 2017

El poeta Ricard Mirabete recomana "On la sang", el nou llibre de Ricard Garcia

La popularitat de les xarxes socials ha fet possible que puguem trobar la crítica d'un llibre pràcticament en qualsevol lloc, fins i tot en el mur de comentaris d'una publicació a Facebook. És el cas del poemari "On la sang", de Ricard Garcia, ressenyat pel també escriptor i poeta Ricard Mirabete. 

L'autor de "On la sang", premi Jaume Bru i Vidal Ciutat de Sagunt, l'ha reproduït en el seu blog personal: "On el cant rebrota com la sang dels nostres dies. 'On la sang' brolla a plaer, com la mirada insadollable es reconeix en l’esguard de l’amiga, i creix. Creixement i relat des del paisatge d’un càntic inexhaurible. Els versos de Ricard Garcia perviuen “com navalles en l’ombra”. Un nu i uns ulls que amiden l’amor des d’un present continu. A nosaltres tan sols ens és donat de “prenyar la llum, de sang” com ens mostra el poeta en aquest magnífic llibre de poesia vertebrada per la bellesa. No us el perdeu!

dissabte, 8 d’abril del 2017

Tortosa acollirà el 12 d'abril una nova presentació de "El gripau Estanislau …i altres poemes"


Després de voltar per Mataró i Amposta, "El gripau Estanislau …i altres poemes" aplega a Tortosa, la ciutat de Montse Boldú, autora dels poemes d'aquest divertit àlbum infantil il·lustrat. L'acte serà el pròxim dimecres 12 d'abril a les 19.30 hores a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, amb la participació de la jove il·lustradora Clara Codina i de la bibliotecària Irene Prades.

divendres, 7 d’abril del 2017

Jesús M. Tibau signarà "La vida darrere de l'aparador" el pròxim 13 d'abril a la Llibreria Serret

El pròxim dijous 13 d'abril, a partir de les 18 hores, Jesús M. Tibau hi signarà exemplars de "La vida darrere de l'aparador" a la Llibreria Serret de Vall-de-roures. En aquest emblemàtic centre cultural del Matarranya trobareu les històries, locals però universals, que l'escriptor va extraure de les observacions que va fer en quinze comerços de Tortosa de tota índole, i com, sota el seu inconfusible estil, hi discorren botiguers i clients, mercaderies i publicitats.

"Un estímul per plantejar-se segons quines coses". Jesús M. Tibau parla de "El secret de les terres roges"

L'escriptor i divulgador Jesús M. Tibau ("No és la derrota, sinó el vent", "La vida darrere de l'aparador") ha dedicat un article al seu blog a l'última incorporació de la Sèrie Roja de Maremàgnum, "El secret de les terres roges" de Lurdes Malgrat, una novel·la juvenil d'aventures i ciència-ficció que forma part del projecte Literatura km 0 del Camp de Tarragona.

Com exposa l'article en una breu sinopsi, el llibre ens conta les accions de tres amics, la Jana, el Raül i el Tom, en un món distòpic on les relacions es fan a distància, com per exemple a través de videojocs. Serà el cas d'un nou joc, El secret de les terres roges, que els canviarà la vida. "Els lectors més veterans trobarem a la novel·la aires d’universos literaris i cinematogràfics coneguts, mons freds en què el control paternalista del govern sobre la població, per al seu bé, per suposat (mode ironia), va en detriment de la llibertat, de les emocions", apunta Tibau.

Potser El secret de les terres roges es convertirà per als adolescents que el llegeixin per primera vegada en un estímul per plantejar-se segons quines coses, en un llibre de referència que recordin com els va marcar quan siguin adults. Ho hauran de descobrir per ells mateixos.

La ressenya sencera de Jesús M. Tibau es pot llegir tot clicant ací.

dijous, 6 d’abril del 2017

La Calamanda entrevista Josep San Abdón, autor de la biografia de Manuel Milián Mestre

La periodista Alícia Coscollano, responsable de La Calamanda, diari digital del Maestrat, ha entrevistat Josep Manuel San Abdón amb motiu de l'aparició de "Manuel Milián Mestre", la biografia que el professor benicarlando ha escrit sobre la figura del conegut comunicador i polític morellà. Publicat en la Sèrie Maior de la col·lecció Gent Nostra, el llibre descriu un retrat sobre la vida familiar, la vida pública i el pensament de Manuel Milián des de la seua infantesa als Ports i ho fa a partir d'una distesa i llarga conversa entre biògraf i biografiat, a la que s'acompanya un extens annex fotogràfic.

Podeu veure l'entrevista de La Calamanda a continuació.

La Calamanda entrevista el Grup la Deriva, autores de "L'aventura de les lletres ebrenques"

Després d'iniciar-se l'any passat amb quatre contes infantils basats en elements del patrimoni de les Terres de l'Ebre, el Grup la Deriva aplega a Sant Jordi enguany amb una nova proposta: "L'aventura de les lletres ebrenques". En la línia dels objectius de la iniciativa A l'escola, Terres de l'Ebre!, les tres autores Andrea Ferreres, Neus Pons i Núria Pons estrenen ara una novel·la d'aventures per a xiquets i xiquetes d'entre 10 i 12 anys, amb uns protagonistes molt especials: sis dels escriptors clàssics del sud català. Són Cristòfor Despuig, Sebastià Juan Arbó, Gerard Vergés, Artur Bladé i Desumvila, Jesús Moncada i Andreu Carranza. Tots ells mostraran a la jove Martina el que amaga la literatura ebrenca. 

Amb motiu de la publicació, el Grup la Deriva ha estat entrevistat per Alícia Coscollano per a La Calamanda. Com exposen, aquest format els ha permés tractar autors i obres de diverses èpoques, i ha contribuit a que el jove lector copse els canvis històrics en la societat ebrenca. A més a més, ha coincidit en que els sis escriptors presents "són bastant descriptius i els textos són molt realistes". Al remat, "no hi són tots els literats ebrencs, però pensem que són una mostra força representativa dels autors ebrencs més destacats i notables de la literatura catalana".

Precisament assenyalen que el que s'ha denominat literatura ebrenca viu un moment dolç, tant pel que fa a quantitat com a qualitat i a diversitat. "Ara, els escriptors, no només escriuen sobre la seua terra, sinó que s’obren al món i a una temàtica molt diversa. Aquesta varietat juntament amb la qualitat de les obres donen molta potencialitat a la literatura ebrenca." D'aquesta manera, amb "L'aventura de les lletres ebrenques" i el projecte del Grup la Deriva en general, busquen la projecció del territori des de les aules, en aquest cas des de la literatura, com abans havia estat des de la música, la gastronomia, les llegendes o la història.

Els textos de Despuig tenen un gran valor perquè descriuen una època molt important, un temps en què la vegueria de Tortosa i, consegüentment, les Terres de l’Ebre eren un punt estratègic dins la Corona d’Aragó. Arbó, per la seua banda, ens trasllada al Delta de la primera meitat de segle XX. Els seus escrits són el viu retrat de l’evolució del tram final de l’Ebre i la seua gent, i estan carregats d’ànima i de sentiments.  (...) Artur Bladé va traslladar l’enyorança de la seua terra i el trauma de la guerra a uns textos que són la nostra història. Gerard Vergés era apotecari, assagista, traductor, articulista, professor, poeta... El nostre escriptor més polifacètic ens deixa un llegat excel·lent en poc més de tres dècades. (...) Quant a Jesús Moncada, per a nosaltres, és el Gabriel Garcia Márquez català. Els seus textos, localitzats sempre a Mequinensa, traspuen realisme màgic per totes bandes. Llegir-los és comprendre una part important de la història de l’Ebre, lligada indiscutiblement al riu. I, per últim, Andreu Carranza és el valor més pròxim a nosaltres. Els seus llibres aboquen a la reflexió. Amb ell hem redescobert Jacint Verdaguer.

Podeu llegir l'entrevista sencera a La Calamanda tot clicant ací.

dimecres, 5 d’abril del 2017

L'Espai Joan Fuster de Sueca acollirà la presentació de l'assaig "L'única passió noble" de Joan Garí


Aquest divendres 7 d'abril, Joan Garí presenta l'assaig "L'única passió noble" a Sueca. Serà a partir de les 19 hores a l'Espai Joan Fuster, ubicada en l'antiga casa de l'intel·lectual, un personatge ben present en el llibre amb el qual l'autor borrianenc va guanyar el I Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló. Hi intervindrà també l'escriptor Josep Palomero.

La Ràpita acull una conferència al voltant dels encanteris de la serra de Montsià


"Els encanteris de la serra de Montsià" és una obra on Joan-Bta. Beltran expressa la seua visió personal sobre la serralada que dóna nom a la comarca més meridional de Catalunya. Publicada en l'any 2009, no ha perdut en cap moment la vigència i la frescura, com ho mostra el fet que, basant-se en aquest títol, l'autor faça una conferència al Camp d'Aprenentatge del Delta de l'Ebre de Sant Carles de la Ràpita al voltant de les vivències i les anècdotes del Montsià. L'acte serà el divendres 7 d'abril a partir de les 19.30 hores.

Literatura i xocolata en la presentació a Tortosa de "La vida darrere de l'aparador"

Pocs indrets tan originals per a una presentació literària com la que va escollir Jesús M. Tibau per estrenar "La vida darrere de l'aparador", passat dijous 30 de març. La fàbrica dels emblemàtics xocolates tortosins C.R.E.O. va acollir aquest esdeveniment cultural amb motiu del nou llibre de l'escriptor de Cornudella. A més a més, no era una elecció arbitrària: els relats recollits en el títol s'ambienten en botigues de la capital ebrenca, algunes modernes, d'altres autèntics símbols locals, en els que l'escriptor ha posat la seua mirada en tota mena de detalls: des de la clientela fins a la publicitat, sempre amb el característic estil literari de Jesús M. Tibau. A l'acte de presentació va estar acompanyat de l'escriptor, professor i divulgador literari Emigdi Subirats, de la regidora de Cultura Dolors Queralt, així com dels mestres xocolaters de C.R.E.O.