El periodista Carles Gàmez ha dedicat un reportatge a l'escriptor Joan Garí arran de la passada presentació de l'assaig "L'única passió noble" a la Llibreria Fan Set de València. Explica com el llibre guanyador del I Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló va nàixer l'any 2008, a partir d'un viatge de l'autor borrianenc a la torre de Michel de Montaigne, al Perigord occità. "La dueña de la torre, Cecile Mähler-Besse, una propietaria agrícola dedicada al cultivo de viñedos, acabaría siendo el origen argumental del libro, dando nombre y subtitulo al texto, Converses amb madame Mähler-Besse sobre els valencians i el seu país."
Com explica Garí, amb aquest homenatge a Montaigne fet literatura" busca la "reivindicación" del gènere de l'assaig, "más adulterado de nuestra época" i critica que guardons dedicats a aquesta modalitat acaben premiant "libros de carácter técnico, tesis doctorales, que solucionan necesidades académicas, pero que no son ensayos".
De nou a "L'única passió noble", l'autor estableix un triangle entre Michel de Montaigne, Joan Fuster i ell mateix amb l'assaig com a fil connector. “Yo llego a Montaigne por Joan Fuster, él es el que me lo descubre. Para mí una de las historias más emotivas, a la que me refiero en el libro, sucede cuando muere Joan Fuster. En su mesita de noche se encuentran los libros de Montaigne, su última lectura. Me parece una metáfora preciosa”, explica Joan Garí, qui també tracta temes com l'homosexualitat de l'intel·lectual de Sueca.
Podeu llegir la notícia sencera d'El País tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada