divendres, 2 de juny del 2017

El més consultat a Onadaedicions.com durant maig

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de maig.

FICCIÓ

1. Cita a la Paret de Gel. En la recta final d'un nou curs escolar torna a reeixir un dels títols bandera del projecte Onada Educació amb la proposta de Literatura Km 0 al Camp de Tarragona. L'autora de Valls Margarida Aritzeta ha connectat amb els joves lectors amb una novel·la d'aventures, que parteix d'un fet insòlit, una tempesta que sembla no tindre aturador, per parlar de la valentia, l'amistat i la superació personal. Ara bé, tot i estar dedicada al públic juvenil, qualsevol edat gaudirà de la intriga que viuran el Julià i la Laura.

2. L'aventura de les lletres ebrenques. Tres xiques ampostines formen el Grup la Deriva, que té per objectiu oferir als centres educatius materials que treballen la cultura pròpia de les Terres de l'Ebre. L'any passat van arrancar amb quatre contes il·lustrats adreçats als primers cursos d'infantil, i enguany tornen amb aquesta novel·la pensada a lectors una mica més grans, cap els 10 anys. La història no té desperdici: és un fantàstic viatge d'aventures en el que la Martina coneixerà sis grans escriptors del sud de Catalunya: Arbó, Moncada, Carranza, Vergés, Bladé i Despuig. Es presenta aquest divendres 9 de juny a Amposta i la setmana posterior, a Tortosa.

3. L'Estirp de la Sang Reial. A les Comarques de Castelló tot just acabem d'iniciar la campanya de Literatura Km 0 per apropar els autors i autores del territori a les aules, però ja comptàvem amb propostes arrelades al nord valencià. És el cas de l'exitosa novel·la juvenil de Pep Castellano, que ara acaba d'encetar la quarta edició. Les aventures de Marta Ferreres i el comissari Arrufat continuen guanyant adeptes curs rere curs.

4. Que s'acabin les vacances, si us plau! Confiem que els lectors i lectores d'aquesta novel·la juvenil de Noemi Bagés no les hi passe com al Marc, i que gaudisquen d'unes merescudes vacances. Però el nostre protagonista també se les prometia molt felices al juny, quan de cop i volta tot canviarà i haurà de veure l'estiu des del poblet de la seua àvia, on no coneix ningú. Amb aquest atractiu punt de partida, l'escriptora tarragonina ha publicat un divertit llibre carregat d'aventures, perfecte tant per treballar a l'aula com per a fora de classe.

5. On la sang. No sovintegen les segones edicions en poesia, i menys encara un parell de mesos després de l'estrena, però el nou llibre de Ricard Garcia ja ha assolit aquestes dues fites. Guanyador del premi de Poesia Ciutat de Sagunt, l'escriptor de Sant Llorenç d'Hortons ha captivat crítica i públic amb versos que parlen dels fets i dels sentiments més extrems de la vida. Podeu comprovar-ho en la pròxima presentació, el dijous 8 a Igualada.

NO FICCIÓ

1. Els orígens del Maestrat històric. Un dels títols més venuts en aquesta primavera aplega amb una efemèride. Enguany es compleix el setè segle de la formació del Maestrat de Montesa, i tot aprofitant, l'historiador Vicent Royo publica un assaig divulgatiu sobre com van arrancar les comunitats i viles del nord del Regne de València. Amb un estil a l'abast del públic general, ja s'ha presentat amb notable acollida a Sant Mateu, Vinaròs, Ares, Castelló o Vilafranca, entre d'altres indrets; una gira que es reemprendrà a l'estiu.

2. La cuina del Delta de l'Ebre. Els receptaris de la col·lecció La Teca són dels volums de no ficció més apreciats pel públic, gràcies a la combinació entre qualitat culinària, compromís amb el territori i la seua gent, la recuperació del patrimoni gastronòmic i l'originalitat de les propostes. Aquests quatre elements es noten en títols com aquest, el primer que va publicar l'activa Associació Local de la Dona de la Cava i que va estar reconegut amb el Premi Gourmand. Des de l'any passat, torna a estar a les llibreries amb una segona edició.

3. Salir del silencio. En poques ocasions un llibre d'història local valenciana s'ha presentat fora de la comarca, del país i fins i tot, fora del continent. Quan això ocòrre, és que ja no parlem d'un títol local, sinó d'un tema universal que hi transcórre a un indret, en aquest cas la vila de Càlig, al Maestrat. La professora americana Martha Heard va entrevistar, fa quasi un quart de segle, als veïns i veïnes que van viure de primera mà la II República i l'esclat de la Guerra Civil. Un material històric de primera magnitud, que va donar lloc a aquest llibre aparegut ja fa quasi cinc anys.

4. Joan Fuster per a joves. Joan Fuster està de moda, per dir-lo d'alguna manera. L'efemèride dels 25 anys del traspàs de l'homenot de Sueca ha augmentat l'interès del públic per la seua ingent i extensa obra, que resta com a llegat d'un dels intel·lectuals europeus de referència del segle passat. Per demostrar que conserva la vigència, i a la vegada, fer una proposta atractiva per a treballar a les aules, l'escriptor i professor Salvador Vendrell ha publicat aquesta nova antologia de textos curosament escollits per als nous lectors de Fuster.

5. Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Company a escena. El passat 29 de maig l'escriptor mallorquí Vidal i Alcover haguera complit 94 anys. Aquesta efemèride va despertar l'interès del públic, de manera que van augmentar les visites a aquesta obra publicada en la col·lecció La Nau per la tardor de l'any 2012 i en el que diversos filòlegs, escriptors i professors, coordinats per Magí Sunyer i Montserrat Palau, valoren la tasca cultural i intel·lectual d'aquesta parella fonamental de les lletres catalanes del segle passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada