El doblement premiat assaig de Joan Garí, "L'única passió noble", ha estat ressenyat per Fèlix Edo Tena en un article publicat al digital Núvol. Com inicia l'article, el diàleg imaginari de l'autor amb madame Mähler-Besse, un personatge real i darrera propietària de la torre de Michel de Montaigne "serveix a Garí per reflexionar sobre l’actualitat del pensament de Joan Fuster, un gran admirador de l’assagista francès". A la vegada, però, Edo assenyala que "no és un cap estudi crític sobre el pensament de Joan Fuster, sinó una original manera de presentar la vigència d’algunes de les seues
idees, tant pel que fa a la qüestió de la pàtria valenciana com al
pensament en general".
Per al crític de Núvol, Garí concedeix a l'intel·lectual de Sueca el mèrit de visualitzar un país, el valencià, on hi havien províncies espanyoles. El projecte va atraure a certs sectors de l'esquerra, però "va ensopegar amb la realitat" de la "indiferència per a la majoria de valencians".
Per una altra banda, pel que fa a la tasca de pensador, Garí destaca algun dels temes que tractà Fuster, com els seus estudis literaris, la filosofia hedonista, la independència de l’intel·lectual enfront al poder o la llibertat de l’individu en la societat civil, amb la idea que si té sentit llegir-lo avui és perquè la seua obra és un gran excitant intel·lectual que té una enorme virtut: ensenyar a pensar al lector.
Podeu llegir la ressenya sencera de "L'única passió noble" de Fèlix Edo tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada