dijous, 4 d’abril del 2019

Un llibre per conèixer l'obra artística i la figura humana de Frederic Mauri

Frederic Mauri Pallarés (Tortosa, 1940) és un dels grans noms de l'art a les Terres de l'Ebre des de mitjans dels anys seixanta del segle passat. Llenços, cartells, gravats i, sobretot, ex-libris, constitueixen una obra pictòrica innovadora i creativa. Ara, amb la intenció de posar en valor la seua trajectòria artística i difondre-la arreu del país arriba "Mauri essencial", el resum biogràfic que li dedica l'escriptor Manel Ollé Albiol. Publicat per Onada, aquest llibre es presenta el pròxim dijous 11 d'abril, a partir de les 19.30 hores, a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa, amb la participació de Jacobo Vidal, professor del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona.

Manel Ollé realitza un perfil per la vida i l'obra de Frederic Mauri, en el qual coneixem els seus inicis, inspirat per artistes tortosins de la talla de Ferran Arasa o Francesc Gimeno. Vinculat als moviments intel·lectuals que van revifar la cultura ebrenca en ple franquisme, com la revista GEMINIS (de la qual va dissenyar la primera portada), el jove Mauri viatja a Barcelona per formar-se a l'Escola de Belles Arts. Abans, encara a Tortosa, ja havia exposat per primer cop amb quinze anys i havia guanyat un primer premi del Cercle Artístic de la localitat.

Consolidat com una ferma promesa artística, Mauri entra a formar part del grup Macla-65, i realitza nombroses exposicions, tant individuals com a col·lectives, en les quals explora diverses manifestacions artístiques, des de gravats fins els olis, caracteritzats per una intensa documentació, un potent treball de la composició, el color i la il·luminació, i a la vegada, pintura arrelada al seu territori més íntim. El llibre, profusament il·lustrat, hi concentra una antologia de les seues diverses etapes pictòriques.

Exlibrista

"Mauri essencial" hi destaca un aspecte en el qual el pintor tortosí ha excel·lit. Els ex-libris, petits gravats personalitzats per a decorar la pertinença dels llibres a una biblioteca, han estat font de passió per a Frederic Mauri. Tal com exposa Ollé, "la generositat de l’artista, la voluntat didàctica o el desig de compartir els seus coneixements fa que alguns ex-libris ens aporten un plus d’informació, de didactisme, que representen un enriquiment per a qui els observa, els mira, ni que siga superficialment. A tall d’exemple, a l’ex-libris dedicat a Aristòtil i Filis ha anotat fins a setze títols dels llibres del filòsof, perfectament llegibles a la composició, que actuen de memoràndum cada vegada que el mirem". Mauri ha treballat en especial els ex-libris de temàtica cervantins, fins esdevindre una referència en aquest àmbit.

Manel Ollé Albiol (Ulldecona, Montsià, 1954) és llicenciat en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona. Viu a Tortosa, on s’ha dedicat a la docència com a professor de literatura catalana en un institut de batxillerat. En el vessant narratiu, és autor de "L’última vinyeta" (1995), "Macianet, el ventallenc" (1998), "Micalet Verderol" (2011) i "L’escamot de la nit serrada" (2018). Ha rebut els premis Lo Grifonet 2013 d’Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre i el Mestre de Mestres 2015 de l’Ajuntament de Tortosa. "Mauri essencial" està publicat en la col·lecció Gent nostra d'Onada Edicions, dedicada a promoure les figures de primer nivell de les Terres de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada