El passat 21 de febrer, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa s'omplia de gom a gom per a l'estrena de "Zoraida Burgos i Matheu", el primer llibre de la cantautora Montse Castellà en que recorria l'extensa i intensa trajectòria vital d'aquesta bibliotecària i poeta tortosina, una de les veus literàries més sòlides del darrer mig segle a les Terres de l'Ebre.
Arran d'ací, el digital Surtdecasa ha dedicat un article al llibre, publicat pel periodista Oriol Gracià. En ell es narra el procés de creació del títol, en el que Castellà va haver de vèncer les reticències de Zoraida Burgos. Van ser sis anys de treball, de converses entre les dues dones, per donar llum a una biografia feta "a quatre mans, però amb pianos diferents", com indicava l'autora.
En "Zoraida Burgos i Matheu", la persona i l'obra s'entremesclen per a crear un relat vital que abasta els esdeveniments del darrer segle vist des de la perspectiva de l'escriptora: la guerra, la postguerra, el franquisme, la revifada de la cultura catalana a les Terres de l'Ebre... Castellà incideix en el seu caràcter discret que amaga a una dona polifacètica, inquieta i curosa.
Aquesta és una biografia que més enllà del fet literari, retrata els anys de lluita antifranquista, de censura i textos clandestins, de presons i llibertats escapçades. I tot, explicat amb la veu narrativa de Montse Castellà que proposa un text a mig camí entre l'assaig i la memorialística, amb voluntat estètica i literària. Una biografia sui generis, que no s'estructura cronològicament, sinó per blocs temàtics que van des de les lectures i influències, fins als records d'estiu, les músiques inspiradores, els viatges, els amics i, òbviament, el seu llegat literari ordit, al principi, de poesia social, però que més tard també aborda temes com l’amor, el paisatge i els viatges, fins i tot des de la prosa.
Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada