dilluns, 29 de febrer del 2016

Preparant novetats: "Sobreviurem" de Clara Gil


Quan les coses es torcen és quan cal que estiguem més desperts, més forts i amb més ganes de canviar el nostre present. "Sobreviurem" és una sèrie de poemes (també en podeu dir consells, ànims o pensaments) que creuen fermament en les portes obertes, els gots plens i els llenços multicolors. Els compartim?

"Sobreviurem" es presenta aquest dissabte 5 de maig, a les 12 hores a la Casa dels Mundina de Vila-real.

Clara Gil Fortuño va nàixer a Vila-real i treballa com a professora de llengua i literatura. Gran aficionada a la música i a la lectura, de ben petita ja guanyà diversos certàmens infantils. Actualment conrea, sobretot, poesia i narrativa curta, gèneres amb els quals ha guanyat diversos premis, alguns d’ells publicats en títols com Poesia Jove, El jardí de les paraules o Maig, 10 anys de contes. També ha col·laborat en llibres de text i altres materials didàctics.

Els "Maleïts entrepans" d'Antoni Gómez van aplegar a Petrés

 

La Biblioteca de Petrés, al Camp de Morvedre, va acollir una nova presentació de "Maleïts entrepans", la novel·la d'Antoni Gómez, una evocació per la seua infantesa i els personatges que poblaven aquella Ciutat Vella de Sagunt cap la dècada dels 60 i 70. Gómez va estar acompanyat de l'alcalde de la localitat Pere Peiró.

Imatges: Ajuntament de Petrés

El receptari "La cuina dels arrossos del Delta de l'Ebre" es presenta aquest dissabte a Deltebre


Aquest dissabte 5 de març, el Sindicat de Deltebre acull l'estrena del nou receptari "La cuina dels arrossos del Delta de l'Ebre", un conjunt de propostes de les membres de l'Associació Local de la Dona de la Cava basades en un dels productes més característiques de la zona: l'arròs, preparat de les més variades maneres, sempre amb el toc tradicional i mediterrani de la cuina del delta. El llibre, també disponible en castellà, compta a més a més amb introduccions de Baltasar Casanova i Ramon Vidal i les fotografies d'Agustí Bertomeu, Polet.

L'acte de presentació serà a partir de les 19 hores, i comptarà amb la intervenció del diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Malràs, la presidenta de l'Associació Local de la Dona de la Cava, Maximina Saborido, el coordinador del projecte Gustavo Turón, l'educador ambiental Ramon Vidal i el director de la col·lecció, La Teca d'Onada Edicions Juanjo Roda.

dissabte, 27 de febrer del 2016

Josep Manuel San Abdón ressenya el volum de Josep Monferrer sobre la figura de Mossèn Milián Boix

El crític literari Josep Manuel San Abdón ha ressenyat el nou llibre de l'historiador Josep Monferrer, "Mossèn Manuel Milián i la salvaguarda del patrimoni de l'arxiprestat de Morella (1933-1940)", un volum de caire biogràfic entorn a la figura d'aquest religiós morellà que va dedicar la seua vida a l'estudi de les belles arts i del patrimoni de la diòcesi de Tortosa. 

Coneixedor d'aquesta erudició, el bisbe Félix Bilbao li va encomanar, abans de la Guerra Civil, la confecció del "Inventario Monumental Dertosense", un catàleg amb tot el patrimoni artístic d'una diòcesi que s'estenia des d'Almenara fins Maials. En una segona part, l'obra de Monferrer ens ensenya el paper de Mossèn Milián Boix durant i després de la guerra, quan hi exercirà un paper fonamental en la preservació de les obres d'art de la comarca dels Ports.

Josep Monferrer fa un repàs exhaustiu de tot allò que va ser destruït en les diverses parròquies de l’arxiprestat de Morella, i a continuació dedica un capítol a la reacció cívica enfront de la barbàrie. El maig de 1937 es va constituir la Junta Delegada de Incautación, Protección y Salvamento del Tesoro Artístico de Castellón de la Plana, de la que formaven part figures de prestigi del món cultural castellonenc com Joan Baptista Porcar, Joan Adsuara, Sos Baynat, Sánchez Gozalbo o Bernat Artola. Que es van encarregar de portar i custodiar al Museu Provincial de Castelló, aquell material que havia aconseguit salvar-se i que es conservava als ajuntaments o en cases particulars.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

divendres, 26 de febrer del 2016

Agustí Segarra presenta a Tarragona "L'aventura del mercat", aquest 1 de març


La seu tarragonina del Col·legi d'Economistes de Catalunya acull l'estrena del llibre d'Agustí Segarra "L'aventura del mercat. Un relat d'economia recreativa", un didàctic assaig on exposa alguns dels principals mecanismes de funcionament dels mercats i de l'economia en tant que ciència social, a partir de la ficció que protagonitzen l'inspector Lluc i el seu equip. Aquest to fa que "L'aventura del mercat" siga un llibre obert a tots els públics.

L'acte serà aquest dimarts 1 de març, a partir de les 19 hores. Segarra, catedràtic d'Economia Aplicada a la URV, comptarà amb la companyia dels professors universitaris Juanjo Pujadas i Miquel Àngel Pradilla. 

Enric Querol: ‘La Guerra de Successió al Maestrat o a l’Ebre té encara molt de recorregut’


Enric Querol és llicenciat en Filologia Anglesa i doctor en Filologia Hispànica, i "La presa de Sant Mateu del Maestrat pels anglesos a la Guerra de Successió" no és la seua primera investigació històrica. De fet, altres títols publicats flirtegen amb el curs dels esdeveniments principals que van afectar directament el nostre territori, com ara l’estudi històric "La Guerra dels Segadors a Tortosa (1640-1651)", o "Els Sentís, la segregació i la Guerra dels Segadors" (2006). Amb el nou títol -edició i estudi preliminar-, editat per Onada edicions que es presenta el pròxim dia 26 de març a Sant Mateu, Querol situa una fita geogràfica a la localitat del Baix Maestrat, narrant l’evolució de les tropes angleses a la localitat i la trajectòria de personatges com el mestre santmatevà Pere Vicent Sabata y el seu escrit Diaria y verídica relación de lo sucedido en el asedio de la villa y plaza de San Mateo (1706).

Enric, dins de la teua obra es pot apreciar un gran interès per la investigació de fets històrics centrats, però, en les nostres comarques.
El meu camp de treball és principalment els estudis literaris a l’edat moderna, però també he fet incursions al camp de la història. Bona part de la metodologia d’investigació és la mateixa, i a mi m’agrada la literatura i la història, així que sovint intento fer-les convergir. Pel que fa al territori, cap història de la cultura o de la literatura es pot forjar sense estudis locals –que no localistes- ben treballats. Veiem la imatge del puzle després de posar les petites peces, no? M’agrada recordar la frase de Curtius: “l’especialització sense l’universalisme és cega; l’universalisme sense l’especialització és una bombolla de sabó”.

Quina tasca de recopilació i estudi i recerca has dedicat per tal de poder dur a terme la confecció d’aquesta obra? 
Fa anys que treballo el tema i ja havia avançat alguna cosa sobre Sabata i aquestes relacions de successos al Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura (2006) i (2011). He treballat, bàsicament, a l’Arxiu Històric Diocesà de Tortosa, a l’Arxiu del Regne de València, a la Biblioteca de Catalunya, a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i també al fons de mossèn Manuel Betí de la Societat Castellonenca de Cultura.

Com podries traslladar la rellevància d’aquesta època històrica al gran públic?
La Guerra de Successió és determinant, com es ben sabut per a la formació de l’Espanya contemporània. Els territoris de la Corona d’Aragó, que majoritàriament prengueren part per l’arxiduc Carles, són castigats per Felip V amb la pèrdua del seu sistema polític i jurídic propi. Furs i constitucions són abolits i entra el nou concepte de monarquia absoluta.

Quina importància va tenir Sant Mateu en els fets que narres en el llibre?
Sant Mateu sol tenir un paper de defensa del Regne de València en les guerres que els catalans tenen recurrentment amb la Corona. Ja fos la Guerra Civil del 1460-1472, la Guerra dels Segadors (1640-1652) o la de Successió (1705-1714). O bé funciona com a base d’operacions per atacar el Principat o, quan van mal dades, ha de ser la muralla del Regne. En aquest cas, però, el sentiment austriacista estava arrelat al Maestrat i molts pobles s’afegeixen a la revolta quan entenen que la situació, amb l’arribada de les tropes angleses, els hi és favorable. Sant Mateu és el primer pas en l’ofensiva anglesa per ocupar València, a la qual s’afegia la revolta dels maulets a Dénia, pel sud.

Qui era el mestre de gramàtica Sabata i perquè el seu document Diaria y verídica relación de lo sucedido en el asedio de la villa y plaza de San Mateo (1706) acaba sent traduït a l’anglès?
Sabata era un literat, no de primera fila, però força interessant. Va publicar obres pedagògiques i un poemari, Poesías varias (Barcelona, 1697), avui per desgràcia perdut. També escrivia i muntava peces dramàtiques per a les festivitats dels pobles del Maestrat, els Ports i la banda catalana de la diòcesi de Tortosa. La traducció s’entén en el context de debat públic que l’opinió pública anglesa mantenia sobre la necessitat d’intervenir a la guerra hispànica. Els anglesos van invertir molts homes i molts diners a les guerres d’Europa en aquell moment. Convenia, si més no, publicitar els èxits per demostrar que aquell esforç no era en va.


Quina rellevància va tenir per a l’època?
És, com dic, una peça més de la xarxa propagandística del govern de la reina Anna. Pensem que les millors plomes angleses del moment, com ara Daniel Defoe (Robinson Crusoe) o Jonathan Swift (Els viatges de Gulliver), estaven immersos en aquesta guerra de tinta a favor o en contra de l’actuació del govern.

Com creus que va influir la presa de Sant Mateu a les nostres comarques, i tot el conflicte bèl·lic, en general? Quina va ser la seua incidència a les nostres terres?
La presa de Sant Mateu va consolidar el domini austriacista no només sobre la capital del Maestrat; fins a 42 viles i pobles s’afanyaren a retre obediència al coronel John Jones, cap de les tropes angleses: des de Fortanete, Cantavieja i la Iglesuela fins als jurats de Castelló, Borriol i Orpesa, per citar alguns llocs més extrems. Una bona part del nord del Regne, excepte Peníscola, que va resistir, s’havia sotmès l’arxiduc.

Pel que fa a la incidència de la guerra al territori, es va seguir la tònica general; desprès de la derrota d’Almansa el duc de Berwick i els altres militars borbònics van dominar ràpidament i amb poca resistència València capital i la resta del Regne. És la vella història per als perdedors: confiscacions, empresonaments, execucions, exili, etc. Els canvis polítics, amb la supressió de la Generalitat, aniran seguits d’un canvi també en l’administració municipal: els consells seran substituïts pels ajuntaments, amb regidors designats a dit en funció a la seva fidelitat al nou sistema.

És una època el suficientment estudiada, o encara es podria escriure molt sobre aquells fets?
La investigació no es pot fer des de casa i no és fàcil ni còmoda. La Guerra de Successió al Maestrat o a l’Ebre té encara molt de recorregut, però cal anar a les fonts!

Els empresonaments en aquells temps tenien unes conseqüències prou greus. Com viu la manca de llibertat Sabata en el castell de Peníscola?
No sabem el nivell d’implicació de Sabata amb la causa austriacista. És possible que hi simpatitzés però que la redacció de la relació fos una peça més de la seva feina com a literat oficiós del poble: igual que escrivia obres dramàtiques i composicions poètiques a les festivitats, ara la seva condició el va portar a la redacció d’aquest text. Sabata fou empresonat, com tants altres, al castell de Peníscola. Allí es distragué escrivint poemes en què escarnia el governador Sancho de Echevarría. Si no eres considerat un element perillós podies ser alliberat mitjançant el pagament d’un rescat. Els elements més significats, com ara el rector de Sant Mateu Josep Vilanova, foren traslladats a València per ser jutjats.

Què penses que pot aportar el teu llibre a una localitat com Sant Mateu, i a les nostres comarques?
El paper absolutament perifèric que tenim avui dia no correspon a la importància de les nostres terres en aquell món centrat en Europa i on el Mediterrani era una part nuclear. Conèixer el nostre paper històric ens ajuda a tenir perspectiva. I ho dic per totes les bandes: hem de refusar els a prioris maniqueus “bons-contra-dolents” en la història.

Com ha estat la relació amb Onada edicions?
Una relació basada en la claredat dels objectius, el bon tracte i la confiança. Fa anys que ens coneixem amb Miquel Àngel Pradilla, sabem el que volem, què podem esperar. Aleshores tot és fàcil i fluït.

Ja se sap que ara toca gaudir d’aquest llibre, però tens en ment algun pròxim projecte?
Sí, tinc en ment un parell d’articles: un sobre un monjo de Benifassà que va fer una de les primeres edicions hispàniques dels Diàlegs de Joan Lluís Vives, i també un treball sobre Esteve Manyà, mestre de gramàtica de Castelló, al segle XVII i la seva activitat literària.

dijous, 25 de febrer del 2016

Antoni Gómez presenta "Maleïts entrepans" aquest divendres a Petrés


La Biblioteca de Petrés, al Camp de Morvedre, acull una nova presentació de "Maleïts entrepans", la novel·la del saguntí Antoni Gómez. Serà aquest divendres 26 de febrer, a partir de les 19.30 hores, i es comptarà amb la participació de l'alcalde de la localitat, Pere Peiró, i de l'autor de l'obra.

El protagonista de "Maleïts entrepans" rememora la infantesa entre els vius i els morts. Els vius són els personatges que vivien al barri: jornalers de la terra, treballadors siderúrgics, peons de camins, buscadors de pedres, estibadors, agranadors, forners, bevedors de cassalla, venedors de cupons, represaliats de la guerra civil… Els morts són els veïns que vivien en la memòria històrica: ibers, romans, jueus, moriscos. Entre les empremtes que deixen els uns i els altres, l’infant va forjant la seua experiència de la vida. Al bar familiar on treballa com a cambrer, prop d’un castell de ressonàncies mítiques, s’acosten també estrambòtics personatges que el xiquet relaciona amb els herois populars del tebeo de l’època de la fam. Però un bon dia els vius es converteixen en morts i el bar és buit…

Preparant novetats: "L'aventura del mercat. Un relat d'economia recreativa" d'Agustí Segarra


L’aventura del mercat. Un relat d’economia recreativa no és una obra de ficció, ni tampoc un treball acadèmic fet per un economista amb mala consciència pel trist paper que, durant aquesta recessió, està fent la seva professió. La pretensió del text és situar en el centre de la trama el nucli dur de l’economia com a ciència social: la confiança entre els actors que participen en els mercats. Si s’interpreten els mercats com els principals mecanismes socials on s’acorden, entre altres aspectes, la distribució de rendes entre productors, comerciants i consumidors, la confiança esdevé un intangible imprescindible per al funcionament dels mercats i, de retruc, del conjunt de la societat.

Quan a l’inspector Lluc se li demana que s’impliqui en la cerca de la confiança perduda en el mercat de la vainilla de la regió de Sava de l’illa de Madagascar, no pot més que sorprendre’s. Ignora la importància que pot tenir la confiança per al correcte funcionament d’un mercat tradicional, com ara els que tenim en els nostres pobles i ciutats. A poc a poc, la seva acreditada competència professional junt amb la seva inquietud intel·lectual l’animen a implicar-se en un repte que cada vegada es fa més apassionant. Trobar la confiança perduda no serà fàcil com pensava l’inspector Lluc. Un cop acordat un pla de treball amb els productors de vainilla, la Michelle i en Yin, dos joves i competents economistes, es desplaçaran per restablir la confiança que mai s’hauria d’haver perdut.

Agustí Segarra Blasco és catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat Rovira i Virgili. Es va llicenciar en Economia a la Universitat de València i es va doctorar a la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva recerca en els camps de la història econòmica, la creació d’empreses, el creixement econòmic i la innovació.

"Un vertader mural literari". Manel Alonso parla de "Escriure el país"

Manel Alonso és un dels trenta-sis escriptors i escriptores que han participat en "Escriure el país", el gran mural de la literatura valenciana que ha coordinat el Departament de Filologia de la Universitat d'Alacant. El llibre recull una dècada d'intervencions literàries a la seu alacantina, que posen de manifest la riquesa de les lletres pròpies, i a més, aposta per la literatura com una manera de descriure i reivindicar les comarques. Ara, en un article aparegut a Sons de Xaloc, Alonso fa cinc cèntims d'aquesta iniciativa i de la publicació: "un magnífic mostrari on apareixen algunes de les millors veus narratives del País Valencià. Un llibre ideal per a saber què es cou literàriament parlant per les terres valencianes".

L'article també apunta la diversitat dels escriptors participants, "la majoria estan en el seu moment de maduresa creativa", apunta assenyalant Manuel Baixauli, Vicent Usó o Anna Moner, i "és intergeneracional", de Bernat Capó i Isabel-Clara Simó a Xavier Aliaga i Xavi Sarrià, "sense oblidar el desaparegut Manuel Garcia i Grau".

Són, aquests, trenta-sis relats que es fan de llegir i que obliguen el lector a saltar d’un gènere a un altre amb agilitat, hi ha viatge, rondalla, històric, lladres i serenos…, però també passar de comarca a comarca, del camp a la ciutat amb alguns relats que naixen i es desenvolupen amb un petit detall, en una anècdota o en altres aspectes que pretenen oferir una panoràmica extensa del territori.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

dimecres, 24 de febrer del 2016

"Material fotogràfic" es presenta aquest divendres a Callosa d'en Sarrià


Joaquim Espinós porta les aventures dels valencians per terra americana a Callosa d'en Sarrià. Aquest divendres 26 de febrer, a partir de les 19.30 hores, la Casa de Cultura de la localitat acull una nova presentació de "Material fotogràfic", la premiada novel·la sobre l'emigració als Estats Units de fa quasi un segle. Es comptarà amb la participació de la professora Josepa Devesa.

Preparant novetats: "Xarxa prima", el nou llibre d'Amàlia Roig


Una de les novetats de Narrativa per aquesta primavera és el nou llibre de l'escriptora vinarossenca Amàlia Roig, "Xarxa prima", una novel·la a mig camí entre el dietari, la crònica periodística i la literatura de viatges que gira al voltant dels paisatges, i sobretot, les persones que hi conformen el territori de cruïlla.

Anna, l’escriptora-protagonista de "Xarxa prima", ens ofereix un relat per on discorre un cabal d’emocions i de reflexions hàbilment trenat des d’un conjunt de trobades amb artesans i menestrals de la cruïlla territorial entre valencians, catalans i aragonesos. Es tracta de personatges de carn i ossos però universals, arrelats a la terra i a una manera de viure molt especial. L’obra ens presenta un territori, la Ilercavònia actual, allunyat de les grans ciutats, rústic i tradicional, innovador i refinat alhora.

Amàlia Roig i Blasco (Vinaròs, Baix Maestrat, 1959) és psicòloga, filòloga i escriptora. Ha escrit relats i nombrosos articles. El seu primer llibre, "Un viatge fora forat" (Onada Edicions, 2009), és un recorregut narratiu i poètic entre una banda i l’altra del riu Sénia. En aquest segon llibre, "Xarxa prima", l’escriptora recrea la realitat d’avui i reflexiona sobre el nostre petit món a partir de l’excel·lència d’unes feines, sovint no prou reconegudes, que fan una sèrie d’homes i dones de carn i ossos que viuen i treballen en el sud de Catalunya i en el nord del País Valencià.

Núria Ibáñez presenta els contes de Bàrbara i Jaume a Amposta aquest dissabte


Aquest dissabte 27 de febrer, l'Eroski d'Amposta acull la presentació de la col·lecció El Montsià de Bàrbara i Jaume, de la mà de la seua autora, Núria Ibáñez. A partir de les 18.30 hores, els assistents podran conèixer de primera mà les aventures d'aquests dos personatges, Jaume i Bàrbara, qui ensenyen els més menuts el patrimoni de la comarca.

dilluns, 22 de febrer del 2016

Onada Edicions va participar a la II Trobada Internacional d'Editors de Literatura Infantil i Juvenil

Passat dijous i divendres, Onada Edicions va participar a la II Trobada Internacional d'Editors de Literatura Infantil i Juvenil, organitzada per l'AEPV a València. La convenció va aplegar a diverses editorials de la Xina, Corea del Sud i Turquia, juntament amb un grup d'editorials valencianes amb línia de publicacions de literatura per als més menuts.

Amb accions com aquesta, Onada referma la seua estratègia d'internacionalització de les obres i els autors i autores del catàleg, el qual incorpora títols de qualitat com els guanyadors del Premi Ciutat de Benicarló.

Podeu conèixer una mica més de la Trobada a la nota de premsa en vídeo difosa per la Conselleria d'Economia de la Generalitat Valenciana.

dissabte, 20 de febrer del 2016

"Un llibre que mereix ser reivindicat". Xavier Aliaga ressenya "Maleïts entrepans"

L'escriptor i periodista Xavier Aliaga ha dedicat una ressenya a "Maleïts entrepans", la novel·la d'Antoni Gómez, publicada en el setmanari El Temps, tot definint-la com "un exemplar exercici de memòria personal de la infantesa passada pel filtre de la literatura i adornada amb un memorable anecdotari i una galeria entranyable de personatges".

Aliaga, qui revindica l'obra, assenyala que l'autor es retrotrau cap a la dècada dels 70 del segle passat, al bell mig de la capital del Camp de Morvedre. Amb aquest temps i espai fixat, evoca la memòria dels vius com el mil·lenari passat de cultures que ha conegut Sagunt: "Gómez fa encaixar amb habilitat aquestes peces a través d'un narrador que, des del present, mostra els fets del passat, que reflexiona sobre allò que, a la seua infantesa, no era motiu de reflexió".

L'altre gran encert és l'espai que canalitza les històries, el bar familiar del protagonista, la zona de pas d'una galeria ben diversa de persones, des dels estibadors del port als arqueòlegs aficionats passant pels turistes estatals i estrangers o la clientela fixa de la casa, batejada quasi sempre amb un malnom ben expressiu. Galeria amb un protagonisme de la mateixa família, amb un pare amb una estranya al·lèrgia a servir entrepans als clients, divertit leit-motiv que justifica el cridaner títol del llibre.
 
Podeu llegir l'article sencert de Xavier Aliaga tot clicant ací.

Surtdecasa entrevista el Grup La Deriva, creadores del projecte "A l'escola, Terres de l'Ebre"


La cultura popular ebrenca destaca per la seua riquesa i la seua vitalitat, però, aplega també a les aules? Aquesta qüestió és la que es van plantejar tres ampostines, l'educadora Andrea Ferreres, la geògrafa Neus Pons i la periodista Núria Pons per posar en marxa el Grup La Deriva i la iniciativa "A l'escola, Terres de l'Ebre!", la qual entre les seues accions més immediates hi ha el llançament d'una sèrie de contes infantils basats en temes propis de les Terres de l'Ebre. 

"Mai ningú ens va parlar de la jota, quasi desapareguda. Ni tampoc del Port, ni de la catedral de Tortosa ni de Panxampla. I ni molt menys ens van ensenyar a escriure en estàndard nord-occidental. Algú havia de fer alguna cosa, així que ens vam posar a la faena", expressa Neus Pons en l'entrevista que publica el digital Surtdecasa, on explica els fonaments del projecte: proporcionar materials didàctics per treballar les Terres de l'Ebre a les aules, però sempre des de la rigorositat, la utilitat i la qualitat dels continguts.

"La Lia entra a la banda", sobre les bandes de música, "Amb la panxa ben plena", sobre la gastronomia, "Quina temor!", al voltant dels éssers fantàstics i la biografia del bandoler Panxampla són els primers títols d'aquesta col·lecció, que veurà la llum en primavera. Serà el principi d'un camí a recórrer frec a frec amb els centres educatius: "vam dedicar els primers mesos de treball a parlar i a reunir-nos amb mestres i directors de diverses escoles de les Terres de l’Ebre. Volíem que ens diguessen quines eren les seues necessitats i de quina manera les podíem satisfer. Després de saber què necessitaven, vam començar a elaborar el material i a mesura que anàvem avançant ens l’anaven supervisant", hi afig Pons.

Si no ho fem nosaltres, ningú no ens ho farà. Nosaltres hem apostat pel públic infantil perquè volem que des de ben menuts els xiquets tinguen eines per comprendre el seu entorn més proper. Així potenciem que es convertisquen en persones actives i crítiques en un futur.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Les "Papallones silenciades sobre una mar de gel" de Maria Josepa Montagut es van presentar a Picassent


Maria Josepa Montagut i Mariner va presentar a Picassent el poemari "Papallones silenciades sobre una mar de gel", en un acte acollit per la Casa de la Cultura de la localitat. L'autora va apuntar que aquesta primera obra naix de la seua necessitat d'escriure i expressar sentiments de la vida quotidiana, i amb una especial sensibilitat cap la denúncia de situacions de la violència de gènere. Acompanyat d'un piano, hi ha haver un recital on també es van llegir alguns dels versos del llibre.

Imatge: El Periòdic

dimecres, 17 de febrer del 2016

"Poemes que vénen de l’experiència, la reflexió i l’estima per la vida". Enric Sanç parla de "Amors de tardor"

Joan Francesc Peris és professor i durant bona cosa d'anys ha estat en la primera línia de la política valenciana amb la formació ecologista Els Verds. I ara se'ns ha mostrat com un poeta carregat de sensibilitat i vitalitat. "Amors de tardor", publicat a finals de l'any passat, és un conjunt de versos que fan palesa de la joia de viure, de gaudir de l'amor i dels éssers volguts, sense deixar de banda el compromís amb el territori i la seua gent.

El crític Enric Sanç li ha dedicat una ressenya, que ha aparegut publicada a La Veu del País Valencià, per a qui el llibre "ens delita amb els sentiments, els paisatges, els amors, el País, davant el pas de la vida del seu protagonista: l’autor". Són versos breus, sovint autònoms, amb un ritme musical que busquen "el to i el ritme de certes cançons populars". "'Amors de tardor', però, hi són uns poemes que vénen de l’experiència, la reflexió i l’estima per la vida", rebla Sanç.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

dimarts, 16 de febrer del 2016

Ivan Carbonell va presentar "La paciència del minotaure" a la Pobla de Vallbona

El passat 29 de gener, les aventures d'Evian arreu del continent europeu feien cap a la Pobla de Vallbona. Ivan Carbonell presentava la novel·la "La paciència del minotaure", premi Ciutat de Benicàssim de Literatura de Viatges, un acte que va ser recollit per les càmeres de La Pobla Televisió, com podeu veure tot seguit.

Es presenta a l'Alcora "D'ànimes, vençuts i altres romanços" de Josep-Joan Miralles


Després de les presentacions a Vilafamés i Castelló, Josep-Joan Miralles porta a l'Alcora els relats del nou llibre "D'ànimes, vençuts i altres romanços". L'acte a la capital de l'Alcalatén serà el pròxim divendres 19 de febrer, a partir de les 19.30 hores a les Noves Dependències Municipals, i comptarà amb la participació de Guillem Castan, professor del centre FPA Tirant lo Blanc de l'Alcora.

dimecres, 10 de febrer del 2016

Preparant novetats: Un món de bojos, de Francesc Gisbert

 

"Un món de bojos" és una novel·la que combina humor, intriga i un pessic de bogeria. L'obra guanyadora del Premi Ciutat de Sagunt és la història d’una colla de personatges a qui tothom considera perduts i fracassats, però que s’uniran en una aventura insòlita i de conseqüències imprevisibles per demostrar que continuen vius. Una científica tronada, una vídua revolucionària, una artista oblidada, un periodista caigut en desgràcia, un actor pobre… Una col·lecció de criatures marginals i gens recomanables descobriran el secret de la felicitat i el comercialitzaran. La reacció de les multinacionals i dels poders fàctics no es farà esperar. No poden consentir una gosadia que posa en perill el negoci de la globalització. El món dels bojos s’enfrontarà al sistema i… podrà guanyar?

Francesc Gisbert i Muñoz (Alcoi, 1976) és doctor en Filologia Catalana i professor de llengua i literatura a l’IES Mutxamel (l’Alacantí). És autor de la novel·la històrica Els lluitadors, ambientada a l’Alcoi industrial i revolucionari de primeries del segle xx, i de la novel·la A la contra, on narra una trama d’intriga a la València de la corrupció política i l’especulació urbanística. Estudiós de la cultura popular, ha publicat dos manuals divulgatius: Màgia per a un poble, guia de creences i criatures màgiques populars i A què juguem? Els nostres jocs populars, un recull de més de dos-cents jocs i joguets. Gisbert és un dels autors més prolífics i reconeguts de la literatura infantil i juvenil, àmbit en el qual ha rebut nombrosos premis de tot el domini lingüístic i ha publicat una trentena de llibres, com ara Misteris S.L., El secret de l’alquimista, La muntanya invisible o La nostra aventura africana, entre altres. En l’àmbit de la investigació, ha publicat Una història de la literatura infantil i juvenil valenciana, la seua tesi doctoral. Autor de materials didàctics i llibres de text, ha impartit cursos de formació del professorat i d’animació lectora i coordina la pàgina del projecte de divulgació www.rutesliteraries.org.

El blog de l'Escola Gavina recomana "Rere la paraula"

L'Associació de Mares i Pares d'Alumnes de l'Escola Gavina, de Picanya, a l'Horta Oest, ha recomanat al seu blog el poemari "Rere la paraula" d'Aina Garcia Carbó. Es tracta d'un article en el qual hi volen destacar tres novetats literàries de la seua biblioteca, i juntament a dos àlbums infantils hi inclouen el primer llibre de la poetessa castellonenca.

"Al bell llibre de poemes que els lectors podem trobar entre les mans, hi ha però molt més. És una invitació en tota regla a confiar en la força de la paraula", hi assenyalen, a la vegada que hi reprodueixen un grapat de versos:

Escriure per necessitat,
com un riu ferroviari que t’atropella i t’esmicola,
com una serp arramblada
que no li queden ni la pell, ni les escames.

dilluns, 8 de febrer del 2016

Es presenta aquest dijous a Gandia el poemari "Amors de tardor" de Joan Francesc Peris


Aquest dijous 11 de febrer, Joan Francesc Perís estrena a Gandia el seu primer poemari, "Amors de tardor". Serà a partir de les 9.50 hores a la SUM de l'IES Tirant lo Blanc de la capital de la Safor, i comptarà amb la participació de l'escriptor Toni Roderic.

En "Amors de tardor", el poeta obri el seu cor i ens mostra tot el seu afecte pels paisatges, tota la sensibilitat d’una ànima enamorada i tota la seua dolçor davant el pas de la vida. Ens està trencant radicalment els prejudicis que ens havíem pogut imaginar sobre el seu temperament i sobre els seus sentiments. Que, ben pensat, no podia ser d’una altra manera en els guerrers de l’Arc de Sant Martí, en els qui ho han donat tot per la seua gent, pel seu país.

dijous, 4 de febrer del 2016

"Un poemari altament recomanable per a tot aquell amant de la bona literatura". Enric Sanç ressenya "El tren i la torre"

"El tren i la torre" d'Alexandre Navarro no són un tren i una torre qualsevols. És un moment en el qual el trenet de avança pel Camp de Túria passa als peus de la vella torre Bufilla, un moment que ha captivat el poeta fins el punt de servir-se per batejar el nou llibre, "un poemari altament recomanable per a tot aquell amant de la bona literatura" en paraules del crític Enric Sanç, qui ha ressenyat l'obra a La Veu del País Valencià.

Per a Sanç, l'escriptor de Nàquera ha abocat un "llenguatge enèrgic (...) de l’imaginari propi de l’autor amb tot allò que l’envolta i el seu món interior" per donar peu a una sèrie de vint-i-set poemes lligats per un tema tan universal com personal: l'amor.

Perquè Navarro és el fotògraf on les imatges esdevenen mots, i els mots poema, amb la claror de l’aigua pura i cristal·lina. L’estètica del poeta ens duu doncs a eixe món íntim dels vers sentiments, mostrant una èpica centrada en un univers particular. La poesia d’"El tren i la torre" esdevé plaer estètic, unit a la bellesa intrínseca que mobilitza la sensibilitat del cos i el plaer de jugar amb les paraules. Amb un brillant rerefons de Kavafis, Estellés, Enric Sòria o Antoni Ferrer: Polifem a la porta d’Altea, el minotaure sense laberint, l’olivera profunda i el magraner de pas absolut, nit i dia, amb pany i clau, seràs un amor (d’alfàbega) caminant. Perquè no som futur, sols present. Comptat i debatut, en aquest poemari podem descobrir un viatge interior, dels sentits, de l’amor possible i impossible, com a motor (sensual) de l’existència.

Hi trobareu la ressenya sencera tot clicant ací. 

"Versos y trazos, teta y abrazos" es presenta a Mislata aquest dissabte


El llibre de poesia i il·lustracions per un alletament matern natural, "Versos y trazos, teta y abrazos", de l'Associació Amamanta, es presenta aquest dissabte 6 de febrer a la Llibreria Shalakabula de Mislata, a partir de les 17.30 hores.

"Quan xiula l'avi" es presenta a Castelló


Aquest divendres 5 de febrer, l'avi xiularà a Castelló, a la Llibreria Babel, a partir de les 19.30 hores. L'acte comptarà amb la participació dels autors del conte, Clara Berenguer i César Barceló, i de la mestra Dolors Ibáñez.

dimecres, 3 de febrer del 2016

El més consultat a Onadaedicions.com durant gener

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de gener.

FICCIÓ

1. Quan xiula l'avi. Un dels llibres valencians que més fort ha sonat aquest Nadal és l'àlbum infantil guanyador del Premi Ciutat de Benicarló, una obra dels autors de Banyeres de Mariola César Barceló i Clara Berenguer que narra, de manera emotiva, punyent i divertida, la relació d'una xiqueta amb el seu iaio i un xiulet de color roig. Després de les exitoses presentacions a València, Benicarló i Banyeres, el pròxim 5 de febrer aplega a Castelló.

2. Mango con pimienta. Dels llibres guanyadors del Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim, la novel·la d'Ángel Martínez Bermejo és sens dubte la més periodista de totes. Com si fòra un dietari, l'autor ens descriu un periple per la regió índia de Kerala, un estat ben diferent a la resta de la Unió. Atent als aromes i les sensacions, alternant allò més turístic amb allò més profund, i donant-hi veu a les persones anònimes que conformen el paisatge, el narrador ens pinta una terra carregada d'història i de cultures.

3. La lluna de Praga.  Jordi Santasusagna va escriure aquest thriller ambientat entre les ciutat de Manresa i Praga, que gira al voltant de la desaparició d'una alumna en un viatge de fi de curs a la capital txeca. Des d'un doble punt de vista, el de la pròpia estudiant i el d'un professor, es reobren velles històries i noves traïcions.

4. L'Estirp de la Sang Reial. Si hi ha una lectura pròpia dels instituts del Maestrat, és aquest llibre de Pep Castellano. Publicat en dues edicions, el llibre narra les investigacions del comissari Arrufat per descobrir una misteriosa trama, pels municipis d'aquestes comarques del nord valencià. Literaturitzar el territori des de la literatura juvenil i amb èxit.

5. Espill. La darrera novetat de la col·lecció Imprescindibles ens porta cap el Segle d'Or de les lletres valencianes. Jaume Roig va composar aquesta obra coneguda per la misogínia, tan exagerada que fins i tot podria ser una parodia. És una de les línies que apunta Salvador Vendrell, qui ha adaptat el vers medieval a la prosa contemporània sense perdre'n la força de l'original.

NO FICCIÓ

1. Antologia de Joan Fuster. Amb una vocació de divulgar l'obra de Joan Fuster, el professor Vicent Terol ha seleccionat una sèrie de lectures, tastets que posen de manifest la vigència i la diversitat dels plantejaments de l'intel·lectual de Sueca. És un llibre que ha tingut una gran acollida a l'àmbit de l'ensenyament, però que està obert per a tots els públics.

2. La presa de Sant Mateu del Maestrat pels anglesos a la Guerra de Successió. Aquest llibre, aparegut a finals de l'any passat, versa sobre l'escriptor Pere Vicent Sabata i el seu fullet "Diaria y verídica relación de lo sucedido en el asedio de la villa y plaza de San Mateo", publicat l'any 1706, en plena guerra, i que va ser traduït a l'anglès. El filòleg i investigador Enric Querol és l'autor d'aquest estudi.

3. La cuina de Traiguera. Des de la història i la literatura a la gastronomia com a descriptora d'un territori. A través de la col·lecció de llibres culinaris La Teca s'aborda la societat dels nostres pobles i comarques, com és el cas de la vila de Traiguera, al Baix Maestrat on l'escriptor Vicent Sanz i el cuiner Rafael Gauxachs ens posen sobre la taula un seguit de receptes que dibuixen la història, els costums i la idiosincràcia de la localitat.

4. Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló. L'última novetat publicada aplega justament pels dies de la festa gran que la ciutat maestratenca dedica al seu producte més reconegut: la carxofa. De la mà de l'Associació Benicarlanda de Bars i Cafeteries arriben una trentena de propostes que mostren la versatilitat d'aquest fruit en la seua versió més mini i innovadora.

5. La pastisseria i la cuina de la garrofa. De la carxofa a la garrofa, dos productes del territori que s'han reivindicat. I en aquest cas, aquest retorn va vindre acompanyat d'un llibre que ha esdevingut un autèntic clàssic de la col·lecció La Teca, gràcies a la bona feina de la Fundació Alícia i de diversos restauradors i cuiners que han apostat per la garrofa.