El llibre infantil està en un moment dolç. Hi trobem cada vegada major quantitat i qualitat dels treballs pensats per al petit públic, i a més a més, augmenta el nombre de persones que reconeixen la vàlua del gènere, especialment de l'àlbum il·lustrat, i el veuen com una eina d'educació, formació i entreteniment per als més menuts, per als futurs grans lectors lectores. En Onada participem d'aquest paper del llibre infantil amb la col·lecció Imagina, que busca conjugar obres de qualitat estètica, visual i textual, històries carregades de valors i que siguen atractives per a tots els públics, amb una aposta pels autors del territori, i també per reviure els grans clàssics de la literatura universal. Enguany, una ocasió més, Onada ha tingut el seu aparador a la Fira del Llibre Infantil de Bolonya, la principal cita internacional d'aquest tipus de literatura.
Poesia il·lustrada
Pel que fa a la publicació dins del projecte Imagina, per Sant Jordi va arribar "El gripau Estanislau ...i altres poemes", amb una versió en castellà titulada "La rana Sebastiana ...y otros poemas". Es tracta d'un seguit de divertits poemes protagonitzats per animalons de tota mena: una formiga ballarina, un porc rebel, una mosca inquieta... La proposta parteix de l'escriptora tortosina Montse Boldú, qui signa els textos, acompanyada de la jove il·lustradora Clara Codina i les figures de papiroflèxia de Susana Bacardí. El volum pretén que els xiquets i xiquetes tinguen el primer contacte amb la poesia, una modalitat encara minoritària en la literatura infantil.
Les tres coautores de "El gripau Estanislau ...i altres poemes" a Mataró
Revàlida
Amb quatre edicions a les esquenes, el Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló ha esdevingut una autèntica referència del gènere i s'ha consolidat amb una destacada participació amb treballs d'alta qualitat provinents de diversos països. Per això encara té més valor el que van aconseguir Juan Hernaz i Fátima Fernández. Si l'any passat s'enduien el guardó amb "La maleta del abuelo", que girava al voltant de l'Alzheimer i la memòria, els asturians han repetit victòria amb "Por pequeño que parezca".
Juan Hernaz i Fátima Fernández van fer cinc cèntims del procés de creació de "Por pequeño que parezca" a Benicarló
El jurat d'aquesta ocasió, format per Ignasi Blanch, Rocío Bonilla i Verònica Cantó, van reconèixer la qualitat d'un relat que aposta per la relativitat dels sentiments i les emocions. Fátima Fernández composa un brevíssim text, el pensament del xiquet protagonista que nota que no encaixa i es compara amb tot allò que el rodeja, i s'adapta a la perfecció amb les expressives il·lustracions de Juan Hernaz, amb el seu estil habitual farcit de metàfores i dobles lectures. L'obra també s'ha editat en valencià, amb el títol "Encara que menut, sóc important".
Una obra de luxe per a un clàssic universal fet en valencià
A finals d'octubre arribava a les llibreries "Tirant lo Blanc per a infants", una edició de gamma alta per posar en valor la vigència de l'obra valenciana més universal. Amb un format gegant, tapa dura i versió bilingüe en anglès, els continguts d'aquesta adaptació de les aventures del cavaller creat per Joanot Martorell van recaure en l'escriptor Salvador Vendrell i la il·lustradora Oreto Cruzà.
L'estrena del "Tirant lo Blanc per a infants" a l'Alcúdia
Vendrell, autor de la celebrada novel·la "Quan truquen de matinada", antòleg en "Joan Fuster per a joves" i que ja havia treballat els textos del Segle d'Or amb la seua versió de l'"Espill", pren les regnes del Tirant, la novel·la denominada total, perquè tracta de tot: de guerra i amor, de passió i peripècies, d'amistats i traïcions. La seua adaptació captura l'essència tirantiana i la posa a l'abast dels joves lectors i lectores que s'acosten al Tirant per primer cop. Mentre, els dibuixos d'Oreto Cruzà, de l'escola del reconegut Manuel Boix, són una obra d'art per si mateixes, aquarel·les pintades a mà amb una precisió i un realisme formidable, que traça els trets humans dels mítics personatges: Carmesina, Plaerdemavida, Hipòlit, Diafebus, i per descomptat, l'heroi Tirant lo Blanc. De fet, paral·lelament a les presentacions del llibre, també s'ha muntat exposició dels originals de les il·lustracions.
Clàssics que provenen de l'altra banda de la Mediterrània
També el final de l'any ens deixa l'inici d'un prometedor projecte: la sèrie Viatjant amb la imaginació de Jules Verne d'Antonis Papatheodoulou i Iris Samartzi, dos noms capdavanters en la literatura infantil il·lustrada actual. Onada publicarà, en valencià i en castellà, les fantàstiques adaptacions que aquesta parella grega ha realitzat sobre les imprescindibles obres de l'escriptor francès, amb uns textos que fan viure l'aventura i les meravelles imaginades per Verne i uns espectaculars dibuixos que faran somniar tots els públics, sense perdre la rigorositat amb que detalla el Nautilus o els paisatges de tot el món.
Iris Samartzi i Antonis Papatheodoulou (Foto d'A. Papatheodoulou)
Els dos primers volums ja hi són a les prestatgeries. En "20.000 llegües de viatge submarí" ("20.000 leguas de viaje submarino" en la versió castellana), serem els convidats del capità Nemo per acompanyar la seua tripulació i al professor Aronnax en un perillós i fantàstic periple per tots els oceans. Mentre, a "La volta al món en 80 dies" (i la corresponent "La vuelta al mundo en 80 días"), veurem com Phileas Fogg intenta guanyar l'aposta més famosa de la història de la literatura.
Nous volums per a les sèries infantils ebrenques
A banda dels àlbums de la col·lecció Imagina, enguany també han vist la llum nous contes dels diversos projectes de literatura infantil d'arrel ebrenca. El més de juliol es publicava "Vacances entre pedres", el setè volum de El Montsià de Bàrbara i Jaume, la iniciativa de Núria Ibáñez per difondre el patrimoni de la comarca més meridional de Catalunya entre els més menuts. Cada conte està ambientat en una localitat del Montsià, i ara ha tocat el torn de Freginals. La parella de joves protagonistes recorren la natura i l'etnologia del seu terme i acaben gaudint de les seues festes.
Per la seua banda, la popular col·lecció Contalles de Muniatto, de les Germanes Besolí, a punt de complir el seu desé aniversari, ha sumat dos lliuraments més i aplega als vint-i-un títols. Van arribar a les llibreries al final de l'estiu, primer "Muniatto celebra la Diada", on el xiquet protagonista viurà la festa nacional catalana, i després, "Muniatto va a les Falles", noves aventures que tindran lloc a les festes falleres de Benicarló. Com en els anteriors contes, aquests dos títols s'han publicat en versió bilingüe català-anglès.
El pallasso Muniatto amb els dos nous títols de la col·lecció
El projecte A l'escola, Terres de l'Ebre! impulsat pel Grup La Deriva també va incorporar un nou títol a principis de l'estiu. Si l'any passat van posar-se en marxa amb quatre contes per a xiquets de primer cicle de Primària, el públic d'aquesta ocasió ha estat el que ja fa tercer cicle de Primària, però l'objectiu és el mateix: impulsar que a les aules s'hi treballen els temes i les qüestions pròpies de les Terres de l'Ebre, des de la parla i la gastronomia a les bandes de música i la literatura, com ha estat el cas de "L'aventura de les lletres ebrenques". Les tres components del Grup La Deriva, Andrea Ferreres, Neus Pons i Núria Pons, imaginen un màgic parc d'atraccions que permetrà a la jove Martina conèixer sis grans escriptors ebrencs: Cristòfor Despuig, Sebastià Juan Arbó, Artur Bladé, Gerard Vergés, Jesús Moncada i Andreu Carranza.
"L'aventura de les lletres ebrenques" no va faltar a la Fira del Llibre Ebrenc
Finalment, la literatura juvenil
Fins ara hem fet repàs a les publicacions especialment adreçades al públic infantil, si bé la majoria de títols fan gaudir a lectors i lectores de totes les edats, però també cal fer menció a la literatura pensada per al següent tram, el juvenil, el comprés entre els 12 i els 18 anys. De nou, aquest gènere s'ha vehiculat a través del projecte Onada Educació, que busca aportar a les aules literatura de qualitat d'autors del territori. Amb una sòlida implantació al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, Onada Educació s'ha estès en aquest 2017 a les comarques de Castelló, amb l'organització de dues jornades tècniques, a Castelló i a Vinaròs, adreçades al professorat de Secundària.
Quant a l'apartat de publicacions, Maremàgnum, la col·lecció juvenil d'Onada, ha crescut enguany amb "El secret de les terres roges". En primavera s'hi va presentar aquesta novel·la d'aventures de Lurdes Malgrat, ambientada en un futur distòpic. Una colla de joves que es connecten a través d'un sofisticat Joc, tan real com la vida mateixa. Connectats, es transformen en personatges que es mouen amb llibertat en un món nou i màgic, però a mesura que avancen en el Joc, les preguntes i les pors són més evidents.
Lurdes Malgrat va presentar el seu llibre a Tarragona
Aquesta col·lecció Maremàgnum també recupera títols anteriors que es van publicar sota el segell Narratives. Ha estat el cas de "Sí, podem?", amb una nova edició apareguda al mes d'octubre. Amb aquesta novel·la Marc Pallarès va obtindre el Premi Ciutat de Palma de Narrativa a l'any 2013, gràcies a les històries entrecreuades de tres personatges que volen canviar el món, però són incapaços de canviar les seues pròpies vides.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada