dimecres, 27 de desembre del 2017

2017, un any de llibres - La poesia i el teatre

El gènere poètic va aplegar, en aquest 2017 a punt d'acabar, a la cinquantena de títols entre les dues col·leccions líriques, Poesia (en català) i Alamar (en altres llengües). Aquest mig centenar de poemaris acumulats palesa la importància que té el vers en el catàleg d'Onada. I també respon a les dues ànimes de l'editorial: hi hem comptat amb autors i autores lligats al nostre territori més immediat, això és, el Maestrat i les Terres de l'Ebre, i també hem comptat amb escriptors i escriptores del nord i del sud de la nostra llengua. Uns i altres han demostrat que la poesia és seguida i celebrada, i també és necessària pel esculpir les experiències vitals, gaudir d'allò més bell i denunciar les injustícies. 

Dos poemaris pòstums

L'any va arrencar amb dues propostes molt especials. Des de circumstàncies ben diferents, va coincidir el llançament d'un parell de publicacions pòstumes. "Temps de clepsidra" foren els últims versos de l'escriptor castellonenc Joan-Baptista Campos (a qui també hi trobareu en "Contes d'estiu" i el magnífic llibre de viatges "El regal de la mirada"), qui ens va deixar l'any 2013 després d'una llarga malaltia. Això es reflecteix en uns colpidors poemes que parlen del pas del temps i la fugacitat de la vida, però també la celebra. 

Per la seua banda, les "Coples del mosso lluït" són unes composicions creades pel Manuel Canalda i Llop en les quals rememora els paisatges de la seua infantesa i joventut. Nascut l'any 1920 a Tortosa, després de la Guerra Civil va marxar amb la seua família a Madrid, on hi va residir fins la seua mort, l'any 1986, però mai no va perdre el lligam amb les terres ebrenques. Així, l'enyor de la distància en una constant en aquesta obra, a la vegada que és un cant al paisatges i la gent tortosina. 
 
 Xavier Canalda, fill de Manuel Canalda, va presentar les "Coples del mosso lluït" a la Viladrich de Tortosa

Els poemaris premiats

Amb "On la sang", Ricard Garcia va ser premiat amb el Ciutat de Sagunt per un llibre que hi aborda els sentiments més extrems de la vida: l'amor, la mort, el goig o el dolor, emocions que fan que l'ésser humà prenga consciència d'estar viu. El poeta de Sant Llorenç d'Hortons, a l'Alt Penedès, hi assenyala que tots aquests sentiments són una part indissociable de l'individu, qui allotja una intensa lluita entre ells. El llibre ha rebut una gran acollida per la crítica, amb nombroses ressenyes i mencions, i també pel públic, fins el punt de comptar ja amb una segona edició. A això cal sumar una extensa gira de presentacions que ha acostat "On la sang" als lectors i lectores.

Ricard Garcia en la presentació a Martorell

També amb la primavera va arribar el Premi Vila de Puçol de Poesia, obtingut per Vicent Torres per "Les hores ermes". Dos anys després d'aquell "Celebració" (també premi, ara a Sagunt), l'escriptor picassentí apunta ara els camins de l'absència com a viaranys pels quals hi discorren uns versos dietaritzats en els quals el poeta reflexiona sobre els elements i les situacions quotidianes, i converteix les hores buides en matèria poètica.
 
 Picassent va acollir la presentació de "Les hores ermes"

Per la seua banda, el recuperat Vila d'Almassora va recaure en Manuel Roig Abad per "Meduses". El de la Vall d'Uixò és professor de música, i la música és un protagonista fonamental d'aquest poemari que tracta sobre els records de la infantesa, la banda de música del barri, els estius, i també, des dels ulls d'un infant, comprendre els miracles més grans.

 
Manuel Roig va portar "Meduses" a la Fira del Llibre de València

Una dècada de poemes

Arribat l'estiu les llibreries rebien "Elegia del pelegrí", una tria personal, com encertadament resa el subtítol, duta a terme per l'escriptor saguntí Antoni Gómez entre la seua obra poètica desplegada entre la dècada dels 90 i principis dels 2000, quan la seua bibliografia va girar cap altres gèneres, com ara la novel·la en "Maleïts entrepans". Així, aquest llibre és una antologia que recupera versos de cinc poemaris, acompanyats pel pròleg signat per Marc Granell. El temps transcorregut entre la primera publicació i l'actualitat possibiliten que se'ns presente com una nova obra que farà gaudir tant al lector ja coneixedor de la trajectòria d'Antoni Gómez com del qui descobreix ara la faceta lírica.

 
"Elegia del pelegrí" es va presentar a la Llibreria Fan Set de València

Poemes de la carn

"La carn vol carn". Amb Ausiàs March present, Anna Chover ha composat un potent poemari en el que explora l'erotisme i les textures del desig. "Carn de ficcions", estrenat en ple estiu, és l'estimulant debut literari de la professora d'Almàssera, la qual hi dibuixa un seguit d'escenes quotidianes plenes de llenguatge fotogràfic i referències musicals, amb les quals s'hi fila el viatge emocional d'una veu poètica que passa per diverses etapes d'un desig carnal no satisfet que estructura el llibre.

 Anna Chover va portar "Carn de ficcions" al Sopar de Lletres d'Onada (imatge de Canal 56)

Poemes de la terra

Mig any després, un 15 de desembre a gust de Nadal, l'Espai Onada de Benicarló va acollir la presentació de "Quaranta-nou poemes i un clavill", el segon llibre de Patrici Gil després del reeixit "Relats en vers". En la mateixa línia, el benicarlando crea poemes sobre l'entorn més immediat, la terra del Maestrat i dels Ports, la muntanya i la mar, i també de les seues gents, els seus carrers, però sense perdre de vista la denúncia, la reivindicació i el compromís, ni tampoc la poesia narradora d'experiències vitals amb més o menys humor.

Patrici Gil amb "Quaranta-nou poemes i un clavill" (Foto de La Calamanda)

Dos llibres ebrencs per tancar l'any

Ja sobre les campanades han aplegat a les prestatgeries dos poemaris sorgits des de les Terres de l'Ebre. "Bíbliques", presentat el passat 22 de desembre a Tortosa, és el nou llibre del reconegut arxiver, historiador i escriptor Jesús Massip i Fonollosa, qui amb 91 anys ens porta aquest testament espiritual en el qual l'obra del poeta es configura la dualitat entre l'arrelament i la transcendència, i d'ací, la dualitat entre la possibilitat o no d'una transcendència espiritual.

Per la seua banda, "Versos contra la violència" és una obra col·lectiva que sorgeix com a resposta als escenaris de violència que es van viure a les Terres de l'Ebre en la jornada de l'1 d'octubre. Una setmana després, desenes de poetes del territori van acudir a dos recitals que s'hi van celebrar a Roquetes i la Ràpita, uns actes tan potents com simbòlics que ara s'ha materialitzat en un llibre que s'estrenarà el pròxim 29 de desembre a Tortosa, la primera d'una llarga llista de presentacions públiques programades a les comarques ebrenques i a Barcelona.

No oblidem el teatre

Hem dedicat aquest repàs al prolífic gènere de la poesia, però no podem deixar de banda la dramatúrgia com la tercera pota, amb la narrativa, de la literatura de ficció per adults. De nou, Onada ha publicat l'obra guanyadora del Premi de Teatre Ciutat de Sagunt, un dels guardons de referència en les lletres valencianes. En aquesta ocasió havia recaigut en casa: Ismael Bereje és del Port de Sagunt, i amb "Stockholm" traça una complexa relació entre tres personatges: un segrestador i dues captives. El títol no fa referència a la capitual de Suècia, sinó a la síndrome.

 
Ismael Bereje va presentar el llibre a la Fira de València

El que ens espera l'any vinent

En un parell de mesos ja hi comptarem amb l'edició de les obres poètiques i teatrals guanyadores dels premis de Sagunt, Puçol i Almassora, el resultat de les quals es va fer públic el passat mes de novembre. El XXI Certamen de Poesia Josep Maria Ribelles Vila de Puçol ha estat per l'escriptora catalana Montse Assens per "Bugada", mentre que el XIII Premi Antoni Matutano de Poesia Vila d'Almassora va ser per l'obra "L'efímer i l'etern" de Vicent Penya, l'autor dels relats "Insòlita memòria", guardonat a Sagunt. I precisament a la cita morvedrina, el XX Premi de Poesia Jaume Bri i Vidal ha estat per a Juan Carlos Elijas per "Tríptics dels déus absents". Mentre, el dramaturg Joan Ramon Gironès ha revalidat el Premi de Teatre Pepe Alba obtingut fa dos anys, ara amb "Porta'm al bosc", una punyent obra sobre l'assetjament escolar i la petjada que hi deixa.

 Lliurament dels Vila de Puçol 2017

Reunió del jurat dels Vila d'Almassora 2017

 Lliurament dels premis Ciutat de Sagunt 2017

No deixem Sagunt. En breu hi tindrem a les mans "Entre la pedra i el ferro", un volum col·lectiu de poesia en el que un bon grapat de poetes i poetesses han dedicat versos a la monumental ciutat (qui serà justament Capital de la Cultura Valenciana en aquest 2018). A través dels poemes hi descobrirem la rica història d'ibers, romans, àrabs i cristians, el nucli industrial del port i el nucli vell, l'horta i la mar. Una ambiciosa proposta per vestir Sagunt de versos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada