dimarts, 26 de desembre del 2017

2017, un any de llibres - La narrativa

Clou un altre any i, com ja sol passar, aprofitem per fer la vista enrere i recordar el que ens han deixat els últims dotze mesos. A Onada, aquest 2017, entre moltes altres coses, ens deixa mig centenar de nous títols, repartits en diverses col·leccions i temàtiques, un fet que mostra la riquesa d'un catàleg que creix sense perdre el seu esperit dual: ser l'editorial de proximitat i de referència per a l'espai que s'estén pel nord valencià i les Terres de l'Ebre, un territori de cruïlla que abasta la diòcesi de Tortosa, i a la vegada, una editorial generalista que vol aplegar a tots els indrets de la llengua i amb vocació internacional, tot apostant per noves i per consagrades veus literàries i per propostes que busquen fer cultura, fer país i fer poble. 

En el repàs a tot allò que ha donat l'any que ara fineix, començarem per la narrativa, possiblement el gènere literari més popular (amb el permís de la literatura infantil, que cada cop puja més forta). Vehiculats en la col·lecció homònima, Narratives, enguany hem comptat amb sis nous títols provinents de València, les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central.

Novel·les ebrenques

L'any va vindre amb una novetat que cercava la unió entre allò local i allò universal a través d'una iniciativa literària ben singular. L'escriptor Jesús M. Tibau, a qui ja coneixíem de la juvenil "No és la derrota, sinó el vent", va visitar una quinzena de comerços tortosins de tota mena, i com a observador, va registrar en "La vida darrere de l'aparador", amb el seu particular estil literari, el que s'hi succeïa dins la botiga: els i les dependents, la clientela, els productes, les converses, l'ambient, les publicitat... fins pintar una sèrie de retrats que manifesten, al remat, la condició humana.
  
 Jesús M. Tibau presenta el llibre a Móra la Nova 
(Foto de Marta Escolà)

Poques setmanes després, albirant ja Sant Jordi, arribava a les llibreries "Tots els colors del vent", la nova novel·la de Marta Tena. L'escriptora de la Sénia composava una apassionant història de drames familiars que afectaven diverses generacions, tot partint dels fets de la guerra civil i la postguerra fins aplegar a l'actualitat. És un llibre de sentiments i emocions, però que no descuida una rigorosa investigació sobre vicissituds reals de famílies de la localitat del Montsià durant aquells anys de por i repressió. L'obra de Marta Tena (i també l'anterior de Tibau) cal veure-la com una mostra més del gran moment pel qual passen les lletres ebrenques tant pel que fa a les temàtiques com als estils literaris dels escriptors i escriptores del territori.

 
En la presentació a la Sénia (Foto de la Marfanta)

Va de premis

És ja tot un clàssic que a la primavera, l'estació de les lletres per excel·lència, les grans apostes d'Onada siguen els títols guardonats amb els premis literaris amb els quals hi col·labora l'editorial: el Ciutat de Sagunt i el Vila de Puçol, dos dels certàmens més importants de les lletres valencianes, als quals enguany s'hi ha sumat de nou el Vila d'Almassora després d'una pausa de cinc anys.

El valencià Carles Penya-roja fou el guanyador de la convocatòria saguntina amb "El pensament viatger", una curiosa novel·la en el que els diàlegs són substituïts pels pensaments d'un grup coral de personatges quotidians d'una ciutat que interaccionen al llarg de tres jornades. Es tracta d'una proposta novedosa, que manté el camí del Ciutat de Sagunt en reconèixer narratives valencianes que aposten per nous relats i noves maneres de contar-los.

 
Carles Penya-roja signant exemplars de "El pensament viatger"

Per la seua banda, el premi Vila de Puçol de Narrativa havia marxat fins Manresa, tot i que l'autor de "El torb sobre el mar", Jeroni Muñoz, exposava que la localització del seu llibre més bé era Vilanova i la Geltrú. La seua és una novel·la breu però exigent amb el lector, en el que aprofundeix en els sentiments derivats d'una pèrdua irreparable i com cada persona ho afronta. Parteix amb la mort de l'únic fill i el nét de l'Antoni i la Maria, un matrimoni de pescadors als quals la vida els portarà a l'extrem de les emocions.

Jeroni Muñoz i "El torb sobre el mar"

També amb vistes a Sant Jordi i la Fira del Llibre es va publicar "Paral·leles", l'obra amb la qual Llorenç Delgado va obtindre el Premi Vila d'Almassora. L'escriptor de Massamagrell ens porta a l'Horta Nord dels anys del franquisme per relatar les vivències de Jaume, un jove que descobrirà un inquietant secret de la seua família, la qual conforma el bàndol dels perdedors de la guerra, i que l'obligarà a madurar.

Llorenç Delgado, en la presentació de Paral·leles, 
junt l'escriptor Vicent Penya (foto de Fernando Cuenca)

La novel·la de Sant Jordi a Reus

Escriptora d'una llarga trajectòria, Maria Lluïsa Amorós és un nom propi i un referent de les lletres al Camp de Tarragona. La seua bibliografia s'ha alternat entre la literatura juvenil i la novel·la per a adults, com mostren les anteriors "El misteri de la capsa magnètica" i "La força d'Aglaia". I enguany, tot visquent un fecund període creatiu i per tercer any consecutiu, ha estrenat llibre: "El retorn de l'Àngela". El llibre aborda les vivències de quatre amigues que en la maduresa de la vida, encara tenen per davant nous reptes i noves sorpreses, d'algunes esperançadores, d'altres dramàtiques. Temes universals com l'amor, la família, la malaltia o la dignitat sorgeixen de les experiències del quartet protagonista, retrobat després de dècades dispers a Girona o Suïssa, els altres escenaris junt a Reus de la novel·la d'Amorós. I precisament fou a la capital del Baix Camp on va reeixir, tot sent el llibre d'autor local més venut en la Diada de Sant Jordi en aquesta ciutat.


Signant "El retorn de l'Àngela"

Premis a la tardor, novetats per a l'any vinent

El cicle anual dels tres premis literaris esmentats no s'ha aturat, i si a cap el febrer i març es presentava l'edició de les obres guardonades, ja a l'estiu es convocaven les noves bases que ens durien a la proclamació dels originals guanyadors en la convocatòria d'enguany, i que, tancant el cercle, els tindrem a les llibreries amb l'esclat de la primavera.

Així, el valencià Pau Berenguer va obtindre el Premi Vila de Puçol amb "Germània", novel·la de tall històric ambientada en la Segona Guerra Mundial; el Ciutat de Sagunt fou per Àlan Greus per recull de relats "Teoria del càstig", i el Vila d'Almassora guardonà "D'una altra fusta" del vila-realenc Juan Cànoves.

 Lliurament dels Vila de Puçol 2017

Reunió del jurat dels Vila d'Almassora 2017

 Lliurament dels premis Ciutat de Sagunt 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada