dilluns, 30 de juliol del 2012

Mossèn Joan Puig, un estudiós de les nostres terres

Aquest mes d'agost, Onada Edicions publica "Vocabulari de Catí", l'obra en la qual Mossèn Joan Puig va deixar per escrit una bona part del patrimoni etnològic i festiu d'aquesta històrica vila ubicada entre els Ports i el Maestrat. Amb una edició a càrrec de Pere-Enric Barreda i Àngela Buj, el llibre suposa la recuperació d'un document que ens retrotrau a la vida catinenca de fa un segle. Ara, per a conèixer una mica més el seu autor i posar-nos en situació, pengem aquesta breu biografia.

Joan Puig i Puig, conegut com Mossèn Puig, va ser un dels noms propis de la cultura del Maestrat durant la primera meitat del segle XX. En eixes èpoques difícils, quan el respecte pel patrimoni històricoartístic i etnològic estava encara en bolquers a les nostres comarques, va dur a terme una copiosa tasca d’estudi de nombrosos aspectes relacionats amb els nostres pobles: els costums, la parla, la historiografia... 

Va nàixer al 1880, al catinenc carrer de Santa Anna. Fill de llauradors, va beure de la cultura rural que l’envoltava i que hi serà present a la seua obra. Als 12 anys ingressa al col·legi de pobres de Sant Ruf, a Tortosa. A finals de 1904 es ordenat sacerdot a la capital dertosina, i no hi transcorria ni un mes quan ja oficiava la seua primera missa, a Catí. Roman prop de tres anys a la seua vila natal, per marxar després per altres indrets de la diòcesi, com la Torre de l’Espanyol o Ascó. Al 1911 retorna al Maestrat al ser nomenat coadjuctor del rector i professor Leandre Colom, a Albocàsser. 

A la capital de l’Alt Maestrat l’enxampa l’esclat de la Guerra Civil. Ha de fugir a Catí, on només hi pot passar uns dies abans de tornar d’amagar-se, ara als masos repartits entre el seu poble i la Serratella. Així hi viu quasi dos anys, fins l’arribada dels franquistes. Immediatament es nomenat rector de Vilafranca. El 1949 es fa càrrec de l’arxiprestat de Sant Mateu, on falta el 25 de setembre de 1955 a causa d’una llarga malaltia. 

Un immens llegat del qual només ens arriba una part 

Com a llegat, mossén Puig deixà una intensa tasca pastoral i social, així com de recuperació cultural i patrimonial, del qual ens arriba només una part, atès que durant la Guerra es van destruir quasi tots els seus llibres i escrits. Era un gran aficionat a la història de les nostres comarques, així com un gran estudiós del documents antics dels nostres pobles. Eixe treball el va posar en contacte amb altres investigadors, como el morellà Manuel Milián i amb la Sociedad Castellonense de Cultura, on a les pàgines del seu Boletín hi publicaria diversos articles, sobret relacionats amb Morella, Ares, Vilafranca, i per sobre de tots, el del seu Catí natal. 

Com apuntava als seus escrits, “el nostre fi no és més que arreplegar algunes paraules per tal com, si l’evolució de l’indústria i la incúria de la gent lletrada, que són causa de caure en desús i perdre’s algunes d’elles, de manera que jamés no ne hi haurà memòria, la col·lecció de les citades en els oficis, càrrecs, em¬pleos, professions, festes, costums, estats, llocs públics, institucions, cançons, refrans, dites lluneres, jocs, plantes i animals puga evitar la pèrdua d’elles i contribuir a la conservació i memòria d’algunes, que si no es col·leccionen estan condenades a desaparèixer”

Podeu trobar més informació biogràfica de Mossèn Joan Puig i algunes imatges seues tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada