divendres, 20 de maig del 2016

"Narrativa de la bona de manera planera i entenedora, per a grans i joves al mateix temps". Anna M. Vilallonga ressenya de "Cafè Berlevag"

Una de les novetats de la col·lecció juvenil Maremàgnum per aquesta primavera és "Cafè Berlevag", històries de tres dones que ens apleguen de la mà de Mònica Batet, autora tarragonina cada cop més reconeguda per les seues propostes literàries profundes, intimistes i emotives. En "Cafè Berlevag", la Sarah, l'Alice i la Jane, des de tres moments cronològics diferents, parlen de la seua vida amb un cançó com a fil d'unió entre les tres.

La professora i blogaire Anna Maria Vilallonga li ha dedicat una ressenya, apareguda a la pàgina El fil d'Ariadna, en la qual fa palesa que tot i encabir-s'hi en una col·lecció adreçada a un públic juvenil, la història de Mònica Batet farà gaudir de la lectura també als adults.

La novel·la interpel·la el lector i planteja reflexions, gairebé totes vinculades a l’amor i al desamor, a l’acceptació dels cops que ens dóna la vida, a la necessitat de ser un mateix, de mantenir-se fidel a les pròpies idees, d’esdevenir capaços de superar el dolor. És un llibre melangiós, bell, trist, que ens explica, com qui no vol la cosa, un fragment de la història del segle XX, en part a través de fets històrics, en part a través d’un suau diàleg teòric sobre la funció de l’art, en aquest cas de la música. Sempre hi ha aquest debat en el rerefons de les obres de Batet.

Vilallonga també hi apunta aquest llibre com a mostra de que l'etiqueta literatura juvenil no ha estar d'esquenes a la qualitat literària i a històries, que desde la senzilla d'estil, abasten els grans temes universals des d'una òptica complexa. "Enmig de la proliferació de textos extremadament epidèrmics, tòpics i sense més pretensions que la imminència lectora, fan molta falta novel·les que prestigiïn el gènere, que no prenguin els adolescents i els joves per éssers superficials i eixelebrats. Si els apropem textos com aquest, els estarem fent un gran favor", hi apunta.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada