dijous, 17 de juny de 2010

Presentació d''Els dolços i els salats als forns de Vinaròs'

L’acte tindrà lloc el dilluns 21 de juny de 2010, a les 19.30 h.
Lloc: Casa Membrillera, c. Socors, 64 • Vinaròs



Hi intervindran:
Manuel Molinos, president la Fundació Caixa Vinaròs
Juanjo Roda, coautor i director de la col·lecció "La Teca" d'Onada Edicions
Josep Àngel Guimerà, coautor, fill de Ca Massita i professor de periodisme a la UAB
Quico Farga, coautor i forner de Ca Farga
Helena Guimerà, coautora i fornera de Ca Massita

Tots els vinarossencs han menjat, alguna vegada, un tall de cóc
de tonyina, un mico o un pastisset de Santa Caterina. Ja són molts
menys, però, els qui hauran menjat una coca celestial, una farinada de
pimentó roig o un cóc de sardines fresques. Ara bé, si preguntéssem
pel poble quanta gent sabria fer aquestes pastes tradicionals
vinarossenques i situar-les en el moment de l’any en què es menjaven
antigament, només les persones més grans –sobretot dones– sabrien
contestar.
Aquestes pàgines són un recull de receptes dolces i salades
tradicionals de Vinaròs. Ara, moltes les trobareu als forns de pa
del poble i algunes a les cases particulars. Però antigament, totes
aquestes elaboracions es feien a casa i només es menjaven en
moments molt concrets de l’any, determinats per la temporada dels
productes naturals i les festivitats que se celebraven al llarg de l’any.
El llibre explica quins ingredients calen i com es fan les pastes, però
també aporta alguna cosa més: repassa la història dels productes i
els seus elaboradors; i els lliga a la manera de viure dels vinarossencs
antics, aquells qui van crear el que ara nosaltres considerem la nostra
tradició. És un llibre, doncs, que vol ajudar a mantenir viva una part de
la nostra cultura gastronòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari