dijous, 6 d’agost del 2015

"Quan els valencians feien les Amèriques". Juli Capilla parla de "Material fotogràfic"

És un fet de la nostra història recent que ha passat desapercebut fins ara, quan diversos estudis i documentals han posat de manifest la importància d'aquella emigració va partir de València, especialment de les Comarques Centrals, per buscar una vida millor als Estats Units. Milers i milers de valencians de la Marina, el Comtat, la Safor, l'Alcoià… que es van creuar l'Atlàntic a la segona dècada del segle passat. D'aquest episodi ha sorgit "Material fotogràfic", la primera aproximació des del camp de la ficció per part de Joaquim Espinós, amb un notable resultat: l'obtenció del premi Ciutat de Sagunt.

L'escriptor Juli Capilla ha estat el darrer a ressenyar la novel·la de l'autor de Benilloba, amb un article al digital País Valencià Segle XXI en el que destaca aquest paper de recuperació històrica de "Material fotogràfic", "una novel·la d’un realisme pur que ens transporta amb una gran fidelitat i versemblança a la peripècia d’aquells valencians intrèpids que es van aventurar en un país del qual ignoraven per complet l’idioma i els costums".

Capilla incideix en com aquells valencians van aplegar a una societat americana que, d'una banda, els abocava a feines dures, i d'altra, els oferia meravelles tècniques impensables al seus pobles d'origen. De com s'entoma aquest xoc veurem com els destins dels tres protagonistes, Ramon, Héctor i Manel, prenen camins força diferents.

Hi ha, per tant, el valor testimonial i històric, però també un estil natural que fa que llisquem amb fluïdesa per la història. Una història amb una trama bàsicament lineal, tret d’algun petit salt temporal, que ens depara, no obstant, un desenllaç encertat, i amb una descripció psicològica dels personatges principals –Ramon, Manel i Héctor– molt adequada. És interessant, en aquest sentit, la manera com viuen cadascun d’ells la seua particular i irrepetible aventura americana, la qual cosa respon, en gran mesura, a la seua personalitat i circumstàncies biogràfiques, com sol passar en la vida real. 

Podeu llegir la ressenya sencera de Juli Capilla tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada