dissabte, 17 de setembre del 2016

"Les muixerangues reflecteixen l'esperit valencià". La Calamanda parla amb Joan Bofarull

El diari digital La Calamanda ha publicat una entrevista a Joan Bofarull, expert en castells i muixerangues, que ara recull la tradició de les torres humanes valencianes en un nou llibre que, per primer cop, realitza un complet repàs a les colles tradicionals i a les modernes, així com aquelles organitzades i les torres humanes improvisades.

Com apunta Bofarull, l'objectiu de "Les muixerangues valencianes" és difondre aquest element del patrimoni cultural i festiu valencià, que existeix més enllà de les reconegudes dues colles d'Algemesí. Aquesta vila és una de les cinc tradicionals, juntament Peníscola, l'Alcúdia, Titaigües i Forcall, que "tenen un valor incalculable, perquè són antigues, úniques i originals". La investigació el va dur a comprovar que hi coincideixen certs trets: els components acrobàtic, coreogràfic, burlesc i religiós, presents a totes elles, i que s'han difós en l'esclat de nous grups.

L'obra també recull els valors que aporten les colles muixerangueres, com ara la integració de "gent de diferents edats, sexes, orígens i classes socials treballa conjuntament". Apunta l'exemple de la Nova Muixeranga d'Algemesí: "està ben organitzada; fa un assaig cada setmana i una vintena d'actuacions cada any; les actuacions més importants són al seu poble i cada any en les mateixes dates; fa figures molt difícils i no cau casi mai; en totes les actuacions dóna una bona imatge, intenta que la seua gent ho passi bé i estiga orgullosa del que fa".

Les muixerangues reflecteixen l'esperit valencià, amb una estètica barroca en la forma, el color i la música. Però per mi, el fonamental és l'assaig, perquè qualsevol figura, sigui simple, complexa o difícil, s'ha d'assajar bé.

Podeu llegir l'entrevista sencera a Joan Bofarull tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada