dilluns, 12 de març del 2012

Deconstruint Llorenç Villalonga: Salvador Orlan i Miquel López Crespí

Al 1967, l'escriptor mallorquí Llorenç Villalonga publicava "Falses memòries de Salvador Orlan", una sort d'autobiografia de l'autor de "Bearn o la casa de nines". Ara, al 2012, aquestos escrits es complementen amb la nova novel·la d'un altre autor de l'illa, en Miquel López Crespí, "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" (XI Premi Vila d'Almassora), un relat de la guerra i la posguerra a Mallorca, on la figura villalonguiana és ben present.

Tot tractant aquesta relació, López Crespí ha publicat un article al seu bloc, Memòria històrica, on exposa la trajectòria literària (i ideològica) de Villalonga, d'un "passat falangista, anticatalanista i franquista" fins a esdevindre un dels noms destacats de la literatura catalana del segle XX.

"Les novel·les Una Arcàdia feliç i Les vertaderes memòries de Salvador Orlan no són solament un viatge cap a la fondària de la Mallorca de l’any 1936, de la Mallorca dels anys anteriors als mesos sagnants de la guerra civil. Evidentment, hi ha molt més. M’interessava endinsar-me en el món interior de l’escriptor, en les seves contradiccions literàries i humanes constants, els problemes professionals i amorosos que tengué, el perquè del seu matrimoni amb Teresa Gelabert. Tot m’interessava. I més que res, furgar en els problemes que des de sempre tengué amb la cultura catalana de Mallorca."

L'article sencer "Llorenç Villalonga: dues novel·les" es pot llegir tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada