Apunta't al Club Lector

dijous, 2 de juny de 2016

La renovació constant de la vida i la natura. Enric Sanç parla de "Úter", de Josep Maria Balbastre

"Úter" és un títol que pot dur a engany. El poemari de Josep Maria Balbastre no es tracta, com hom podria pensar, d'un llibre sobre la maternitat, sinó sobre la vida i mort, "uns poemes per a la temptativa de superar la llangor, eixe tedi del dol; amb tota la bellesa del vers i l’art de la paraula; amb tota la seua plenitud", segons Enric Sanç, autor de la ressenya del llibre guanyador del Vila de Puçol i publicada a la La Veu del País Valencià.

Per a Sanç, els versos de Balbastre tenen reminiscències de poetes francesos com Bonnard, Rimbaud o Mallarmé, "una visita al passat sense tornada, catàrtica, simbolista, utòpica, naturista" que també entronca amb la tradició de l'heroi clàssic, humanitzat. El text de la ressenya també s'hi fixa en l'estructura de quatre parts, amb poemes breus, curts, alguns descriptius i d'altres colpidors.

Balbastre, com dèiem, en la part temàtica no se centra en la maternitat o en la seua figura, sinó més bé com a símbol o metàfora de la renovació constant de la vida i la natura. Un poemari que ha pogut estar escrit durant diversos estats anímics del seu autor. Que cerca renovar la vida de les persones que li envolten, els morts que se’n van, evidentment, per no tornar. Amb un llenguatge acurat i farcit d’imatges emotives i suggeridores.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada