dilluns, 6 de juny del 2016

Una biografia recupera el llegat del periodista i historiador tortosí Francesc Mestre i Noè

 

La figura del tortosí Francesc Mestre i Noè es reivindica en el 150è aniversari del seu naixement amb la publicació del llibre biogràfic que li ha dedicat Núria Menasanch i Martí, i que es presentarà el pròxim dimecres 8 de juny, a les 19.30, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Publicat per Onada, “Francesc Mestre i Noè: l’estímul associatiu ebrenc (1880-1936)” és un primer tast de la biografia completa que està preparant l’autora tortosina i que se centra en les diverses vessants que va abastar la trajectòria vital de Mestre i Noè: periodista, historiador, llibreter, arxiver i representant de les institucions econòmiques i culturals ebrenques. 

D’aquesta manera, l’estudi de Núria Menasanch i Martí explora una monumental tasca que el va convertir en una de les personalitats de referència del moviment de la Renaixença en les comarques del sud català en el pas del segle XIX al XX. En el camp de la producció literària, Francesc Mestre i Noè va publicar diversos llibres, com les “Giripigues tortosines” (1915) o una sèrie de biografies de tortosins il·lustres. 

De tarannà catalanista, va fundar el setmanari La Veu de Tortosa i va col·laborar en la revista La Zuda i al Heraldo de Tortosa. Mentre en la seua faceta d’historiador, va ser arxiver honorari i cronista de la ciutat, per a la qual va recuperar patrimoni històric com el “Llibre del Pastoret”. A més a més, va ser una figura clau en l’auge industrial i comercial ebrenc del primer terç del segle XX, apostant-hi per la reivindicació del Port de Tortosa i la construcció del canal de l’esquerra. 

Al remat, la biografia confeccionada per Núria Menasanch i Martí és un passeig per la capital ebrenca de fa cent anys a partir de la mirada d’aquest intel·lectual tortosí, amb la qual l’autora està emparentada per casament i a la qual ja li va dedicar una primera aproximació fa dos anys amb “La Tortosa antiga a través dels ulls d’infantesa de Francesc Mestre i Noè”. A més a més, Menasanch ha escrit la novel·la històrica “Elles. La resta de la nostra història” i el conte “Contalles i cançons ebrenques de la iaia velleta. Peret i Marieta”, a més de participar en llibres col·lectius i col·laborar amb mitjans de comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada