dijous, 20 de setembre del 2018

La revista Serra d'Or parla de l'obra completa de Lluís Alpera, "Ulisses i la Mar dels Sargassos"

El número de setembre de la revista Serra d'Or conté un elaborat article d'Emili Rodríguez-Bernabéu al voltant de la publicació de l'obra completa de Lluís Alpera, "Ulisses i la Mar dels Sargassos", el recorregut per la poesia d'aquest imprescindible escriptor alacantí nascut al Cabanyal de València durant quasi mig segle. Són 14 els poemaris arreplegats en aquest volum de gamma alta, que contenen versos compostos des de principis dels anys 60 fins l'any 2017, un llarg període que Rodríguez-Bernabéu divideix en tres períodes: "la primera, la del realisme social; la segona, dominada frenèticament per Eros, i la tercera, que es caracteritza per la preocupació pel món clàssic i mediterrani."

Hi assenyala el crític literari que "al llarg del mig segle de vigència de la seua poesia, els versos d’Alpera han viatjat llarg". El viatge és una figura recurrent, ja des del títol de l'obra completa, amb clares reminiscències clàssiques, un altre dels puntals de la poesia alperiana, que és qualificada com densa i profunda: "els seus versos, sovint irregulars, sempre lliures, a vegades producte de prosa retallada, emmarquen una profunditat que emfasitza els continguts". Per un altre costat, i abans de repassar la trajectòria bibliogràfica del d'Alacant, Rodríguez-Bernabéu apunta que la lírica d'Alpera sempre ha estat present en la literatura catalana, tot i que "ha variat la percepció que hom ha tingut d’ella i del seu autor, però, en general, ha estat imprescindible per a una visió completa de la literatura actual dels Països Catalans. Té unes característiques estètiques que no han passat desapercebudes, per la seua força o per la seua originalitat."

L’obra completa publicada mostra la seva diversitat temàtica. El poble humiliat, la pàtria, la llibertat, l’amor, l’exili, la mort, el temor a la decrepitud, la cultura viscuda… són presents al llarg de la seua obra, i replegats en proporció asimètrica segons la cronologia.

Podeu llegir l'article de Serra d'Or a continuació.

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada