Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres
més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el
passat mes de novembre.
FICCIÓ
1. La sang de la terra. Per segon mes consecutiu, la proposta de Jordi Sierra i Fabra a Onada Educació encapçala la llista del més popular. A partir d'un tema de gran actualitat, el fracking, parteix una novel·la d'intriga, protagonitzada per dos joves germans que posen en marxa un pla per obtindre respostes sobre la mort de son pare, i un periodista a la recerca de la veritat. Com la resta de títols de la col·lecció Maremàgnum, la història de Sierra i Fabra està pensada especialment per a ser treballada a les aules, i compta amb la seua proposta didàctica descarregable a onadaeducacio.com
2. La lluna de Praga. Una altra proposta de Maremàgnum és la que ens porta Jordi Santasusagna. L'autor de Cardona ha confeccionat un thriller que enganxa tant al públic juvenil com l'adult. Des del punt de vista de dos personatges, el Charly, un professor de Manresa, i l'Anna, una alumna que ha desaparegut a Praga, entrarem en una perillosa aventura que desenterrarà vells fantasmes del passat.
3. Quan truquen de matinada. Amb tres edicions a les esquenes, la novel·la de Salvador Vendrell ha estat un dels títols de la narrativa valenciana d'enguany, una història de memòria històrica, reivindicació i actualitat que ha captivat crítica i públic, i que ara, dins del projecte de l'obra com a lectura a l'aula, ha posat en marxa una ruta literària per a l'alumnat i el professorat que ens acompanya pels principals escenaris en els quals es desenvolupa la història del periodista i historiador Pere i de l'anarquista Camil Albert.
4. Diàlegs de Dalt i de Baix.
Un altre premi Ciutat de Sagunt, en aquest cas en la modalitat de Teatre, és la que ha servit de text per l'obra teatral homònima que s'ha estat representant aquesta tardor per Barcelona i el sud valencià. Tres anys després de la seua publicació, el text del
petrerí Orland Verdú continua en plena vigència, tot tractant quatre grans temes universals: la guerra, l'amor, el destí i la felicitat.
5. Cita a la Paret de Gel. El llibre de la Margarida Aritzeta va ser un dels protagonistes de la presentació del projecte Onada Educació a Tarragona, ara fa tres setmanes. Enquadrat a la Sèrie Taronja, dedicada al primer cicle d'ESO, la història alterna l'aventura en un ambient inhòspit amb l'amistat entre dos joves que es troben en un poble aïllat per una gran tempesta.
NO FICCIÓ
1. Reset RTVV. Si octubre va ser el mes que va vore nàixer Ràdio Televisió Valenciana, un novembre ha estat el que ha vist la seua posada a negre. Ara fa un any que el mitjà públic valencià va tallar la seua emissió després d'unes emotives setmanes. Des d'aleshores, diversos grups estan preparant la seua recuperació. És el cas de cinc investigadors de l'audiovisual, periodistes i extreballadors de l'ens, que sota la denominació de Col·lectiu Ricard Blasco, han proposat un nou model de mitjans públics en aquest assaig, que s'està presentant al llarg del territori en aquestes setmanes. Sagunt i Xàtiva seran les properes destinacions.
2. La pastisseria i la cuina de la garrofa. En no res, ja farà tres anys des que es va presentar aquest receptari a la seu de la Fundació Alícia, la coautora del llibre, al Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages. Però el paisatge d'aquesta reeixida proposta l'hem de buscar al Camp de Tarragona, centre de producció de la garrofa, l'ingredient que s'ha recuperat com un condiment a tindre en consideració a la cuina, gràcies a propostes com aquesta obra.
3. 80 anys de futbol a Campredó. El campredonenc Emigdi Subirats signa aquest breu i amè recorregut per la pràctica esportiva del futbol a aquest poble a la vora de l'Ebre, i en especial del seu club, la UE Campredó. Un llibre sobre jugadors, equips, entrenadors, directius, àrbitres… que han fet possible que, des de la humiltat del futbol de base, esdevinga un autèntic símbol de la vila.
4. La cuina de la Tinença de Benifassà. El 2014 ha estat un any de cuina, tres receptaris de La Teca al qual cal sumar la novetat d'aquesta setmana de la Biblioteca Taula del Sénia. El primer que va eixir va ser aquest dedicat a una comarca amb una forta personalitat i idiosincràsia que s'amaga entre muntanyes a l'extrem nord valencià. Luisa Viñas ha recorregut els pobles de la Tinença i ha parlat amb la seua gent per confeccionar un llibre que va més enllà de la cuina.
5. Alrededor del mar. Aquest mes de desembre que ara entra es compleix el primer any de la publicació del segon llibre de Agustín Fábrega. Com a l'anterior "La vida de la gent de la mar", l'autor benicarlando retorna al Mediterrani, ara per agafar la línia de costa que s'exten entre la desembocadura del Sénia i Alcossebre, així com les Illes Columbretes. Un passeig per la història, la natura, la gent i els costums del Maestrat mariner.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada