dilluns, 11 de novembre del 2019

Marta Moreno, Sébastien Dethise, Jordi Díaz, Genís Sinca i Jaume Fàbrega han estat els guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2019

La Capella del Convent de Sant Francesc ha estat l'escenari per a la proclamació de les obres guanyadores dels Premis Literaris Internacionals Ciutat de Benicarló 2019, que s'han conegut de la mà del regidor de Cultura Pedro Manchón, l'alcaldessa Xaro Miralles i el director científic d'Onada Miquel Àngel Pradilla.

Així, el VI Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat ha recaigut en "El monstre menjapobles" de la il·lustradora Marta Moreno i l'escriptor Sébastien Dethise. Exposa la història d'un monstre que es va menjant de mica en mica i dia rere dia el poble. La solució al conflicte la dona una xiqueta artista que fa servir un recurs creatiu. Es tracta d’una metàfora de com les agressions i les hostilitats que rep un poble es poden resoldre d’una manera imaginativa i col·lectiva. Una proposta en la qual les il·lustracions i el text formen un conjunt perfectament integrat. Marta Moreno (Barcelona, 1977) és il·lustradora i mestra, i va estudiar Il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. Des d’aleshores ha treballat per a editorials tant nacionals com internacionals. Sébastien Dethise (Bèlgica, 1976) es defineix com un xouman autodidacte i polifacètic, habilitats que l’han dut a crear espectacles on la màgia és la protagonista.

 
El IV Premi Internacional de Divulgació Científica ha estat per a Jordi Díaz (Barcelona, 1975) per "La aventura de Berta en NanoLand". Díaz és doctor en Química i divulgador científic. Investiga en la Unitat de Tècniques Nanomètriques de la Universitat de Barcelona i coordina la unitat NanoDivulga UB. És autor de més de trenta articles científics i dos llibres divulgatius sobre nanotecnologia i nous materials. La Berta, una xiqueta de vuit anys, ha estat reduïda a l’escala nanomètrica. Junt amb el seu pare visitarà llocs inimaginables i fantàstics, i aprendrà desenes de conceptes explicats per històrics científics com Rosalind Franklin, Jane Goodall, Marie Curie, Richard Feynman o Lise Meitner. Una aventura científica que durà el lector a les profunditats de la matèria. 

El IV Premi de Narrativa Memorialística ha premiat l'obra "No moriré mai". El carismàtic divulgador científic Eduard Punset va morir el passat 22 de maig. Abans, el periodista Genís Sinca va poder conversar amb ell en un seguit d’entrevistes que van servir per dibuixar un retrat i un recorregut vital que el va dur pels camins de la política, l’economia, la tecnologia i els mitjans de comunicació. Genís Sinca (Manresa, 1970) és periodista i escriptor. S’ha dedicat al periodisme d’investigació i l’elaboració de biografies inèdites de personatges del món de la política i de la cultura. Amb la novel·la Una família exemplar va guanyar el Premi Josep Pla de Narrativa (2013). En 2016 va publicar "El cavaller Floïd", una biografia de l’empresari i mecenes Joan B. Cendrós. 

Finalment, el IV Premi de Llibre Gastronòmic ha estat per Jaume Fàbrega (Vilavenut, Pla de l’Estany, 1948) doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona i considerat un dels crítics gastronòmics de referència, amb més de setanta títols publicats. Ha guanyat en diverses ocasions el Gourmand World Cookbook Awards, distingit premi internacional de literatura gastronòmica. La seua obra, "Menjar i memòries del gust. Les arrels de la cuina valenciana" és una reflexió de la gastronomia del país feta des de fora, amb passió i estima, i sobre el retorn als elements bàsics de la cuina dels valencians, més enllà de qualsevol miscel·lània. Sostenible, arrelada a la terra, als seus productes i a la seua història. 

Conegudes les obres guanyadores i els seus autors i autores, Benicarló comença la Setmana dels Premis, amb una programació d'actes culturals i festius que es tancarà dissabte 16 de novembre amb la gala de lliurament dels premis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada