dimarts, 19 de febrer del 2013

La carxofa, analitzada pel bloc Cuina Cinc

Tot i que la primavera cada cop s'apropa més depressa, encara hi som a temps per gaudir d'un bon plat de carxofes, un àpat ben saludable i natural, que pot combinar-se amb arrossos, carns, peix, i clar està, a soles. Precisament, la carxofa és la protagonista del darrer article del bloc gastronòmic Cuina Cinc, qui realitza un complet retrat sobre tot el que cal conèixer de la Cynara scolymus: les varietats (on no pot faltar la nostrada, la benicarlanda, però també la d'Amposta i el Prat -la carxofa, reina del Delta-, o la del Rosselló). També assenyala els seus origens, consells per a fer la compra, algunes receptes o les propietats que la col·loquen a un lloc privilegiat de la dieta mediterrània:

És diürètica, digestiva i molt baixa en calories. Qui no ha sentit a parlar de la dieta de la carxofa? Ajuda a mantenir les funcions del fetge. Conté cinarina, segurament heu vist una ampolla amb una etiqueta  vermella i una carxofa dibuixada amb el nom de Cynar, un aperitiu-digestiu Italià que pren el nom d'aquesta substància, la cinarina. La carxofa incrementa la secreció biliar i rebaixa el colesterol. Rica en minerals, vitamines i fibra.

Podeu llegir la resta de l'article tot clicant ací.

I a més a més, l'autora de Cuina Cinc recomana el llibre "La cuina de la carxofa de Benicarló" com a manual per traure-li tot el profit a aquest fruit. L'obra, presentada al passat mes de gener dins la Festa de la Carxofa (que també esmenta l'article), és un receptari de l'Agrupació de Restaurants de la ciutat maestratenca, on la carxofa té la categoria de Denominació d'Origen.

Cuina Cinc és una mostra del bon moment pel qual passen els blocs gastronòmics i culinaris en català. Des d'octubre de 2011 ha publicat prop d'una cinquantena d'entrades, farcides d'informació, consells i encant, que li han valgut ésser un dels cinc finalistes als Premis Blocs Catalunya 2012.

1 comentari: