dimarts, 3 de març del 2020

La vida barrejada amb poesia. El Diari de Tarragona parla de la biografia "Zoraida Burgos i Matheu"

Amb el títol de "Zoraida Burgos: passió i prudència sobre el paper", Roser Regolf ha publicat una ressenya al Diari de Tarragona del nou llibre de la cantautora Montse Castellà: "Zoraida Burgos i Matheu. Resum biogràfic", el passeig per la vida i l'obra d'una de les grans veus literàries ebrenques.


Regolf enceta l'article definint Burgos com "una de les poetes més sòlides de la literatura ebrenca i catalana de postguerra" i assenyala que el projecte biogràfic dut a terme per Castellà, "a cavall de l’assaig i la novel·la memorialística", serveix per trenar "una història que cal conèixer. Records, anècdotes, contes, poemes, racons a la vora de l’Ebre i altres vincles".

El text explica el procés de creació del llibre, el primer de Montse Castellà. La biògrafa explica que han estat sis anys de treball, sovint a partir de converses mantingudes amb Zoraida Burgos en espais familiars o per vies telemàtiques, ja que l'escriptora "se sent més còmoda escrivint que parlant", recorda Castellà.

A foc lent i amb una gran estima de Montse Castellà cap Zoraida Burgos, la història vital i literària de la tortosina va començar a fluir en aquesta biografia, presentada fa a penes uns dies. Orientada per àmbits temàtics, i des de la infantesa fins l'actualitat, "la vida es barreja amb els seus poemes perquè el lector pugui entendre’ls millor." Han evitat amb èxit el buidatge de dades i han confeccionat, "amb quatre mans i pianos diferents", un relat narratiu evocador, a la mida de la literatura burgosiana.

D’aquesta manera, tot i que també desgrana les seves obres literàries, ens introdueix de forma gairebé íntima a uns anys que van marcar a Burgos com a persona i escriptora, que parla de la lluita antifranquista com a única veu femenina de la literatura de les Terres de l’Ebre a la postguerra i durant el franquisme. (...) Al mateix temps, la biografia parla també de la importància de la música, així com de la faceta de Burgos com a grafòloga, motorista o intrèpida viatgera.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada