dimecres, 4 d’abril del 2012

La història del joc santmatevà

Sabeu com es juga al deslligat? O al saltaborregos? Si no els coneixeu, no cal preocupar-se, ja que són jocs que es jugaven als carrers i places de Sant Mateu farà cosa de més de mig segle. I precisament, recuperar totes aquestes pràctiques lúdiques ha estat l’objectiu de l’associació La Tella, que ara s’ha reflectit en un llibre, “Els jocs i la tradició lúdica de Sant Mateu al segle XX”, impulsat per un dels seus membres, en Joan Ortí Ferreres, i que es presentarà el proper dissabte 7 d’abril al consistori de la capital històrica del Maestrat.

Es tracta d’una obra pràctica, una espècie de guia per difondre els jocs que durant dècades van omplir els espais públics de la localitat. Un total de fins 124 jocs recollits de la memòria popular dels santmatevans i santmatevanes, que fan palesa de la imaginació de la xicalla al llarg del temps.

Els jocs estan dividits en quatre períodes. El primer, correspon als que s’han datat anteriors de meitat del passat segle, com ara el canteret, la ceba o el gua; el segon, els datats entre els anys 50 i 70, comprén jocs com el San Pantaleón o el mocadoret, i el tercer, els més nous, entre els anys 70 i els 90, amb activitats com són les curses de barquetes i el polis i lladres. El quart període es dedica a aquells jocs marcats especialment per als dies festius, com les maces, que tenia lloc per Divendres Sant i consistia en colpejar amb una maça les portes tancades, per tal que els amos obriren i donaren almoïna al mossén. O la despertà, una coetada que se celebra per la Mare de Déu dels Àngels.

I com en molts d’aquestos jocs cal fer a sorts qui paga, l’autor ha detallat fins a 14 formes diferents de triar el que pararà. Des dels universals “pedra-paper-tisora” fins la més desconeguda cançoneta de “la mona”.

L’autor, Joan Ortí Ferreres, és bon coneixedor dels jocs i les activitats lúdiques i escolars, en la seua doble condició de llicenciat en Educació Física i doctor en Didàctica de l’Educació Física. Actualment, és mestre a la Jaume I i a l’institut Sales i Ferré d’Ulldecona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada