divendres, 28 de setembre de 2012

Jesús Serrano, autor de Miquelet Setencàrrecs: "El nostre xiquet ja és una referència dintre de l'imaginari històric ampostí"

Amb Miquelet Setencàrrecs, Jesús Serrano ha volgut recollir les històries ampostines que romanen en la memòria dels més grans i posar-les a l'abast de les noves generacions, per tal de que romanen a l'imaginari col·lectiu de la capital montsianenca. Un personatge, dibuixat per Jordi Alfonso, que ha aconseguit aquest objectiu, i a més a més, s'ha convertit en un nou símbol ampostí: junt la seua inseparable granota Teresina, va ser el pregoner de la passada Festa del Mercat. Parlem amb l'autor.

El segon llibre de Miquelet va veure la llum a la passada primavera, com valoreu la seua rebuda entre el públic en aquest temps?
Creiem que la nova entrega de les històries de Miquelet ha obtingut una rebuda força important amb la presència de gairebé dos centenars d'amics el dia de la seua presentació i convertint-se en el llibre més venut a Amposta la darrera diada de Sant Jordi.
 
A qui creieu que agraden més els “encàrrecs”, als xiquets d’avui en dia o a la gent gran que era xiqueta quan van succeir els fets que es conten?
Tant "Els encàrrecs de Miquelet" com "Altres encàrrecs de Miquelet" pretenen agradar al màxim grup de persones possible sense tenir en compte la variable de l'edat però cal dir que el que s'ha pretès des d'un inici és tractar de potenciar el joc intergeneracional on pares/mares i iaios/iaies expliquen els contes als xiquets de la casa gaudint així tota la família del món de Miquelet.
 

Quin és el paper que hi juga el projecte d’en Miquelet a Amposta?
Miquelet té la sana pretensió de convertir-se en el pregoner de referència de la història ampostina de la primera meitat del s. XX., apropant aquesta història als més petits i ajudant a potenciar aquest record identitari als més grans.

Com heu dut a terme la documentació dels successos que hi apareixen?
Com a llicenciat en Història he fet una recerca escrupolosa de dades resseguint molta bibliografia escrita visitant biblioteques i hemeroteques (ja siguin reals o virtuals), i també parlant amb gent gran del poble en converses enriquidores amb els iaios ampostins.

Un dels seus objectius és transmetre la història ampostina entre generacions, considereu que s’ha aconseguit?
El Miquelet ha tractat d'aprofitar-se del format "conte" com a mitjà per a difondre la història recent als infants i això ha agradat força als més grans fent-se seua aquesta idea i gaudint d'explicar les velles històries del delta als més menuts de la casa.

Hem vist Miquelet de carn i òssos, a la Fira del Mercat, creieu que s’ha consolidat com a personatge ampostí?
Aquest any hem gaudit del càrrec honorífic de ser pregoners de la IV Festa del Mercat a la Plaça una fira històrica que està agafant molta força consolidant-se dintre del calendari històrico-festiu de les Terres de l'Ebre. El fet que des de l'Ajuntament ampostí pensessin en Miquelet Setencàrrecs com a pregoner d'aquesta gran festa deixa ben clar que el nostre xiquet ja és una referència dintre de l'imaginari històric ampostí.

Hi teniu pensades nous encàrrecs per a en Miquelet?
Ja ho veurem... Volem anar en peus de plom per tal de no "cremar" el personatge... El temps dirà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada