dilluns, 3 de desembre del 2012

El més consultat a Onadaedicions.com durant novembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de novembre.

FICCIÓ

1. Vitis vinifera cataloniae. Vicent Palatsí ha continuat sumant presentacions dels seus relats eròtics per a amants del vi. En aquest ja finit novembre, el de Castelló hi ha participat a la Primera Setmana de la Literatura Eròtica, que va organitzar la botiga de productes de la terra Joanot i Companyia. Posteriorment, hi va acudir a la Fira del Vi Novell del Masroig, al Priorat; i de nou a la Plana, a Betxí. Tres actes que mostren com el públic s'ha interessat per la literatura eròtica, maridada ací amb els nostres vins.

2. Viatge al país de Tombatossals.  El 2012 és un any d'efemèrides i commemoracions. Hi ha el 80è aniversari de les Normes de Castelló o el 50è aniversari de la fusteriana "Nosaltres els valencians". I també el 75è aniversari de la mort de Josep Pascual Tirado, creador del clàssic Tombatossals, convertit ja en un dels símbols més visibles i característics del seu Castelló natal. Per aquest motiu, Vicent Pitarch i Joan Montañés, Xipell, han publicat una adaptació lliure i il·lustrada de les aventures del gegant i de la seua colla, dedicada especialment als xiquets i xiquetes, per a que coneguen i gaudisquen del Tombatossals.

3. Cubaneta meua. Manel Joan i Arinyó és un dels autors més particulars de les lletres valencianes, amb un estil àcid i punyent, que perfora la nostra societat. A l'any 2010 s'hi publicava la tercera edició d'aquest llibre, escrit junt al catarrogí Xesco Guillem. Arinyó i Guillem parlen de l'amor i el desamor, la riquesa i la pobresa, fidelitat i traïdories, música i ball, amb les aventures de Joan Oroval i Graciela.

4. Diàlegs de Dalt i de Baix. Ja no és el vigent guanyador del Ciutat de Sagunt (el càrrec l'ostenta ara el gandienc Joan Manuel Matoses), ni tampoc la darrera novetat teatral que hem publicat (aquest correspon a Joan Molina i la seua "venjança d'en Bernat"), però Orland Verdú ha aconseguit que aquesta dramatúrgia siga un dels textos teatrals en valencià més destacats d'enguany, tal i com mostra les seues successives aparicions a aquest escalafó. Un llibre que palesa que el teatre, a banda d'interpretar-se, també és per llegir.

5. Kalenda d'hivern. Al mes de novembre han arribat un parell de novetats de poesia, però la que entra a l'escalafó és una de les dues publicades a la primavera, amb vistes a Sant Jordi. Raimond Aguiló, de Falset, hi va guanyar amb aquest llibre el Vila d'Almassora, una obra que reflexions al voltant del pas del temps.



NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. A punt d'acabar l'any, el llibre de la Fundació Alícia ocupa la mateixa posició que quan va començar: al capdamunt de l'escalafó, una privilegiada situació que no ha abandonat al llarg del 2012, la qual cosa fa palesa de l'interés que ha suscitat aquest receptari que busca posar en valor un producte ben nostrat: la garrofa. En aquest mes de novembre, a més a més, l'obra ha tornat a aparèixer a TV3, de la mà d'un dels responsables de la Fundació, en Jaume Biarnés.

2. Olea europaea Farga. Una de les darreres novetats, que es va presentar passat 17 de novembre a l'Ajuntament de Benicarló, amb la participació del seu proleguista, en Federico Mayor Zaragoza. Però, l'autoria d'aquesta obra correspon a Tomas Micek, un prestigiós fotògraf de natura, qui, junt la seua dona Milada, ha retratat la bellesa i la monumentalitat de les oliveres mil·lenàries que poblen el Territori Sénia.

3. Ulldecona. Història i territori. La col·lecció Cruïlla és una de les més definidores dels objectius principals d'Onada Edicions. Són passejos pels nostres pobles i paisatges, per conèixer la seua història, patrimoni, societat i particularitats. Al llarg d'aquestos anys s'han anat publicant fins a 11 volums, que agafen des d'Alcalà de Xivert fins a Tortosa. Al setembre del 2009 es va editar el llibre corresponent a la vila d'Ulldecona, una obra confeccionada per Ferran Grau, Victòria Almuni i Maria Pilar Aparicio.

4.  La cuina del Delta de l'Ebre. L'altre receptari que s'ha publicat enguany a la col·lecció La Teca també gaudeix del seu èxit, no tant arrabassador com el del llibre sobre la garrofa, però sí important. I és que una de les millors maneres de conèixer un espai tan singular com el Delta de l'Ebre és mitjançant la seua cuina; per això, les membres de l'Associació Local de la Dona de la Cava han ensenyat al món les receptes que han rebut dels seus i seues majors, una sabiduria culinària tramesa de generació en generació, sempre amb els ingredients i productes de casa.

5. José Vicente Borrás. Memorias de un maestro republicano. A pocs dies de presentar el seu nou llibre sobre Salvador Fontcuberta, l'anterior obre d'Ángel Rodríguez de Mier continua despertant l'interés dels lectors al voltant de les memòries d'aquest mestre republicà de Càlig, que va patir una dura i llarga repressió durant el franquisme només per les seues idees. Una història personal que ens recorda aquells anys difícils per a la majoria de la població de les nostres terres. A principis d'aquest novembre, es va presentar a Forcall, precisament un dels pobles on el mestre Borrás hi va exercir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada