Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres
més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el
passat mes de novembre.
FICCIÓ
1. Que s'acabin les vacances, si us plau! Les lectures prescriptives a les aules protagonitzen l'escalafó d'aquest mes, previ d'avaluacions escolars. De ben segur que l'alumnat que ha llegit i treballat aquesta novel·la juvenil de Noemi Bagés ha guadit de les aventures i desventures del Marc, un jove qui davant de les vacances d'estiu perfectes, veu com de sobte tot se li torç: del viatge somniat, a avorrir-se al poble de l'àvia. Fins i tot, desitjarà que setembre vinga aviat.





NO FICCIÓ
1. Joan Fuster per a joves. A punt de tancar l'Any Joan Fuster, la producció literària que ha aparegut sobre l'intel·lectual de Sueca ha estat ingent. I entre d'elles hi destaca l'antologia feta a cura de Salvador Vendrell, en la qual, després de capbussar-se en l'extensa obra fusteriana, ha recuperat textos i fragments de la vessant més assagística de la seua bibliografia. Textos tan punyents com vigents, que permeten copsar la riquesa del pensament de Joan Fuster.
2. Els paisatges trobats. El paisatge com a patrimoni a valorar i sobre el qual reflexionar. L'escriptor Josep Santesmases va obtindre el II Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló amb un dietari en el que exposa i planteja temes i dubtes que giren al voltant dels paisatges que se li apareixen en la vida quotidiana i en els viatges que hi realitza arreu de la geografia catalana.
3. Els orígens del Maestrat històric. Aquesta obra parteix d'una efemèride: enguany s'han complit els set-cents anys de la fundació de l'orde Santa Maria de Montesa. A partir d'ací, l'historiador Vicent Royo ens descriu aquells primers segles al nord del Regne de València, la formació de noves comunitats i les relacions difícils entre senyors i vassalls. Amb ja una segona edició a les llibreries, aquest ha estat un dels títols més celebrats per la crítica i el públic, tot palesant l'interès per la història pròpia.
4. (Tot) el que encara no saps sobre les marques. Fa unes setmanes, la professora Pilar Alfonso va presentar aquest assaig a València, en un acte en el que va exposar les línies d'aquest entretingut i rigorós llibre: una descripció dels relats comunicatius que generen les marques, i també els contra-relats que sorgeixen per part dels seus opositors, amb nombrosos exemples ben coneguts i amb un estil obert i desenfadat. Un llibre per conèixer millor què amaguen les omnipresents marques.
5. La cuina de la gent de la mar. En les barques, hi havia designat un mariner com a encarregat de la cuina: era el ranxer. Anys i generacions de van donar lloc a un tipus de gastronomia típica de les embarcacions dels pescadors de l'Ebre i el Maestrat, que ara recupera el cuiner Juanjo Roda amb aquest llibre, un receptari que va ser reconegut amb el II Premi de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló.





Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada