dimarts, 8 d’octubre del 2019

"Mirant la Transició". Vicent Ferri parla de "L'ull compromés. Un relat fotogràfic del darrer franquisme i la Transició"

El columnista Vicent Ferri ha publicat a les pàgines del diari Levante-EMV l'article "Mirant la Transició", que sorgeix amb motiu de la publicació de "L'ull compromés", la selecció fotogràfica de l'arxiu de Manuel Linares en que a través de les acurades imatges, es relata com s'hi va viure aquella època al País Valencià, entre manifestacions i aplecs culturals, i destacant la figura de Joan Fuster. 

Per a Ferri, el llibre és recuperar la memòria d'aquells dies, "que només els desmemoriats, gent feliç diria Fuster, han oblidat". Així, amb "L'ull compromés" l'articulista recorda alguns instants viscuts en primera mà a la Sueca de finals dels anys 70, i en alguns d'aquells personatges i en les seues particulars trajectòries vitals posteriors.

Quant a les fotografies de Manuel Linares, Ferri es lamenta que només és una selecció d'un arxiu abundant, realitzada juntament Xavier Serra i Salvador Vendrell, els prologuistes de l'obra. "El temps, com una mà poderosa, ens va sacsar i d'aquell moment, d'aquella vivor, excepcional, retenim completes o a trossos històries de les persones que apareixen".

Si que trobareu el primer alcalde suecà de la democràcia, Jaume Lloret, prenent possessió del càrrec i, uns mesos després, ja expulsat. Un Joan Fuster distés, de tertúlia i de sopar, i també tens en una de les dos úniques manifestacions en les quals va participar. Paco Burguera, quan era un polític actiu. Vicent Andrés Estellés, en una de les millors fotos que li han fet mai i que el mostra tan innocent com era.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada